Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C klasa po 2008

Featured Replies

Napisano

Witam

Sam nie wiem co myslec.

Do warsztatu nie przyjezdzaja te mercedesy tylko nie wiem dlaczego. Wlasciciele maja gruby portfel i naprawiaja w aso czy sie nie psuja.

Slyszalem, ze sa jakies problemy z elektronika czy cos. Ale nic wiecej. niewiem.gif

Interesuje mnie jakis dizel, pewnie ten najpopulrniejszy.

Ma ktos doswiadczenia z tymi autami?

o ten model mi chodzi

c_3.jpeg

Napisano

> Wlasciciele maja gruby portfel

> i naprawiaja w aso czy sie nie psuja.

Może mają wykupioną 5-letnią gwarancję.

Napisano

> Witam

> Sam nie wiem co myslec.

> Do warsztatu nie przyjezdzaja te mercedesy tylko nie wiem dlaczego. Wlasciciele maja gruby portfel

W204 to rozwinięcie W203, ogólnie bardzo udana konstrukcja.

> Slyszalem, ze sa jakies problemy z elektronika czy cos. Ale nic wiecej.

Ja nie słyszałem.

> Interesuje mnie jakis dizel, pewnie ten najpopulrniejszy.

Wszystkie 4 cyl bazują na tej samej konstrukcji, więc ciężko mówić o tym że któryś jest lepszy/gorszy. Była tylko jakaś wtopa z wtryskami Delphi, od 2010 zamienili na Boscha.

> Ma ktos jakies doswiadczenia z tymi autami?

> o ten model mi chodzi

Generalnie mam zamiar zamienić za jakiś czas swoje w203 właśnie na w204, z tym że przy moich przebiegach diesel nie ma sensu. Ja bym celował w C200K, ewentualnie coś z benzynowych V6 (C230/C280) - przyjdzie Ci wymienić DPF'a lub wtryski i całe oszczędności z diesla pójdą na marne. Podobno te nowsze benzyny z turbo (C200/250CGI) mają problemy z braniem oleju.

Generalnie główna zasada przy kupowaniu MB to kupić coś co ma zweryfikowany przebieg - te auta potrafią mieć nakręcone ponad 400kkm a wnętrze wygląda jak po 100kkm.

Np TAKIE w204

Napisano

> Np TAKIE w204

Merc klepany z DeLorean'a?

Napisano
  • Autor

I pewnei bym sie zalapal na ten motor na delphi. frown.gif

To teraz mam zadanie ogarnac jak wyglada ewentualny temat z kosztami regeneracji wtryskow.

DPFem sie nie martwie bo to 2 godzinki roboty i po temacie.

Niechetnie podchodze do tematu ON ale te silniki wygladaja na przemyslane.

Napisano

> Sam nie wiem co myslec.

> Do warsztatu nie przyjezdzaja te mercedesy tylko nie wiem dlaczego. Wlasciciele maja gruby portfel

Jak wchodził ten model do sprzedaży to akurat pracowałem w ASO Mercedesa i starzy mechanicy tylko czekali kiedy te auta zaczną zjeżdżać z problemami wieku dziecięcego smile.gif No i długo musieli czekać bo dopiero po około 2 latach zaczął się problem z wtryskami Delphi, ale jak się już zaczął to się nie mógł skończyć - długo by o tym można opowiadać hehe.gif

> Slyszalem, ze sa jakies problemy z elektronika czy cos. Ale nic wiecej.

Jak auto nie było naprawiane po totalnym dzwonie (znam takie), zalane wodą, nikt nie robił na nim eksperymentów np. podłączając odwrotnie klemy aku to raczej nic się nie dzieje. Najpoważniejsza powtarzająca się usterka to topiące się wtyki do lamp tylnych bo jakiś idiota źle zwymiarował okablowanie no.gif

> Interesuje mnie jakis dizel, pewnie ten najpopulrniejszy.

Przyjeżdżało kilka sztuk, ale jakoś tak się złożyło, że wszystkie to benzyny. Nie polecam silników benzynowych większych niż 4 cyl ze względu na problemy z rozrządem natomiast benzyny 4 cyl też trzeba z rozrządem pilnować ale w razie czego kłopot mniejszy.

Napisano

> Nie polecam silników

> benzynowych większych niż 4 cyl ze względu na problemy z rozrządem natomiast benzyny 4 cyl też

> trzeba z rozrządem pilnować ale w razie czego kłopot mniejszy.

Napiszesz coś więcej o rozrządzie w M272? Jakieś typowe bolączki?

Myślałem że takie C280 to auto praktycznie bez wad, poza spalaniem wink.gif

Napisano

> Napiszesz coś więcej o rozrządzie w M272? Jakieś typowe bolączki?

> Myślałem że takie C280 to auto praktycznie bez wad, poza spalaniem

Wszystko już na ten temat napisano, polecam zacząć od tego a później google jeszcze dużo wypluje.

Napisano

> Wszystko już na ten temat napisano, polecam zacząć od tego a później google jeszcze dużo wypluje.

Na forum w203 nie było o tym ani słowa, ale w sumie M272 to silniki mało popularne w tym modelu.

