Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Suzuki 1.3 16V VVTI - dziwny problem z rozruchem

Featured Replies

Napisano

Pacjent to Suzuki Jimny 1.3 A/T z roku 2011, a problem jest rzeczywiście dziwny, bo - przede wszystkim - występuje sporadycznie. Między innymi dlatego trudno jest go "pokazać" w serwisie.

Polega to na tym, że czasem trudno jest uruchomić auto. Rozrusznik kręci, ale nie ma zapłonu - albo słychać pojedyncze, nierówne "strzały". Zwyke w takiej sytuacji po kilku próbach samochód w końcu "zaskoczy" i odpali - czasem pomaga wciskanie pedału gazu przy kręceniu rozrusznikiem. Gdy w takiej sytuacji w końcu auto zostanie uruchomione, to można je zgasić i odpalic ponownie - wtedy już wszystko idzie gładko. Być może jakąś wskazówką jest to, że przy takich przedłużających się próbach odpalenia z wydechu czuć mocny zapach benzyny.

Samo wystąpienie problemu jest mało powtarzalne - czasem zdarzy się np. dwa razy pod rząd, a czasem przez parę miesięcy jest spokój. Generalnie jakby częściej dzieje się to wtedy, gdy jest chłodniej - ale przy wyższych temperaturach też się czasem zdarza.

W ramach walki z problemem na podstawie słownego opisu zjawiska w serwisie autoryzowanym wymieniono świece i kable WN - trudno powiedzieć czy to pomogło w jakikolwiek sposób, bo potem przez dłuższą chwilę był spokój, ale sam problem występuje na tyle nieregularnie, że pewności nie mam, czy był tu jakikolwiek związek.

Podsumowując: co to może być? Zdaję sobie sprawę że diagnozowanie przez internet może się różnie skończyć, ale być może akurat ktoś się zetknął z takim zjawiskiem i jest w stanie jakoś ukierunkować podejrzenia zlosnik.gif

Napisano

A masz jakiś alarm, odcięcie zapłonu?

Jeśli czuć benzynę, to jakby zapłonu nie było.

Ale znów może ciśnienie benzyny jest za słabe - może warto zmierzyć, czy pompa dobrze pompuje po przekręceniu stacyjki.

Napisano
  • Autor

> może warto zmierzyć, czy pompa dobrze pompuje po przekręceniu stacyjki.

Rzecz w tym, że trudno to robić codziennie np. przez kwartał z nadzieją, że w końcu problem wystąpi grinser006.gif - bo częstotliwość występowania nie jest duża i raczej mało przewidywalna. Zakładam, że nie obejdzie się tutaj bez wymian na chybił-trafił i celem jest to, by wytypować jakieś sensowne grono podejrzanych. zlosnik.gif

Napisano

> Pacjent to Suzuki Jimny 1.3 A/T z roku 2011, a problem jest rzeczywiście dziwny, bo - przede

> wszystkim - występuje sporadycznie. Między innymi dlatego trudno jest go "pokazać" w serwisie.

> Polega to na tym, że czasem trudno jest uruchomić auto. Rozrusznik kręci, ale nie ma zapłonu - albo

> słychać pojedyncze, nierówne "strzały". Zwyke w takiej sytuacji po kilku próbach samochód w

> końcu "zaskoczy" i odpali - czasem pomaga wciskanie pedału gazu przy kręceniu rozrusznikiem.

> Gdy w takiej sytuacji w końcu auto zostanie uruchomione, to można je zgasić i odpalic ponownie

> - wtedy już wszystko idzie gładko. Być może jakąś wskazówką jest to, że przy takich

> przedłużających się próbach odpalenia z wydechu czuć mocny zapach benzyny.

> Samo wystąpienie problemu jest mało powtarzalne - czasem zdarzy się np. dwa razy pod rząd, a czasem

> przez parę miesięcy jest spokój. Generalnie jakby częściej dzieje się to wtedy, gdy jest

> chłodniej - ale przy wyższych temperaturach też się czasem zdarza.

> W ramach walki z problemem na podstawie słownego opisu zjawiska w serwisie autoryzowanym wymieniono

> świece i kable WN - trudno powiedzieć czy to pomogło w jakikolwiek sposób, bo potem przez

> dłuższą chwilę był spokój, ale sam problem występuje na tyle nieregularnie, że pewności nie

> mam, czy był tu jakikolwiek związek.

