Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Komputer-sterownik silnika

Featured Replies

Napisano

Prośba do elektroników.

Czy kupując używany komputer-sterownik silnika (1,9 JTD 115KM 2002r) trzeba go konfigurować z autem, czy kluczyki elektroniczne trzeba programować. Jeśli tak, to czy jest to skomplikowana sprawa? Stwierdzono w moim bolidzie uszkodzony pin od podgrzewacza paliwa w filtrze i filtr nie jest podgrzewany.

Napisano

Z tego co mi wiadomo to kaseta musi miec wyczyszczony immo, podpinasz do siebie i kaseta powinna z automatu dopasowac sie do auta, ale jaka prawda to, nie wiem.

Napisano
  • Autor

> Z tego co mi wiadomo to kaseta musi miec wyczyszczony immo, podpinasz do siebie i kaseta powinna z

> automatu dopasowac sie do auta, ale jaka prawda to, nie wiem.

Dzięki. Jednak to trochę za mało. Takie urządzenie trochę kosztuje i jak nie podejdzie, to szkoda kasy. Może odezwie się ktoś kto problem przerabiał.

I jeszcze jedno: a jak wyczyścić immo? Czy to zrobi FES, czy więksi spece (serwis)? Pozdrawiam

Napisano

> Dzięki. Jednak to trochę za mało. Takie urządzenie trochę kosztuje i jak nie podejdzie, to szkoda

> kasy. Może odezwie się ktoś kto problem przerabiał.

> I jeszcze jedno: a jak wyczyścić immo? Czy to zrobi FES, czy więksi spece (serwis)? Pozdrawiam

Przerabiałem u siebie. Sa dwie pamieć mała 8 nóżek w której masz zapisany immobilizer i duza z oprogramowaniem. Najprościej wlutować obie ze starej centrali i wstawić do nowej. Ja u siebie wlutowałem tą mała i zczytałem programatorem , a następnie zapisałem w drugiej . W ten sposób mam 2 dobre centrale. W jednej ma soft mocniejszy 130km i zakładam ja na lato , a ta druga normalna jeździ zimą.Operacje taka wyjecia i zamiany pamięci powinien zrobić każdy elektronik w serwisie RTV

Napisano

> Przerabiałem u siebie. Sa dwie pamieć mała 8 nóżek w której masz zapisany immobilizer i duza z

> oprogramowaniem. Najprościej wlutować obie ze starej centrali i wstawić do nowej. Ja u siebie

> wlutowałem tą mała i zczytałem programatorem , a następnie zapisałem w drugiej . W ten sposób

> mam 2 dobre centrale. W jednej ma soft mocniejszy 130km i zakładam ja na lato , a ta druga

> normalna jeździ zimą.Operacje taka wyjecia i zamiany pamięci powinien zrobić każdy elektronik

> w serwisie RTV

A gdyby tak wziąć z innego auta sterownik, tę małą pamięć 8 pin wylutować i wlutować w jej miejsce czystą kostkę kupioną w sklepie to wtedy zadziała w taki sposób jak Hipo opisał, że przekręcamy kluczyk i się zaprogramuje?

Napisano
  • Autor

Dzięki. Już coś mamy. Jeśli jeszcze moglibyście podpowiedzieć jaki kupić. Czy musi być od 1,9 JTD, czy nie koniecznie. Na allegro jest dużo centralek. Są młodsze i starsze, (mój 2002r) Są po stówie i po 500.

Oczywiście wiem że to loteria, można się dać 270747800-sex.gif, ale może ktoś ma większe doświadczenie w temacie, może coś podpowie?

Napisano

> Dzięki. Już coś mamy. Jeśli jeszcze moglibyście podpowiedzieć jaki kupić. Czy musi być od 1,9 JTD,

> czy nie koniecznie. Na allegro jest dużo centralek. Są młodsze i starsze, (mój 2002r) Są po

> stówie i po 500.

> Oczywiście wiem że to loteria, można się dać , ale może ktoś ma większe doświadczenie w temacie,

> może coś podpowie?

W praktyce albo identyczny nr kupic albo bardzo zblizony.

