Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Taki luźny temat odnośnie skrzyni motocyklowej

Featured Replies

Napisano

A więc tak się zastanawiam, ale zaznaczę że się kompletnie na tym nie znam(jak zwykle rotfl.gif).

Kiedyś kolega dłubał w skrzyni ale samochodowej i zmieniał przełożenia1-2-3-bardziej sportowo 4 bez zmian a 5 dla wyższych prędkości przelotowych(mniejsze obroty). Interesuje mnie czy w skrzyni motocyklowej idzie zrobić to samo?? znaczy sie tylko 5 bieg. Spowodować abym przy tych samych obrotach miał ciut większą prędkość przelotową?? hmm.gif

Jak zadałem zbyt głupie pytanie lub cos pokręciłem to proszę moda o wykasowanie wątku zlosnik.gif

Napisano

Jak za czasów ogara. Dać mniejszą zebatke z tylu smile.gif

Napisano

Zrobic da sie wszystko, pytanie tylko ile to bedzie kosztowac, od razu mowie, ze bedzie nieoplacalne.

wink.gif

Napisano

> Jak zadałem zbyt głupie pytanie lub cos pokręciłem to proszę moda o wykasowanie wątku

Jak dla mnie, to zadałeś zbyt niezrozumiałe pytanie

smile.gif

Napisano

> Zrobic da sie wszystko, pytanie tylko ile to bedzie kosztowac, od razu mowie, ze bedzie

> nieoplacalne.

Aha, no w 2 słowach to tak

Napisano

> Jak za czasów ogara. Dać mniejszą zebatke z tylu

Albo jeden/dwa zęby większą zdawczą. U mnie obroty spadły o 1000 przy tej samej prędkości zlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak dla mnie, to zadałeś zbyt niezrozumiałe pytanie

No dobra chodzi o to że mój ferdek jest lux torpeda tylko do 100km/h

Co zrobić aby można nim było jechać 120km/h i mieć przyjemność z jazdy?

Myślałem aby coś w skrzyni podłubać i ostatni bieg ciut poprawić aby zmniejszyć obroty mu przy tej predkości zlosnik.gif

zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Albo jeden/dwa zęby większą zdawczą. U mnie obroty spadły o 1000 przy tej samej prędkości

Znaczy się szybszy zrobił? Jest to jakieś wyjście zlosnik.gifhmm.gif

Napisano

> Jak za czasów ogara. Dać mniejszą zebatke z tylu

Ogara nie miałem (jeszcze grinser006.gif), ale jak do Fumy założyłem zębatkę z Wieśki (jeden ząb mniej), to na trójce nie przyspieszała, tylko utrzymywała prędkość. rotfl.gif

Napisano
  • Autor

No chuopy, da się czy się nie da?? niewiem.gif

Napisano

W samej skrzyni, o ile nie wychodziły modele z "dłuższą", nic nie zrobisz.

Najprościej, jak koledzy wspominali, większa zębatka z przodu ( o ile wejdzie), mniejsza z tyłu ok.gif

Napisano
  • Autor

> W samej skrzyni, o ile nie wychodziły modele z "dłuższą", nic nie zrobisz.

> Najprościej, jak koledzy wspominali, większa zębatka z przodu ( o ile wejdzie), mniejsza z tyłu

Pytanie czy zbytnio nie obciążę skrzyni?? hmm.gif Mnie interesuje tylko aby spokojniej można było na piątce jechać przy wyższych prędkościach. ok.gif

Napisano

> W samej skrzyni, o ile nie wychodziły modele z "dłuższą", nic nie zrobisz.

