Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

delikatny tuning 1.1 mpi wydech- dolot

Featured Replies

Napisano

wróciłem do seja 1.1 mpi w gazie sekwencja , niby dla żony ale coś tam przy nim chce przerobić, zawsze miałem spi i wiem co i jak ale przy mpi już nic

oto dwie sprawy co chciałbym zmienić

WYDECH

od poczatku do konca raczej z punto 4-2-1 albo zwykły spi ale bez kata i teraz kwestia sond no bo sei w gazie i niewiem jak przerobić z 2 -ch sond na jedną

Kolektor dolotowy

chciałem zapodac komplet z 1.2 8v i jakiś dolot wtryski wszystko komplet , jak sprawa z elektryką?? i czy to podejdzie pod głowice 1.1 ???

Napisano

> wróciłem do seja 1.1 mpi w gazie sekwencja , niby dla żony ale coś tam przy nim chce przerobić,

> zawsze miałem spi i wiem co i jak ale przy mpi już nic

> oto dwie sprawy co chciałbym zmienić

> WYDECH

> od poczatku do konca raczej z punto 4-2-1 albo zwykły spi ale bez kata i teraz kwestia sond no bo

> sei w gazie i niewiem jak przerobić z 2 -ch sond na jedną

> Kolektor dolotowy

> chciałem zapodac komplet z 1.2 8v i jakiś dolot wtryski wszystko komplet , jak sprawa z elektryką??

> i czy to podejdzie pod głowice 1.1 ???

Skoro to auto dla kobity to... po co? Wydasz na wydech kolektory itd koło klocka a ona i tak nie zauważy różnicy. Z resztą te pół konia Ty pewnie też przeoczysz niewiem.gif

Napisano

> wróciłem do seja 1.1 mpi w gazie sekwencja , niby dla żony ale coś tam przy nim chce przerobić,

> zawsze miałem spi i wiem co i jak ale przy mpi już nic

> oto dwie sprawy co chciałbym zmienić

> WYDECH

> od poczatku do konca raczej z punto 4-2-1 albo zwykły spi ale bez kata i teraz kwestia sond no bo

> sei w gazie i niewiem jak przerobić z 2 -ch sond na jedną

> Kolektor dolotowy

> chciałem zapodac komplet z 1.2 8v i jakiś dolot wtryski wszystko komplet , jak sprawa z elektryką??

> i czy to podejdzie pod głowice 1.1 ???

daj sobie z spokoj z tym, skoro to dla żony i w gazie... to PO CO? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

wiedziałem że takie odpowiedzi będą 270751858-jezyk.gif nic się nie zmieniło przez 10 lat 270751858-jezyk.gif

ja też czasem tym autem śmigam smile.gif

nadal czekam na odpowiedzi

Napisano

2 sonda do gazu ci nie potrzebna. Ona sprawdza stan katalizatora. Można ją w niektórych kompach wyłączyć. Jak chcesz to wspawaj dalej rurkę i ją wkręć.

Napisano

ja w mpi miałem ssący plus przepustnica z 1,2 8v, do tego wałek 866 oraz od plecionki większe fi wydechu, ale teraz już nie pamiętam jakie, a na końcu jak dobrze pamiętam tłumik z jakieś vw (ten sam co broker miał u siebie w czerwonym cc)

szczerze troszkę auto lepiej się zbierało, tylko że ja miałem to w benie bez gazu

wcześniej ten sam zestaw latał u Myski tylko na innym wydechu

Napisano

> wiedziałem że takie odpowiedzi będą nic się nie zmieniło przez 10 lat

> ja też czasem tym autem śmigam

> nadal czekam na odpowiedzi

U mojej Lubej padła UPG w 899 więc zamiast naprawiać kosiarkę zasadziłem 1.2 16V. I co? tyrka jak się rusza, biegi troszkę ciężej chodzą, ciężej się kierownicą kręci...

Czasem się przejadę i się cieszę jak to jedzie ale drugi raz kupię jej seryjne auto na seryjnym zawiasie i z seryjnym silnikiem.

Serio, kup sobie za to siano gokarta, model RC albo coś tam i będziesz miał z tego więcej radości niż z dłubania w SC mulher.gif

Napisano

W Mpi jak ma być coś na + to masz 2 opcje-głowica 1.2 8v z wałkiem 866+ kolektory(tylko stan większości głowic jest,, do remontu'') + komp. z 1.2 8v+ dolot do 8v spi/8v mpi(Yanek).i zabawa z gazem.