Napisano

> W praktyce albo identyczny nr kupic albo bardzo zblizony.

Centralka musi byc z tym samym numerem bo są rożne wersje. Juz nie pamiętam ,ale ja na początku tez wyczyściłem pamieć i auto jeździło ,ale świecił chyba Immobilizer!!! A tego pinu nie da rady

naprawić? W małej pamieć jest zapisany przebieg i jakieś dane o roczniku . Jak wstawisz czysta to na komputerze wyświetli inny przebieg datę . Uważam ,ze najlepiej przełożyć pamieć, albo przepisać zawartość ze starej.

Napisano
  • Autor

> Centralka musi byc z tym samym numerem bo są rożne wersje. Juz nie pamiętam ,ale ja na początku tez

> wyczyściłem pamieć i auto jeździło ,ale świecił chyba Immobilizer!!! A tego pinu nie da rady

> naprawić? W małej pamieć jest zapisany przebieg i jakieś dane o roczniku . Jak wstawisz czysta to

> na komputerze wyświetli inny przebieg datę . Uważam ,ze najlepiej przełożyć pamieć, albo

> przepisać zawartość ze starej.

Mam pytania:

1. Ile może kosztować przeprogramowanie używki,

2. Naprawa tego pinu na czym przypuszczalnie może polegać i czy sterownik jest rozbieralny

3. Czy może naprawić to przeciętny elektronik, czy potrzebne specjalne oprogramowanie do Stilo?

(W mojej okolicy jest słabiutki serwis Fiata i stąd te pytania)

Napisano

> Mam pytania:

> 1. Ile może kosztować przeprogramowanie używki,

> 2. Naprawa tego pinu na czym przypuszczalnie może polegać i czy sterownik jest rozbieralny

> 3. Czy może naprawić to przeciętny elektronik, czy potrzebne specjalne oprogramowanie do Stilo?

> (W mojej okolicy jest słabiutki serwis Fiata i stąd te pytania)

Cena zależna od poszczególnych osób...może być 30zł , a może 100.

Musisz szukać serwisu rtv,albo komputerowego bo maja programatory do tego typu pamieć. Postaram się dziś podać Tobie nazwę tej pamięci bo nie wszystkie programatory to obsługują.

Samo wyjecie pamięci jest banalnie proste. Nawet lutownicą transformatorową można to zrobić .Po południu jak znajdę czas to rozkręcę centalke i zrobię foto . Ja chyba kupiłem za 150zł na alegro ,ale zgodna z moim numerem Bosch. Po podłączeniu wyświetlała inny rok i przebieg .

Napisano
  • Autor

> Samo wyjecie pamięci jest banalnie proste. Nawet lutownicą transformatorową można to zrobić .Po

> południu jak znajdę czas to rozkręcę centalke i zrobię foto . Ja chyba kupiłem za 150zł na

> alegro ,ale zgodna z moim numerem Bosch. Po podłączeniu wyświetlała inny rok i przebieg .

Dzięki kol. Maciek64. Gdybyś mógł zrobić te fotki, to przynajmniej bym się zorientował o co w tym chodzi ogólnie.

I jeszcze jedno: czy brak sygnału na pinie do podgrzewacza paliwa wychodzi właśnie z tej pamięci? Chyba nie. Jestem jak widzisz w tym temacie zielony. blush.gif.

Napisano

> Dzięki kol. Maciek64. Gdybyś mógł zrobić te fotki, to przynajmniej bym się zorientował o co w tym

> chodzi ogólnie.

> I jeszcze jedno: czy brak sygnału na pinie do podgrzewacza paliwa wychodzi właśnie z tej pamięci?

> Chyba nie. Jestem jak widzisz w tym temacie zielony. .

Fotki zrobione ,ale czy uda się je tu umieścić?

Oczywiście ,ze pamięc nie ma nic wspólnego z pinem sterowania paliwa.Musze odkopać schemat i zobaczyć jak jest sterowane podgrzewanie paliwa ?Moze centrala dobra tylko cos po drodze , kable , czy jakiś inny element?Schemat mam gdzieś na innym komputerze to zobaczę jak znajdę.

