Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Zmywarka, okap...

Featured Replies

Napisano

> Ten Teka ponoc ma taki ficzer, ze gasnie swiatlo po wsunieciu okapu.

Taki ficzer jako opcja, czy zawsze tak działa w standardzie?

Jak nie da się włączyć oświetlenia przy wsuniętym, to u mnie by taki model odpadł od razu.

Napisano

> Może coś doradzisz, bo już mam dość tego tematu

Nie poradzę, bo każdy ma inne priorytety. Mogę tylko wyjawić co sam wybrałem wink.gif

Po wielotygodniowych "osłuchach" doszedłem do przekonania, że w mojej kategorii cenowej (do 350zł) niezależnie od firmy, modelu i tych podawanych przez producentów decybeli, każdy okap "teleskopowy" będzie dla mnie za głośny, bo praw fizyki nie przeskoczy. Po prostu te ich dane o hałasie nie bardzo pokrywały się z tym, co sam słyszałem. W związku z tym wybrałem taki, w którym sama obsługa, układ i położenie wyłączników mi odpowiada, to dla mnie ważne żeby nie macać gdzieś daleko próbując zmienić bieg wentylatora.

Kupiłem w sensownej cenie i z długą gwarancją- model UTDRAG z Ikea: KLIK grinser006.gif

Prawdopodobnie jak to w Ikei, jest to wyrób Electroluxa lub Whirlpoola. Za głośny jak wszystkie, za to ciągnie jak należy, nawet z filtrami węglowymi. Różnicy w głośności bez filtrów/z filtrami moje ucho nie wychwytuje i to się akurat zgadza z danymi z instrukcji (ok. 1dB). Docelowo podłaczę pod komin ale na razie okap popracuje trochę na recyrkulacji, do pionu kominowego mam ok. 3,5 metra plus zakręt.

Napisano
  • Autor

> Nie poradzę, bo każdy ma inne priorytety. Mogę tylko wyjawić co sam wybrałem

> Po wielotygodniowych "osłuchach" doszedłem do przekonania, że w mojej kategorii cenowej (do 350zł)

> niezależnie od firmy, modelu i tych podawanych przez producentów decybeli, każdy okap

> "teleskopowy" będzie dla mnie za głośny, bo praw fizyki nie przeskoczy. Po prostu te ich dane

> o hałasie nie bardzo pokrywały się z tym, co sam słyszałem. W związku z tym wybrałem taki, w

> którym sama obsługa, układ i położenie wyłączników mi odpowiada, to dla mnie ważne żeby nie

> macać gdzieś daleko próbując zmienić bieg wentylatora.

> Kupiłem w sensownej cenie i z długą gwarancją- model UTDRAG z Ikea: KLIK

> Prawdopodobnie jak to w Ikei, jest to wyrób Electroluxa lub Whirlpoola. Za głośny jak wszystkie, za

> to ciągnie jak należy, nawet z filtrami węglowymi. Różnicy w głośności bez filtrów/z filtrami

> moje ucho nie wychwytuje i to się akurat zgadza z danymi z instrukcji (ok. 1dB). Docelowo

> podłaczę pod komin ale na razie okap popracuje trochę na recyrkulacji, do pionu kominowego mam

> ok. 3,5 metra plus zakręt.

okap wizualnie jest ok.gif parametry ciągnięcia oink.gif też spoko, ale głośność makabryczna (wg danych 69dB)..... choć to co piszesz i popierasz odsłuchem pokrywa się z tym co mi się przez ten czas udało ustalić, dane dotyczące głośności to ściema frown.gif i każdy podaje jak chce na którym biegu chce etc.

Jak bardzo głośny jest ten okap ? da się to do czegoś porównać ?

Napisano
  • Autor

> Model to SPV50E00EU, da się kupić w okolicy 1150-1200, chociaż i ceny ponad 1300 się znajdą.

