Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Astra H - który silnik będzie najlepszy do LPG?

Featured Replies

Napisano

Cześć,

zastanawiam się nad kupnem Opla Astry H, około 2005 roku. Pod uwagę biorę dwa silnik 1.6 i 1.8.

Czy znacie jakieś opinie nt tego jak te silniki przyjmują instalacje LPG? Który z nich jest najmniej problemowy?

Dzięki za info.

Grzesiek521

Napisano

> tylko 1.8

Nie tylko. 1,8 najlepiej zniesie instalację LPG, ale 1,6 też da się zagazować, lecz mogą być wyższe koszta eksploatacji.

Napisano

> tylko 1.8

Dodać należy jedną, ale istotną rzecz:

1.8 125KM ma hydrauliczną regulację luzów

1.8 140KM ma regulację szklankami.

Wersja 125KM to stara jednostka, raczej nikt nie narzeka na jej współpracę z LPG. Niestety w przypadku Astry H aut z tym silnikiem nie jest zbyt dużo, więcej jest z 140KM. O tej z kolei krążą różne opinie jeśli chodzi o żywotność silnika zasilanego LPG...

Napisano

> Dodać należy jedną, ale istotną rzecz:

> 1.8 125KM ma hydrauliczną regulację luzów

> 1.8 140KM ma regulację szklankami.

> Wersja 125KM to stara jednostka, raczej nikt nie narzeka na jej współpracę z LPG. Niestety w

> przypadku Astry H aut z tym silnikiem nie jest zbyt dużo, więcej jest z 140KM. O tej z kolei

> krążą różne opinie jeśli chodzi o żywotność silnika zasilanego LPG...

Tylko 140KM to chyba w mlodszych niz 2005r.

Napisano

> Nie tylko. 1,8 najlepiej zniesie instalację LPG, ale 1,6 też da się zagazować, lecz mogą być wyższe

> koszta eksploatacji.

Jednak ma racje, najlepszy moze byc tylko 1, a wiec ten ktory wskazal (oczywiscie ten slabszy z 1,8).

Napisano

> Jednak ma racje, najlepszy moze byc tylko 1, a wiec ten ktory wskazal (oczywiscie ten slabszy z 1,8).

Ja wiem że 1,8 (125KM) będzie najlepszy, więc kolega ma absolutną rację, lecz Astr z tym silnikiem jest mało i podałem 1,6 jako alternatywę zlosnik.gif

Napisano

> Ja wiem że 1,8 (125KM) będzie najlepszy, więc kolega ma absolutną rację, lecz Astr z tym silnikiem

> jest mało i podałem 1,6 jako alternatywę

To już bym wolał 1.4

Napisano

> To już bym wolał 1.4

1,4 "nie jedzie", jak tu na AK pisuja, co potwierdzam majac doswiadczenie jak w podpisie

Napisano

> 1,4 "nie jedzie"

właśnie że jedzie, fotkę z fotoradara ci wkleić ? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> właśnie że jedzie, fotkę z fotoradara ci wkleić ?

F126p też dawało radę rozbujać do mocno nadprzepisywych prędkości ... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi!

Szukam więc 1.8 - W razie wątpliwości będę pytał.

G.

Napisano

Jak już jest pytanie o Astrę H to zapytam o inny silnik w tym wątku, a co myślicie o 2.0 Turbo i 200 KM cool.gif

Napisano

> co myślicie o 2.0 Turbo i 200 KM

dobry gazior, dobra instalka i wszystko będzie OK

Napisano

> dobry gazior, dobra instalka i wszystko będzie OK

Brzmi dobrze grinser006.gif

Napisano

> a jeździ jeszcze lepiej

Na Pb nie narzekam, LPG jeszcze nie mam, ale jeździłem w Punto HGT bezproblemowo więc teraz to pewnie tylko kwestia czasu i pieniędzy cool.gif

Napisano
  • Autor

No i mam kolejne pytanie smile.gif

Chce podjechać obejrzeć ten samochód:

klik

Jak widać ma juz instalacje LPG. Jak sadzicie, co nalezy sprawdzic w przypadku zagranicznej instalacji? jak wyglada sprawa chocby z wlewem gazu?

G.

Napisano

> No i mam kolejne pytanie

> Chce podjechać obejrzeć ten samochód:

> klik

> Jak widać ma juz instalacje LPG. Jak sadzicie, co nalezy sprawdzic w przypadku zagranicznej

> instalacji? jak wyglada sprawa chocby z wlewem gazu?

> G.

Pierwsze co bym sprawdził to do kiedy jest ważna legalizacja butli. Jeśli chodzi o wlew najczęściej potrzebne są przejściówki. Dobrze też było by wiedzieć jaka jest instalacja na pokładzie, bo nie wszystkie nasi "gazownicy" ogarniają, chociażby z braku oprogramowania lub dostępności części.

Napisano

> Pierwsze co bym sprawdził to do kiedy jest ważna legalizacja butli.

W jakim celu?

Butla i tak będzie musiała mieć nową homologacje, z reguły taniej wychodzi wymiana na nową.