Pamieć nazywa się 5P08C3 lub ST95P08 to jest pamięć jakby robiona dla producenta samochodu ,ale normalna i większość programatorów musi ja odczytać i zapisać.W elektonice samochodowej stosują inne nazewnictwo.Jak zdjęcia nie zmieszczą się to na prywatną pocztę wyślę .

Napisano
  • Autor

Dzięki Maciek64. Na meila fotki przeszły. Zawsze je można będzie pokazać komuś kto zna elektronikę ale nie robił tego konkretnego przypadku. Będzie łatwiej. Jeszcze jeśli można poprosić schemat, może ktoś by sprawdził.

Mam jeszcze ciekawy przypadek, chociaż mniej uciążliwy. Awaria ta jest chyba ze dwa lata. Postaram się ją opisać, może coś doradzisz.

Od około 2 lat nie świeci się prawa żarówka oświetlenia tablicy rejestracyjnej. Nie jest przepalona. Nie ma info o awarii. Po wyjęciu żarówki pojawia się komunikat o przepalonej. Zmierzyłem napięcie jest stałe 9,8V, jednak żarówka nie świeci, chociaż przy tym napięciu powinna. Oszukałem komputer podłączając dwie dosyć mocne diody do lewej żarówki i zamontowałem w prawej lampie, oczywiście nie wyjmując żarówki, bo od razu krzyczy. Diody są białe i wygląda trochę dziwnie, bo lewa świeci bardziej pomarańczowo, a prawa biało. Może ktoś zna powód takiego stanu rzeczy? Pozdrawiam zainteresowanych.

Napisano

> Pamieć nazywa się 5P08C3 lub ST95P08 to jest pamięć jakby robiona dla producenta samochodu ,ale

> normalna i większość programatorów musi ja odczytać i zapisać.W elektonice samochodowej

> stosują inne nazewnictwo.Jak zdjęcia nie zmieszczą się to na prywatną pocztę wyślę .

Jest to zwykła kość pamieci EEPROM o zwiększonej liczbie odczytów/zapisów....

>> datasheet <<

Napisano

> Od około 2 lat nie świeci się prawa żarówka oświetlenia tablicy rejestracyjnej. Nie jest

> przepalona. Nie ma info o awarii. Po wyjęciu żarówki pojawia się komunikat o przepalonej.

> Zmierzyłem napięcie jest stałe 9,8V, jednak żarówka nie świeci, chociaż przy tym napięciu

> powinna.

Sprawdz czy aby styki w lampce nie uległy już biodegradacji. Jeśli wszystko ok to idz po nitce do kłębka czyli od lampki po kablach i sprawdzaj gdzie jest problem w instalacji.

Tu masz schemat oświetlenia zewn.

287450168-screenshot_2014_01_11_01.jpg

post-25723-14352522866646_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Sprawdz czy aby styki w lampce nie uległy już biodegradacji. Jeśli wszystko ok to idz po nitce do

> kłębka czyli od lampki po kablach i sprawdzaj gdzie jest problem w instalacji.

> Tu masz schemat oświetlenia zewn.

Dzięki PiQ. Z tymi danymi można się brać samemu za robotę ( hehe.gif)

Wracając jednak do tematu: Styki są czyste. W listwie wszystko sprawdzone. Myślę jednak że to pewnie sprawa komputera. Napięcie na stykach jest zawsze to samo, czyli 9,8V. mierzone już kilkanaście razy od tych 2 lat. Gdzie przy korozji styków napięcie przez ten okres nie było by równe. Przy założeniu, że to wina komputera, to chyba już tego głównego, czy tak?

Napisano

> Dzięki PiQ. Z tymi danymi można się brać samemu za robotę ( )

> Wracając jednak do tematu: Styki są czyste. W listwie wszystko sprawdzone. Myślę jednak że to

> pewnie sprawa komputera. Napięcie na stykach jest zawsze to samo, czyli 9,8V. mierzone już

> kilkanaście razy od tych 2 lat. Gdzie przy korozji styków napięcie przez ten okres nie było by

> równe. Przy założeniu, że to wina komputera, to chyba już tego głównego, czy tak?