Ten model też był na mojej liści ale ostatecznie go wyrzuciłem i na liście pozostał SPV43M10EU

> Wyższe

> modele mają jakąś jedną funkcję mycia więcej i dodatkowe koszyki - moim zdaniem nie warto za

> coś takiego dopłacać kilkaset zł.

te kilkaset zł przekracza budżet więc nie biorę nawet pod uwagę wink.gif

> Te dwa śmigła, to nie są "jedne w drugim", tu masz fotke:

waytogo.gif

> Takie rozwiązanie bardzo dobrze myje wszystko w prostokątnym koszu, chociaż jedynym odniesieniem,

> jakie mam, to stara amica, ale z tego co pamiętam, to jak była nowa to i jej zdarzało się

> niedomywać rzeczy w górnym koszu, a w tym boschu, to od pół roku wszystko idealnie czyste,

> nawet zacieki nie chcą się robić

ja mam jeszcze mniejsze odniesienie, tylko locha 60 w pracy zlosnik.gif

Napisano

> okap wizualnie jest parametry ciągnięcia też spoko, ale głośność makabryczna (wg danych

> 69dB).....

> Jak bardzo głośny jest ten okap ? da się to do czegoś porównać ?

Te 69dB to dane na maksymalnym 3 biegu. Dla niższych biegów danych głośności nie podano. Trzeciego biegu praktycznie nigdy w domu nie używaliśmy, zawsze 1 maksymalnie na 2. Dotąd miałem większy stary polski okap (całkowicie podszafkowy a nie wbudowany w szafkę) firmy GAMMA, głośność na porównywalnym poziomie.

Tak jak napisałem- ponieważ nie znalazłem sprzętu, który byłby jakoś wyraźnie cichszy, więc olałem ten parametr i skupiłem się na sile ssania żeby hałas był jak najkrótszy. Wyciągu używamy raczej rzadko, właściwie tylko przy smażeniu. Trzeba się pogodzić, że to musi szumieć, lub wydać na okap sumę czterocyfrową z co najmniej jedynką z przodu. grinser006.gif I wtedy na pewno nie będzie to okap podszafkowy wbudowany, lecz sam będzie sporym, ładnym meblem.

Ale wyczaiłem już, że sporo da wyciszenie od środka wnętrza szafki z okapem a szczególnie jej drzwiczek jakąś audiofilską okleiną tłumiącą. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> w 97% z 1 podstawowego

> czasem jakiś szybki włączę

> inne sporadycznie

nie przewiduję korzystania z wszystkich zlosnik.gif

> mam starego Whirlpoola i w tej podstawowy program działa w miarę szybko, niewiele ponad godzinę

> w nowej Amice podstawowe programy to minimum 2 godziny

> stąd używam jakiegoś szybkiego 60 min - myje ładnie

2h to IMHO lekka przesada, ciekawe czemu taki zrobili jako podstawowy

Napisano

> nie przewiduję korzystania z wszystkich

> 2h to IMHO lekka przesada, ciekawe czemu taki zrobili jako podstawowy

Zobacz sobie ile energii zużywa zmywarka na programie szybkim, a ile na eco - okazuje się, że program eco pomimo, że jest dwa razy dłuższy, to zużywa praktycznie tyle samo energii. Po prostu samo suszenie potrafi trwać ponad godzinę, bo zmywarka nie nagrzewa się na maxa, tylko suszy powoli resztkami ciepła.

