Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciekawa awaria

Featured Replies

Napisano

Prośba do elektroników: Od kilu dni mam ciekawą awarię. Po wymianie żarówek w tylnej lewej lampie, pojawił się komunikat o braku żarówki postojowej, kierunkowskazu i przeciwmgielnej. Żarówki świecą wszystkie, a komunikat pojawia się po wciśnięciu pedału hamulca. Błędy pokasowałem MESem. Jak tylko przycisnę hamulec, błędy wyłażą. hmm.gif Może ktoś coś podobnego przeżył?

Przy okazji życzę wszystkim Stilomaniakom spokojnych i udanych świat.

Napisano

sprawdź wtyczkę czy jest dobrze założona, tzn. czy jest do samego końca wciśnięta. U mnie ten sam błąd wyskakiwał gdy wtyczka nie miałem full styku

Napisano
  • Autor

> sprawdź wtyczkę czy jest dobrze założona, tzn. czy jest do samego końca wciśnięta. U mnie ten sam

> błąd wyskakiwał gdy wtyczka nie miałem full styku

Chyba wcisnąłem dosyć mocno, jeszcze jutro sprawdzę, ale zastanawia mnie fakt: jaki to ma związek z pedałem hamulca? Czy hamulec nie daje jakiegoś zwarcia, ( tzn włącznik świateł stop).

Napisano

może też i tak być jak mówisz, a żarówkę nie włożyłeś czasem odwrotnie, bo nie jestem pewien ale żarówka stopu chyba jest ta sama co do pozycji

Napisano
  • Autor

Pozycyjne są dwie. Jedna niżej 5W z małą bańką. a górna z dwoma włóknami, chyba ze stopem. Ale jej nie da się inaczej włożyć. Ma przesunięte zaczepy.

Napisano

myslimy ...

wali bledem o 3 zarowkach w momecie kiedy zapala sie czwarta.

Dziwne ze wszystkie maja... wspolną mase cfaniaczek.gif ktora zapewne jest jakas uflekana i stad cyrk w calej lampie

Napisano

Poluzuj punkt zbiorczy masy koło akumulatora....

Dopiero ciekawie będzie. .. same wycieraczki będą działać, lampki nowe na desce zobaczysz i jeszcze kilka innych.

Sprawdź lampę i wtyczki dokładnie.

Pomyśl co przy okazji gmerania koło żarówki dotykales.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź lampę i wtyczki dokładnie.

> Pomyśl co przy okazji gmerania koło żarówki dotykales.

Chyba włożyłem nie takie żarówki 287407167-rys1.jpg

kierunkowskazów.

Na rys 1 (widok żarówki od tyłu)

zaczepy nie są w osi (żarów. oryginalna)

Na rys 2 zaczepy są w osi i taką żarówkę

założyłem (z trudem). Być może to jest przyczyną,

może jakieś zwarcie?

post-130177-1435252273317_thumb.jpg

Napisano

> Chyba włożyłem nie takie żarówki

> kierunkowskazów.

> Na rys 1 (widok żarówki od tyłu)

> zaczepy nie są w osi (żarów. oryginalna)

> Na rys 2 zaczepy są w osi i taką żarówkę

> założyłem (z trudem). Być może to jest przyczyną,

> może jakieś zwarcie?

a rozpinales lampe ? Obejrzyj styki. U mnie caly grzebien byl ladny tylko jeden pin zasniedzialy. Jak go posledzilem po lampie .. to sie okazalo ze to masowy wspolny do wszystkich zarowek i tez mialem cyrk

Napisano

> Chyba włożyłem nie takie żarówki

> kierunkowskazów.

> Na rys 1 (widok żarówki od tyłu)

> zaczepy nie są w osi (żarów. oryginalna)

> Na rys 2 zaczepy są w osi i taką żarówkę

> założyłem (z trudem). Być może to jest przyczyną,

> może jakieś zwarcie?

Będzie to powodem, miałem tak u siebie, zastosowałem właściwą żarówkę i problem zniknął ok.gif

Przy okazji przeczyściłem i zabezpieczyłem wszelkie miejsca styku w lampie i kostkach zlosnik.gif

Napisano

Ja miałem to samo, i oto co zrobiłem:

- przeczyszczenie wszystkich styków w tylnych lampach (obu)

- wyjęcie KAŻDEGO bezpiecznika i przedmuchanie - w kabinie i pod maską.

No i po problemie. Nasilało się szczególnie w deszczowe wilgotne dni

latem, nie wiem co to było, ale to co zrobiłem pomogło.

Napisano
  • Autor

> Ja miałem to samo, i oto co zrobiłem:

> - przeczyszczenie wszystkich styków w tylnych lampach (obu)

> - wyjęcie KAŻDEGO bezpiecznika i przedmuchanie - w kabinie i pod maską.

> No i po problemie. Nasilało się szczególnie w deszczowe wilgotne dni

> latem, nie wiem co to było, ale to co zrobiłem pomogło.

Jednak było coś innego. Żarówki kupiłem właściwe zamontowałem i ...nic. Pisałem że błąd powraca przy naciśnięciu hamulca i tu zacząłem kombinować. I co się okazało? Około pół roku temu pewien partacz (bo tani) zamontował mi czujniki parkowania. Zasilanie wziął wcinając się w kabel świateł. Po odłączeniu zasilania od centralki parkomatu skasowane błędy nie powróciły. Jeszcze do tego nie doszedłem, ale pewnie jest gdzieś zwarcie pomiędzy centralką, a czujnikami (sensorami) parkowania. Zasilanie powinno być wzięte ze światła cofania, i chyba tak jest, a co do tego ma światło stop? Pewnie ma, bo po naciśnięciu hamulca błędy są. Jutro do tego pewnie dojdę. Na razie odłączyłem parkomat i jest OK. Jeszcze muszę dodać, że parkomat też działa poprawnie, tylko te błędy i pisk buzera są wku....jące.

Napisano

Mialem dokladnie to samo w MW. Winowajca: jeden zagiety pin w bialej wtyczce przy lampie (masowy?). Przytrafilo sie w trasie ~300km, po dotarciu na miejsce rozebralem lampe i wtyczka juz na pol stopiona shocked.gif

Napisano
  • Autor

> Mialem dokladnie to samo w MW. Winowajca: jeden zagiety pin w bialej wtyczce przy lampie

> (masowy?). Przytrafilo sie w trasie ~300km, po dotarciu na miejsce rozebralem lampe i wtyczka

> juz na pol stopiona

Nareszcie znalazłem i wiem dlaczego awarię pokazuje po naciśnięciu hamulca.

Miałem (dzięki tanim fachmanom) zwarcie w poszyciu dachu nad słupkiem, bo fachmany drutem przeciągali górą wiązkę od czujników parkowania, a tam jest kurtyna. Na szczęście cała. facepalm%5B1%5D.gif Uszkodzili wiązkę, która zwarła z lampą tylną. Przednie czujniki są aktywowane na dziesięć sekund po naciśnięciu hamulca i stąd błędy po naciśnięciu pedału hamulca.

Teraz z kolei wywala błąd bocznej poduszki kierowcy i myślę ,że ma to też związek z tym drucikiem. Wcześniej błąd wywalało, ale na krótko, obecnie jest nieusuwalny.

PS. Jednak błąd poduszki bocznej kierowcy nie miał związku ze zwarciem. Dawka kontaktu na kostkę załatwiło sprawę.