Przesyłam na pocztę schematy , może się przydadzą ?Podgrzewanie paliwa to K100 oraz czujnik temperatury paliwa K081.

9.8 volata to mało ,ale powinna świecić . Musisz sprawdzić z włożoną żarówką , pod obciążeniem. Jeżeli kable dobre to w centrali uszkodzenie . Tam musza być elementy wykonawcze które podają napięcie na żarówki . Może byc to pojedynczy tranzystor, albo jakiś układ scalony ???.

Czytałem gdzięś ,ze podgrzewanie paliwa w jtd po kilku latach wysiada , nie komputer ,a sam układ grzejący i jest to norma? Z ciekawości podłącze mój pod komputer i zobaczę co pokazuje? Myślę ,ze jak auto zostawię na noc na podwórku to tem. paliwa bedzie zbliżona do temperatury otoczenia jeśli podgrzewa to po uruchomieniu powinno pokazac więcej?

Napisano

> Przesyłam na pocztę schematy , może się przydadzą ?Podgrzewanie paliwa to K100 oraz czujnik

> temperatury paliwa K081.

> 9.8 volata to mało ,ale powinna świecić . Musisz sprawdzić z włożoną żarówką , pod obciążeniem.

> Jeżeli kable dobre to w centrali uszkodzenie . Tam musza być elementy wykonawcze które podają

> napięcie na żarówki . Może byc to pojedynczy tranzystor, albo jakiś układ scalony ???.

> Czytałem gdzięś ,ze podgrzewanie paliwa w jtd po kilku latach wysiada , nie komputer ,a sam układ

> grzejący i jest to norma? Z ciekawości podłącze mój pod komputer i zobaczę co pokazuje? Myślę

> ,ze jak auto zostawię na noc na podwórku to tem. paliwa bedzie zbliżona do temperatury

> otoczenia jeśli podgrzewa to po uruchomieniu powinno pokazac więcej?

no i nie wiem ???

auto stało na podwórku , po podłączeniu w garażu temperatura paliwa pokazywała 2stopnie , po paru minutach doszło do około 6 ,ale podnosiła się równo z temperaturą powietrza. Musze chyba testy zrobić jak będzie na minusie kilka stopni . Bo z tych pomiarów to nie wiem czy grzałka grzeje czy to rośnie bo w garażu ,albo rośnie bo ciśnienie paliwa się podniosło po uruchomieniu silnika?

post-151277-14352522867794_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc. Teraz wiem przynajmniej od czego mam zacząć. Wysyłam browarek, chociaż tylko wirtualny 20.GIF

...A swoją drogą może moderatorzy pomyśleli by, aby można było przyznawać jakąś nagrodę ( powiedzmy browary, lub punkty), userom, którzy aktywnie pomagają innym. Polecam pod rozwagę. hmm.gif

Napisano

Witam. Tak sobie patrzę na schemat oświetlenia rejestracji i nasuwa się tylko taki wniosek: jeśli na pinach 1 i 2 zespołu F52 jest 9,8V to żarówki POWINNY świecić ( nie wnikam jak mocno ale powinny ). Jeśli nie to: na bank nie ma masy z pinu 3 lub połączenia wewnątrz lampy od żarówek do pinu 3. Inaczej tego nie widzę. Spróbuj w domu ( jeśli masz możliwość ) zasilić taką żarówkę z zasilacza o regulowanym napięciu i zobacz jak świeci z 9,8V. Przynajmniej musi bździć, ale musi.

Podgrzewacz paliwa w to ( jeśli dobrze pamiętam ) 3 rezystory o mocy 1 lub 2 Waty każdy i one robią za grzałkę. Jeśli padnie jeden ( a są szeregowo ) to z grzania nici. Chyba temat na tym forum był omawiany, włącznie z fotkami bebechów płytki drukowanej podgrzewacza.

