Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym w domowych warunkach wytłoczyć rowek :)

Featured Replies

Napisano

Witam

Panowie czym w domowych warunkach wytłoczyć w środku rury rowek , chodzi tylko o rowek jednego milimetra , średnica rury to fi 51 mm

Myślałem o jakiś tarczach szlifierskich ale są duże frown.gif

pozdrawiam i proszę o info

Fatal

Napisano

> Witam

> Panowie czym w domowych warunkach wytłoczyć w środku rury rowek , chodzi tylko o rowek jednego

> milimetra , średnica rury to fi 51 mm

> Myślałem o jakiś tarczach szlifierskich ale są duże

> pozdrawiam i proszę o info

> Fatal

Wytłoczyć to pojęcie z obróbki plastycznej, a tarcza szlifierska to już z dziedziny obróbki skrawaniem. Są przeciez tarcze do cięcia metali o grubości 1mm. Może sprecyzuj dokładniej o co chodzi.

Napisano
  • Autor

> Wytłoczyć to pojęcie z obróbki plastycznej, a tarcza szlifierska to już z dziedziny obróbki

> skrawaniem. Są przeciez tarcze do cięcia metali o grubości 1mm. Może sprecyzuj dokładniej o

> co chodzi.

ja wiem że są tarcze o grubości 1 mm , ale chodzi mi o rowek w środku rury aluminiowej o średnicy fi 51 mm , a takich tarcz nie widziałem , macie jakiś pomysł ?

Napisano

> ja wiem że są tarcze o grubości 1 mm , ale chodzi mi o rowek w środku rury aluminiowej o średnicy

> fi 51 mm , a takich tarcz nie widziałem , macie jakiś pomysł ?

Pomysłów pewnie będzie mnóstwo jak wytłumaczysz dokładnie o co Ci chodzi.

Na jakiej długości ma być ten rowek? Jaką długość ma rura? Jest do niej swobodny dostęp czy zamocowana jest do czegoś na stałe?

Napisano

> chodzi mi o rowek w środku rury aluminiowej o średnicy

> fi 51 mm , a takich tarcz nie widziałem , macie jakiś pomysł ?

Rozumiem, że rowek ma być jednak wycięty i może to być zrobione od zewnątrz rury? Jeśli tak, to jak najcieńsza tarcza stalowa do kątówki lub innej maszyny, sama maszyna zamocowana do statywu/stojaka (są takie dla kątówek) a rurka uchwycona w imadle lub innym imaku. Ew. jak ktoś dysponuje frezarką górnowrzecionową, to też powinno dać radę.

Żeby było precyzyjnie i prosto to tylko cięcie maszynowe, "z ręki" to się nie uda...

P.S. Po co Ci taka dysza? zrobisz lodowisko i bez tego... grinser006.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Witam

> Panowie czym w domowych warunkach wytłoczyć w środku rury rowek , chodzi tylko o rowek jednego

> Myślałem o jakiś tarczach szlifierskich ale są duże

> pozdrawiam i proszę o info

> Fatal

Jaka długość rury? Rowek przez całą długość?

Jeśli rura jest krótka to zamocować ja w imadle i brzeszczotem naciąć rowek.

Napisano

> Jaka długość rury? Rowek przez całą długość?

> Jeśli rura jest krótka to zamocować ja w imadle i brzeszczotem naciąć rowek.

A co jak rowek nie ma być wzdłuż tylko po obwodzie?

Autor podał za mało danych.

Napisano

> A co jak rowek nie ma być wzdłuż tylko po obwodzie?

> Autor podał za mało danych.

No racja za mało danych. Wyobraziłem sobie ze to będzie wzdłuż rury. cool.gif

Napisano

> A co jak rowek nie ma być wzdłuż tylko po obwodzie?

No a co ma być? Przecież brzeszczotem łatwiej będzie zrobić nacięcie w poprzek, niż wzdłuż...

Napisano

> No a co ma być? Przecież brzeszczotem łatwiej będzie zrobić nacięcie w poprzek, niż wzdłuż...

Zrób brzeszczotem rowek poprzeczny wewnątrz rury a stawiam piwo.gif

Quote:

Panowie czym w domowych warunkach wytłoczyć w środku rury rowek , chodzi tylko o rowek jednego milimetra , średnica rury to fi 51 mm

Napisano
  • Autor

> Zrób brzeszczotem rowek poprzeczny wewnątrz rury a stawiam

> Quote:

chodzi mi o rowek w środku rurki i nie mogę jej okaleczyć z zew. rurka będzie luzna , dostęp bedzie dobry , lecz chciałbym w środku tej rurki wytłoczyć rowek minimalny smile.gif może być po całym obwodzie rurki ale lepiej by było gdyby wytłoczyć dwa rowki na przeciw siebie długość rowków np. po 1 cm ,

poszukam jakiej fotki i jak cos podeślę o co mi chodzi smile.gif

proszę

https://www.google.pl/search?q=rura+z+ro...jne%3B335%3B500

rowek tak jak idzie ta uszczelka czarna smile.gif

Napisano

only dremel i troszkę wprawy plus frez do metalu

Napisano

> chodzi mi o rowek w środku rurki i nie mogę jej okaleczyć z zew. rurka będzie luzna , dostęp bedzie

> dobry , lecz chciałbym w środku tej rurki wytłoczyć rowek minimalny może być po całym

> obwodzie rurki ale lepiej by było gdyby wytłoczyć dwa rowki na przeciw siebie długość rowków

> np. po 1 cm ,

Trzeba było od razu zatytułować wątek, jak masz teraz.

