Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup pralki do 1200zł.

Featured Replies

Napisano

Muszę zakupić pralkę wolnostojącą, ładowaną od frontu. Budżet powiedzmy do 1200zł, raczej nie do przekroczenia. Bardziej szukam czegoś w granicach do 1100zł, ale jak coś się trafi dobrego to warto tą stówkę dołożyć.

Pralka dla mamy. Do 6kg powinna być wystarczająca, dobrze byłoby gdyby nie była łakoma na prąd i wodę za mocno smile.gif

Moje typy:

http://www.euro.com.pl/pralki/amica-awn510d-navigator-system.bhtml

http://www.euro.com.pl/pralki/whirlpool-awo-c-71003p.bhtml

Najlepiej gdyby to było w miarę bezawaryjne, ale tu wiadomo, że to loteria bo nawet takie Miele może się popsuć raz dwa.

Bardziej skłaniam się ku tej pierwszej, ale może ktoś poleci coś innego smile.gif

Napisano

w tym budżecie może warto rozglądnąć się za pralką z 1400 obr - wyjmujesz praktycznie suche pranie zlosnik.gifpalacz.gif

np. TAKA PRALKA

Napisano

> Muszę zakupić pralkę wolnostojącą, ładowaną od frontu. Budżet powiedzmy do 1200zł, raczej nie do

> przekroczenia. Bardziej szukam czegoś w granicach do 1100zł, ale jak coś się trafi dobrego to

> warto tą stówkę dołożyć.

> Pralka dla mamy. Do 6kg powinna być wystarczająca, dobrze byłoby gdyby nie była łakoma na prąd i

> wodę za mocno

> Moje typy:

> http://www.euro.com.pl/pralki/amica-awn510d-navigator-system.bhtml

> http://www.euro.com.pl/pralki/whirlpool-awo-c-71003p.bhtml

> Najlepiej gdyby to było w miarę bezawaryjne, ale tu wiadomo, że to loteria bo nawet takie Miele

> może się popsuć raz dwa.

> Bardziej skłaniam się ku tej pierwszej, ale może ktoś poleci coś innego

ostatnio kupilem Beko WMB 61242 PL PTM na agito.pl 1150pln. W tej cenie 5lat gwarancji po zarejestrowaniu w beko, do tego suszarka do prania vileda (taki 'zwykly' wieszak wink.gif )

1200 obrotow, 6kg, 45cm, jak dla mnie optymalny wybor.

Napisano

A ja kupilem Indesita za 699zl, ma eco i program szybki itd. 6kg, 1100 obr. Gwara 5 lat +120zl. Teraz nawet Bosch robiony jest w chinach, a indesita podobno skladali polacy

Napisano

> Muszę zakupić pralkę wolnostojącą, ładowaną od frontu. Budżet powiedzmy do 1200zł,

amica jezeli nic nie poprawila z zabezpieczeniem elektroniki przed wplywem wilgoci itp itd - daruj sobie

poszukaj czegos z beko

ponad rok temu kupilem beko WMB 71643 PTL - rewelacja, 7 kg, 1600 obr/min, bardzo ladnie dopiera nawet na programach bardzo oszczednych, a pranie wyciagasz niemalze suche

znalazlem w jakims sklepie netowym za cene ciut ponizej 1200 zl

Napisano

Beko + dodatkowa gwarancja i ubezpieczenie na 5 lat - niczym się nie przejmujesz przez 5 lat zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Beko + dodatkowa gwarancja i ubezpieczenie na 5 lat - niczym się nie przejmujesz przez 5 lat

Tez kupiłem najtańsza beko i 3lata i jeszcze daje rade smile.gif gwarancja 5lat

.

Napisano

> Muszę zakupić pralkę wolnostojącą, ładowaną od frontu. Budżet powiedzmy do 1200zł, raczej nie do

> przekroczenia. Bardziej szukam czegoś w granicach do 1100zł, ale jak coś się trafi dobrego to

> warto tą stówkę dołożyć.

> Pralka dla mamy. Do 6kg powinna być wystarczająca, dobrze byłoby gdyby nie była łakoma na prąd i

> wodę za mocno

> Moje typy:

> http://www.euro.com.pl/pralki/amica-awn510d-navigator-system.bhtml

> http://www.euro.com.pl/pralki/whirlpool-awo-c-71003p.bhtml

> Najlepiej gdyby to było w miarę bezawaryjne, ale tu wiadomo, że to loteria bo nawet takie Miele

> może się popsuć raz dwa.

