Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bravo 1.4 90KM - spalanie na trasie

Featured Replies

Napisano

Poczytałem trochę o tym bolidzie i wychodzi na to, że poza marną dynamiką ma same zalety - jest to dość proste i trwałe auto, które w dodatku nieźle wygląda, jest tanie w zakupie i ma małą utratę wartości.

Ale do rzeczy zlosnik.gif Interesuje mnie spalanie przy spokojnej jeździe krajówkami (90-100km/h, czasem wyprzedzić jakąś totalną zawalidrogę) i przy jeździe autostradowej (najlepiej z rozbiciem na 120/140/160km/h). Dysponuje ktoś takimi danymi? smile.gif20.GIF

Napisano

> Poczytałem trochę o tym bolidzie i wychodzi na to, że poza marną dynamiką ma same zalety - jest to

> dość proste i trwałe auto, które w dodatku nieźle wygląda, jest tanie w zakupie i ma małą

> utratę wartości.

trwałe takie aż to nie jest, wahacze padają szybko, tłumiki się sypią, skrzynie się sypią

Napisano

inaczej- jaki silnik bo 1.4 masz kilka - 1.4 16V 90 km, 1,4 120km T-Jet 1,4 140 T-Jet, 1,4 16v 140 km Multiair grinser006.gif

Napisano

Ale mówimy o atmosferycznym 90 KM ??

Podam ci wyniki dla stilo 1,4 16V 95 KM

Średnie spalanie z cyklu mieszanego z ostatnich 40 tyś km - 7,2 l /100 km

Średnie spalanie w cyklu miejskim - u mnie ok. 8,0 l/ 100 km

Spalanie na autostradach europy na oponach 205 i kompletnie zapakowanym autem, przy prędkościach 120 - 130 km/h

Napisano
  • Autor

> inaczej- jaki silnik bo 1.4 masz kilka - 1.4 16V 90 km, 1,4 120km T-Jet 1,4 140 T-Jet, 1,4 16v 140

> km Multiair

Pisząc "marna dynamika" chodziło mi o wersję 90KM zlosnik.gif T-Jety już jako tako się odpychają

Napisano
  • Autor

> trwałe takie aż to nie jest, wahacze padają szybko, tłumiki się sypią, skrzynie się sypią

Czy awarie skrzyń dotyczą również 1.4 n/a?

Napisano

> Czy awarie skrzyń dotyczą również 1.4 n/a?

nie , problem oplowskich skrzyń M32 dotyczy t-jet , zawiecha z tego co wiem także jest trwała , a tłumik końcowy to prawda , dość szybko się wysypuje w bravo

Napisano

> a tłumik końcowy to prawda , dość szybko się wysypuje w bravo

Ale sypie się zewnętrzna blacha, reszta się trzyma. Półtorej roku już bez niej jeżdżę. Zresztą nie tylko ja.

Napisano

u mnie tak samo w 2.0 , zewnętrzna blacha tłumika ma dziury a dalej jest na razie ok , z resztą tłumików nic się nie dzieje

Napisano

> nie , problem oplowskich skrzyń M32 dotyczy t-jet ,

a 6biegowa w N/A to jaka jest?

> zawiecha z tego co wiem także jest trwała ,

chyba ze tlucze sie tylna belka, albo przednie zawieszenie wink.gif

> a tłumik końcowy to prawda , dość szybko się wysypuje w bravo

obudowa, ale poza tym jest ok i mozna z tym zyc

Napisano

> Poczytałem trochę o tym bolidzie i wychodzi na to, że poza marną dynamiką ma same zalety - jest to

> dość proste i trwałe auto, które w dodatku nieźle wygląda, jest tanie w zakupie i ma małą

> utratę wartości.

> Ale do rzeczy Interesuje mnie spalanie przy spokojnej jeździe krajówkami (90-100km/h, czasem

> wyprzedzić jakąś totalną zawalidrogę) i przy jeździe autostradowej (najlepiej z rozbiciem na

> 120/140/160km/h). Dysponuje ktoś takimi danymi?