Opcja 2-sam wałek 866+ luzy+ dolot jedyny sprawdzony dexcraft+ regulacja gazu-wydech zostaje seria i 2 sondy.-tam mam w vanie i jest lepiej-żwawszy i zamyka licznik po 10km grinser006.gif na autostradzie zlosnik.gif/wcześniej v-max-165 wink.gif-tylko to benzyna.;do scs 1.1 spi dłubanego na 74km/101nm bardzo mu daleko wink.gif 0-100

MPI jest z natury wolnoobrotowe jak na fire-zakładając głowicę z 1.2 z pakietem ww. ma zawsze laga między 2,5-4rpm-później chwilę idzie i koniec.Teoretycznie na kompie 1.2 podstroi się to trochę, ale...gra nie warta świeczki + lpg jeszcze.

Opcja 3-seryjne 1.2 8v 60km-słupek i osprzęt Twój + 866 i dedykowany dolot + strojenie gazu ok.gif

Napisano

znajomy poczuł rużnice a ma mpi w gazie smile.gif po założeniu wałka 866 i głowicy z mpi tylko że kanały były wyje.... grinser006.gif mocno obrobione i wolny wydech wink.gif i to na seri kompie

Napisano

ja do mpi dalem glowice, ssacy, przepustnice z 75km troche ja ciachlem, cisnienie 14,5, kolektor bez kata, fi 45 , na koncu komorowy z jakiegos vaga, dupohamownia wykazuje delikatna poprawe. Gdyby nie to ze zrobilem to za grosze to niema sensu sie tak bawic, lepiej 16v

Napisano
  • Autor

> znajomy poczuł rużnice a ma mpi w gazie po założeniu wałka 866 i głowicy z mpi tylko że kanały

> były wyje.... mocno obrobione i wolny wydech i to na seri kompie

no i własnie oto chodzi

napewno zrobie wydech z punto 4-2-1 ewentualnie spi większe,

pytanie czy jak odepne 2-ga sondę czy się wyświetli jakiś błąd ??

wałek 866 kupie we włoszech jak będę w cenie złomu

a co do kolektora dolotowego to czy mocowanie do głowicy podejdzie??

i z tego co zrozumiałem nie trzeba zmieniać nic w instalacji elektrycznej i z kompem bo tego niechce smile.gif

zmiany chce porobić bo coś jest nie tak tzn auto czka na benzynie bardziej świece i przewody zmienione jak będzie chwilka to zmienie cewki

Napisano

AD.1 Check engine

AD.2- W Polsce już są w cenie złomu-te zużyte szczególnie grinser006.gif

AD.3 Do 1.2 8v 75 tak do 1.1 MPI już lekkie przeróbki.

AD. 4 Zachowując fabryczny osprzęt nie, ale zmieniając osprzęt i głowicę na 1.2 potrzebny jest komp z 1.2 MPI wink.gif-i przeróbka elektryki wink.gif

Ps. Wydech to w takim prawie seryjnym sc jest ogniwem, które prawie nic Ci nie da-chyba, że katalizator(kolektor) zapchany, rdzeń pęknięty...

Napisano

> AD. 4 Zachowując fabryczny osprzęt nie, ale zmieniając osprzęt i głowicę na 1.2 potrzebny jest komp > z 1.2 MPI -i przeróbka elektryki

> Ps. Wydech to w takim prawie seryjnym sc jest ogniwem, które prawie nic Ci nie da-chyba, że

> katalizator(kolektor) zapchany, rdzeń pęknięty...

Mozna spokojnie dac glowe,ssaka,przepustnice z 75 i zostac na kompie i listwie z mpi, tymbardzie jak auto na lpg

Napisano
  • Autor

> Mozna spokojnie dac glowe,ssaka,przepustnice z 75 i zostac na kompie i listwie z mpi, tymbardzie

> jak auto na lpg

no i oto mi chodziło smile.gif

to już wiem co i jak smile.gif

Napisano

ale trzeba i tak wystroić dziada

Napisano

> ale trzeba i tak wystroić dziada

ma lpg, wiec odpalac moze bez strojenia na pb a jezdzic na lpg

Napisano

> ma lpg, wiec odpalac moze bez strojenia na pb a jezdzic na lpg

Zajebisty plan, żeby szybszy był wywal od razu bak i daj karnister bo i tak pb zbędne

Napisano

> Zajebisty plan, żeby szybszy był wywal od razu bak i daj karnister bo i tak pb zbędne

yy nierozumie, mowi ze jezdzi na lpg wiec odpala i jezdzi krotkie dystanse na pb. Ja w seju z gora 75km, listwa i kompem mpi zrobilem 50tys km, jezdzi normalnie zarówno na pb jak i lpg.

Napewno bedzie lepiej dac kompa z 1.2 zrobic remapa,przerobic wiazke ale to jest dodatkowych kilka stow a i tak przy jezdzie nalpg nie bedzie mialo znaczenia

Napisano

huba stroi mpika przecież

Napisano

> huba stroi mpika przecież

tego nie wiedzialem, bo kiedys nie robil ich