Jump to content

problemy z odpalaniem

Recommended Posts

witam ,mam od jakiegoś czasu w bravie 1,2 problemy z odpalaniem,polega to na tym że jak jest w miarę ciepło na dworze to silnik jak jest zimny to pali ,ale jak jest gorący i ponownie chcę go zapalić to już jest problem ciężko kręci ,albo staje całkiem,a potem zaczyna kręcić dobrze i odpala,jak na zewnątrz chłodno to nawet na zimnym mu ciężko zapalić ,akumulator naładowany,rozrusznik po regeneracji,nie wiem co to może być,może ktoś podpowie?

> witam ,mam od jakiegoś czasu w bravie 1,2 problemy z odpalaniem,polega to na tym że jak jest w

> miarę ciepło na dworze to silnik jak jest zimny to pali ,ale jak jest gorący i ponownie chcę

> go zapalić to już jest problem ciężko kręci ,albo staje całkiem,a potem zaczyna kręcić dobrze

> i odpala,jak na zewnątrz chłodno to nawet na zimnym mu ciężko zapalić ,akumulator

> naładowany,rozrusznik po regeneracji,nie wiem co to może być,może ktoś podpowie?

wyczyścić połączenia na grubych przewodach, plus z alternatora do rozrusznika i do klemy, masę ze skrzyni do budy i do klemy.

> wyczyścić połączenia na grubych przewodach, plus z alternatora do rozrusznika i do klemy, masę ze

> skrzyni do budy i do klemy.

z alternatora do rozrusznika czyściłem,z akumulatora do budy czyściłem,klemy wyczyszczone ,nie wiem gdzie dalej szukać?

> zakręcić wałem korbowym za pomocą klucza jak obraca się normalnie to problem leży po stronie

> rozrusznika ewentualnie może być tak że akumulator dostaje zwarcia pomiędzy celami

rozrusznik wymieniony,akumulator nowy nie ma jeszcze roku,nawet po naładowaniu na następny dzień jest to samo

> to że wymieniony nie znaczy że dobry

rozrusznik kupiony z roczną gwarancją ,sprawdzany na sucho z akumulatorem ,kręci jak wariat,akumulator też wydaje się sprawny,nie wiem już co to może być,przekręcam kluczyk ledwo obraca ,łuu łuu łuu nieraz się zatrzyma całkiem i nagle zaczyna kręcić i zapala,teraz tykam kluczykiem na sekundę raz albo dwa razy żeby lekko obrócił wałem i za trzecim na dłużej i zapalam,tak jakby znaczenie miało położenie wału ,czy nie wiem czego

> porównywane były rozruszniki??. Obejrzeć wieniec na kole zamachowym

wydaje mi się że oba działają podobnie,myślałem że to wina tulejek w rozruszniku,ale wymienione,też zastanawiałem się nad zębami w kole zamachowym ale jak tam się dostać,nie chcę rozgrzebywać za dużo

> wydaje mi się że oba działają podobnie,myślałem że to wina tulejek w rozruszniku,ale wymienione,też

> zastanawiałem się nad zębami w kole zamachowym ale jak tam się dostać,nie chcę rozgrzebywać za

> dużo

wyjąć rozrusznik i zobaczyć

> z alternatora do rozrusznika czyściłem,z akumulatora do budy czyściłem,klemy wyczyszczone ,nie wiem

> gdzie dalej szukać?

Jeszcze raz bym sprawdził "grube" połączenia.

Sprawdź podczas / tuż po rozruchu czy któreś połączenie (klema, umasowienia itp) nie nagrzewa się - jeśli tak będzie winowajca

> te nieszczesne tulejki

> w rozruszniku które się zacierają.

Kolego , rozwiń temat tulejek,bo nie słyszałem aby to była dolegliwość, a zainteresowany tym tematem jestem bardzo zlosnik.gif

• 2 weeks later...

> Jeszcze raz bym sprawdził "grube" połączenia.

> Sprawdź podczas / tuż po rozruchu czy któreś połączenie (klema, umasowienia itp) nie nagrzewa się -

> jeśli tak będzie winowajca

sprawdziłem kable grube masowe,jeden ten do skrzyni biegów był uszkodzony w miejscu mocowania,zalałem cyną i jest OK,niestety tylko kabel ,bo dalej problem z odpalaniem,znalazłem otwór do sprawdzenia wieńca na kole zamachowym,jak będę na kanale to sprawdzę go,mam pytanie jak ciężko powinien się obracać wał korbowy?bo może to jest usterka?