Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa po kolizji z ubezpieczenia, oryginały vs zamienniki

Featured Replies

Napisano

Mam w domu auto o niedużej wartości ok 8,5 kPLN, auto zawsze miało pełny pakiet ubezpieczenia OC+AC i tak będzie też tym razem. W przypadku kolizji jak wiadomo z OC sprawcy można naprawiać auto do 100 % wartości auta (oczywiście wcześniej przepychanka z ubezpieczycielem dot. szkody całkowitej). Jeśli szkoda drobna (np. lampa, zderzak, błotnik) moge upierać się przy oryginalnych częściach, jeśli deczko większa to można pójść w zamienniki, żeby obniżyć koszt naprawy, a co za tym idzie żeby zmieścić się w wartości auta. Naprawa z OC reguluje ustawa, ok.

Natomiast jak wygląda sprawa naprawy z AC zakładając, że zdeklaruje wariant "zamienniki"? Naprawa nie w ASO, w alternatywnym warsztacie, bezgotówkowa. Czy np. jeśli chodzi o lampę to muszę zgodzić się na najtańszy istniejący zamiennik np za 180 PLN czy warsztat może kupić i zamontowac np. markowy zamiennik typu Valeo, Hella za 400 PLN (zamienik bo nie kupiony w ASO tylko np. w sklepie motoryzacyjnym)? Podobnie z maską, jest fabryczna z ASO i np 3 dodatkowe firmy produkujące zamienniki, czy jestem skazany na najtańszy z dostępnych? Oczywiście to warsztat wystawia fakturę do ubezpieczyciela i dba o to żeby zmieścić się w wartości auta ale, żeby zrobić na dobrych częściach.

Czy ktoś miał do czynienia z zamiennikami w naprawach pokolizyjnych? Jesli chodzi o części mechaniczne to oczywiscie wiem o co chodzi, jeśli chodzi o lampy toi np. Valeo będzie lepsze od DEPO itd. Ale jak wygląda sprawa z częściami blacharskimi? Słyszałem, że z zamiennikami jest problem bo czasem otwory montażowe nie są idealnie tam gdzie być powinny, że problem ze spasowaniem itd. A moze jest jakiś producent, który robi dobre zamienniki blacharskie?

Napisano

> Mam w domu auto o niedużej wartości ok 8,5 kPLN, auto zawsze miało pełny pakiet ubezpieczenia OC+AC

> i tak będzie też tym razem. W przypadku kolizji jak wiadomo z OC sprawcy można naprawiać auto

> do 100 % wartości auta (oczywiście wcześniej przepychanka z ubezpieczycielem dot. szkody

> całkowitej). Jeśli szkoda drobna (np. lampa, zderzak, błotnik) moge upierać się przy

> oryginalnych częściach, jeśli deczko większa to można pójść w zamienniki, żeby obniżyć koszt

> naprawy, a co za tym idzie żeby zmieścić się w wartości auta. Naprawa z OC reguluje ustawa,

> ok.

> Natomiast jak wygląda sprawa naprawy z AC zakładając, że zdeklaruje wariant "zamienniki"? Naprawa

> nie w ASO, w alternatywnym warsztacie, bezgotówkowa. Czy np. jeśli chodzi o lampę to muszę

> zgodzić się na najtańszy istniejący zamiennik np za 180 PLN czy warsztat może kupić i

> zamontowac np. markowy zamiennik typu Valeo, Hella za 400 PLN (zamienik bo nie kupiony w ASO

> tylko np. w sklepie motoryzacyjnym)? Podobnie z maską, jest fabryczna z ASO i np 3 dodatkowe

> firmy produkujące zamienniki, czy jestem skazany na najtańszy z dostępnych? Oczywiście to

> warsztat wystawia fakturę do ubezpieczyciela i dba o to żeby zmieścić się w wartości auta ale,

> żeby zrobić na dobrych częściach.

> Czy ktoś miał do czynienia z zamiennikami w naprawach pokolizyjnych? Jesli chodzi o części

> mechaniczne to oczywiscie wiem o co chodzi, jeśli chodzi o lampy toi np. Valeo będzie lepsze

> od DEPO itd. Ale jak wygląda sprawa z częściami blacharskimi? Słyszałem, że z zamiennikami

> jest problem bo czasem otwory montażowe nie są idealnie tam gdzie być powinny, że problem ze

> spasowaniem itd. A moze jest jakiś producent, który robi dobre zamienniki blacharskie?

