Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile paliwa można przewozić w karnistrze w samochodzie w PL?

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko, bo mnie kolega zapytał czy to prawda, że jednorazowo można wozić zapas paliwa w aucie osobowym maks. 20 litrów benzyny?

Prawda to? Sądziłem, że mogę władować do bagażnika i 5 karnistrów z NoPb i spokojnie jechać, bez obawy o karę od busted.gifpolicial.gif

PZDR VEN

Napisano

ciekawe skąd to ograniczenie?

wożę często po 100l ON do koparki na budowę. kiedys mnie policja zatrzymała i chcieli sprawdzić gaśnicę, to żeby im pokazać musiałem wyjąć 3 beczki... popatrzył na mnie i nic nie powiedział

Napisano

> Mam pytanko, bo mnie kolega zapytał czy to prawda, że jednorazowo można wozić zapas paliwa w aucie

> osobowym maks. 20 litrów benzyny?

> Prawda to? Sądziłem, że mogę władować do bagażnika i 5 karnistrów z NoPb i spokojnie jechać, bez

> obawy o karę od

> PZDR VEN

jest zapis ale on dotyczy przywozu z tzw państw trzecich i dotyczy spraw związanych z Vat - tu bodajze procz zbiornika mozna kanister 10 litrow do Polski wtaszczyc

oraz drugi dotyczacy przewozu substancji niebezpiecznych link

Napisano

> Mam pytanko, bo mnie kolega zapytał czy to prawda, że jednorazowo można wozić zapas paliwa w aucie

> osobowym maks. 20 litrów benzyny?

> Prawda to? Sądziłem, że mogę władować do bagażnika i 5 karnistrów z NoPb i spokojnie jechać, bez

> obawy o karę od

> PZDR VEN

jak masz fakturę na to paliwo to niby czemu nie można i 10ciu kanistrów wieźć?

U znajomych na wsi często widuję jak na lokalną stację benzynową podjeżdzają rolnicy z 5-6 kanistrami i tankują doń ON, zapewne do wszelakich maszyn rolniczych, które same na stację nie przyjadą (np. kombajn albo mysz do buraków.

Napisano

> jak masz fakturę na to paliwo to niby czemu nie można i 10ciu kanistrów wieźć?

A jak faktury nie mam? A czasem wiozę w bagażniku... kanisterek 5l grinser006.gifhehe.gif

Napisano

a jak to wygląda na terenie niemiec?

można do nich wjechać z zapasem w bagażniku??

Napisano

> A jak faktury nie mam? A czasem wiozę w bagażniku... kanisterek 5l

nie jest to niezbędne. Ale przy określonych okolicznościach typu np. 150L paliwa w bagażniku, środek nocy i kontrola policji wolałbym mieć, by się nie tłumaczyć.

A tak to Ci zawsze mogą wyjechać z podejrzeniem, że tak sobie jeździsz po okolicy i podciągasz po parę litrów z samochodów.

Napisano

A czasem nie chodzi o to ze trzeba by już ADR mieć? zlosnik.gif Tak samo jest z butlami gazowymi przewożonymi w aucie mogą miec chyba 5 kg zlosnik.gif

Napisano

myślę że poniższe rozwieje Wasze wątpliwości

Quote:

Towary niebezpieczne – w zależności od ilości w jakich się je przewozi – stwarzają różny stopień zagrożenia. Zakres wymagań dotyczących przewozu paliwa zależy więc od ilości przewożonych materiałów, ale także od charakteru wykonywanego transportu. W określonych przypadkach przewóz paliw nie wymaga spełnienia dodatkowych wymagań (tj. wyłączonych z obowiązku stosowania umowy ADR). Zgodnie bowiem z umową ADR zawarte w niej szczegółowe wymagania dotyczące przewozu towarów niebezpiecznych nie obejmują m.in.:

1. przewozu towarów niebezpiecznych przez osoby fizyczne, jeżeli towary te znajdują się w opakowaniach stosowanych w sprzedaży detalicznej i służą tym osobom do ich osobistego lub domowego użytku, albo ich aktywności sportowo – rekreacyjnej.

