Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

> Właśnie nie. W perspektywie było ciąganie po Europie N126n, a z mocą przytoczonych to można było se

> ciągać...po mieście. Na tapecie było oczywiście też to

> i to

> Ale padło z takich samych powodów.

> A 1500 z elektronicznym modułem zapłonowym miało 82 KM!

> Stylistycznie to słabo. Dacia faktycznie, linie miała ciekawą. Ale Zastava to Fiat, kant to Fiat,

> Polonez to Fiat. Wartburg to kant. Skoda...była oryginalna...z otwartym bagażnikiem. Różnice

> tu wynikały tylko z komunistycznego rynku, zderzenia pokoleń. Jednocześnie były auta

> nowoczesne i przestarzałe. Ale jeśli chodzi o osiągi, nie było wyboru.

i znów kręcisz hehe.gif

linia, sylwetka każdego z tych aut jest CAŁKOWICIE inna, jeśli Wartburg wygląda jak Polonez i Zastava hehe.gif to pozostaje skierowanie do specjalisty.

Poza tym teraz nagle piszesz o osiągach a przed chwilą o rozwiązaniach technicznych. Wartburg, Polonez, Skoda i Dacia to totalnie inne rozwiązania techniczne. Ale trzeba było dopasować do poglądów to teraz "osiągi" grinser006.gif

Kolejny przykład różnorodności tamtych lat - Tatra 603 vs BMW E3 zlosnik.gif Takie same były? zlosnik.gif

> Pokazałbym Ci Fiata 500...gdyby nie stylistyczny terror klienta nowoczesnego, który akceptuje

> 500-kę z FWD. Technicznie masz rację. Ale BMW 1-er jest jeszcze...

1er to co ma wspólnego ze Skodą?

> Materiałową...OK, ale materiał, a stylistyka to coś innego. GAZ jest w trendzie hutniczym, Punto w

> trendzie PCV/ABS.

Dla mnie Punto jest w trendzie wyglądania jak kontener na śmieci. Wiem co mówię, mam Punto2 zlosnik.gif

> No tak jest. Ale konkurencja 21 była tylko z identycznie wyglądającej, amerykańskiej stali.

> Konkurencja Punto jest z identycznego ABSu made in EU. Ale w swoich czasach są na równych

> prawach.

Oj tu znó przestrzeliłeś, sam wiesz że GAZ 21 w swoich czasach był na totalnie innych prawach zlosnik.gif

> Hmmm, ja nawet żonę mam ładną.

tu też mam lepiej bo nie mam żony, testuję różne modele zlosnik.gif

Napisano

> to polo jest

Problem jednak w tym, że najpierw było Audi 50 a dopiero potem VW Polo cfaniaczek.gifok.gif

Napisano

> no tak, podobnie. kazdy ma 4 koła. i swiatła na skraju, bo inaczej byłoby źle. ale są różne "grupy"

> stylistyczne.

Ale bardziej wynikające z zastosowania, a nie z wyobraźni.

> widac ludziom nie potrzeba.

No mnie się wydaje, że potrzeba tylko ludzie mają czas na prześwietlanie innych (sąsiadów czy gwiazd), a nie mają czasu zamyślić się. Stąd owczy pęd.

> nie. wymieniasz bajery funkcjonalne (poza przetłoczeniem w mazdzie). c4 faktycznie był ciekawy w

> wersji 3d. ale to nie to samo.

To nie wiem gdzie jest magia chrom - listewki.

> poprzez niepraktyczność.

Poprzez...dobrze, poprzez. crazy.gif

> ano. i nie zmienia to meritum dyskusji.

Oczywiście, że zmienia. Gada się o motoryzacji popularnej, a motoryzację wyjątków się przeżywa.

> to znajdz w tej motoryzacji swoja nisze.

Moja nisza to rumuńskie pickupy. biglaugh.gif

> cieszę się z ambitniejszej mniejszości...

Wspaniale, ale kiedyś - bez kasy - ta ambitna mniejszość zniknie.

