Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

spece od OC i umowy kupna-sprzedaży - pomoc

Featured Replies

Napisano

Witajcie

zamierzam sprzedać auto, ale zależy mi na odzyskaniu składki (świeżo płacona).

Czy w umowie można zawrzeć punkt "kupujący rezygnuje z dotychczasowej umowy ubezpieczenia"??

Napisano

> Witajcie

> zamierzam sprzedać auto, ale zależy mi na odzyskaniu składki (świeżo płacona).

> Czy w umowie można zawrzeć punkt "kupujący rezygnuje z dotychczasowej umowy ubezpieczenia"??

Można, ale nic to nie da bo i tak kwit jest potrzebny do ubezpieczalni.

Spiszcie normalną umowę a do niej kwit o rezygnacji z ubezpieczenia. Skorzystaj z gotowców

Napisano

> Można, ale nic to nie da bo i tak kwit jest potrzebny do ubezpieczalni.

> Spiszcie normalną umowę a do niej kwit o rezygnacji z ubezpieczenia. Skorzystaj z gotowców

Ubezpieczalnia zwróci kasę, gdy nowy właściciel wypowie umowę OC.

Napisano

> Witajcie

> zamierzam sprzedać auto, ale zależy mi na odzyskaniu składki (świeżo płacona).

> Czy w umowie można zawrzeć punkt "kupujący rezygnuje z dotychczasowej umowy ubezpieczenia"??

AFAIK w obecnym kształcie ustawy nie da się tego zrobić, kiedyś zapis w umowie wystarczał, teraz wszystko zależy od kupującego.

Najprościej doliczyć składkę do ceny auta mówiąc o tym wprost kupującemu

Napisano

> Ubezpieczalnia zwróci kasę, gdy nowy właściciel wypowie umowę OC.

Zwróci staremu...A jak nowy przy pisaniu umowy obieca, a potem się rozmyśli to wtedy kara.gif

Napisano

> AFAIK w obecnym kształcie ustawy nie da się tego zrobić, kiedyś zapis w umowie wystarczał, teraz

> wszystko zależy od kupującego.

> Najprościej doliczyć składkę do ceny auta mówiąc o tym wprost kupującemu

W obecnym kształcie ustawy czyli od 2003 r zlosnik.gif

Wyjście jest jedno, podpisujecie umowe k-s + kupujący podpisuje wypowiedzenie polisy OC ze swoimi danymi i wysyła listem poleconym do TU.

Ty jako sprzedający tylko zgłaszasz sprzedaż pojazdu w TU.

Napisano

> Wyjście jest jedno, podpisujecie umowe k-s + kupujący podpisuje wypowiedzenie polisy OC ze swoimi

> danymi i wysyła listem poleconym do TU.

Chyba coś pobąblowałeś wink.gif Kto ma niby takie info wysłać-kupujący?A proszę bardzo, przyjeżdżam, spisujemy umowę KS, podpisuję wypowiedzenie twierdząc że mi Twoje oc nie potrzebne, mówię że wyślę poleconym do Twojego ubezpieczyciela, wyjeżdżam z posesji i się rozmyślam i co wtedy mi zrobisz by odzyskać składkę? grinser006.gif

Kupujący podpisuje oświadczenie o rezygnacji z OC a sprzedający je zanosi bądź wysyła do TU, ze wskazaniem na zanosi do najbliższej placówki i nie zapomina o wzięciu kopi z pieczątką i datą wpłynięcia, bo czesto TU "zapomina" oddać składkę. Mam taką zaległą z 2011r, chyba w końcu wyślę im przez jakieś biuro windykacyjne straszaka, jak to oni robią.:)

Napisano
  • Autor

tylko że kupujący za moją składkę to ma ubezpieczenie na kilka lat... i nie wiem jakbym miał mu powiedzieć że musi dopłacić za ubezpieczenie ponad połowę wartości pojazdu rotfl.gif

Napisano

> tylko że kupujący za moją składkę to ma ubezpieczenie na kilka lat... i nie wiem jakbym miał mu

> powiedzieć że musi dopłacić za ubezpieczenie ponad połowę wartości pojazdu

No to przygotowujesz umowę i zrzeczenie i warunkujesz tym sprzedaż samochodu, proste.

Zrzeczenie wysyłasz sam.