Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

(KzAK) Xsara picasso vs ford c-max

Featured Replies

Napisano

Roczniki ok 2005 r. Raczej benzyna którą da się bezproblemowo zagazować. Roczne przebiegi ok 10 tyś kilometrów na krótkich odcinkach. Nie musi być demonem prędkości. Które auto będzie lepsze. A może jeszcze jakiś inny model? Budżet do 20 tyś. Acha nie ma uprzedzeń do żadnej marki cool.gif

Napisano

> Roczniki ok 2005 r. Raczej benzyna którą da się bezproblemowo zagazować. Roczne przebiegi ok 10 tyś

> kilometrów na krótkich odcinkach. Nie musi być demonem prędkości. Które auto będzie lepsze. A

> może jeszcze jakiś inny model? Budżet do 20 tyś. Acha nie ma uprzedzeń do żadnej marki

ale czego oczekujesz od takiego auta?

od tego zalezy co ci doradzic.

Napisano
  • Autor

> ale czego oczekujesz od takiego auta?

> od tego zalezy co ci doradzic.

W miarę wygodne, jak najmniej awaryjne jeśli już się coś się stanie to żeby nie było bardzo drogo. O takie zwykłe wozidło ma być

Napisano

> W miarę wygodne, jak najmniej awaryjne jeśli już się coś się stanie to żeby nie było bardzo drogo.

> O takie zwykłe wozidło ma być

toyota corolla verso

kia carens po lifcie

rzeczona xsara picasso

polecilbym tourana ale on zdaje sie do nieawaryjnych nie nalezy zlosnik.gif

Napisano

> toyota corolla verso

> kia carens po lifcie

> rzeczona xsara picasso

> polecilbym tourana ale on zdaje sie do nieawaryjnych nie nalezy

touran za 20 tys to padaka bedzie.Kolega założyciel niech szuka picasso nie skalanego polskimi druciarzami i bedzie bardzo zadowolony.Duze,wygodne,5 pelnych foteli,mega pakowne i bardzo tanie w utrzymaniu.

Napisano

> touran za 20 tys to padaka bedzie.Kolega założyciel niech szuka picasso nie skalanego polskimi

> druciarzami i bedzie bardzo zadowolony.Duze,wygodne,5 pelnych foteli,mega pakowne i bardzo

> tanie w utrzymaniu.

a dlaczego nie c-max ?

jest chyba mniejszy, ale bardziej "osobowy" niż vanowaty hmm.gif

przy takich przebiegach gaz w fordzie nie będzie problemem

dla mnie te auta mimo że różne, są stosunkowo podobne

przy podobnych założeniach szukał bym jeszcze scenic'a

Napisano

Też polecam SCENICA II. Nie rdzewieje, łatwo się gazuje. Psują się drobiazgi po max kilkaset zł.

FORDA bym się bał właśnie ze względu na korozję.

PICASSO powinna być też w miarę bezproblemowa i tania w naprawach, tylko wygląd nie każdemu pasuje.

TOURAN w benzynie 1.6(nie FSI), taki do zagazowania, jest rzadszy od jednorożca.

Napisano

> a dlaczego nie c-max ?

> jest chyba mniejszy, ale bardziej "osobowy" niż vanowaty

I dlatego dla mnie cmax to taki ni w pi ni w oko, bo właśnie za mały na vana, niby większy od osobówek, ale taki nijaki jak przychodzi się przemieścić np 2+2, dlatego pozostałbym osobiście przy picasso, jajkowaty wygląd sprawia, że w środku jest dużo miejsca dla 5 dorosłych osób, w cmaxie te same osoby będą się cisnęły. Generalnie picasso jest bardziej rodzinne, więcej schowków na drobne rzeczy, stoliczki, czasami kosz na zakupy.

Napisano

> I dlatego dla mnie cmax to taki ni w pi ni w oko, bo właśnie za mały na vana, niby większy od

> osobówek, ale taki nijaki jak przychodzi się przemieścić np 2+2, dlatego pozostałbym osobiście

> przy picasso, jajkowaty wygląd sprawia, że w środku jest dużo miejsca dla 5 dorosłych osób, w

> cmaxie te same osoby będą się cisnęły. Generalnie picasso jest bardziej rodzinne, więcej

> schowków na drobne rzeczy, stoliczki, czasami kosz na zakupy.

ok.gif

do tego silniki które lepiej znoszą gaz (brat ma 1.8 w pugu i 300kkm zrobione)

przynajmniej nie ma durnej regulacji zaworów szklankami

u mnie cytryna odpadła za wygląd, małżonka nie mogła przetrawić

a myślałem nawet o kupnie nówki w 2010 z końcówki produkcji wink.gif

choć c-max też nie był złym wyborem, a wielkość jest "w sam raz"nawet dla 2+2 smile.gif

Napisano

> Też polecam SCENICA II. Nie rdzewieje, łatwo się gazuje. Psują się drobiazgi po max kilkaset zł.

hehe.gif No to faktycznie tani w naprawie jak drobiazgi za kilkaset złotych.

Napisano

> No to faktycznie tani w naprawie jak drobiazgi za kilkaset złotych.

np. licznik: 200zł, naprawa karty: 150zł, cewki: 30-60zł/szt(BERU/NGK), zawieszenie w typowych cenach. Większość typowych awarii to sporo poniżej 1000zł.

Jakich cen się spodziewasz? Ty swój samochód naprawiasz za kilkadziesiąt złotych? Kilkaset to dla ciebie taki kosmiczny koszt? Na opłacenie OC bierzesz kredyt?

