Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Laguna II - co to mogą być za usterki?

Featured Replies

Napisano

Oglądałem dzisiaj lagunę II ph I, silnik 1,8 z 2004 z LPG. (wypisuję wszystko bo może mieć znaczenie). Na wyświetlaczu zegarów ciągle wyświetla się informacja o akumulatorze i żeby się zatrzymać. Gość mówi, że tak jest ciągle i auto pracuje normalnie. Podobno po zainstalowaniu LPG pojawił się problem. Co to może być? I druga bolączka, przy wrzuceniu dwójki na samym początku jest lekkie szarpnięcie, za każdym razem i tylko na tym biegu. Sprzęgło, skrzynia? To są dwa główne mankamenty, które temu autu doskwierają i zastanawiam się czy podejmować ryzyko i pakować się w zakup takiej fury. Oczywiście zakładam, że jest to naprawialne i gość schodzi z ceny o koszt naprawy.

Napisano

Komunikat o problemach z aku to często wina zimnych lutów w zegarach. Przynajmniej u mnie tak było, też kupiłem auto z załączającym się tym komunikatem.

Jeśli chodzi o biegi to nie wiem.

Napisano

primierka idzie w odstawkę ?

kup sobie prosty kabel, i jak idziesz oglądać auto to laptop w dłoń i odczyt błędów z kompa wink.gif

dla mnie aku = brak ładowania, ale tak długo nie ujdzie wink.gif

na benzynie też szarpie ?

Napisano
  • Autor

> primierka idzie w odstawkę ?

Almerka smile.gif Tak, idzie w odstawkę, okazała się za mała dla 4-osobowej rodziny smile.gif

> kup sobie prosty kabel, i jak idziesz oglądać auto to laptop w dłoń i odczyt błędów z kompa

Jak będzie trzeba to u mechanika podepnę pod kompa i odczyta co trzeba.

> dla mnie aku = brak ładowania, ale tak długo nie ujdzie

Gość mówi, że tak ma od dwóch lat.

> na benzynie też szarpie ?

Nie sprawdziłem, faktycznie mogłem. Ale szarpanie jest bardziej od sprzęgła i skrzyni niż zasilania. Bo to jest w momencie kiedy ściągasz nogę ze sprzęgła. Ale prędkość ściągnięcia nie ma znaczenia, szarpie zawsze.

Napisano

szukaj LIIphII smile.gif

Napisano
  • Autor

> szukaj LIIphII

Szukam, szukam, ale w okolicy nic na razie nie ma smile.gif A w Polskę nie chce mi się jechać, bo ludzie przez telefon obiecują cuda a pojedziesz i nagle robi się lista usterek. Tak samo było z dzisiejszą Laguną, przez telefon super, wszystko ekstra. Po czym umawiam się na szczęście we Wrocławiu i przyjeżdża gość, i jednak się okazuje, że coś jest nie tak. Cóż, czekam, może coś się pojawi, albo Laguna, albo C5. smile.gif

Napisano

u mnie przyczyna wyswietlanego komunikatu na desce bylo zle polaczenie kabla przy alternatorze - tez jezdzilem tak 1.5 roku , i dopiero zrobilem

Napisano
  • Autor

> u mnie przyczyna wyswietlanego komunikatu na desce bylo zle polaczenie kabla przy alternatorze -

> tez jezdzilem tak 1.5 roku , i dopiero zrobilem

Złe w jakim znaczeniu, wtyczka na odwrót, jakieś przegnicie kabla?

Napisano
  • Autor

> na benzynie też szarpie ?

Okazalo sie, ze szarpie tylko na gazie.

Napisano

> Okazalo sie, ze szarpie tylko na gazie.

no to układ zapłonowy (tylko w lagunie hmm ?? )

regulacja instalki ?

Napisano

> Okazalo sie, ze szarpie tylko na gazie.

Cewki, sprawdź ile masz sagemów.