Przy takiej wartości auta nie ma sensu ubezpieczać AC. Lepiej sobie zrobić ze składek własny fundusz na wypadek.

Byle jaka stłuczka i masz szkodę całkowitą a odszkodowanie nie wystarczy na nic.

Jeżeli chodzi o zamienniki to różnie bywa. Jeżeli już będą w użyciu blacharskie to lepiej żeby kupował je zakład który naprawia auto. Odpadną reklamacje a blacharze wiedzą zwykle których należy unikać.

W zależności od auta zamienniki mogą być różnej jakości. Czasem ktoś zaimportuje z jakiegoś dziwnego kraju i potem nie można oryginału nawet kupić bo same zamienniki na rynku. Bywaja tureckie, chińskie itp. Jakość to możliwość w ogóle montażu - czy spasuje dana część, czy będą szpary oraz co ważne rodzaj powłoki antykorozyjnej. Najtańsze części nie mają jej wcale. Trochę droższe mają ją różnego rodzaju.

Czyli tak naprawdę zamiennik - czy będzie widać szpary itp oraz za ile potem zardzewieje.

Jeszcze miej jedną świadomość - czasem zakład może nie użyć zamiennika tylko używkę czy to lampę czy inną część. Nawet możesz o tym nie wiedzieć. Nie mówiąc już o szpachlowaniu które wychodzi najtaniej.

Napisano

z zamiennikami poszycia różnie bywa, jedne pasują inne nie, blacharze powinni mieć dobre rozeznanie czy do konkretnego auta warto kupować zamiennik czy lepiej używany org.

Co do samych zakupów, możesz kupić i naprawić auto na częściach jakie chcesz bylebyś zmieścił się w kwocie i miał na to rachunek.

Przy AC, z opcją zamienniki, ubezpieczyciel z automatu na takich częściach robi kalkulację, wciśnięcie nowej części org nie przejdzie - chyba że zamiennik nie istnieje - za to wybór jakości zamiennika, ew zastosowanie używanej org części jest możliwe.

Napisano

> Przy takiej wartości auta nie ma sensu ubezpieczać AC. Lepiej sobie zrobić ze składek własny

> fundusz na wypadek...

Wolałem ubezpieczać matiza do 12. roku eksploatacji- dzięki temu mam 60 % zniżki na AC przy nowej fieście z salonu. Ciekawe, ile by mnie skubnęli bez tej zniżki...

Ponoć niektóre TU przenoszą zniżkę z OC na AC- ja nie sprawdzałem tego i zawsze pytano mnie o zniżkę na AC.

Napisano

> Wolałem ubezpieczać matiza do 12. roku eksploatacji- dzięki temu mam 60 % zniżki na AC przy nowej

> fieście z salonu. Ciekawe, ile by mnie skubnęli bez tej zniżki...

Większość salonów, daje możliwość kupna z nowym samochodem pakietu dealerskiego, stanowiącego % wartości samochodu niezależnie od posiadanych zniżek.

Dla następnych lat też jest taka możliwość.

Napisano

> Wolałem ubezpieczać matiza do 12. roku eksploatacji- dzięki temu mam 60 % zniżki na AC przy nowej

> fieście z salonu. Ciekawe, ile by mnie skubnęli bez tej zniżki...

> Ponoć niektóre TU przenoszą zniżkę z OC na AC- ja nie sprawdzałem tego i zawsze pytano mnie o

> zniżkę na AC.

Pakiety przy nowych autach są bardzo korzystne. Większy sens utrzymywania AC przy niskiej wartości samochodzie jest gdy planuje się kupić kolejne używane auto. Jednak to trzeba przeliczyć. Składka AC nawet ze zniżką jest całkiem kosztowna. Czekanie kilka lat tylko z tego powodu żeby mieć zniżki na kolejnym aucie może nie być opłacalne. Co innego gdy ktoś planuje zakup w następnym roku.

Napisano

> Większość salonów, daje możliwość kupna z nowym samochodem pakietu dealerskiego, stanowiącego %

> wartości samochodu niezależnie od posiadanych zniżek.

> Dla następnych lat też jest taka możliwość.

Patrz, a mi ciągle wciskają w salonach droższe polisy, niż u agenta. Droższe o ok. 400 zł. Musiałem czymś podpaść...

Napisano

> Pakiety przy nowych autach są bardzo korzystne...

Nie zawsze, czego jestem dowodem.