> moze byc i technika szalona. od początku powtarzam, dajmy obydwu aspektom pole do popisu. a Ty

> bagatelizujesz wygląd.

Bo widzę, że poprzez wygląd, można ludzi oszukiwać co do techniki. A zwolenników wyglądu jest po prostu za dużo. I na koniec. Za dużo jest ludzi, którym słowa "podoba mi się" przychodzą razem z reklamą i sugestia niż z prawdziwym, głębokim przeżyciem. Więc to jest tak jakby sprzedawać 150-konne auto, które shamowane okaże się 105-konnym. oslabiony.gif

> zajaraj sobie, bo strasznie smutną wizję masz

hehe.gif Czekam na legalizację. hahaha.gif

> trudno. na szczęście są inne motoryzacje.

No...są...módlmy się, żeby za jakiś czas nie trzeba było Konikowi poderżnąć gardła, żeby mieć coś "innego". hahaha.gif

> imho dopiero nadejdzie krecha, jak idioci z brukseli tak unormują kształt auta vs pieszy na pasach,

> że stylistom będzie wolno jedynie zmienić kolor jednego, zatwierdzonego centralnie (ue =

> komunizm) nadwozia.

Ja chcę normy kształtu zamiast norm technicznych. 270751858-jezyk.gif Bo w technice jest duuużo do zrobienia, a w stylistyce...mało. wink.gif No dobra, dużo przez jedno "u". zlosnik.gif

> a pokaż mi auto które nie jest banałem?

Juke, Rodius, Multipla, Element, Cube, albo wszystko co lud uważa za brzydkie. A uważa za brzydkie bo nie rozumie. A jak nie rozumie to lepiej przekonywać czy odpuścić temat i zrobić wszystkie auta w kształcie 500-ki? Odpowiedz. Przekonywać czy odpuścić?

> nie moze byc 1.

Może...a jak będzie chory to się weźmie Mleczkę. zlosnik.gif

> to będzie wartościowe i nudne. a mogloby byc wartosciowe i zróżnicowane.

Tak, ale Ty jesteś cwaniak. Potrafisz więcej widzieć to nie nauczysz innych, a pokazujesz faka i cieszysz się ze swojej niszy. To nie ma być tak. nono.gif

> ładnego miało być!

Insignia na 22-calówkach...+Jurgen. zlosnik.gif I daj się wypowiedzieć kobiecie. hehe.gif

Pozdro

Napisano

> linia, sylwetka każdego z tych aut jest CAŁKOWICIE inna

Całkowitość jak w ofercie wyprzedażowej 2013. CR-V czy Fabia? No są inne.

> jeśli Wartburg wygląda jak Polonez

Nie, jak Fiat...

> Zastava

Zastava to Fiat...128 + tył z Poloneza. zlosnik.gif

> to pozostaje skierowanie do specjalisty.

Albo chcemy się zrozumieć, albo będziemy jechać na Insigni sedan vs. Insignia liftback. Są różne. 270751858-jezyk.gif

> Poza tym teraz nagle piszesz o osiągach a przed chwilą o rozwiązaniach technicznych.

Historia osiągów to prawdziwa historia z mojego życia. Rozwiązania techniczne były różne dawniej i to było fajne. Teraz jest słabo pod tym względem, ale tylko "udupienie" wyglądu pozwoli zatrzymać ten trend. A wygląd dawniej i teraz był - nie licząc wyjątków - taki sam.

> Wartburg,

> Polonez, Skoda i Dacia to totalnie inne rozwiązania techniczne.

Oczywiście. Ale wyglądały podobnie. Teraz następca Wartburga to Opel, Poloneza Lanos, Skody, Octavia, a Dacia...Logan. No i postaw Astrę, Lanosa, Octę i Logana - jeden, techniczny pies. A wygląd? W takim samym stopniu różniący się jak dawniej czyli małym.