> Bardziej skłaniam się ku tej pierwszej, ale może ktoś poleci coś innego

Wejdź na stronę Beko, sprawdź która ma 5 lat gwarancji, poszukaj w sklepach i tę kup.

Do wyboru, do koloru

Napisano

> amica jezeli nic nie poprawila z zabezpieczeniem elektroniki przed wplywem wilgoci itp itd - daruj

> sobie

To nie jest kwestia wilgoci. To celowe postarzanie konstrukcji. Moduł jest na samej górze. Tam wilgoć nie dociera.

Zasilanie elektroniki z sieci realizowane jest szeregowo przez jeden kondensator monolityczny 2x2,2uF/250V. On się po około trzech latach zużywa.

Nieświadomi serwisanci wymieniają cały moduł zwalając winę na wilgoć.

Dociekliwy amator kupuje kondensator za 2zł i ma spokój na kolejne trzy lata.

wink.gif

Napisano

> To nie jest kwestia wilgoci. To celowe postarzanie konstrukcji. Moduł jest na samej górze. Tam

> wilgoć nie dociera.

> Zasilanie elektroniki z sieci realizowane jest szeregowo przez jeden kondensator monolityczny

> 2x2,2uF/250V. On się po około trzech latach zużywa.

> Nieświadomi serwisanci wymieniają cały moduł zwalając winę na wilgoć.

> Dociekliwy amator kupuje kondensator za 2zł i ma spokój na kolejne trzy lata.

szkoda ze nie widziales tego kondensatora w amice ktora doslownie wywalilem na smietnik

ten "kondensator" w pralce ktora miala 4 lata wygladal tak ze cala elektronika pokryte zielonkawa breja i pomimo oczyszczenia pralka wyprawiala cuda czyli albo zapominala wode podgrzac albo wirowac jej sie nei chcialo albo calkowicie losowo wybierala sobie skladowe cyklu prania itp itd

pranie polegalo mniej wiecej na tym ze... ciekawe co dzisiaj uda sie zrobic... moze tylko pokrecic bebnem a moze tylko wirowac itp itd

poszla na zlom szybciej niz byla wnoszona w dniu zakupu

potem kupilem hoovera i pieknie spisuje sie do dzisiaj a hoovera zamienilem na beko - z tych trzech pralek jakie mialem w ciagu ostatnich 15 lat najlepiej mi odpowiada beko

a tak na marginesie moj "zawod" do amica`i poglebil sie jeszcze bardziej gdy ni z gruchy ni z pietruchy w lodowce tej firmy zaczela pekac ta wytloczka wewnetrzna i lodowka stracile szczelnosc (byla idealnie wypoziomowana)

lodowke tez kupilem beko i jest rewelacyjna - nie ma moze fajerwerkow ale swoja robote wykonuje doskonale

Napisano

...

> pranie polegalo mniej wiecej na tym ze... ciekawe co dzisiaj uda sie zrobic... moze tylko pokrecic

> bebnem a moze tylko wirowac itp itd

...

Tak właśnie się to objawia. Na Elektrodzie mnóstwo wątków na ten temat.

Napisano

> ...

> ...

> Tak właśnie się to objawia. Na Elektrodzie mnóstwo wątków na ten temat.

jeszcze raz napisze - powinienies zobaczyc w jakim stanie elektronika i czym pokryta byla

zdecydowanie doszedlbys do wniosku ze ewentualny kondenstator to byl najmniejeszy problem tego sterowania bo miedzy innymi skorodowane nozki przy scalaczku czy tranzystorkach i innych elementach byly nieco wiekszym problemem

Napisano

> jeszcze raz napisze - powinienies zobaczyc w jakim stanie elektronika i czym pokryta byla

> zdecydowanie doszedlbys do wniosku ze ewentualny kondenstator to byl najmniejeszy problem...

Raczej nie doszedłbym do takich wniosków na podstawie widoku. Zaśniedziałe końcówki nie wpływają na pracę. To jest miedź pokryta cynkiem. Wszystko polutowane. To co jest istotne nie jest zaśniedziałe na pewno a opisane przez Ciebie objawy są typowe.

