Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mycie auta wężem ogrodowym.

Featured Replies

Napisano

Zamarzyło mi się aby po każdym myciu samochodu nie czuć zwichniętego kręgosłupa smile.gif

Czy można kupić jakąś lancę z dyszą którą by się dało podłączyć do węża ogrodowego? Myślę o czymś takim jak mają w myjniach - najlepiej żeby jeszcze dało się podczepić jakąś pianownicę smile.gif ale niekoniecznie. Wystarczy jak będzie można spłukać niewielki brud albo szampon po dokładniejszym myciu. Czy ciśnienie w takim wężu (1/2 cala) jest wystarczające czy trzeba jeszcze jakoś tą wodę sprężyc dodatkowo? Ponieważ nie dysponuję kasą wszelkie karchery nie wchodzą w grę - ma być tanio i sposobem chałupniczym smile.gif

Ma ktoś jakiś patent na coś takiego? smile.gif

Napisano

Odpowiednio ściskasz końcówkę węża (na wylocie) i leci srumień pod wyższym ciśnieniem zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Zamarzyło mi się aby po każdym myciu samochodu nie czuć zwichniętego kręgosłupa

> Czy można kupić jakąś lancę z dyszą którą by się dało podłączyć do węża ogrodowego? Myślę o czymś

> takim jak mają w myjniach - najlepiej żeby jeszcze dało się podczepić jakąś pianownicę ale

> niekoniecznie. Wystarczy jak będzie można spłukać niewielki brud albo szampon po

> dokładniejszym myciu. Czy ciśnienie w takim wężu (1/2 cala) jest wystarczające czy trzeba

> jeszcze jakoś tą wodę sprężyc dodatkowo? Ponieważ nie dysponuję kasą wszelkie karchery nie

> wchodzą w grę - ma być tanio i sposobem chałupniczym

> Ma ktoś jakiś patent na coś takiego?

Rurka metalowa klepnięta młotkiem na płasko i wciśnięta w wąż.

Napisano

Jakieś resztki opryskiwacza ogrodowego posiadasz? Można byłoby wykorzystać jego lancę po lekkich modyfikacjach. Przynajmniej byłoby to lekkie, bo ciśnienie wytrzyma na pewno.

Swoją drogą, to ja używam od wielu lat zwykłego wielofunkcyjnego pistoletu i jakiejś nadmiernej ilości schylania się nie zauważyłem.

Napisano

> Zamarzyło mi się aby po każdym myciu samochodu nie czuć zwichniętego kręgosłupa

> Czy można kupić jakąś lancę z dyszą którą by się dało podłączyć do węża ogrodowego?

sa koncowki o regulowanym strumieniu - jak trzeba to daje szeroki do typowego zmoczenia czy splukiwania a jak trzeba to daje strumien na tyle mocny ze moze sluzyc do wstepnego splukiwania brudu

w kazdym ogrodniczym lub markecie dostaniesz

ja mam takie cos w zupelnosci starcza jezeli nie chce mi sie karchera ropzkladac

Napisano

> Odpowiednio ściskasz końcówkę węża (na wylocie) i leci srumień pod wyższym ciśnieniem

Po ściśnięciu końcówki węża zwiększa się prędkość przepływu a nie ciśnienie grinser006.gif

Wracając do sedna sprawy - wystarczy na koniec węża założyć jakąś końcówkę z regulacją strumienia. Są krótkie i długie - z lancą.

Przykładowa oferta: jakiś tekst

Ja korzystam z takiej:

4e4dad76.png

Można uzyskać strumień skupiony ("mocniejszy") lub rozproszony ("łagodny"). Regulacja jest bezstopniowa.

Napisano

> Po ściśnięciu końcówki węża zwiększa się prędkość przepływu a nie ciśnienie

> Wracając do sedna sprawy - wystarczy na koniec węża założyć jakąś końcówkę z regulacją strumienia.

> Są krótkie i długie - z lancą.

> Przykładowa oferta: jakiś tekst

> Ja korzystam z takiej:

> Można uzyskać strumień skupiony ("mocniejszy") lub rozproszony ("łagodny"). Regulacja jest

> bezstopniowa.

