Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanko co to jest i do czego w zasadzie służy ??:)

Featured Replies

Napisano

Witam.

Tak sie zastanawiam bo widzialem na kilku fotkach i na filmikach, że takie coś mają zamontowane ludziska?

To taki bajer, żeby sie tarło przy glebie i jak do krawęznika 48c232d52ea4126e.jpg się dojeżdża, czy jak?

A może ktoś ma więcej zdjęć takich pręcików przy błotniku?

Napisano

> To taki bajer, żeby sie tarło przy glebie i jak do krawęznika się dojeżdża, czy jak?

Tak.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Witam.

> Tak sie zastanawiam bo widzialem na kilku fotkach i na filmikach, że takie coś mają zamontowane

> ludziska?

> To taki bajer, żeby sie tarło przy glebie i jak do krawęznika się dojeżdża, czy jak?

> A może ktoś ma więcej zdjęć takich pręcików przy błotniku?

no ale jak dojadę do krawężnika, to skąd wiem że to coś dotknęło krawężnika? to piszczy, brzęczy, szczeka, świeci czy co?

Napisano

> no ale jak dojadę do krawężnika, to skąd wiem że to coś dotknęło krawężnika? to piszczy, brzęczy,

> szczeka, świeci czy co?

to jest sztywny drut/sprężyna - wyraźnie słychać tarcie bo przenosi się dźwięk po nadwoziu

To podobnie jak byś dołem zderzaka o krawężnik zahaczył - w kabinie zawsze słychać

Napisano

> Tylko co to ma wspólnego z MotoPRL?

Pewnie to, że jest to Łada 2101 grinser006.gif

Napisano

> Swoją drogą... genialne w swojej prostocie.

podobnie jak "światłowody" do kontroli czy wszystkie żarówki są sprawne (tylko cholera nie pamiętam w jakim hamerykańcu to było hehe.gif)

Napisano

> podobnie jak "światłowody" do kontroli czy wszystkie żarówki są sprawne (tylko cholera nie pamiętam

> w jakim hamerykańcu to było )

Cadillac

Napisano

> Cadillac

Corvette C3 też to miała w starszych rocznikach zlosnik.gif

pzdr

Napisano

> Możecie rozwinąć o co chodzi?

światłowody mrugały w rytm kierunku lub świeciły gdy światłą świeciły, jeśli któreś padało światłowód odpowiednio mrugał szybciej dla kierunku a przy zwykłym świetle gasł gdy ono nie działało, to takie odpowiedniki kontrolek na desce rozdzielczej w obecnych wozach

pzdr

Napisano

> światłowody mrugały w rytm kierunku lub świeciły gdy światłą świeciły, jeśli któreś padało

> światłowód odpowiednio mrugał szybciej dla kierunku a przy zwykłym świetle gasł gdy ono nie

> działało, to takie odpowiedniki kontrolek na desce rozdzielczej w obecnych wozach

> pzdr

Czyli te "światłowody" były zwyczajnie poprowadzone do deski i wiadomo było czy świeci czy nie? Jak to się tylko nazywało, co by sobie w goglach poszukać jak to wyglądało cool.gif

Napisano

> Czyli te "światłowody" były zwyczajnie poprowadzone do deski i wiadomo było czy świeci czy nie? Jak

> to się tylko nazywało, co by sobie w goglach poszukać jak to wyglądało

fiber optic się to nazywało jak dobrze pamiętam

np. Klik C3 Corvette

pzdr

Napisano

> fiber optic się to nazywało jak dobrze pamiętam

> np. Klik C3 Corvette

> pzdr

Jeszcze bylo takie coś na błotnikach - idea taka sama ok.gif

Napisano

> Jeszcze bylo takie coś na błotnikach - idea taka sama

Na desce nigdy nie widziałem, u mnie w caddym były na krańcach przednich błotników jakiś tekst (od mijania, długich i kierunków) i na lusterku dla tylnych świateł ok.gif

Napisano

> fiber optic się to nazywało jak dobrze pamiętam

> np. Klik C3 Corvette

> pzdr

Dzięki waytogo.gif

Napisano

> Na desce nigdy nie widziałem, u mnie w caddym były na krańcach przednich błotników jakiś tekst (od

> mijania, długich i kierunków) i na lusterku dla tylnych świateł

ooo dokładnie o to chodziło ok.gif