Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ropa w zimie

Featured Replies

Napisano

> aż mnie korci żeby wziąść słoiczki i posprawdzać poszczególne "gatunki" ON, ale więcej chęci w

> głowie niż czasu na co dzień

heh ... grinser006.gif taki test byłby najlepszy wink.gif ...

Obstawiam ,że wyszłyby niezłe kwiatki ;p

Napisano

> heh ... taki test byłby najlepszy ...

> Obstawiam ,że wyszłyby niezłe kwiatki ;p

Takich testów user'rzy robili już wiele, i często ZTCP wychodziło że prawie wszystko jednakowo marzło zlosnik.gif

Były jakieś paliwa (lepsze) co zamarzały później. Tyle, że mało kto może mocniej niż -24 stopnie zmrozić grinser006.gif

Napisano

> Były jakieś paliwa (lepsze) co zamarzały później. Tyle, że mało kto może mocniej niż -24 stopnie

> zmrozić

Nie zapomne jak rok,czy dwa temu zabrałem znajomych do klubu do przytkowic grinser006.gif .... mając 7l w baku i 120km do pokonania ;p Przy temp - 27 stopni ... i co się okazało ?? Wszystkie staje w okolicy czynne do godz 22 , a było po 23 smile.gif ...

Żeby dojechać zlewaliśmy paliwo z węży grinser006.gif ... 3 staje zlane z 9 stanowisk , podejrzewam ,że jakieś 2l udało się zlać smile.gif i o dziwo ... płynęło to paliwo normalnie

Napisano

> Ja miałem przygody zimą z ropą z neste i shella więc różnie bywa.

zalalem tego samego dnia pol baku na neste i pol na orlenie i przy -12C filtr calkowicie zamarzl sciana.gif

Pierwszy raz od 7 lat auto nieodpalilo w zime ...ropa gesta, koloru zoltego...

od dzis omijam te stacje

Napisano

> aż mnie korci żeby wziąść słoiczki i posprawdzać poszczególne "gatunki" ON, ale więcej chęci w

> głowie niż czasu na co dzień

Przy -18:

Przy -26:

Także statoil diesel gold arktyczny oraz lotos dynamic diesel dają radę. Z reszty wytrąca się parafina. Zerknijcie na kolory. Wystarczy nie dodawać biokomponentów i paliwo zachowuje się znacznie lepiej.

Napisano

> przeczytaj karty charakterystyki róznych olejów i cfpp, to się dowiesz:) ....

Naczytałem się przeróżnych charakterystyk więcej niż myślisz. I jeśli Neste albo inny pan Edek zamawia paliwo ze składu, i bierze np. Eurodiesel Lotosu to w czym to paliwo ma być inne niż Eurodiesel oferowany na stacji z logo Lotosu? Jak znajdę na dysku, to wstawię mój test słoiczkowy na mrozie.

PS. No i mam zdjęcie, ale tych z zamarzniętym paliwem to akurat nie. Ale i tak można porównać sobie kolory, popatrzeć i poanalizować wink.gif

729150620d9802bfmed.jpg

Od lewej: Lotos Eurodiesel, DT Rosnieft (z Rosji), Lotos IZ-40.

Po paru godzinach na mrozie -22 °C dwa pierwsze były mleczne a IZ-40 nie zmienił się nic a nic. Paliwa oczywiście zimowe.

Napisano

Niby baza ta sama, ale inne dodatki. Sam nie raz widziałem, jak gościu z cysterny miał przy sobie jakieś butelki (na oko litrowe) i gdzieś to tam dolewał. Też robiłem test słoikowy ropy i np. BP Ultimate wygląda inaczej jak zwykłe ON z Bliskiej. Inny jest kolor, przezroczystość, ilość piany i nieco więcej kryształków lodu w zwykłej ropie po zmrożeniu. Co nie zmienia faktu, że tankuję zwykłą ropę na Bliskiej i nie mam problemów.

Napisano

> Niby baza ta sama, ale inne dodatki. Sam nie raz widziałem, jak gościu z cysterny miał przy sobie

> jakieś butelki (na oko litrowe) i gdzieś to tam dolewał. Też robiłem test słoikowy ropy i np.

> BP Ultimate wygląda inaczej jak zwykłe ON z Bliskiej. Inny jest kolor, przezroczystość, ilość

> piany i nieco więcej kryształków lodu w zwykłej ropie po zmrożeniu. Co nie zmienia faktu, że

> tankuję zwykłą ropę na Bliskiej i nie mam problemów.

BP Ultimate to nie ten segment rynku co ON z Bliskiej, porównaj podstawowe oleje napędowe a zaręczam, że różnicy nie będzie bo tak czy siak będzie albo z Lotosu, albo Orlenu, albo ewentualnie z Białorusi.

Napisano

> zalalem tego samego dnia pol baku na neste i pol na orlenie i przy -12C filtr calkowicie zamarzl

> Pierwszy raz od 7 lat auto nieodpalilo w zime ...ropa gesta, koloru zoltego...

> od dzis omijam te stacje

Sieć nie gwarantuje jakości paliwa, jak ajent kombinuje. Powiem Ci że leje teraz na statoilu arctic gold a i tak dolewam depresatora.

Nie wierzę już nikomu.

Napisano

> BP Ultimate to nie ten segment rynku co ON z Bliskiej, porównaj podstawowe oleje napędowe a

> zaręczam, że różnicy nie będzie bo tak czy siak będzie albo z Lotosu, albo Orlenu, albo

> ewentualnie z Białorusi.

Właśnie chodziło mi o różnice między paliwami Lotosu i Orlenu , dwóch głównych dostawców .... Gdyż oni sami w zależności od warunków sprzedają odbiorcom różne paliwo smile.gif

i o te różnice mi chodziło ....

Napisano

> Właśnie chodziło mi o różnice między paliwami Lotosu i Orlenu , dwóch głównych dostawców .... Gdyż

> oni sami w zależności od warunków sprzedają odbiorcom różne paliwo

> i o te różnice mi chodziło ....

Dalej nie rozumiem, do czego zmierzasz. Chcesz wykazać różnice pomiędzy zimowymi paliwami Ekodiesel i Eurodiesel?

Napisano

> Dalej nie rozumiem, do czego zmierzasz. Chcesz wykazać różnice pomiędzy zimowymi paliwami Ekodiesel

> i Eurodiesel?

Od początku chodziło mi o to ,że diesel zimowy- arktyczny jest inny w składzie od Ekodiesla....

a nie o różnice na konkretnych stacjach paliw ok.gif