Napisano

> np. licznik: 200zł, naprawa karty: 150zł, cewki: 30-60zł/szt(BERU/NGK), zawieszenie w typowych

> cenach. Większość typowych awarii to sporo poniżej 1000zł.

> Jakich cen się spodziewasz? Ty swój samochód naprawiasz za kilkadziesiąt złotych? Kilkaset to dla

> ciebie taki kosmiczny koszt? Na opłacenie OC bierzesz kredyt?

to zależy, karty się w innych autach nie naprawia ... bo jej nie ma wink.gif

zegary w c-maxie problemów nie sprawiają (poza wersją bida), xsara miała też chyba problem z licznikiem

inne naprawy też w normie hmm.gif

w c-maxach padają za to altki grinser006.gif

Napisano

Od 5 lat jeżdze c-maxem 1,8tdci i nigdy nic nie robiłem przy nim . Zawieszenie fabryczne ..przebieg 97kkm.

Napisano

> np. licznik: 200zł, naprawa karty: 150zł, cewki: 30-60zł/szt(BERU/NGK), zawieszenie w typowych

> cenach. Większość typowych awarii to sporo poniżej 1000zł.

> Jakich cen się spodziewasz? Ty swój samochód naprawiasz za kilkadziesiąt złotych? Kilkaset to dla

> ciebie taki kosmiczny koszt? Na opłacenie OC bierzesz kredyt?

OC to element eksploatacji auta tak jak olej czy paliwo.naprawy -zwlaszcza drobiazgi za kilkaset zl juz nie no.gif

Napisano

> OC to element eksploatacji auta tak jak olej czy paliwo.naprawy -zwlaszcza drobiazgi za kilkaset zl

> juz nie

No to ja Panowie przy was wymiekam.

Znacie jakieś auto, którego naprawa zamyka sie w niższych kwotach? Pomijając Tico?

Bo dla mnie takie kwoty są zupełnie normalne, żeby nie napisać niskie.

Posiadając np passata b6 ze słynnym 2.0 tdi może pójść głowica, turbo, pompowtryski, dwumas. Każda rzecz kosztuje nieporównywalnie więcej.

Kupując auto za kilkanaście tysięcy zł trzeba liczyć sie z pakietem startowym na poziomie 2-3 tys.zł. Do tego trudno zakładać, ze nic sie nie zepsuje.

Jeśli na większość napraw wystarczy zawsze kilkaset złotych, to moim zdaniem nie ma tragedii. Przywołany powyżej passat nie daje już takiego komfortu psychicznego.

Jeśli kupujcie 10- letnie auta i nie inwestujecie w nie takich kwot, to albo jesteście wyjątkowymi szczęściarzami i nabywacie tylko auto po pełnych, dużych przeglądach, albo jeździcie trupami ledwo trzymajacymi sie kupy.

Napisano

> No to ja Panowie przy was wymiekam.

> Znacie jakieś auto, którego naprawa zamyka sie w niższych kwotach? Pomijając Tico?

> Bo dla mnie takie kwoty są zupełnie normalne, żeby nie napisać niskie.

> Posiadając np passata b6 ze słynnym 2.0 tdi może pójść głowica, turbo, pompowtryski, dwumas. Każda

> rzecz kosztuje nieporównywalnie więcej.

> Kupując auto za kilkanaście tysięcy zł trzeba liczyć sie z pakietem startowym na poziomie 2-3

> tys.zł. Do tego trudno zakładać, ze nic sie nie zepsuje.

> Jeśli na większość napraw wystarczy zawsze kilkaset złotych, to moim zdaniem nie ma tragedii.

> Przywołany powyżej passat nie daje już takiego komfortu psychicznego.

> Jeśli kupujcie 10- letnie auta i nie inwestujecie w nie takich kwot, to albo jesteście wyjątkowymi

> szczęściarzami i nabywacie tylko auto po pełnych, dużych przeglądach, albo jeździcie trupami

> ledwo trzymajacymi sie kupy.

caly czas chodzi o to-

Quote:

Psują się drobiazgi po max kilkaset zł.

jezeli drobiazgi sa po kilkaset zlotych to ile kosztuja rzeczy zwykle.bo juz o grube sprawy typu wymiana sprzegla czy dwumasy lepiej chyba nie pytac w tym kontekscie.

Napisano

Dlatego napisałem na początku, ze psują sie TYLKO drobiazgi.

Mimo, ze to auto na F, to nie ma wiele typowych usterek, do tego nie rdzewieje i jeździ nawet na kiepskiej instalacji LPG.

Miałem 2szt, wiec uważam, ze mogę sie wypowiadać.

Powtórzę jeszcze raz: chodziło mi o to, ze ryzyko awarii idącej w tysiące złotych jest znikome.

Drogi jest kpl hamulec ręczny elektryczny, ale można dorobić linki. Droższe, niż zwykle są tylne tarcze z lozyskami, ale są tacy, co wymienia same łożyska.

Silnik benzynowy jest bezproblemowy. W 1.6 koło zmiennych faz rozrządu potrafi halasowac, ale poza hałasem nic więcej.

Napisano

> Od 5 lat jeżdze c-maxem 1,8tdci i nigdy nic nie robiłem przy nim . Zawieszenie fabryczne ..przebieg

> 97kkm.

Przebijam, konkurent C-maxa, Golf + przebieg ponad 140 tys, 1,9 TDI nieruszany silnik ani zawieszenie