> Ale trzeba było dopasować do poglądów to teraz "osiągi"

Nie. Pokazuję Ci jak wyglądał wybór nowego samochodu w roku 1986. Ruchu nie było jak teraz więc możliwość jechania 140 km/h robiła różnicę. Możliwość ciągnięcia przyczepy była szalenie ważna. Nie twierdzę, że nie widzę różnic między Dacią 1300, a FSO1500, ale to nie ta liga. Żerańskie produkty jeździły, inne się przemieszczały.

Do dziś pamiętam 115 km/h na "trójce" i 160 km/h na "piątce" na odcinku Nowy Targ - Rabka. biglaugh.gif Pamiętam emocje jak Mercedesy W123 (często 200D) zostawały dalekooo z tyłu. hehe.gif To są fakty, a nie kręcenie.

> Kolejny przykład różnorodności tamtych lat - Tatra 603 vs BMW E3 Takie same były?

Tatra 603 to Torpeda pana Tuckera. zlosnik.gif Ale przykład z półki Aventadora.

> 1er to co ma wspólnego ze Skodą?

RWD. zlosnik.gif

> Dla mnie Punto jest w trendzie wyglądania jak kontener na śmieci. Wiem co mówię, mam Punto2

Dawniej były metalowe kubły. zlosnik.gif

> Oj tu znó przestrzeliłeś, sam wiesz że GAZ 21 w swoich czasach był na totalnie innych prawach

Jasne, na prawach do kopiowania Amerykanów. biglaugh.gif

> tu też mam lepiej bo nie mam żony, testuję różne modele

Po co testujesz? Nie wystarczy się gapić? clown.gif

Napisano

> Zastava to Fiat...128 + tył z Poloneza.

co ty jarasz yikes.gif

zastava 101 to jedna z wersji fiata 128 ktora nie byla produkowana we Wloszech.cos jak fiat 125p.

Napisano

> co ty jarasz

Bezołowiówkę w cylindrach...a czasem ON. zlosnik.gif

> zastava 101 to jedna z wersji fiata 128 ktora nie byla produkowana we Wloszech.cos jak fiat 125p.

Nie rozumiem co to ma do rzeczy. Zastava nie jest Zastavą tylko Fiatem. Dokładnie Fiatem 128. Tylko Fiat 128 miał nadwozie typu sedan, a Zastava miała liftbacka...jak Polonez. Więc...wygląda jak Fiat 128 z tyłem Poloneza. Teraz OK?

Pozdro

Napisano

> Więc...wygląda jak

> Fiat 128 z tyłem Poloneza. Teraz OK?

> Pozdro

ja myślę że Zastava wygląda jak Mondeo 5d ! hehe.gif

Napisano

> Bezołowiówkę w cylindrach...a czasem ON.

> Nie rozumiem co to ma do rzeczy. Zastava nie jest Zastavą tylko Fiatem. Dokładnie Fiatem 128. Tylko

> Fiat 128 miał nadwozie typu sedan, a Zastava miała liftbacka...jak Polonez. Więc...wygląda jak

> Fiat 128 z tyłem Poloneza. Teraz OK?

> Pozdro

ani zastava ani polonez nie mialy nadwozia typu liftback palacz.gif

a fiat 128 mial tez inne wersje nadwoziowe ok.gif

Napisano

> ani zastava ani polonez nie mialy nadwozia typu liftback

Nie? shocked.gif A to przepraszam, całe życie myślałem, że to liftback'i. A jaki to typ? Tylko nie mów, że dwa różne.

> a fiat 128 mial tez inne wersje nadwoziowe

Ten 128 od Zastavy? Nie znam. Oczywiście coupe się nie liczy.

Napisano

> ja myślę że Zastava wygląda jak Mondeo 5d !