Od siebie powiem, że jest to najprostsze i chyba najskuteczniesze urządzenie do samodzielnego mycia. Jest to tak proste, ze nawet nie pytałbym o cos takiego hehe.gif Sam zresztą używam. Dla "zaawansowanych" jest wersja a'la pistolet.

Napisano

Się podepnę - a co przed spłukaniem? blush.gif

Do tej pory latałem ze szczotą/gabką - jest jakaś chemia a'la to co na myjkach, żeby spryskać i potem spłukać? niewiem.gif

Napisano

> Się podepnę - a co przed spłukaniem?

> Do tej pory latałem ze szczotą/gabką - jest jakaś chemia a'la to co na myjkach, żeby spryskać i

> potem spłukać?

zeby umyc? raczej nie

zeby obmyc to pianownica reczna i jakas piana aktywna

Napisano

> zeby umyc? raczej nie

> zeby obmyc

Jaka jest różnica?

> to pianownica reczna i jakas piana aktywna

Eeee, to widzę grubsza sprawa. grinser006.gif

Napisano

> Jaka jest różnica?

roznica taka ze jak chcesz umyc to nei obedzie sie bez polatania z gabka by umyc dokladnie

sam czasem swoim karcherem z pianownica polece ale to tylko jak chce na szybko samochod zmyc - bo zabrudzenia szczegolnie takie zaschniete czy starsze pozatluszczane itp itd nie dadza sie zmyc tak dokladnie jak poprzez polatanie z wiadrem i gabka smile.gif

w tym roku tak sie skladalo ze nie za bardzo mialem ochote i czas by samochod myc samemu i rozkladac caly majdan i bawic sie w takie duperele

efekt taki ze mimo zagladania na myjki samoobslugowe po pewnym czasie na samochodzie zaczela zostawac coraz bardziej widoczna warstwa ciemnego osadu ktorego nie szlo zmyc na samoobslugowych - w koncu sie zebralem i polecialem na reczna myjke i... kolor ozyl smile.gif

> Eeee, to widzę grubsza sprawa.

jak na raz czy tez od wielkiego dzwonu wg mnie gra nie warta swieczki - lepszy efekt bedziesz mial jak podlecisz na myjke samoobslugowa i za 6 zl oblecisz sobie

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za podpowiedzi - opryskiwacz ogrodowy mam, na pistolety w ogrodniczym popatrzę i na pianownice ręczne też. Złożę wszystko do kupy i na pewno coś wymyślę smile.gif

Pozdrówki.

Napisano

OT

A jak to się ma do ekologii i wsiąkania szamponów w grunt?

Z tego co wiem w mojej gminie jest zakaz mycia samochodów na podwórku i karę można całkiem niezłą dostać.

Wiem, że to zaczyna o paranoje zakrawać ale jak są studnie wokoło to można dość dużo niemiłego syfu sobie wpuścić a myjnia powinna (teoretycznie) być wyposażona w kratki/drenaże i całość zużytej wody w kanalizację lub oczyszczalnie wpuszczać.

Napisano

> A jak to się ma do ekologii i wsiąkania szamponów w grunt?

Olać grinser006.gif

> Z tego co wiem w mojej gminie jest zakaz mycia samochodów na podwórku i karę można całkiem niezłą

> dostać.

> Wiem, że to zaczyna o paranoje zakrawać ale jak są studnie wokoło to można dość dużo niemiłego syfu

> sobie wpuścić a myjnia powinna (teoretycznie) być wyposażona w kratki/drenaże i całość zużytej

> wody w kanalizację lub oczyszczalnie wpuszczać.

Większość domów ma nieszczelne szamba. I jeszcze gorsze rzeczy wsiąkają w grunt. Po przejściu przez kilkanaście metrów podłoża raczej już nic z takiego szamponu samochodowego do złóż wody się nie dostanie.

Napisano
  • Autor

Wokół mnie nie ma studni - teren mam ok. 1000 m2 a poza tym szamponem myję 2 razy do roku. Są też szampony ekologiczne które nie trują.