Napisano
  • Autor

> Te 69dB to dane na maksymalnym 3 biegu. Dla niższych biegów danych głośności nie podano.

inni producenci zwykle podają głośność na 1 biegu, żeby było poniżej 50dB screwy.gif

Co za problem zrobić tabelkę z numerem biegu, zasysem i głośnością

> Tak jak napisałem- ponieważ nie znalazłem sprzętu, który byłby jakoś wyraźnie cichszy, więc olałem

> ten parametr i skupiłem się na sile ssania żeby hałas był jak najkrótszy.

dużo miejsc odwiedziłeś z okapami które da się pomacać i posłuchać ??

do tej pory chodziłem po dużych hipermarketach a tam zwykle podszafkowe leżą na półce niepodłączone frown.gif

Może mi coś w Wawie polecisz o ile będzie otwarte w "rozsądnych" godzinach

> Ale wyczaiłem już, że sporo da wyciszenie od środka wnętrza szafki z okapem a szczególnie jej

> drzwiczek jakąś audiofilską okleiną tłumiącą.

dzięki za patent waytogo.gifzlosnik.gif

Napisano

> dużo miejsc odwiedziłeś z okapami które da się pomacać i posłuchać ??

> do tej pory chodziłem po dużych hipermarketach a tam zwykle podszafkowe leżą na półce niepodłączone

No niestety, tylko duże markety i sklepy AGD wchodzą w grę.

Gdzie indziej (np. studia mebli kuchennych) nie ma wyboru i zwykle są tylko drogie modele. Sporo marketów ma jednak okapy powieszone i podłączone.

A jeśli nie, to ja jestem upierdliwym klientem, przychodzę w tygodniu w godzinach przedpołudniowych, gdy sprzedawcy się wyraźnie nudzą i proszę o podłączenie tego, co mnie interesuje. Okapy mają kable z wtyczką więc nie ma z tym raczej problemu.

Napisano

> inni producenci zwykle podają głośność na 1 biegu, żeby było poniżej 50dB

> Co za problem zrobić tabelkę z numerem biegu, zasysem i głośnością

Teka:

I - 34 dB, II - 40 dB, III - 50 (wg normy UNE – EN 60704–2–13 dB (A))

I-215, II-277, III-391m3/h (wg normy UNE – EN 61591 (m3/h))

Zeby bylo smieszniej, to glosnosc podana bez filtrow podlaczony do komina, a wydajnosc z filtrami w funkcji pochlaniacza. Glosnosc jako pochlaniacz maksymalna, to na najwyzszym biegu zdaje sie 61dB - tylko to znalazlem.

Mam obecnie wspomniany wczesniej podszafkowy Gamma i w sasiednim watku podalem pomiary (smartfonem grinser006.gif ) glosnosci przy pracy jako wyciag (bez filtrow):

Quote:

I bieg 46 dB - całkiem znośnie

II bieg 54 dB- też do przyjęcia

III bieg 70 dB - to już było zdecydowanie za głośno.

Jesli Wasylek twierdzi, ze jego Gamma pracuje jak ten ikeowy, a tamten ma 69dB, to by sie nawet zgadzalo. Czyli Teka na najwyzszym biegu przy pracy w obiegu zamknietym bedzie znacznie cichszy (kazde 3dB, to 2x).

Napisano

> Quote:

> Nawet nie wyobrażacie sobie jak trudno w tym kraju zdobyć 2000 kolumbijskich pesos [..]

> W końcu wpadłem na genialny pomysł, poszedłem do ambasady i proszę. Dali bez szemrania.

> 1. Teka Polska twierdzi, że się włącza i wyłącza po wysunięciu

> 2. Pan na ul. Bartyckiej w Wawie (stoisko firmowe) też tak samo twierdzi i nawet można będzie

> podjechać i zobaczyć, szkoda, że godziny mają kijowe, ale to już jakiś ślad Czekam jeszcze na

> info od Tomo

> EDIT: Pan powiedział, że z filtrami w szafce okap na max może osiągnąć 60dB

No więc jest tak.

O głośności się dowiedziałem tylko tyle, że dopóki nie posłuchasz to się nie dowiesz jak głośno dany okap chodzi.

W Polsce jest jedno laboratorium, które potrafi zbadać parametry okapu - czy dana firma to robi to już jej dobra wola.

A samą głośność badają same za pomocą fonometru więc to żadne badanie. Na którym biegu było badane - tego się nie dowiesz zlosnik.gif

Silniki - zdecydowanie dwa, jeśli jest jeden to pracuje głośniej.