Ale złośliwy...bo ktoś udowodnił, że zgraja PETów po Nałęczowiance to to samo co zgrają szkła po Kryniczance i Pepsi-Coli. zlosnik.gif No i bardzo dobrze. Bo jak się wojuje niesprawiedliwością, niesprawiedliwość odpowiada. 270751858-jezyk.gif

Pozdro

Napisano

> Ale złośliwy...bo ktoś udowodnił, że zgraja PETów po Nałęczowiance to to samo co zgrają szkła po

> Kryniczance i Pepsi-Coli. No i bardzo dobrze. Bo jak się wojuje niesprawiedliwością,

> niesprawiedliwość odpowiada.

udowodniłeś coś zupełnie innego zlosnik.gif

perukaetui014h.jpg

ale dalsza polemika raczej nie ma sensu, po prostu masz gdzieś wygląd i tyle, ale to żaden wyrok, raczej Twoja personalna opinia zlosnik.gif

idąc Twoim tokiem myślenia to Wawel to to samo co Urząd Miasta w Lublinie zlosnik.gif

Napisano

> Nie? A to przepraszam, całe życie myślałem, że to liftback'i. A jaki to typ? Tylko nie mów, że dwa

> różne.

hatchback

> Ten 128 od Zastavy? Nie znam. Oczywiście coupe się nie liczy.

wikipedia:

Fiat 128 - samochód osobowy klasy niższej-średniej, pierwszy przednionapędowy model FIATa, produkowany w latach 1969-1985[1]. Zastąpił Fiata 1100. W 1970 został samochodem roku. Występował z nadwoziami typu sedan (dwu i czterodrzwiowe), kombi (trzydrzwiowe), Sport Coupe (1971-1975) i coupe 3P (od 1975).

Napisano

> udowodniłeś coś zupełnie innego

hehe.gif Ale nie wiem czy wiesz, okulary POPRAWIAJĄ wzrok, a nie są dowodem ślepoty. Więc ślepy może być tylko ktoś BEZ nich. zlosnik.gif

> ale dalsza polemika raczej nie ma sensu

Ale dlaczego nie ma? Jeśli masz dowód na to, że dawniej nie było trendów i każdy jeden model był nowym, niezwykłym przeżyciem estetycznym to rzuć zdjęcia, pokaż mi jak można to przeżyć. Albo chociaż zasugeruj. Sam se znajdę, gdzieś na dnie szafy leżą wszystkie "Motory" od końca lat 60-tych. Pooglądam sobie tą różnorodność.

> po prostu masz gdzieś wygląd i tyle

Właśnie nie "tyle". Mam gdzieś wygląd z bardzo konkretnego, rzeczowego, jasnego powodu. I chciałbym do tego przekonać innych bo problem designerskiego, owczego pędu ma złe konsekwencje dla wszystkich. I absolutnie nie zgadzam się z tym, że designerski, owczy pęd jest zjawiskiem, który nastał wraz z wynalezieniem plastikowych zderzaków.

Porównując, nie musisz być politologiem, żeby uwierzyć specjalistom, że jak zagłosujesz w wyborach na pseudo socjalnych lewicowych tłuków, którzy obiecają Ci DAĆ coś to sam sobie strzelasz w kolano i sam sobie dziurawisz kieszeń. Analogia do wyglądu jest uderzająca i podobne są konsekwencje. Gdybym tego nie widział, po cholerę byłoby strzępić klawisze...w imię "super hasła", że o gustach się nie dyskutuje. crazy.gif

> ale to żaden wyrok,

Wyrokiem są zdjęcia. Trend w latach...sprawa istotna dla historyków sztuki. Nie odbieram prawa do odbierania wrażeń estetycznych, ale chwalenie się tym, reklamowanie wyglądu, przekonywanie kogoś do czegoś bo jest ładne jest niedopuszczalne. Zresztą wystarczy przeczytać imię naszego kącika. Piękne MASZYNY i HISTORIA motoryzacji. Czy tu jest napisane ładny wygląd blachy i plastiku? NIE!!!

> raczej Twoja personalna opinia

Raczej...ale liczą się POWODY tej opinii, a nie ona sama.

