Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Numer rejestracyjny na szybach

Featured Replies

Napisano

Witam. Dzisiaj parkowałem obok pewnego Scenica i moją uwagę przykuły jakieś dziwne napisy wybite obok logo producenta i innych informacji, które zazwyczaj można znaleźć na szybach samochodowych.

Ten napis to: "98-RH-XN". Jako, że interesuje się tablicami rejestracyjnymi, od razu skojarzyłem to z blachami z Holandii. Właśnie wpisałem ten numer na stronie www.ovi.rdw.nl i to faktycznie numer rejestracyjny. Obszedłem ten samochód dookoła i na każdej szybie to miał, nawet na przedniej.

Spotkaliście się kiedyś z takim zjawiskiem? Ja nigdy i w sumie mnie to zainteresowało, a w Google brak informacji.

Napisano

Pewnie coś w rodzaju znakowania pojazdu, u nas to było popularne z 15 lat temu. Że niby złodzieje mniej kradną grinser006.gif

Napisano

> Witam. Dzisiaj parkowałem obok pewnego Scenica i moją uwagę przykuły jakieś dziwne napisy wybite

> obok logo producenta i innych informacji, które zazwyczaj można znaleźć na szybach

> samochodowych.

> Ten napis to: "98-RH-XN". Jako, że interesuje się tablicami rejestracyjnymi, od razu skojarzyłem to

> z blachami z Holandii. Właśnie wpisałem ten numer na stronie www.ovi.rdw.nl i to faktycznie

> numer rejestracyjny. Obszedłem ten samochód dookoła i na każdej szybie to miał, nawet na

> przedniej.

> Spotkaliście się kiedyś z takim zjawiskiem? Ja nigdy i w sumie mnie to zainteresowało, a w Google

> brak informacji.

Była kiedyś taka firma bodajże ,,SOMERW" i u nich się znakowało ok.gif

Ja tak miałem w autach nówkach sztukach ,nawet na kloszach lamp ok.gif

Pamietam bo jak auto sprzedałem to mi dalej wysyłali ponaglenia do zapłaty abonamentu ale ich spuściłem na drzewo ok.gifhehe.gif

Napisano

> Witam. Dzisiaj parkowałem obok pewnego Scenica i moją uwagę przykuły jakieś dziwne napisy wybite

> obok logo producenta i innych informacji, które zazwyczaj można znaleźć na szybach

> samochodowych.

> Ten napis to: "98-RH-XN". Jako, że interesuje się tablicami rejestracyjnymi, od razu skojarzyłem to

> z blachami z Holandii. Właśnie wpisałem ten numer na stronie www.ovi.rdw.nl i to faktycznie

> numer rejestracyjny. Obszedłem ten samochód dookoła i na każdej szybie to miał, nawet na

> przedniej.

> Spotkaliście się kiedyś z takim zjawiskiem? Ja nigdy i w sumie mnie to zainteresowało, a w Google

> brak informacji.

W NL większość jak nie wszystkie mają wybite nr rej na szybach. Dzięki temu czasami można sobie sprawdzić przebieg zlosnik.gif

Napisano

> W NL większość jak nie wszystkie mają wybite nr rej na szybach. Dzięki temu czasami można sobie

> sprawdzić przebieg

moja 147 również ma wybite nr na szybach, pochodzi z NL. Croma z Belgii nie posiada

Napisano

> moja 147 również ma wybite br na szybach, pochodzi z NL. Croma z Belgii nie posiada

Póki co nie widziałem z Holandii samochodu który by nie miał oznaczeń nr rej wybitego na szybach, będąc tam nawet po samochody. Być może jakiś przepis mają niewiem.gif albo ubezpieczyciel tego wymaga.

Napisano

Miałem dwa auta z NL. Wszystkie szyby były z numerem rejestracyjnym.

Napisano

> Miałem dwa auta z NL. Wszystkie szyby były z numerem rejestracyjnym.

Również mam z NL i na wszystkich jest nr rej.

Napisano

> Była kiedyś taka firma bodajże ,,SOMERW" i u nich się znakowało

> Ja tak miałem w autach nówkach sztukach ,nawet na kloszach lamp

Tylko początkowo nanosili numer rejestracyjny, potem zaczęli nanosić końcówkę VINu.

Napisano

> Tylko początkowo nanosili numer rejestracyjny, potem zaczęli nanosić końcówkę VINu.

A to może potem bo pamiętam że używali jakiegoś mazaka na podczerwień i pisali pod fotelami ok.gifsmirk.gif

Napisano

> A to może potem bo pamiętam że używali jakiegoś mazaka na podczerwień i pisali pod fotelami

Mazak pamiętam, ale nie czy na IR czy na UV to już nie.

Napisano

> Mazak pamiętam, ale nie czy na IR czy na UV to już nie.

U mnie było UV bo gościu mi pokazywał napis przy podświetleniu lampą UV ok.gif

Napisano

> U mnie było UV bo gościu mi pokazywał napis przy podświetleniu lampą UV

Fakt, u mnie też.