przy spokojnej, jednostajnej jezdzie ~90km/h mi pali w okolice 6.5, ale ja mam walce 225/45/R17 co nie pomaga w oszczedzaniu paliwa wink.gif , przy autostradowych ~120-130km/h pod 8litrow. W miescie 9-10l/100km, ale w WRC to spalanie powinienem podawac w motogodzinach i wtedy dramatu nie ma wink.gif

wakacyjne srednie to okolice 6,5-7litrow przy przebiegu ~3-4kkm w ciagu 2tygodni wink.gif - jazda autostradami, gorkami, itp bo wakacje zwykle spedzam na balkanach wink.gif

generalnie auto przez 6lat i 97kkm nie sprawialo wielkich problemow* wink.gif

* poza wymienionymi na gwarancji sprzeglem i przekladnia kierownicza wink.gif, ale od tej pory (odpukac) cisza i spokoj wink.gif

Napisano

> u mnie tak samo w 2.0 , zewnętrzna blacha tłumika ma dziury a dalej jest na razie ok , z resztą

> tłumików nic się nie dzieje

u mnie w sześcioletnim bravo tłumik końcowy wygląda tragicznie już od jakiś dwóch lat. Zewnętrzna warstwa dawno się zdegradowała zlosnik.gif Ale działa ok. Pół roku temu za to zaczęło puszczać jakieś łączenie za plecionką. Na razie pomogło zaspawanie za 40 pln.

Napisano

> a 6biegowa w N/A to jaka jest?

spoko - fiatowska C514 , żaden oplowski badziew ok.gif

> chyba ze tlucze sie tylna belka, albo przednie zawieszenie

co jest bardzo rzadkim zjawiskiem , z trwałością i rozwiązaniem technicznym wahaczy ( wymienne sworznie , konstrukcja i ułożenie silentblocków w wahaczu ) , bravo nie ma się czego wstydzić wśród konkurencji ;

a jak ktoś chce płakać nad trwałością zawiechy polecam kupić alfę 156 - wtedy zobaczycie co to jest badziewna zawiecha , wiem bo miałem , i tyle w temacie skromny.gif

Napisano

> u mnie w sześcioletnim bravo tłumik końcowy wygląda tragicznie już od jakiś dwóch lat. Zewnętrzna

> warstwa dawno się zdegradowała

hehe, dokładnie , tłumik obiera się jak cebula hehe.gif , tu fiat chciał przyoszczędzić , bo nawet w starej alfie 146 jtd 2000r tłumik koncowy o wiele lepiej wygląda , tylko ma powierzchowne naloty rdzy ( a jest ori bo ma znaki F\A\L)

Napisano

> spoko - fiatowska C514 , żaden oplowski badziew

Quote:

- wyśmienite sterowanie przełączaniem biegów

- doskonała synchronizacja

- przekazywanie wysokiego momentu

- obniżone gabaryty

grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> przy autostradowych ~120-130km/h pod 8litrow.

Hmmm to tylko niecały litr mniej od ważącego 1700kg Saaba 9-5 2.3T 220KM toczącego się na takich samych kołach zlosnik.gif

No nic, dzięki wszystkim za odpowiedzi, będzie trzeba zrobić testdrajwa i przemyśleć sprawę jeszcze raz.

Napisano

> Hmmm to tylko niecały litr mniej od ważącego 1700kg Saaba 9-5 2.3T 220KM toczącego się na takich

> samych kołach

Nie wiem jak kolega jeździ, ale mnie t-jet na trasie Rybnik Budapeszt spalił 7 litrów. Autostradą jechałem 120- 130 km/h. w Bratysławie pół godziny spędziłem w korku z Rybnika do Cieszyna, co kawałek były roboty drogowe. Nie chce mi się wierzyć, że 1,4 bez turbiny przy 130 pali więcej, niż t-jet.

Napisano

> Nie wiem jak kolega jeździ, ale mnie t-jet na trasie Rybnik Budapeszt spalił 7 litrów. Autostradą

> jechałem 120- 130 km/h. w Bratysławie pół godziny spędziłem w korku z Rybnika do Cieszyna, co

> kawałek były roboty drogowe. Nie chce mi się wierzyć, że 1,4 bez turbiny przy 130 pali więcej,

> niż t-jet.

niestety pali wiecej, IMHO bo jest sporo slabszy. Mialem pozyczonego tjeta (na waskich kolach) i spokojnie na trasie KRK-WRC-KRK zmiescilem sie w okolicy 6litrow przy bezpiecznej autostradowej 130km/h, miedzy moim a tjetem jest przepasc w elastycznosci. Kazda wieksza gorka na trasie konczy sie w moim zadyszka przy 130 i kreceniem silnika wysoko zeby utrzymac predkosc a i tak ona spada, a w tjet na tej samej gorce na 130km/h raczej bez problemow daje sie wjechac