> idąc Twoim tokiem myślenia to Wawel to to samo co Urząd Miasta w Lublinie

Idąc Twoim tokiem to faktycznie, nie to samo, ale już Stadion Narodowy i PGE Arena już tak...bo nowe. crazy.gif

Nie masz w swojej xero kolekcji wizualnych argumentów, żeby powiedzieć, iż SX4 wygląda jak Dacia Lodgy (wspominając naszą ostatnią). Masz tylko i wyłącznie historię, materiały i technikę w rękawie. I te trzy rzeczy są WIELKĄ wartością tej kolekcji. To już może zahacza o słowo "dziedzictwo". I tego Ci można zazdrościć. Ja na pewno zazdroszczę. Ale wizualnie ta kolekcja to włoskie i amerykańskie kopie oraz niemieckie, mało ambitne oryginały wpasowane w swoje czasy jak narty Stocha w skocznię Titisee-Neustadt. I nie mam na celu Cię obrazić, zezłościć czy coś. Mówię po prostu prawdę. A że jest ona ważniejsza bo ma szerszy zasięg niż Twoje "gusta" to już inna sprawa.

Pozdrawiam. smile.gif

Napisano

> Ale nie wiem czy wiesz, okulary POPRAWIAJĄ wzrok, a nie są dowodem ślepoty. Więc ślepy może być

> tylko ktoś BEZ nich.

bez powodu się ich jednak nie nosi zlosnik.gif

> Ale dlaczego nie ma? Jeśli masz dowód na to, że dawniej nie było trendów i każdy jeden model był

> nowym, niezwykłym przeżyciem estetycznym to rzuć zdjęcia, pokaż mi jak można to przeżyć. Albo

> chociaż zasugeruj. Sam se znajdę, gdzieś na dnie szafy leżą wszystkie "Motory" od końca lat

> 60-tych. Pooglądam sobie tą różnorodność.

Wiesz że dzwoni ale nie wiesz gdzie wink.gif oczywiście że auta z tych samych okresów czasu noszą podobne znamiona stylistyczne. Ja NIE twierdzę że nie - twierdzę jednak że w latach 50/60/70 auta były ogólnie o wiele ładniejsze i każdy pojedynczy egzemplarz zapewniał o wiele większe doznania estetyczne niż porównywalny dzisiejszy. Fiat 500 jest ciekawszy niż Twingo zlosnik.gif

> Właśnie nie "tyle". Mam gdzieś wygląd z bardzo konkretnego, rzeczowego, jasnego powodu. I chciałbym

> do tego przekonać innych bo problem designerskiego, owczego pędu ma złe konsekwencje dla

> wszystkich. I absolutnie nie zgadzam się z tym, że designerski, owczy pęd jest zjawiskiem,

> który nastał wraz z wynalezieniem plastikowych zderzaków.

Oczywiście że nie - tylko dziś to nie jest "owczy pęd" a po prostu TANDETA. Kolorowe jarmarki, blaszane zegarki itd.

> Porównując, nie musisz być politologiem, żeby uwierzyć specjalistom, że jak zagłosujesz w wyborach

> na pseudo socjalnych lewicowych tłuków, którzy obiecają Ci DAĆ coś to sam sobie strzelasz w

> kolano i sam sobie dziurawisz kieszeń. Analogia do wyglądu jest uderzająca i podobne są

> konsekwencje. Gdybym tego nie widział, po cholerę byłoby strzępić klawisze...w imię "super

> hasła", że o gustach się nie dyskutuje.

Ty jestes tym specjalistą? zlosnik.gif Wyrocznią? hehe.gif

> Wyrokiem są zdjęcia. Trend w latach...sprawa istotna dla historyków sztuki. Nie odbieram prawa do

> odbierania wrażeń estetycznych, ale chwalenie się tym, reklamowanie wyglądu, przekonywanie

> kogoś do czegoś bo jest ładne jest niedopuszczalne.

a to dlaczego? jest milion dziedzin naszego zycia w których wygląd ma znaczenie (choćby dobór partnerki) i nie widzę nic złego w tym że auto powinno się podobać smile.gif

> Zresztą wystarczy przeczytać imię naszego

> kącika. Piękne MASZYNY i HISTORIA motoryzacji. Czy tu jest napisane ładny wygląd blachy i

> plastiku? NIE!!!

czyli można wrzucać i piękne auta i piękne silniki z czołgu zlosnik.gif

> Raczej...ale liczą się POWODY tej opinii, a nie ona sama.

