Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja auta totalschaden

Featured Replies

Napisano

> A jeśli chodzi o części to blacharnie ASO również czasami

> montują używane i naprawiane części tylko że klienci i ubezpieczyciele o tym nie wiedzą.

Oczywiście, przyjeżdża klient i ma do roboty maskę, błotniki, zderzak, reflektory i przyległości. Wtedy doradca serwisowy albo mistrz siada do komputera i prześwietla allegro i już za 3-4 dni można zacząć prace. Ale przecież on normalnie mógłby wziąć zamówić z magazynu i mieć części już na następny dzień. No i oczywiście potem wszystko łatwo można "pofakturować".

Napisano
  • Autor

> Oczywiście, przyjeżdża klient i ma do roboty maskę, błotniki, zderzak, reflektory i przyległości.

> Wtedy doradca serwisowy albo mistrz siada do komputera i prześwietla allegro i już za 3-4 dni

> można zacząć prace. Ale przecież on normalnie mógłby wziąć zamówić z magazynu i mieć części

> już na następny dzień. No i oczywiście potem wszystko łatwo można "pofakturować".

Zamawiają normalnie, fakturują normalnie a części używane po naprawie mają niedaleko w innym magazynie albo mają dostawcę z którym współpracują i który dostarczy je na następny dzień. Nowe graty zabiera pośrednik i sprzedaje za około połowę ceny albo montuje w swoim warsztacie klientom którzy faktury nie potrzebują.

To wszystko oczywiście tylko moja chora wyobraźnia hahaha.gif

Napisano

niektórzy myślą, że w ASO od a do zet auto im naprawiają hehe.gifbeksa.gifhehe.gif, rzadko które ASO ma takie możliwości i fachowców. Dla wszystkich niedowiarków polecam żeby sobie stanęli przed jakimś ASO cały dzień i patrzyli na lawety które tam przyjeżdżają i z czym.

Stawiam orzechy przeciwko kokosom, że zauważycie lawetę "nieasową" a jakiegoś warsztatu który przywozi auto marki której ASO posiada autoryzację, po czym auto od zaplecza wprowadzane jest na teren hali. Autko będzie ładne proste wymalowane ale nieuzbrojone.

A nawet jak to będzie laweta z tego ASO to powiedzćie mi po kiego grzyba z takim autem na lawecie jeździć po świecie, żeby pan Józio mógł godziny na lawecie wyrobić? Myślicie, że poszło to do ASO tejże marki ale oddalonego o dziesiątki kilometrów jak nie więcej tylko dlatego, że tam jest blacharnia i lakiernia? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> niektórzy myślą, że w ASO od a do zet auto im naprawiają

Dokładnie ok.gif

Pewien człowiek odstawił samochód na naprawę automatycznej skrzyni biegów do ASO pewnej marki premium. Twierdził że tam mu to zrobią zgodnie z zasadami i 100% na oryginalnych częściach i za to jest gotów więcej zapłacić. Skrzynia została wyjęta i zawieziona do pana Jasia który w swojej stodole skrzynie naprawia. Oczywiście żadne oryginalne części nie zostały w komplecie dostarczone bo to problem pana Jasia skąd części bierze a ten z ASO nie chce bo drogo. Po 3 dniach skrzynia wróciła i została zamontowana. ASO wystawiło klientowi fakturę za demontaż/montaż skrzyni + olej + diagnostyka itd. + za naprawę skrzyni kwota z faktury pana Jasia razy dwa smile.gif

Napisano

> niektórzy myślą, że w ASO od a do zet auto im naprawiają , rzadko które ASO ma takie możliwości i

> fachowców. Dla wszystkich niedowiarków polecam żeby sobie stanęli przed jakimś ASO cały dzień

> i patrzyli na lawety które tam przyjeżdżają i z czym.

> Stawiam orzechy przeciwko kokosom, że zauważycie lawetę "nieasową" a jakiegoś warsztatu który

> przywozi auto marki której ASO posiada autoryzację, po czym auto od zaplecza wprowadzane jest

> na teren hali. Autko będzie ładne proste wymalowane ale nieuzbrojone.

> A nawet jak to będzie laweta z tego ASO to powiedzćie mi po kiego grzyba z takim autem na lawecie

> jeździć po świecie, żeby pan Józio mógł godziny na lawecie wyrobić? Myślicie, że poszło to do

> ASO tejże marki ale oddalonego o dziesiątki kilometrów jak nie więcej tylko dlatego, że tam

> jest blacharnia i lakiernia?

Ja nie myślę, ja wiem że niektóre ASO oddają auta do napraw blacharsko-lakierniczych do warsztatów niezależnych. ASO zjada ciasto warsztatowi zostaje przypalony spód. zlosnik.gif

Napisano

> Sprawdzałem auto Mamy miernikiem lakieru przed odbiorem w salonie.

> Nie ufam sprzedawcom (aut nowych i używanych oraz innych produktów) i dobrze na tym wychodzę

Uffffff, to odetchnalem, bo odbieralem w fabryce biglaugh.gif

Oczywiscie zdajesz sobie sprawe, ze gdy kupujesz Auto nowe a okaze sie ze bylo bite, to masz prawo zwrocic i otrzymac pelny zwrot kosztow.

wink.gif

Napisano

> Jeżeli samochód ma byc naprawiony DOBRZE, to koszt u nas i w Niemczech będzie podobny.

Wytlumacz mi wiec dlaczego naprawiam auta w PL a nie w Niemczech ? Przy podobnych kosztach olal bym sprawe i z mety oddawal je dalej, pytanie dlaczego tak nie robie ?

P.S. Niemiecki rzeczoznawca ktory niema bladego pojecia gdzie pojazd byl naprawiany stwiardza, ze jest naprawiony fachowo tak jak powinien byc naprawiony w/g sztuki i to atestuje.

Nie bede pisal ile zostaje mi w kieszeni bo w zaleznosci od rodzaju szkody jest to inna suma.

wink.gif

Napisano

> A możesz napisać ile orientacyjnie wyniesie ten podatek dla samotnej osoby przy tych 1500e na

> miesiąc

ca. 38 %

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Uffffff, to odetchnalem, bo odbieralem w fabryce

Jak jeszcze istniała FSC w Lublinie to kolega na praktykach wywrócił Żuka na linii montażowej zlosnik.gif