Dzięki za info ok.gif

Napisano

> Na forum w203 nie było o tym ani słowa, ale w sumie M272 to silniki mało popularne w tym modelu.

Na lepszym wink.gif forum było nawet ze szczegółami bo jest jeszcze jedna wada w rozrządzie tych silników smile.gif

Przy okazji: C180K w w204 to jest identyczny silnik co C200K w w203 tylko ma obniżoną moc (163KM > 157KM) bo mu ograniczyli max. obroty. Pewnie po to aby łańcuchem mniej szarpało hehe.gif Analogicznie C200K w w204 to jest to samo co C230K w w203 tylko moc 184KM zamiast 192KM.

Napisano

> Najpoważniejsza powtarzająca się usterka to topiące się wtyki do lamp tylnych bo jakiś idiota

> źle zwymiarował okablowanie

To jest przyczyną tak słabego świecenia tylnych lamp w tym modelu?

Napisano

> To jest przyczyną tak słabego świecenia tylnych lamp w tym modelu?

Tak, przed liftem na pewno bo po lifcie chyba tylko LED'y były.

Napisano

> Na lepszym forum było nawet ze szczegółami bo jest jeszcze jedna wada w rozrządzie tych silników

Ok, poszperam. Dotyczy to jakiegoś zakresu nr czy wszystkich egzemplarzy?

Na szybko sprawdziłem VIN jakiejś w204 C280 z Otomoto i w 2007r silnik jest już grubo spoza zakresu objętego problemem, także akurat ten problem z wałkiem wyrównoważającym w204 nie powinien dotyczyć.

> Przy okazji: C180K w w204 to jest identyczny silnik co C200K w w203 tylko ma obniżoną moc (163KM > 157KM) bo mu ograniczyli max. obroty. Pewnie po to aby łańcuchem mniej szarpało Analogicznie

> C200K w w204 to jest to samo co C230K w w203 tylko moc 184KM zamiast 192KM.

Wychodzi na to że M271 z kompressoerem to najsensowniejszy silnik benzynowy w tym modelu pod kątem trwałość/koszty eksploatacji/osiągi. Warunek to całe koła zębate ok.gif

Napisano

> Ma ktos doswiadczenia z tymi autami?

> o ten model mi chodzi

Sprawdź korozję. Fakt, że to jeden z pierwszych odbieranych

w PL egzemplarzy w kwietniu '07, ale po 60kkm i 6 latach

( był garażowany ) wylazła ruda na nadkolach z tyłu i gdzieś jeszcze ...

Napisano

> Sprawdź korozję. Fakt, że to jeden z pierwszych odbieranych

> w PL egzemplarzy w kwietniu '07, ale po 60kkm i 6 latach

> ( był garażowany ) wylazła ruda na nadkolach z tyłu i gdzieś jeszcze ...

A jest pewność że nie był robiony?

Widziałem W204 rok modelowy 2009 po małej stłuczce przodem i powiem szczerze, że byłem pod wrażeniem zabezpieczenia antykorozyjnego maski (przed liftem była jeszcze stalowa). W starszych Mercedesach zabezpieczenie antykorozyjne bardzo łatwo się kruszyło w miejscu uderzenia odsłaniając gołą blachę, która już w ciągu 2-3 dni na dworze robiła się ruda. W tym W204 zabezpieczenie w miejscu uszkodzenia pięknie się trzymało i nie było śladu rudej nawet po miesiącu smile.gif

Napisano

> Ma ktos doswiadczenia z tymi autami?

Miałem 4 sztuki W204 c180K z rocznika 2008, przebiegi od 65 do 110tkm.

Analizując historie serwisową każdego egzemplarza, nie można się było doszukać żadnych awarii.

Silniki są trwałe, niestety mają przciętne osiągi i są bardzo paliwożerne (średnio 10l/100km, delikatna trasa 7,5/100km).

Standardowe fotele FATALNE

W jednym egzemplarzu (przy przebiegu 105tkm) przytrafiła się awaria stacyjki, Firma Mercedes mocno partycypowała w kosztach i udało się wszystko ogarnąć za 1300PLN. Customer Care na b.wysokim poziomie.

Inny egzemplarz przy 103tkm zaczął mnie "ostrzegać" o zbliżającej się awarii stacyjki.

Generalnie oprócz wypalających się wkładów lamp tylnych (ASO 120PLN/szt), stacyjka to jedyny znany problem trapiący ten model.

Mój ojciec ujeżdża od 2009 c200k. Aktualnie ma 70tkm.

W grudniu 2013 skończył się oryginalny aku. W ramach naprawy gwarancyjnej, przy przebiegu 40tkm wymieniany był jakiś simering przy skrzyni (demontaż skrzyni był konieczny).

Generalnie, jak na dzisiejsze standardy, auto jest bezproblemowe.

C200K wydaje się lepszym wyborem niż C180K. Spalanie takie samo, osiągi w c200k odczuwalnie lepsze.

Napisano

> A jest pewność że nie był robiony?

Tak, nowy z salonu. To samo z ML, tylko gorzej, wszystkie drzwi, tylna klapa, też po 6 latach. Mercedes smile.gif