> Idąc Twoim tokiem to faktycznie, nie to samo, ale już Stadion Narodowy i PGE Arena już tak...bo

> nowe.

jak dla mnie to jest to samo, jakby to ode mnie zależało to bym to wyburzył zlosnik.gif Pompeje robią większe wrażenie zlosnik.gif

> Nie masz w swojej xero kolekcji wizualnych argumentów, żeby powiedzieć, iż SX4 wygląda jak Dacia

> Lodgy (wspominając naszą ostatnią). Masz tylko i wyłącznie historię, materiały i technikę w

> rękawie. I te trzy rzeczy są WIELKĄ wartością tej kolekcji. To już może zahacza o słowo

> "dziedzictwo". I tego Ci można zazdrościć. Ja na pewno zazdroszczę. Ale wizualnie ta kolekcja

> to włoskie i amerykańskie kopie oraz niemieckie, mało ambitne oryginały wpasowane w swoje

> czasy jak narty Stocha w skocznię Titisee-Neustadt. I nie mam na celu Cię obrazić, zezłościć

> czy coś. Mówię po prostu prawdę. A że jest ona ważniejsza bo ma szerszy zasięg niż Twoje

> "gusta" to już inna sprawa.

Ale jak możesz mnie zezłościć? ja nie oczekuję uznania od nikogo, robię to co robię jedynie dla siebie - jak ktoś jest ciekawy to oczywiście się podzielę ale nie mam zamiaru się rumienić i z niczego tłumaczyć. Gdybym miał podobną kolekcję nowych aut to byłoby to całkowicie bez sensu. Bez sensu dlatego że nie byłbym w stanie odróżnić jazdy nimi z zamkniętymi oczami. Z moimi autami nie ma tego problemu - czy Ci się to podoba czy nie są całkowicie różne. Tak BMW od Mercedesa również zlosnik.gif Wizualnie mogę się podobać lub nie ale są inne, technicznie także o wiele bardziej niż dziś a feeling każdego, dźwięk, zapach jest nie do podrobienia. Specyficzna historia aut typu Wołga dodaje tylko smaczku (choć dla niektórych jest pewnie dokładnie na odwrót) zlosnik.gif Dla mnie SX4 czy Lodgy to zupełnie to samo. Jedynie względy praktyczne mogłyby mnie ZMUSIĆ do zakupienia takiego czegoś.

Napisano

> bez powodu się ich jednak nie nosi

Powód jest, ale efekt się liczy. hehe.gif

> Wiesz że dzwoni ale nie wiesz gdzie

Nie dość, że ślepy to i głuchy? wpysk.gif

> oczywiście że auta z tych samych okresów czasu noszą podobne

> znamiona stylistyczne.

No i to właśnie chcę powiedzieć! ok.gif

> Ja NIE twierdzę że nie - twierdzę jednak że w latach 50/60/70 auta były

> ogólnie o wiele ładniejsze

Z tym też się zgadzam! Mało tego. Lata 50-te i 70-te to przepaść. Ja osobiście jako pokolenie 70's uważam te auta jako piękne w swej nowoczesności. Lata 50-te przy nich to przestarzałe, mało różnorodne nudy. Jednak dlaczego ma to mieć znaczenie skoro to raczej przypadek, że akurat ja w takim, a nie innym okresie zacząłem odbierać motoryzacyjny wygląd i tak mi się kojarzy? Dlaczego mam mieć rację, a nie ktoś młody, dla kogo Punto I to oldtimer?

> i każdy pojedynczy egzemplarz zapewniał o wiele większe doznania

> estetyczne niż porównywalny dzisiejszy.

Przeżyłeś osobiście prezentację Syreny, żeby mówić prawdziwie o tych doznaniach? Czy znudzony Lanosem pomyślałeś "to jest to" widząc Wołgę?

> Fiat 500 jest ciekawszy niż Twingo

Bo 500-ka pochodzi ze starych fotek, a Twingo z wyobraźni?

> Oczywiście że nie - tylko dziś to nie jest "owczy pęd" a po prostu TANDETA.