> Podsumowując: co to może być? Zdaję sobie sprawę że diagnozowanie przez internet może się różnie

> skończyć, ale być może akurat ktoś się zetknął z takim zjawiskiem i jest w stanie jakoś

> ukierunkować podejrzenia

W Punto pomagala zmiana akumulatora lub update sw, poniewaz pewna seria rozrusznikow pobierala zbyt duzo pradu co powodowalo reset ecu. Spr u siebie spadki napiec, moze to ma jakies przelozenie na zaplon hmm.gif

Co na to ecu, nie wywala bledow ?

Napisano
  • Autor

> W Punto pomagala zmiana akumulatora lub update sw, poniewaz pewna seria rozrusznikow pobierala zbyt

> duzo pradu co powodowalo reset ecu. Spr u siebie spadki napiec, moze to ma jakies przelozenie

> na zaplon

> Co na to ecu, nie wywala bledow ?

Sprawdzałem przy użyciu Torque Pro gdy taki problem wystąpił (nawet "na bieżąco" - jeśli przy pierwszej próbie uruchomienia były kłopoty i auto nie odpaliło, to przy kolejnych starałem się je monitorować). Nic - żadne błędy nie są rejestrowane. mlot.gif

Napisano

Miałem coś podobnego w Daihatsu. Okazało się, że mechanik po przesmarowaniu rozrusznika nie dokręcił kluczem jednej śrubki z tyłu silnika. Tylko palcami. Niestety była to śrubka od kabelka jednaj z mas komputera.

Przez pół roku żaden elektryk nie potrafił zdiagnozować. Wymyślali tylko jakieś głupoty. Niby, że akumulator trzeba wymienić albo, że immobilizer itp.

W końcu sam wziąłem schemat instalacji, multimetr i po 5 minutach już wiedziałem.

Napisano

1. Pompa paliwa

2. Filtr paliwa

3. Kable i swiece wymienione

4. Immo

5. Nagrac to na teleofnie i pozac w serwisie.

• 4 tygodnie później...
Napisano

No co Ty o tej ustrce nie slyszales? Prawie wszystkie Suzuki to maja. Zaczynajac od Alto - jest aktualizacja software, poprzez mojego Splasha - Bog wie co to, interwencja serwisu pomogla na chwile, poprzez Swifta - tutaj podobno Suzuki wymianialo egr oraz sx4. Jest temet do poczytania na suzuki klub. Dla mnie projektanci Suzuki to mistrzowie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No co Ty o tej ustrce nie slyszales?

No właśnie nie słyszałem. grinser006.gif

> Prawie wszystkie Suzuki to maja.

Czyli to nie jest usterka. zlosnik.gif

its_not_a_bug_its_a_feature_post_card-r88313573367a404f822783ed19a614e1_vgbaq_8byvr_512.jpg

> Zaczynajac od Alto - jest

> aktualizacja software, poprzez mojego Splasha - Bog wie co to, interwencja serwisu pomogla na

> chwile, poprzez Swifta - tutaj podobno Suzuki wymianialo egr oraz sx4.

Problem wystepuje dość sporadycznie - od momentu, kiedy o to zapytałem, zjawisko się nie powtórzyło. Do tego jeśli jednak coś takiego wystąpi, to zawsze można wspomóc się wciśnięciem pedału gazu. Jeśli nie ma jednoznacznego rozwiązania, to lepiej nie kombinować - to ma szansę skończyć się dużo większym problemem, niż ten, od którego się zaczyna. hehe.gif

> Jest temet do poczytania na suzuki klub. Dla mnie projektanci Suzuki to mistrzowie

Ale żeby dojść do tego słusznego wniosku trzeba potestować ich produkty na własnej skórze przez dłuższą chwilę old.gif - jazda próbna to zdecydowanie za mało. grinser006.gif

Napisano

> No co Ty o tej ustrce nie slyszales?

Własnie mi sie przypomniało, że np. X-Trail 2.0dCi zawiesza się w podobny sposób. Tyle, że nie kręci nawet rozrusznikiem. Po podniesieniu maski i klapnięciu nią wraca do normy.

Rzecz działa się sporadycznie, we wszystkich egzemplarzach w firmie.

Era Windows. Tylko w każdym aucie inna kombinacja: "trzech króli" wink.gif