Elektronika/elektryka - to tak proste urządzenia, że tutaj nie ma się co popsuć.

Praktycznie wszystkie okapy na całym świecie produkowane są przez zewnętrzne firmy dla producentów.

Największym jest Elica z Włoch (450 MEUR obrotu), drugi jest Best z USA.

Kto robi dla firmy Teka nie dowiedziałem się.

Koniec końców - chyba ci nie pomogę zlosnik.gif

Napisano

> Czyli Teka na najwyzszym biegu przy pracy w obiegu zamknietym bedzie znacznie

> cichszy (kazde 3dB, to 2x).

Niezupełnie. Jeśli chodzi o hałas, różnica 3dB jest określana jako "najmniejsza postrzegana przez ludzkie ucho różnica głośności". Zauważalne podwojenie głośności to przyrost o ok. 10dB.

Napisano

> Niezupełnie. Jeśli chodzi o hałas, różnica 3dB jest określana jako "najmniejsza postrzegana przez

> ludzkie ucho różnica głośności". Zauważalne podwojenie głośności to przyrost o ok. 10dB.

akustykiem nie jestem, tylko elektronikiem (teoretycznie), wiec wybacz ignorancje. Takie cos znalazlem:

Quote:

Witam! Wg. mnie żeby móc o tym rozmawiać to trzeba sprecyzować pojęcie " dwa razy głośniej".

Jeżeli rozumiemy to jako dwukrotne zwiększenie ciśnienia akustycznego to można powiedzieć, że poziom natężenia dźwięku zwiększył się o 3dB.

Aby podwoić wartość tego ciśnienia a co za tym idzie uzyskać poziom o 3dB wyższy trzeba podwoić moc dostarczają do głośnika/zespołu głośnikowego.

W praktyce ma się to tak, że jak odłączysz jedną kolumnę to zakładając, ze przetwarzają taki sam sygnał i stoją stosunkowo blisko siebie to poziom natężenia dźwięku zmniejszy się o 3dB.

Całe te wywody nie zmieniają jednak faktu, że różnica 3dB czyli dwukrotne zmniejszenie/zwiększenie poziomu dźwięku jest prawie nieodczuwalna dla człowieka.Tak więc po raz kolejny trzeba sobie zadać podstawowe pytanie: co rozumiem pod pojęciem dwa razy głośniej? Dla mnie ważne są konkrety a konkretem takim jest np. ciśnienie akustyczne które można zmierzyć i porównać.Więc ja pod pojęciem 2 razy głośniej rozumiem podwojenie ciśnienia i tyle. Pozdrawiam!

niemniej jednak wychodzi, ze Teka powinna byc 2x cichsza subiektywnie smile.gif

Napisano

> niemniej jednak wychodzi, ze Teka powinna byc 2x cichsza subiektywnie

Cichsza będzie. Czy akurat 2x to nie wiadomo, ale warto zaryzykować.

Dorzucę jeszcze takie zestawienie:

0-16 dB: praktycznie niesłyszalny poziom dźwięku

17-25 dB: słabo słyszalny nie wpływa na użytkownika, podczas dnia odpowiada natężeniu bardzo delikatnie padającego deszczu . Bardzo ciche urządzenie.

26-35 dB: Sprzęt generujący taki poziom hałasu należy uznać za cichy. Staje się wyraźniej słyszalny w czasie ciszy nocnej lecz nie jest natarczywy.

36-45 dB: Urządzenie słyszalne. Na takim poziomie pracują przeważnie lodówki.

46-55 dB: Sprzęt wyraźnie słyszalny nawet w sąsiednim pomieszczeniu; może przeszkadzać np. w nauce.

55-65 dB: głośne urządzenie. Praca przy nim powinna przebiegać w niedużych przedziałach czasowych. Dokuczliwy hałas.