Sprawdziłbym co jest przyczyną a nie oceniał wzrokowo.

Na odległość i tak nie wiem a sądzę, że przerysowujesz. Takie elementy mogą latami leżeć w wilgoci, na zewnątrz i końcówki jedynie ciemnieją.

Zdjęcie trzeba było zrobić wink.gif

Napisano

> Raczej nie doszedłbym do takich wniosków na podstawie widoku. Zaśniedziałe końcówki nie wpływają na

> pracę. To jest miedź pokryta cynkiem. Wszystko polutowane. To co jest istotne nie jest

> zaśniedziałe na pewno a opisane przez Ciebie objawy są typowe.

> Sprawdziłbym co jest przyczyną a nie oceniał wzrokowo.

> Na odległość i tak nie wiem a sądzę, że przerysowujesz. Takie elementy mogą latami leżeć w wilgoci,

> na zewnątrz i końcówki jedynie ciemnieją.

> Zdjęcie trzeba było zrobić

po wiem tak:

dobrze wiem co widzialem i dobrze wiem co sie staklo i w jakim stanie rozpadu byla elektronika modulu sterujacego

zasniedziale - to nie to co skorodowane

tak samo jak nalot to nie to samo co jakis syf ktory spowodowal miedzy innymi pozwieranie nozek w scalaczku czy wrecz sasiednich sciezek

tematyka ta nie jest mi obca wiec uwierz ze to nie kondensator

bo on nie spowodowalby rowniez dziwnie powaznej korozji stykow w pokretle programatora

niestety elemety te bylo kompletnie nie zabezpieczone przed wplywem wilgoci i takie efekty a nie inne

Napisano

> Raczej nie doszedłbym do takich wniosków na podstawie widoku. Zaśniedziałe końcówki nie wpływają na

> pracę. To jest miedź pokryta cynkiem.

Raczej cyną a dokładniej stopem cyny z ołowiem lub dla lutowania bezołowiowego ze srebrem lub/i miedzią wink.gif

>Wszystko polutowane. To co jest istotne nie jest

> zaśniedziałe na pewno a opisane przez Ciebie objawy są typowe.

> Sprawdziłbym co jest przyczyną a nie oceniał wzrokowo.

> Na odległość i tak nie wiem a sądzę, że przerysowujesz. Takie elementy mogą latami leżeć w wilgoci,

> na zewnątrz i końcówki jedynie ciemnieją.

> Zdjęcie trzeba było zrobić

Pewnie Kolega chciał mieć nową i już zlosnik.gif

Napisano

> A ja kupilem Indesita za 699zl, ma eco i program szybki itd. 6kg, 1100 obr. Gwara 5 lat +120zl.

> Teraz nawet Bosch robiony jest w chinach, a indesita podobno skladali polacy

zmienisz zdanie jak od razu po gwarancji zmielą Ci się łożyska bębna.

Niewymienialne, tylko razem z bębnem za około 700zł.

Przerabiałem temat z tanim Indesitem rok temu, gdzie niezależny serwis odradził mi Indesity do 1000zł

Napisano
  • Autor

Mojej mamie też padają łożyska ale pralka ma ponad 10 lat, jeśli nie 12. A posiada Mastercook'a P6FE-700E.

Napisano

A u mnie w Boschu WFL2060MAXX od 13 lat padła tylko grzałka 3 lata temu.

Kupiona w 1999 działa do dzisiaj. Na lodówce Whirpoola się przejechałem, na szczęście miałem gwarancję wydłużoną i kupiłem Samsunga. Mija 6lat i nic.

Napisano

> zmienisz zdanie jak od razu po gwarancji zmielą Ci się łożyska bębna.

> Niewymienialne, tylko razem z bębnem za około 700zł.

> Przerabiałem temat z tanim Indesitem rok temu, gdzie niezależny serwis odradził mi Indesity do

> 1000zł

Ariston za 2700pln po 6 latach też miał pad łożysk. Wymiana tylko z bębnem, 850pln + robota grinser006.gif

Kupiłem nowe Beko i gwara+ ubezpieczenie na 5 lat ok.gif

Napisano

to jakie pralki dobre niedrogi zbyt są "rozbieralne" tzn można naprawić?myślałem o kwocie do 1500