Jak ma nie być tandeta skoro wszystko ma być pod recycling i ludzie listują sobie wyposażenie "must have"?

> Ty jestes tym specjalistą?

Tak mam napisane na dyplomie i w umowie. hahaha.gif

> Wyrocznią?

Nieważne kto kim jest, ważne kto co mówi. Piszę po to aby konfrontować moje myśli z Twoimi...m.in. skromny.gifok.gif

> a to dlaczego? jest milion dziedzin naszego zycia w których wygląd ma znaczenie (choćby dobór

> partnerki) i nie widzę nic złego w tym że auto powinno się podobać

Jeśli przywiązujemy wagę do wyglądu, producenci skupiają się właśnie na wyglądzie, żeby sprzedać. Nie chcą skupiać się na technice, unifikują części, monopolizują rynek, zabijają konkurencję, zabijają postęp i zwiększają koszt posiadania samochodu bo jak nie ma konkurencji to ceny rosną. O wrażeniach z jazdy, o dźwięku nawet nie ma co mówić bo to oczywiste, że wygląd ukręcił temu łeb.

> czyli można wrzucać i piękne auta i piękne silniki z czołgu

Można...

> jak dla mnie to jest to samo

No właśnie i z tym się nie zgadzam. Masz jakiś silny symptom historyka i dzielisz wartości czasem, a nie rzeczywistością.

> jakby to ode mnie zależało to bym to wyburzył

Dogadaj się z Brunonem K. zlosnik.gif

> Pompeje robią większe wrażenie

Chyba za mało budów widziałeś...

> Gdybym miał podobną kolekcję nowych aut to byłoby to całkowicie bez sensu.

Wystarczyłoby chociaż jedno kombi i już by sens był. grinser006.gif

> Bez sensu dlatego że nie byłbym w stanie odróżnić jazdy nimi z zamkniętymi oczami.

No to co byś miał nowego? E-klasę, 5-er, Volvo S80, Ładę Kalinę...? hehe.gif No właśnie. Zamknij oczy i tak odbieraj motoryzację, a nie otwórz i mów...ja widomy, ty ślepy.

> Z moimi

> autami nie ma tego problemu - czy Ci się to podoba czy nie są całkowicie różne.

Są...mimo identycznego wyglądu. I ja bym chciał, żeby nowe auta też były tak różne bo te emocje niech czują wszyscy, a nie jeden Ty.

> Tak BMW od

> Mercedesa również Wizualnie mogę się podobać lub nie ale są inne

No i tu jest ten punkt zapalny. Ale ja ustępuję. Jeśli dla Ciebie Fabia i Juke są różne, Twoja kolekcja jest różna. Jeśli Fabia i Juke są takie same, Twoja kolekcja też jest identyczna. Ty wybieraj, Ty postanawiaj, zgadzam się z wszystkim tylko NIE Z PODZIAŁEM.

> technicznie także o wiele

> bardziej niż dziś a feeling każdego, dźwięk, zapach jest nie do podrobienia.

100% zgody. Ale to w nowych auta m.in. zniszczyli ci, którzy mówili, że Impreza "okularowa" jest brzydka. Ci esteci - amatorzy zniszczyli ten feeling nowych aut.

> Specyficzna

> historia aut typu Wołga dodaje tylko smaczku (choć dla niektórych jest pewnie dokładnie na

> odwrót)

Wygląd ma takie znaczenie jak kolor - można się czepiać, że Twoja 21-ka nie jest czarna. Ale to nie ma znaczenia!

> Dla mnie SX4 czy Lodgy to zupełnie to samo. Jedynie względy praktyczne mogłyby mnie

> ZMUSIĆ do zakupienia takiego czegoś.

A co by Cię zmusiło do zakupu Insigni CDTI? Pistolet przy skroni, porwanie rodziny czy podpalenie kolekcji? biglaugh.gif

Pozdrawiam i wiem, że jednak czujesz auta, a wygląd...bierzesz z dobrodziejstwem inwentarza. waytogo.gif