Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2.4 benzyna 170 KM V50 lub V70 kilka pytań o lpg i nie tylk

Featured Replies

Napisano

Witam z sąsiedniego kącika. Jako że jestem w trakcie zmiany samochodu rozważam zakup między innymi Volvo V50 lub V70 2.4 170KM benzyna z ręczną skrzynią. Przeglądałem trochę rynek i raczej V70 z tą jednostką będzie łatwiej kupić, ogólnie trochę pojęcia mam gdyż od 5 lat jest u nas w rodzinie S60 D5 163KM, ale mam do kolegów kilka pytań:

1. Chcę kupić z silnikiem 2.4 170KM i zamontować instalacje gazową, słyszałem że te silniki znoszą zasilanie gazem bez problemu (jakie jest wasze zdanie)?

2. Wyczytałem gdzieś że przy instalacji gazowej należy sprawdzać i regulować luzy zaworowe co około 30 000km i koszt to około 600zł (jakie jest wasze zdanie i jak jest w praktyce)?

3. Dowiedziałem się że w 2.4 benzyna jest koło dwumasowe jak to wygląda w praktyce czy wytrzymuje tyle co w dieslu czy w benzynówce ten element wytrzymuje większe przebiegi?

4. Jeździłem S60 tak że zakładam że jazda V70 będzie prawie identyczna, nie jeździłem V50, osobiście co byście wybrali V50 czy V70 (za i przeciw)?

Będę wdzięczny za wszystkie sugestie głównie interesuje mnie temat regulacji zaworów na LPG.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Napisano

> Witam z sąsiedniego kącika. Jako że jestem w trakcie zmiany samochodu rozważam zakup między innymi

> Volvo V50 lub V70 2.4 170KM benzyna z ręczną skrzynią. Przeglądałem trochę rynek i raczej V70

> z tą jednostką będzie łatwiej kupić, ogólnie trochę pojęcia mam gdyż od 5 lat jest u nas w

> rodzinie S60 D5 163KM, ale mam do kolegów kilka pytań:

> 1. Chcę kupić z silnikiem 2.4 170KM i zamontować instalacje gazową, słyszałem że te silniki znoszą

> zasilanie gazem bez problemu (jakie jest wasze zdanie)?

Podobne ok.gif

> 2. Wyczytałem gdzieś że przy instalacji gazowej należy sprawdzać i regulować luzy zaworowe co około

> 30 000km i koszt to około 600zł (jakie jest wasze zdanie i jak jest w praktyce)?

Pierwsze słysze icon_eek.gif

> 3. Dowiedziałem się że w 2.4 benzyna jest koło dwumasowe jak to wygląda w praktyce czy wytrzymuje

> tyle co w dieslu czy w benzynówce ten element wytrzymuje większe przebiegi?

To zależy tak jak w dieslu !

jakiś tekst

> 4. Jeździłem S60 tak że zakładam że jazda V70 będzie prawie identyczna, nie jeździłem V50,

> osobiście co byście wybrali V50 czy V70 (za i przeciw)?

To dwie różne bajki ok.gif

Jak masz wybór to raczej v70 większe ok.gif

> Będę wdzięczny za wszystkie sugestie głównie interesuje mnie temat regulacji zaworów na LPG.

> Z góry dziękuje i pozdrawiam.

20.GIF

Napisano
  • Autor

Dzięki kolego za odpowiedź raczej zastanowię się nad v70 bo znaleźć v50 z 2.4 (170km) z ręczną skrzynią jest trudno.

Odnośnie zaworów i lpg masz może jakieś doświadczenie (lub ktoś z twoich znajomych) jak jest z tą regulacją, czy trzeba sprawdzać co określony przebieg lub może sprawdzamy regulacje jak są jakieś objawy?

Napisano

mogę się tylko wypowiedzieć co do ostatniego pytania.

tylko v70!

nie ma żadnego porównania z v50.

argumentów jest cała masa:

wyciszenie

przestrzeń

bagażnik

bezpieczeństwo

komfort jazdy

...

Napisano

> Odnośnie zaworów i lpg masz może jakieś doświadczenie (lub ktoś z twoich znajomych) jak jest z tą

> regulacją, czy trzeba sprawdzać co określony przebieg lub może sprawdzamy regulacje jak są

> jakieś objawy?

Poczytaj ok.gif

Poczytaj

Inne pojemności ale zasady pewnie te same ok.gif

Napisano

Niestety, ale trzeba im przyznać rację. Sam też pojeździłem S60-tką i rzeczywiście czuć, że to auto klasy wyższej, chociaż V50tka jest też bardzo solidna. Inna sprawa, że jednak V50tka jest ładniejsza od tych V70-tek sprzed lifta i nie każdemu jest potrzebny taki wieli samochód. Jak dla mnie ogromną zaletą V50tki jest właśnie to, że nie jest wielkie, a jest kombi ok.gif

Napisano

> takie jest moje subiektywne odczucie.

> jak jestem w v70, to wiem, że siedzę w volvo. w v50 tak nie mam.

Ale mowisz o starym v70 czy z 2006 w gore?

Napisano

> Ale mowisz o starym v70 czy z 2006 w gore?

bez różnicy.

nie mowię, że v50 jest złe. tylko jak, ktoś ma wybór pomiędzy v50 a v70 to decyzja wydaje się oczywista.

Napisano

> bez różnicy.

> nie mowię, że v50 jest złe. tylko jak, ktoś ma wybór pomiędzy v50 a v70 to decyzja wydaje się

> oczywista.

ok ale v70 bedzie o wiele drozsze od v50 z tego samego rocznika..

v50 ok 20k do 25k, v70 od 30k w gore

dla mnie nie ma za co przeplacac:)

Moze za wielkosc, jak komus potrzebny faktycznie duze auto:)

Napisano

> Odnośnie zaworów i lpg masz może jakieś doświadczenie (lub ktoś z twoich znajomych) jak jest z tą

> regulacją, czy trzeba sprawdzać co określony przebieg lub może sprawdzamy regulacje jak są

> jakieś objawy?

Tam jest hydraulicza kasacja luzu, więc nic się nie ustawia