Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ładowania akumulatora

Featured Replies

Napisano

Witacie!

Pytanie na szybko....czy moge ladowac akku w samochodzie nie odpinajac klem?

Napisano

> Witacie!

> Pytanie na szybko....czy moge ladowac akku w samochodzie nie odpinajac klem?

Elektroniczna ladowarka, cos takiego jak popularnr ladowarki lidlowe.

Choc ja i tak dla bezpieczeństwa bym odpial kleme

Napisano
  • Autor

Dzieki za info...

Zobacze jaki sprzet bede mial do dyspozycji...czy rzeczywiscie takie cudo elektroniczne czy jakis stary transformatorowy prostownik...

Napisano

ja mam stary poczciwy prostownik którym ładuje aku bez odpinania klem i póki co nic się nie dzieje (chyba)

PS. najważniejsze by ładować go małym prądem co by nie ugotować bateryjki

Napisano
  • Autor

Dziekuje za odpowiedzi smile.gif

Dzis po 14 autko bedzie sie ladowac do jutra....

Napisano
  • Autor

Brat cioteczny u ktorego stoi teraz moje autko i sie laduje stwierdzil ze mam slabe ladowanie.

Na wlaczonym silniku, swiatlach mijania i opcji odszraniania szyb + wlaczone PTC (tego nie moge sam wylaczyc), ladowanie bylo na poziomie 13.3-13.5V....Po wylaczeniu wszystkiego oprocz PTC (bo sie nie da) ladowanie bylo na poziomie 13.86V.

W sumie nigdy nie mialem problem z akku, a teraz laduje go prewencyjnie.

Gdyby rzeczywiscie ladowanie bylo slabe to akku padlo by chyba znacznie wczesniej co? jezdze glownie po miejscie.

Co o tym mam myslec? martwic sie o ladowanie czy nie? Latem po podlaczeniu komputera ladowanie bylo na poziomie ponad 14V...nie pamietam dokladnie ile..

PS.

Przypomnialem sobie...w pierwszym przypadku wlaczone bylo jeszcze radio, a samochod byl absolutnie zimny - przejechal moze z 1.5km

Napisano

> Witacie!

od lat ładuje starym prostownikiem (samoróbka z lat 80'tych) i nie odpinam klem, grunt ,zeby w trakcie ładowania nie uruchamiać wyposażenia elektrycznego (otwieranie drzwi, zamykanie zamka centralnego itd, itp), bo prady z prostownika pójda na elektronike i może być buba. koledze który pisze o prostownikach z lidla napiszę, że nie ładują one do końca (100%) i zawsze można za pomocą zwykłego doładować jeszcze dość sporo prądu.

mam i lidlowski elektronik i transformatorowca na diodach prostowniczych (samoróbka)

Napisano

U mnie 13.9V stale.

Nie ma znaczenia czy grzalki (3x30A) odpalone.

Po odpaleniu spada na sekundę czy dwie i wraca do 13,9.

Napisano

ładowanie masz odpowiednie, niby powinno być w zakresie od 13,6 do 14,4 ale Twoje jest zbliżone. Jednakże możesz zacząć się przyzwyczajać do myśli o wymianie regulatora

Napisano
  • Autor

zarazzysiek ładowanie masz odpowiednie powinno być w 6 do 14,4 ale Twoje jest zbliżone.

> Jednakże możesz zacząć się przyzwyczajać do myśli o wymianie regulatora

Jakie to mniejwiecej pieniadze ten regulator i jak go sie wymienia

Napisano

nie wiem jak z ceną do stilo oraz nie wiem jak z wymianą. Osobiście sam wymieniałem w seju, jeśli jest tak samo to trzeba altka wyciągnąć z samochodu i rozebrać

Napisano

Ładowanie jak chcesz mierzyc, to nigdy na zimno. Poza tym, stilo ma generalnie dość slabe ładowanie, odkąd mam woltomierz na stałe, max napiecie jakie widziałem to niecale 14,3V i to tylko raz. Generalnie max oscyluje przy ok. 14,1V. W takich warunkach jak piszesz 13, 8V to dobry wynik. Gwarantuje ci ze po ok. 20-40 km byloby ponad 14V.

Napisano

> Witacie!

Ja używam ładowarki Ctek MXS 5. Dodatkowo mam na stałe zamontowaną złączkę aby nie wypinać aku z auta; i jak do tej pory nic się z elektroniką nie dzieje.

Napisano
  • Autor

> Ładowanie jak chcesz mierzyc, to nigdy na zimno. Poza tym, stilo ma generalnie dość slabe

> ładowanie, odkąd mam woltomierz na stałe, max napiecie jakie widziałem to niecale 14,3V i to

> tylko raz. Generalnie max oscyluje przy ok. 14,1V. W takich warunkach jak piszesz 13, 8V to

> dobry wynik. Gwarantuje ci ze po ok. 20-40 km byloby ponad 14V.

Dzieki za wyjasnienia...

Teraz autko jest w dosc cieplym garazu/hangarze wiec zobaczymy co bedzie po ladowaniu (gdzies po 14 dopiero bede mial dostep do auta). Sprawdze ladowanie wtedy....ewentualnie przy okazji podlacze sie do kompa lub sprawdze zwyklym miernikiem jak wyglada ladowanie...