Pozdr.ART

Napisano
  • Autor

> Witam. Tak sobie patrzę na schemat oświetlenia rejestracji i nasuwa się tylko taki wniosek: jeśli

> na pinach 1 i 2 zespołu F52 jest 9,8V to żarówki POWINNY świecić ( nie wnikam jak mocno ale

> powinny ). Jeśli nie to: na bank nie ma masy z pinu 3 lub połączenia wewnątrz lampy od żarówek

> do pinu 3. Inaczej tego nie widzę. Spróbuj w domu ( jeśli masz możliwość ) zasilić taką

> żarówkę z zasilacza o regulowanym napięciu i zobacz jak świeci z 9,8V. Przynajmniej musi

> bździć, ale musi.

> Podgrzewacz paliwa w to ( jeśli dobrze pamiętam ) 3 rezystory o mocy 1 lub 2 Waty każdy i one robią

> za grzałkę. Jeśli padnie jeden ( a są szeregowo ) to z grzania nici. Chyba temat na tym forum

> był omawiany, włącznie z fotkami bebechów płytki drukowanej podgrzewacza.

> Pozdr.ART

Odnośnie oświetlenia: Napięcia nie mierzyłem na pinach, tylko na stykach. Żarówka nie ma nawet oznak świecenia. W to miejsce po wyjęciu żarówki montowałem diodę. Dioda ledwie zauważalnie świeciła, ale sygnał o braku żarówki był. Wydaje mi się, że do obu żarówek jest ta sama masa, to dlaczego świeci jedna? Jeśli była słaba masa 2 lata temu, to do tej pory znikła by zupełnie, a nadal jest 9,8V hmm.gif Żarówka 12V w normalnym układzie (próbowałem) świeci nawet przy 5V.

Odnośnie podgrzewacza: Chyba rok temu pisałem o podgrzewaczu i pokazywałem fotki. Być może ten temat widziałeś. Kupiłem podstawę filtra i nadal nic.

Napisano

> Odnośnie oświetlenia: Napięcia nie mierzyłem na pinach, tylko na stykach. Żarówka nie ma nawet

> oznak świecenia. W to miejsce po wyjęciu żarówki montowałem diodę. Dioda ledwie zauważalnie

> świeciła, ale sygnał o braku żarówki był. Wydaje mi się, że do obu żarówek jest ta sama masa,

> to dlaczego świeci jedna? Jeśli była słaba masa 2 lata temu, to do tej pory znikła by

> zupełnie, a nadal jest 9,8V Żarówka 12V w normalnym układzie (próbowałem) świeci nawet przy

> 5V.

> Odnośnie podgrzewacza: Chyba rok temu pisałem o podgrzewaczu i pokazywałem fotki. Być może ten

> temat widziałeś. Kupiłem podstawę filtra i nadal nic.

W nowoczesnych autach ( jakim jest Stilo ) stosuje się do jako elementy wykonawcze nie przekaźniki czy włączniki zwykłe jak kiedyś tylko tranzystory polowe . Jak jeszcze dochodzi układ sprawdzania żarówek to dochodzą inne elementy które podają jakiś sygnał (napięcie ) i jak się mierzy beż obciążenia to właśnie wychodzą dziwne wyniki ( 9,8). Pomiar należy robić z żarówką i z dobrą masą !!!. Ze schematu wynika ,ze żarówki mają odzielne zasilanie z komputera i wspólną masę , ale czy ta masa jest jednym przewodem czy dwoma pociągnięta to juz nie wiadomo.

Komputer wykrywa błąd żarówki bo nie widzi obciążenia . Ja w swoim Stilo gdy przerabiałem temat oświetlenia tablicy to okazało się ,ze płytka drukowana w której są obsadzone żarówki była cała przepalona i nie było przejść między rożnymi punktami . Wszystko starannie wyczyściłem i pociągnąłem przewodami połączenia bo druk się nie nadawał już do użytku!!!Może musisz wymontować wszystko i dokładnie sprawdzić.?

Podgrzewanie paliwa...znalazłem takie coś ...:

http://www.multiplaklub.pl/attachments/Filtr%20paliwa%20JTD.pdf

wyczytałem tez ,ze podgrzewanie paliwa to około ma utrzymac temperaturę od 5-15 stopni ..co by znaczyło ,ze u mnie grzeje.....