Odpowiadam: w domowych warunkach jest to do zrobienia na małej obrabiarce, zwanej tokarką. Wszystko inne to drut i rzeźba... grinser006.gif

Napisano

> Trzeba było od razu zatytułować wątek, jak masz teraz.

> Odpowiadam: w domowych warunkach jest to do zrobienia na małej obrabiarce, zwanej tokarką. Wszystko

> inne to drut i rzeźba...

dremel i frezik albo tarcza do cięcia

do tego trochę pokombinować z jakimś mocowaniem dremelka i rurki typu regulowane imadełko do złapania dremelki i drugie imadło jako podstawa do obracania rurki - jak się chce to da radę

Napisano

> dremel i frezik albo tarcza do cięcia

> do tego trochę pokombinować z jakimś mocowaniem dremelka i rurki typu regulowane imadełko do

> złapania dremelki i drugie imadło jako podstawa do obracania rurki - jak się chce to da radę

No masz racje, nie ma to jak sobie utrudnić życie takimi kombinacjami... grinser006.gif

Przecież to będzie dłużej trwało, niż skorzystanie z tokarki...

Napisano

> No masz racje, nie ma to jak sobie utrudnić życie takimi kombinacjami...

> Przecież to będzie dłużej trwało, niż skorzystanie z tokarki...

oczywiście , że tak , szczególnie że tokarkę każdy ma w kuchni obok czajnika i mikrofalówki hehe.gif

Napisano

> oczywiście , że tak , szczególnie że tokarkę każdy ma w kuchni obok czajnika i mikrofalówki

No jasne, przecież skompletowanie utensyliów, które wymieniłeś (a których autor wg mnie nie posiada) zajmie 15 sekund i robota zrobiona... grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Myślę zakupić takie tarcze z uchwytem

http://www.dremeleurope.com/pl/pl/ocs/pr...5F82.sl021-vm_1

ponieważ tarcza ma średnice fi 38 mm czyli pasuje smile.gif , no i oczywiście całość podepnę pod wkrętarkę , myśle że powinno dać rade smile.gif

pozdrawiam

Fatal

Napisano

Możesz wyjaśnić w czym jest problem że nie możesz tego zanieść do warsztatu zlosnik.gif Za połowę ceny tych tarcz wytoczą idealnie a taką tarczą to facepalm%5B1%5D.gif Zwłaszcza pomysł z wkrętarką jest słaby taka tarcza działa przy min. 10k. obr/min wink.gif

Napisano

> Myślę zakupić takie tarcze z uchwytem

> http://www.dremeleurope.com/pl/pl/ocs/pr...5F82.sl021-vm_1

> ponieważ tarcza ma średnice fi 38 mm czyli pasuje , no i oczywiście całość podepnę pod wkrętarkę ,

> myśle że powinno dać rade

> pozdrawiam

> Fatal

Zanies gdzies do warsztatu, za 20.GIF ktos Ci to machnie.

Jak nie boisz sie uczniow, ze Ci rure zniszcza, to na warsztaty szkolne do jakiejs zawodowki/technikum tez mozesz podejsc (jezeli cos w okolicy takiego zostalo jeszcze).

Napisano
  • Autor

> Możesz wyjaśnić w czym jest problem że nie możesz tego zanieść do warsztatu Za połowę ceny tych

> tarcz wytoczą idealnie a taką tarczą to Zwłaszcza pomysł z wkrętarką jest słaby taka tarcza

> działa przy min. 10k. obr/min

bo bede miał tego troszke więcej i chce to zrobić sam , a nie zanieść i niech ktoś zrobi smile.gif taki jestem i tyle smile.gif

pozdrawiam

Napisano

> bo bede miał tego troszke więcej i chce to zrobić sam , a nie zanieść i niech ktoś zrobi taki

> jestem i tyle

OK, jeśli masz chęci i wierzysz w swoje możliwości, to pozostaje mi życzyć Ci jak najlepiej.

Napisano

> OK, jeśli masz chęci i wierzysz w swoje możliwości, to pozostaje mi życzyć Ci jak najlepiej.

Tylko po co pytać o coś co jest oczywiste? niewiem.gif

Moim zdaniem taka robota na "kolanie" na większą skalę nie ma sensu, ale... zeźgać też można i powiedzieć że coś jest zrobione profesjonalnie. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko po co pytać o coś co jest oczywiste?

> Moim zdaniem taka robota na "kolanie" na większą skalę nie ma sensu, ale... zeźgać też można i

> powiedzieć że coś jest zrobione profesjonalnie.

trzeba wierzyć w siebie i zrobić coś samemu , nie takie rzeczy sie robiło w życiu także myślę że to jest błahostka liczy sie pomysł jak to zrobić aby było dobrze smile.gif

pozdrawiam

Napisano

> trzeba wierzyć w siebie i zrobić coś samemu , nie takie rzeczy sie robiło w życiu także myślę że to

> jest błahostka liczy sie pomysł jak to zrobić aby było dobrze

Jeżeli chodzi o pojedynczy egzemplarz to się z Tobą zgodzę natomiast seria może być trochę uciążliwa i nie do końca wykonana profesjonalnie. zlosnik.gif

Napisano

> trzeba wierzyć w siebie i zrobić coś samemu , nie takie rzeczy sie robiło w życiu także myślę że to

> jest błahostka liczy sie pomysł jak to zrobić aby było dobrze

> pozdrawiam

czekam na fotki jak juz zrobisz smile.gif