Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Murarka - mistrzowie

Featured Replies

Napisano

> Jak dla mnie łamią prawo grawitacji...

U mnie w chacie niestety parę stropów jest tak pykniętych (nie tak ekstremalnie - raczej zwykły zakleszczony łuk, ale mam np. korytarzyk w kształcie L z półkolistym stropem... Nikt nie chciał się podjąć naprawy, więc musiałem zrobić wszystko sam zgodnie z materiałami konferencyjnymi z Polibudy Krakowskiej, gdzie opisywali renowację stropu jakiegoś krakowskiego kościoła i muzeum. zlosnik.gif

Napisano

I jeszcze na wodę kładą icon_eek.gif

Napisano

> I jeszcze na wodę kładą

Na gęstą zaprawę te cegły by spadły od razu

Napisano

> Na gęstą zaprawę te cegły by spadły od razu

Nie wiem co on tam wymieszał ale na logikę to czy na gęstą czy na rzadką teoretycznie powinno odpaść spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem co on tam wymieszał ale na logikę to czy na gęstą czy na rzadką teoretycznie powinno

> odpaść

Toteż również się zdziwiłem grinser006.gif

W innym filmiku mówią coś o zaprawie, ale nie znam tego języka, nie wiem co to...

Napisano

bez szałunku to na prawdę jest sztuka tak budować

Napisano
  • Autor

> Tak murowali już w średniowieczu

Tylko powiedz czemu im te cegły nie spadaja? Przecież to praktycznie poziomo leży...

Napisano

> Nie wiem co on tam wymieszał ale na logikę to czy na gęstą czy na rzadką teoretycznie powinno

> odpaść

Coś mówi o w miarę drobnym piasku i wapnie.

Napisano

> Pewnie jakiś specjalny klej do zaprawy jest dodawany.

Ja podejrzewam, że kluczem do murowania w ten sposób jest lepkość zaprawy - przyłożona cegła się "zasysa" i tym sposobem trzyma się reszty stropu. Widać też, że nigdy cegieł nie kładą pionowo, tylko zawsze są one przechylone w dwóch płaszczyznach - zarówno patrząc na wprost cegły jest ona przechylona "do tyłu" oraz zawsze trochę jest przekręcona w kierunku wcześniejszej cegły w tym samym rzędzie - widać to wystarcza.

Napisano
  • Autor

> Ja podejrzewam, że kluczem do murowania w ten sposób jest lepkość zaprawy - przyłożona cegła się

> "zasysa" i tym sposobem trzyma się reszty stropu. Widać też, że nigdy cegieł nie kładą

> pionowo, tylko zawsze są one przechylone w dwóch płaszczyznach - zarówno patrząc na wprost

> cegły jest ona przechylona "do tyłu" oraz zawsze trochę jest przekręcona w kierunku

> wcześniejszej cegły w tym samym rzędzie - widać to wystarcza.

To co powiesz na takie oto schody yikes.gifgrinser006.gif

Napisano

Nic nie łamią. Przecież łuki nie są dokładnie w pionie tylko są minimalnie odchylone. Dzięki temu cegła sama się klinuje między krawędzią łuku i poprzednią cegłą.

Dodatkowo jeszcze sposób układania cegieł jak w płaskim nadprożu łukowym pomaga klinować kolejne cegły.

Każdy kto wspinał się na skałkach między dwoma ścianami w takim jakby wewnętrznym narożniku (nie pamiętam jak się to nazywa), powinien zajarzyć. To podobna sytuacja.

Napisano

> To co powiesz na takie oto schody

Niektóre z tych schodów wyglądają solidnie, bo są mocno wygięte w łuk, natomiast na kilka modeli to bałbym się wejść hehe.gif Tylko na niektórych schodach widać tam było jakieś leżące pręty zbrojeniowe, a pewnie część jest wykonana tylko z cegieł i zaprawy.