Jeżeli powyższe towary są materiałami ciekłymi zapalnymi (a więc dotyczy to m.in. paliw) przewożonymi w naczyniach do wielokrotnego napełniania napełnionych przez osobą fizyczną lub na potrzeby tej osoby, to całkowita ich ilość nie powinna przekraczać 60 litrów na naczynie oraz 240 litrów na jednostkę transportową;

Napisano
  • Autor

> popraw błąd - pisze sie: kanister

No właśnie coś mi nie pasowało, widziałeś godzinę o której pisałem post?

Zmęczenie po pracy i brak możliwości zaśnięcia.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> jak masz fakturę na to paliwo to niby czemu nie można i 10ciu kanistrów wieźć?

A paragonik może być? Jak się jedzie do mnie do Przysuchy przejeżdżając przez jedną wieś na stacji często są bardzo niskie ceny NoPb - ostatnio tankowałem za 5.05, ale tylko cały bak.

Przy 50 litrach jakaś tam zawsze jest oszczędność, ale przy 100 litrach jest dwa razy większa.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

>

Quote:

na potrzeby tej osoby, to całkowita ich ilość nie powinna przekraczać 60 litrów na naczynie oraz 240 litrów na jednostkę transportową;

Dzięki wielkie, wszystko jasne 20.GIF

PZDR VEN

Napisano

> na potrzeby tej osoby, to całkowita ich ilość nie powinna przekraczać 60 litrów na naczynie oraz

> 240 litrów na jednostkę transportową;

Oznacza to że w praktyce możesz tego przewozić tyle ile zmieści się w pojeździe oraz na przyczepce. Jedyne prawne ograniczenie to polskie prawodawstwo celno-skarbowe określające ilości paliwa możliwe do bezpodatkowego wwożonego na polski obszar celny.

Napisano

> Oznacza to że w praktyce możesz tego przewozić tyle ile zmieści się w pojeździe oraz na przyczepce.

> Jedyne prawne ograniczenie to polskie prawodawstwo celno-skarbowe określające ilości paliwa

> możliwe do bezpodatkowego wwożonego na polski obszar celny.

no nie....jeżeli jedziesz z przyczepką to zarówno w samochodzie jak i przyczepce nie może być więcej niż po 240l....tak trudno zrozumieć tekst pisany?

Napisano

> no nie....jeżeli jedziesz z przyczepką to zarówno w samochodzie jak i przyczepce nie może być

> więcej niż po 240l...

I pamiętajcie, żeby przed tankowaniem do kanistrów uzyskać zgodę obsługi stacji paliw ! ! old.gif Na każdej stacji wisi taka informacja i zawsze ją olewam, otwieram bagażnik i wlewam... biglaugh.gifhehe.gif

Napisano

> I pamiętajcie, żeby przed tankowaniem do kanistrów uzyskać zgodę obsługi stacji paliw ! ! Na

> każdej stacji wisi taka informacja i zawsze ją olewam, otwieram bagażnik i wlewam...

info wisi, żeby tankować tylko do wiader z atestem spy.gif pytać się nie trzeba cool.gif

Napisano

> no nie....jeżeli jedziesz z przyczepką to zarówno w samochodzie jak i przyczepce nie może być

> więcej niż po 240l....tak trudno zrozumieć tekst pisany?

Mnie na kursie ARD uczyli, że można przewozić do 333kg bez konieczności spoełnienia wymagań ADR. Może z Paliwami kat 3 jest 240l (chociaż ADR niegdy nie podaje ilości w litrach).

Napisano

> info wisi, żeby tankować tylko do wiader z atestem pytać się nie trzeba

W życiu nie widziałem, a co jakiś czas tankuję do kanistrów paliwo do maszyn ogrodowych zlosnik.gif

Napisano

> W życiu nie widziałem, a co jakiś czas tankuję do kanistrów paliwo do maszyn ogrodowych

prawie na każdym orlenie jest (widzę często bo tam głównie tankuję) i na lukoilu też widziałem parę razy

nie spotkałem sie natomiast nigdy z potrzebą pytania o zgodę czy zakazem lania do wiaderka

Napisano

> Mnie na kursie ARD uczyli, że można przewozić do 333kg bez konieczności spoełnienia wymagań ADR.

> Może z Paliwami kat 3 jest 240l (chociaż ADR niegdy nie podaje ilości w litrach).

mówisz o wyłączeniach w transporcie adr.jeśli tyczy się benzyny o UN1203 o ile dobrze pamiętam to jest tam podział na jednostki transportu...ale bez uprawnień więcej niż 240l wozić ci nie wolno