Napisano

> Dzięki wszystkim za podpowiedzi - opryskiwacz ogrodowy mam, na pistolety w ogrodniczym popatrzę i

> na pianownice ręczne też. Złożę wszystko do kupy i na pewno coś wymyślę

> Pozdrówki.

z doswiadczenia wlasnego powiem ci ze zwykly szampon w polaczeniu z gabka i szorowankiem daje lepszy efekt niz aktywna piana polaczona z gabka i szorowankiem - nie wiem dlaczego ale pare razy sie przekonalem o tym skuszony checia lzejszego machania gabka smile.gif

Napisano

> Po ściśnięciu końcówki węża zwiększa się prędkość przepływu a nie ciśnienie

A z czego wynika ów większa prędkość przepływu jak nie z wyższego ciśnienia? zlosnik.gif

Napisano

> OT

> A jak to się ma do ekologii i wsiąkania szamponów w grunt?

> Z tego co wiem w mojej gminie jest zakaz mycia samochodów na podwórku i karę można całkiem niezłą

> dostać.

> Wiem, że to zaczyna o paranoje zakrawać ale jak są studnie wokoło to można dość dużo niemiłego syfu

> sobie wpuścić a myjnia powinna (teoretycznie) być wyposażona w kratki/drenaże i całość zużytej

> wody w kanalizację lub oczyszczalnie wpuszczać.

A cóż takiego spływa Ci z tego samochodu podczas mycia?

Większość szamponów samochodowych jest biodegradowalna, a to co spływa z samochodu może równie dobrze spłynąć w czasie deszczu i wsiąknąć.

Chyba, że myjesz silnik ale to inna bajka.

Napisano

> A z czego wynika ów większa prędkość przepływu jak nie z wyższego ciśnienia?

A może gęstość cieczy się zmienia? biglaugh.gif

Napisano

> A może gęstość cieczy się zmienia?

zaraz dojdziemy do stanu skupienia cieczy grinser006.gif

Napisano

Polecam do przeanalizowania równanie Bernoulliego - nie wiem jak teraz, ale kiedyś było w programie fizyki w liceum.

k.

Napisano

> Polecam do przeanalizowania równanie Bernoulliego - nie wiem jak teraz, ale kiedyś było w programie

> fizyki w liceum.

> k.

Ok, to napisz pokrótce o co chodzi ok.gif

W liceum byłem 20lat temu, wyleciało mi już z głowy, a na co dzień papierki przerzucam.

I cóż takiego się dzieje niedobrego, że jak zatkasz całkowicie końcówkę węża nie zakręcając kranu to w skrajnych przypadkach (jak jest już zużyta) wypchnie Ci przy kranie szybkozłączkę....

Napisano

Zmniejsza się średnica, więc ciecz podawana z tym samym ciśnieniem musi płynąć szybciej.

Napisano

> Zmniejsza się średnica, więc ciecz podawana z tym samym ciśnieniem musi płynąć szybciej.

Ok, teraz logiczne. Nie jestem dobry i nigdy nie byłem ze ścisłych przedmiotów ale zwyczajnie wydawało mi się, że zatykając lub częsciowo ograniczając wylot z węża generujemy w nim w ten sposób większe ciśnienie.

Nadal z resztą nie rozumiem czemu moja mocno już sfatygowana szybkozłączka przy kranie jest wypychana z krućca jak zatkam wylot węża.

Według mnie dzieje się to poprzez wzrost ciśnienia w wężu, bo jaka inna siła, by spowodowała zrzucenie złączki, która przy otwartym wylocie z węża trzyma się normalnie?

Napisano

> Ok, teraz logiczne. Nie jestem dobry i nigdy nie byłem ze ścisłych przedmiotów ale zwyczajnie

> wydawało mi się, że zatykając lub częsciowo ograniczając wylot z węża generujemy w nim w ten

> sposób większe ciśnienie.

> Nadal z resztą nie rozumiem czemu moja mocno już sfatygowana szybkozłączka przy kranie jest

> wypychana z krućca jak zatkam wylot węża.

> Według mnie dzieje się to poprzez wzrost ciśnienia w wężu, bo jaka inna siła, by spowodowała

> zrzucenie złączki, która przy otwartym wylocie z węża trzyma się normalnie?

Oczywiście że rośnie, do nominalnego w sieci. Jak otwierasz zawór to ciśnienie w układzie jest niższe, bo układ jest częściowo otwarty.