Napisano
  • Autor

> no to układ zapłonowy (tylko w lagunie hmm ?? )

Mów Ty do mnie po polsku smile.gif Chodzi Ci o świece i kable? smile.gif

> regulacja instalki ?

Oki.

Napisano
  • Autor

> Cewki, sprawdź ile masz sagemów.

Czyli widzę, że problem cewek marki Sagem nie występuje tylko w Megane. Okej, a możesz mi napisać jak idiocie, albo blondynce jak to rozpoznać po otwarciu maski. Najlepiej jakaś fota i opis, że jak tak to wygląda to źle, a jak tak to dobrze.

Edyta: Już wiem jak sprawdzić, znalazłem coś w sieci smile.gif

Napisano

> Mów Ty do mnie po polsku Chodzi Ci o świece i kable?

tam nie ma kabli, a same świece chyba by czegoś takiego nie powodowały frown.gif

po ile masz tą lagunę ?

> Oki.

Napisano
  • Autor

> tam nie ma kabli, a same świece chyba by czegoś takiego nie powodowały

> po ile masz tą lagunę ?

> > Oki.

Wyjściowo 11 900, do zbicia za usterki jakie są. Laga z 2004 roku, pełen wypas oprócz nawigacji i szkła na dachu. No i ma LPG na pokładzie. Cena fajna no i do tego auto pod ręką.

Napisano

> Czyli widzę, że problem cewek marki Sagem nie występuje tylko w Megane. Okej, a możesz mi napisać

> jak idiocie, albo blondynce jak to rozpoznać po otwarciu maski. Najlepiej jakaś fota i opis,

> że jak tak to wygląda to źle, a jak tak to dobrze.

> Edyta: Już wiem jak sprawdzić, znalazłem coś w sieci

Szare są sagem, cała reszta ma czarny łepek.

Przynajmniej na stan mojej wiedzyok.gif

Miałem dokładnie taki sam objaw, przy przełączeniu z 1 na 2 w przedziale obrotów 1300-1700 lubiłe się zadławić.

Zmiana jedynej szarej pod maską i po problemie zlosnik.gif

Napisano

> Złe w jakim znaczeniu, wtyczka na odwrót, jakieś przegnicie kabla?

trzeba bylo poprawić konektorek - kabelek sie ułamał i z zewnatrz nie było tego widać

Napisano
  • Autor

> Szare są sagem, cała reszta ma czarny łepek.

> Przynajmniej na stan mojej wiedzy

> Miałem dokładnie taki sam objaw, przy przełączeniu z 1 na 2 w przedziale obrotów 1300-1700 lubiłe

> się zadławić.

> Zmiana jedynej szarej pod maską i po problemie

Przeczytałem, że sprawdzenie czy cewka jest dobra, czy też padnięta polega na tym, że przy odpalonym silniku po kolei odpinam cewki. Jak przy którejś nie zgaśnie to ta jest do wymiany. Prawda to? Czy mimo wszystko nawet jak cewka sagemowa działa to może robić taki problem?

Napisano

u mnie też jest kombinacja z cewkami, cześć już wymieniona a jedna albo dwie pewnie jeszcze sagemowe. Ponoć cewki mozna sprawdzić mierząc rezystancje uzwojenia pierwotnego i wtórnego, ale w tych cewkach z meganki nie wiem jak to zrobić. Z elektryki nie jestem zbyt mocny.

Napisano
  • Autor

> u mnie też jest kombinacja z cewkami, cześć już wymieniona a jedna albo dwie pewnie jeszcze

> sagemowe. Ponoć cewki mozna sprawdzić mierząc rezystancje uzwojenia pierwotnego i wtórnego ,

> ale w tych cewkach z meganki nie wiem jak to zrobić. Z elektryki nie jestem zbyt mocny.