> Najprościej, jak koledzy wspominali, większa zębatka z przodu ( o ile wejdzie), mniejsza z tyłu

Ale chyba nie o to chodziło autorowi, co? cfaniaczek.gif

Napisano

> Pytanie czy zbytnio nie obciążę skrzyni?? Mnie interesuje tylko aby spokojniej można było na

> piątce jechać przy wyższych prędkościach.

dając powiedzmy dwa zęby z tylu mniej osiągniesz prędkość przelotową wolniej ale przy mniejszych obrotach smile.gif

Napisano

> Pytanie czy zbytnio nie obciążę skrzyni?? Mnie interesuje tylko aby spokojniej można było na

> piątce jechać przy wyższych prędkościach.

Innym wyjściem jest nieco więcej paliwa i nieco więcej powietrza do komory spalania ok.gif

Napisano

> Znaczy się szybszy zrobił? Jest to jakieś wyjście

Tak, zrobił się wygodniejszy hehe.gif Zmiana ta dotyczyła głównie prędkości podróżnej. Oczywiście przyspieszenie (którego w zasadzie i tak nie było) uległo drobnemu pogorszeniu ale za to mogę teraz bezproblemowo utrzymywać prędkość 50-55 km/h przez dłuższy czas spy.gifksiadz.gifyay.gifzlosnik.gifhehe.gifok.gif

Napisano

> Ale chyba nie o to chodziło autorowi, co?

Quote:

Kiedyś kolega dłubał w skrzyni ale samochodowej i zmieniał przełożenia1-2-3-bardziej sportowo 4 bez zmian a 5 dla wyższych prędkości przelotowych(mniejsze obroty)

Więc jak zinterpretujesz moją wypowiedz w kontekście tego zapytania ?

Druga część zgodna z "nurtem" wątku.

Napisano

> Pytanie czy zbytnio nie obciążę skrzyni??

Skrzynie ciężko zabić "obciążeniem". Raczej szybciej dobija skrzynie nie umiejętne zmienianie biegów, redukcje, za niskie obroty (drgania, nierównomierność pracy) ok.gif

Napisano

> Innym wyjściem jest nieco więcej paliwa i nieco więcej powietrza do komory spalania

Koledze raczej o "wycie" chodzi zlosnik.gif

A nie o sam brak "szmocy" ok.gif

Napisano

> Quote:

> Kiedyś kolega dłubał w skrzyni ale samochodowej i zmieniał przełożenia1-2-3-bardziej sportowo 4

> bez zmian a 5 dla wyższych prędkości przelotowych(mniejsze obroty)

> Więc jak zinterpretujesz moją wypowiedz w kontekście tego zapytania ?

> Druga część zgodna z "nurtem" wątku.

problem w tym, że autor chce i pierwszą i drugą część zgodnie z "nurtem". hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Skrzynie ciężko zabić "obciążeniem". Raczej szybciej dobija skrzynie nie umiejętne zmienianie

> biegów, redukcje, za niskie obroty (drgania, nierównomierność pracy)

spoko więc musze poszperać w necie. Najłatwiej będzie wymienić zębatkę napędową na skrzyni na ciut większą. I przetestować zlosnik.gif

Napisano

Tak chciałem zapytać, po co taka zmiana? Za głośno jest? U mnie dźwięk silnika ani wydechu zupełnie nie przeszkadza, zdecydowanie gorszy jest szum wiatru... spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Tak chciałem zapytać, po co taka zmiana? Za głośno jest? U mnie dźwięk silnika ani wydechu zupełnie

> nie przeszkadza, zdecydowanie gorszy jest szum wiatru...

Przy 120 mam zbyt wysokie obroty i ciężko się nim non toper jednostajnie jedzie. oslabiony.gif

Napisano

> Koledze raczej o "wycie" chodzi

> A nie o sam brak "szmocy"

W innym wątku kolega pisał:

Quote:

A skoro mowa o czarnym to w jaki sposób poprawić prędkość przelotową na autostradzie. Moim fredkiem to 120km/h nie jest fajnie non stop jechać Wszystko mi pasuje ale jakby można było luzakiem śmigać te 120 to było by fajnie

to i mocy mu brakuje, tak czytam grinser006.gif