Napisano

> Odnośnie oświetlenia: Napięcia nie mierzyłem na pinach, tylko na stykach.

OK, to ja bym spróbował tak: jeden koniec żarówki do styku na którym jest te 9,8V a drugą stronę żarówki kawałkiem przewodu do karoserii ... hmm.gif

Przypomniałem sobie: jakiś czas temu miałem podobna sytuację, dobra żarówka nie świeciła. Zdemontowałem cały plastik z klapy bagażnika ( mówię o MW ) i zaniosłem do domu. Okazało się że brak było jednego połączenia na takiej jakby taśmie ( ?? ) z papieru ( ?? ) i przewodów. Załatwiłem to stosując przewód. Szkoda że nie zrobiłem manuala dla potomnych.

Napisano
  • Autor

> Czytałem gdzięś ,ze podgrzewanie paliwa w jtd po kilku latach wysiada , nie komputer ,a sam układ

> grzejący i jest to norma? Z ciekawości podłącze mój pod komputer i zobaczę co pokazuje? Myślę

> ,ze jak auto zostawię na noc na podwórku to tem. paliwa bedzie zbliżona do temperatury

> otoczenia jeśli podgrzewa to po uruchomieniu powinno pokazac więcej?

Znalazłem ten element grzejny o którym kiedyś pisałem. Siedzi on w podstawie obudowy. Większa wtyczka ma połączenie z lutem po lewej, a mała po prawej. Zaznaczony popękany element, to pewnie grzałka.

286494704-286493890-1.jpg

Ale pomimo wymiany na nowy nadal nie grzeje.

A to wszystko co piszecie warto sprawdzić i to zrobię, ale potrzeba na to czasu i trzeba dać komuś zarobić, bo jak coś w aucie kuleje, to psuje mi humor. Też tak macie? Pozdrówka.

Napisano
  • Autor

Dzięki Maciek61 za schematy. Wszystko przeszło. Teraz będzie nad czym siedzieć. Pozdrówka

Napisano

> Dzięki Maciek61 za schematy. Wszystko przeszło. Teraz będzie nad czym siedzieć. Pozdrówka

Dzięki

teraz parę piwek i można to rozgryzać...jedno pytanie czy podłączałeś auto pod komputer ,żeby zobaczyć temperaturę paliwa?

Co pokazuje czujnik temperatury ?

Ja mam inny problem ...na inny post ....zaczęła mi bić prawa półoś i nie wiem czy wymiana krzyżaka ,czy muszę z półosią ( kielichem)?

Napisano
  • Autor

> Dzięki

> teraz parę piwek i można to rozgryzać...jedno pytanie czy podłączałeś auto pod komputer ,żeby

> zobaczyć temperaturę paliwa?

> Co pokazuje czujnik temperatury ?

> Ja mam inny problem ...na inny post ....zaczęła mi bić prawa półoś i nie wiem czy wymiana krzyżaka

> ,czy muszę z półosią ( kielichem)?

Jeszcze nie podłączałem, brak czasu. Myślę, że zabiorę się za to jeszcze w tym tygodniu. Oczywiście powiadomię o wynikach.

Co zaś dotyczy bicia półosi w Stilonku to jeszcze tego nie robiłem, ale o ile wiem tam jest przegub kulowy i pewnie wymienia się w komplecie. Może podpowiedzą ci co wymieniali.

• 3 miesiące później...
Napisano

> Oczywiście ,ze pamięc nie ma nic wspólnego z pinem sterowania paliwa.Musze odkopać schemat i

> zobaczyć jak jest sterowane podgrzewanie paliwa ?Moze centrala dobra tylko cos po drodze ,

> kable , czy jakiś inny element?Schemat mam gdzieś na innym komputerze to zobaczę jak znajdę.

> Pamieć nazywa się 5P08C3 lub ST95P08 to jest pamięć jakby robiona dla producenta samochodu ,ale

> normalna i większość programatorów musi ja odczytać i zapisać.W elektonice samochodowej

Jaki pin lub pamięć odpowiada za wariowanie temperatury cieczy w sterowniku w stilo 1.6 ?