66 i więcej: bardzo duży poziom dźwięku, źle oddziałujący na człowieka. Ograniczać czas do minimum.

Napisano
  • Autor

> No więc jest tak.

> O głośności się dowiedziałem tylko tyle, że dopóki nie posłuchasz to się nie dowiesz jak głośno

> dany okap chodzi.

> W Polsce jest jedno laboratorium, które potrafi zbadać parametry okapu - czy dana firma to robi to

> już jej dobra wola.

no to mnie pocieszyłeś frown.gif problem w tym, że mam bardzo mało czasu na łażenie po sklepach i słuchanie frown.gif a do tego nie znalazłem w Wawie jakiegoś sensownego sklepu otwartego w sensownych godzinach zlosnik.gif

> A samą głośność badają same za pomocą fonometru więc to żadne badanie. Na którym biegu było badane

> - tego się nie dowiesz

samowolka frown.gif

> Silniki - zdecydowanie dwa, jeśli jest jeden to pracuje głośniej.

waytogo.gif

> Koniec końców - chyba ci nie pomogę

potwierdziłeś to co podejrzewałem na temat badań i ich wiarygodności frown.gif

thx 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Teka:

> I - 34 dB, II - 40 dB, III - 50 (wg normy UNE – EN 60704–2–13 dB (A))

> I-215, II-277, III-391m3/h (wg normy UNE – EN 61591 (m3/h))

> Zeby bylo smieszniej, to glosnosc podana bez filtrow podlaczony do komina, a wydajnosc z filtrami w

> funkcji pochlaniacza. Glosnosc jako pochlaniacz maksymalna, to na najwyzszym biegu zdaje sie

> 61dB - tylko to znalazlem.

> Mam obecnie wspomniany wczesniej podszafkowy Gamma i w sasiednim watku podalem pomiary (smartfonem

> ) glosnosci przy pracy jako wyciag (bez filtrow):

> Quote:

> I bieg 46 dB - całkiem znośnie

> II bieg 54 dB- też do przyjęcia

> III bieg 70 dB - to już było zdecydowanie za głośno.

> Jesli Wasylek twierdzi, ze jego Gamma pracuje jak ten ikeowy, a tamten ma 69dB, to by sie nawet

> zgadzalo. Czyli Teka na najwyzszym biegu przy pracy w obiegu zamknietym bedzie znacznie

> cichszy (kazde 3dB, to 2x).

Problem w tym co napisał Tomo, wyniki badań nie są wiarygodne frown.gif

Napisano
  • Autor

> No niestety, tylko duże markety i sklepy AGD wchodzą w grę.

> Gdzie indziej (np. studia mebli kuchennych) nie ma wyboru i zwykle są tylko drogie modele. Sporo

> marketów ma jednak okapy powieszone i podłączone.

> A jeśli nie, to ja jestem upierdliwym klientem, przychodzę w tygodniu w godzinach

> przedpołudniowych, gdy sprzedawcy się wyraźnie nudzą i proszę o podłączenie tego, co mnie

> interesuje. Okapy mają kable z wtyczką więc nie ma z tym raczej problemu.

Ja niestety nie mam czasu na bycie takim upierdliwcem jak Ty zlosnik.gif

Godziny w jakich mogę pojawić się w sklepie tylko markety wchodzą w grę albo lepsze sklepy czynne w soboty dłużej niż do 14 frown.gif

Napisano

> Beko z 5 letnią gw.

> zmywarka 45 zdecydowanie nie - właczasz czesciej a wody ciągnie tyle co 60

Dla Beko podaja wysokosc minimalna 82cm. Faktycznie tak jest? Bo to oznacza, ze blat musi byc pare mm wyzej?

• 1 miesiąc później...
Napisano

odgrzeje trochę kotleta

szukam zmywarki do zabudowy 60cm podzielcie sie opiniami o swoich zmywarkach bo urządzeń na rynku jest masa a mój mastercook już dogorewa i czas wymienić.