Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Na zimnym silniku długo świeci kontrolka oleju

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Przy rozruchu na zimnym silniku, długo nie gaśnie kontrolka oleju. Gdy zgaśnie, wskaźnik ciśnienia idzie na prawie max, w miarę rozgrzewania się silnika trochę spada, po rozgrzaniu na wolnych obrotach jest ok 1/3 skali, na wyższych odpowiednio rośnie prawie do max. Filtr wymieniony, olej dolany, bo było mniej niż min gdy kupiłem auto, teraz nawet więcej niż max. Czujnik wykluczam. Stawiam na zapchany smok.

silnik opel c20ne

Napisano

nic nie jest zapchane - takie różnice cisnień w zależności od temp. są w pełni normalne.

podaj jaki czas mija od rozruchu silnika do zgaśnięcia kontrolki

Napisano
  • Autor

> nic nie jest zapchane - takie różnice cisnień w zależności od temp. są w pełni normalne.

> podaj jaki czas mija od rozruchu silnika do zgaśnięcia kontrolki

No skąd normalne, z resztą 5 lat temu miałem takiego rupiecia, nie było problemów. Gaśnie po 5-10sek w zależności od temperatury.

Napisano
  • Autor

> A nie stało się to po zmianie filtra oleju?

Nie, był Filtron, założyłem MANNa no i to samo.

Napisano

zawór zwrotny w pompie oleju, generalnie stawiałbym na problemy z pompą oleju wink.gif

Napisano

> 10w40

Może i to jest przyczyną ?? ... przy rozruchu jest zbyt gęsty ....

Chociaż może bzdury pisze.... bo wolniej się rozprowadza po silniku , ale gęstszy olej chyba poprawia kompresje?

Kolejna sprawa jak koledzy mówią .... + ja bym dodał do sprawdzenia

-czujnik ciśnienia oleju

-pompa oleju

-panewki

Napisano
  • Autor

> Może i to jest przyczyną ?? ... przy rozruchu jest zbyt gęsty ....

> Chociaż może bzdury pisze.... bo wolniej się rozprowadza po silniku , ale gęstszy olej chyba

> poprawia kompresje?

> Kolejna sprawa jak koledzy mówią .... + ja bym dodał do sprawdzenia

> -czujnik ciśnienia oleju

> -pompa oleju

> -panewki

Czujnik ok, bo jak dodałem gazu na palącej kontrolce, do zagrała góra. Panewki nie, bo po rozgrzaniu ciśnienie jest ok i jest cisza. Więc albo to zawór na pompie, albo sama pompa (chociaż to też tak średnio skoro rozgrzany, mniej gęsty olej daje odpowiednie ciśnienie) albo syf na dnie miski, który zatkał smok.

Napisano

u mnie w grande punto było tak:

auto przejechało prawie 300kkm, potem sprzedałem i nadal jeździ - jakoś mu to nie szkodzi wink.gif

Olej lotos 10W40

Napisano
  • Autor

> jakiej firmy ?

Tak, tej najgorszej GuanoMotors. Ale on nie daje rady rozgrzany, ale akurat w moim przypadku na ciepłym silniku wszystko ok.

Napisano

> Jak w temacie. Przy rozruchu na zimnym silniku, długo nie gaśnie kontrolka oleju.

Walczyłem kiedyś z identycznym problemem w Renault Thalia 1.4 8V. Wymieniłem czujnik ciśnienia oleju, filtr oleju, sprawdziłem instalację itp. W końcu stwierdziłem że wymienię olej 5W30 bo co prawda przebieg miał minimalny, ale od ostatniej wymiany minęło 18 m-cy i pomogło smile.gif Nowy olej zalany identyczny z tego samego pewnego źródła zakupu.

Napisano

> Tak, tej najgorszej GuanoMotors. Ale on nie daje rady rozgrzany, ale akurat w moim przypadku na

> ciepłym silniku wszystko ok.

A co złego jest w tym oleju? Poprzednim samochodem zrobiłem ponad 100kkm na nim i nie było żadnych problemów.

Napisano

> Tak, tej najgorszej GuanoMotors. Ale on nie daje rady rozgrzany, ale akurat w moim przypadku na

> ciepłym silniku wszystko ok.

No właśnie ? Czemu najgorszy ? Do Vectr X18XE stosuje tylko GM, pełen syntetyk, mam 313 tys. i nie muszę dolewać między wymianami. To źle ?

Napisano
  • Autor

> No właśnie ? Czemu najgorszy ? Do Vectr X18XE stosuje tylko GM, pełen syntetyk, mam 313 tys. i nie

> muszę dolewać między wymianami. To źle ?

Też na nim jeździłem w pierdopędach. W autku do zabawy z silnikiem saaba 2.3t, po rozgrzaniu na jałowych obrotach miał max 1bar, po zmianie na motul 5w40 w tych samych warunkach, a nawet po większym przebiegu miał 2,5bara. Przypadek? Nie sądzę zlosnik.gif

Wracając do tematu pierdopęda zlosnik.gif Odpaliłem po 7h postoju na dworze, kontrolka zgasła od razu. Teraz stawiam na zacinający się zawór w pompie, jutro rozbieram, zobaczymy jak wygląda jego powierzchnia.

Napisano

> (...) Wracając do tematu pierdopęda Odpaliłem po 7h postoju na dworze, kontrolka zgasła od razu. Teraz

> stawiam na zacinający się zawór w pompie, jutro rozbieram, zobaczymy jak wygląda jego

> powierzchnia.

U mnie nie ma kontrolki oleju tylko zaraz po rozruchu wywala komunikat o niewystarczającym ciśnieniu oleju ( opisywałem to TU ). Dzieje się to tylko przy pierwszym odpaleniu i przy temperaturze -3 i mniej.

Wymieniłem olej Castrol Magnatec 5W-40 na zalecany przez AR czyli Selenia StAR P.E.5W-40. Dalej to samo...

Napisano

> Może i to jest przyczyną ?? ... przy rozruchu jest zbyt gęsty ....

Bez przesady smile.gif Na 10W40 mam praktycznie wszystkie auta i w żadnym kontrolka nie świeci po uruchomieniu silnika wink.gif Ba... na 15W40 (miałem w Matizie przed remontem silnika) w największe mrozy lampka nie świeciła dłużej, niż może pół sekundy po uruchomieniu silnika.

Coś nie tak jest z układem smarowania - albo pompa mówi pomału, że ma dość, albo faktycznie zatkany jest smok (ale jeżeli to smok, to i tak nie auto nie ma dobrego ciśnienia oleju nawet po zgaśnięciu kontrolki).