Ja nawet nie rozumiem co Ty do mnie piszesz spineyes.gif A co dopiero jak to zrobić hehe.gif Rezystancja to opór, zgadza się? smile.gif

Napisano

U mnie tak pomrugało, pomrugało tym napisem, a na koniec koło pasowe mające luz (rozwulkanizowało się) zerwało pasek alternatora. Jeżeli tu jest problem to do wymiany koło, pasek i rolka napinająca. Wspomaganie przypadkiem nie traci mocy w momencie jak się ten napis ukazuje ?

Napisano
  • Autor

> U mnie tak pomrugało, pomrugało tym napisem, a na koniec koło pasowe mające luz (rozwulkanizowało

> się) zerwało pasek alternatora. Jeżeli tu jest problem to do wymiany koło, pasek i rolka

> napinająca. Wspomaganie przypadkiem nie traci mocy w momencie jak się ten napis ukazuje ?

W tej lagunie to świeci cały czas. Auto chodzi równo, wspomaganie też okej. Po prostu wkładasz kartę i masz komunikat chyba zaraz po odpaleniu jak nie od razu po włożeniu karty.

Napisano

> W tej lagunie to świeci cały czas. Auto chodzi równo, wspomaganie też okej. Po prostu wkładasz

> kartę i masz komunikat chyba zaraz po odpaleniu jak nie od razu po włożeniu karty.

To w taki razie raczej nie to - chociaż koło pasowe obejrzyj też (z 3 lagun jakie znam wywaliło się w dwóch po 80kkm). A taki trywialny test ze sprawdzeniem jakie jest napięcie po włączeniu silnika robiłeś ? Sprzedający może mówić co chce, ale lepiej (jak mawiał towarzysz Feliks) ufać i kontrolować wink.gif

Napisano
  • Autor

> To w taki razie raczej nie to - chociaż koło pasowe obejrzyj też (z 3 lagun jakie znam wywaliło się

> w dwóch po 80kkm). A taki trywialny test ze sprawdzeniem jakie jest napięcie po włączeniu

> silnika robiłeś ? Sprzedający może mówić co chce, ale lepiej (jak mawiał towarzysz Feliks)

> ufać i kontrolować

Nie, nie robiłem. Ostatecznie auto i tak pojedzie do mechanika przed zakupem, więc podnośnik i komputer obowiązkowo smile.gif Sam to mogę zrobić wstępne oględziny, posłuchać pracy silnika, pomacać i złapać pierwsze niepokojące objawy, ale jakieś napięcia, etc. to już nie moja bajka smile.gif

Napisano

> u mnie też jest kombinacja z cewkami, cześć już wymieniona a jedna albo dwie pewnie jeszcze

> sagemowe. Ponoć cewki mozna sprawdzić mierząc rezystancje uzwojenia pierwotnego i wtórnego,

> ale w tych cewkach z meganki nie wiem jak to zrobić. Z elektryki nie jestem zbyt mocny.

niestety nie zawsze da się sprawdzić, bo różnie te cewki padają. Jak jest ubita na amen to tak, ale czasem pęka izolacja i cewka ma przebicie na blok silnika oslabiony.gif mnie raz padła tak, że przestawała działać jak się pojawiały przeciążenia, tak jakby się coś w niej urwało, na wolnych obrotach działała dobrze i zapon nie wypadał. Podczas jazdy but.gif silnik zaczynał przerywać. Jak ja wykręciłem to słychać było, że coś w środku lata hehe.gif.

Trzeba wozić w bagażniku beru i klucz 10ke albo wymienić wszystkie od razu ok.gif

Napisano

> Przeczytałem, że sprawdzenie czy cewka jest dobra, czy też padnięta polega na tym, że przy

> odpalonym silniku po kolei odpinam cewki. Jak przy którejś nie zgaśnie to ta jest do wymiany.

> Prawda to? Czy mimo wszystko nawet jak cewka sagemowa działa to może robić taki problem?

Taki test to niewiele powie, bo silnik będzie pracował na 3 cylindry. I nie zgaśnie.

Tak jak pisałem wcześniej, ja miałem jedną cewkę SAGEM, reszta była wymieniona na BERU.

Auto szarpało przy zmianie z 1 na 2 i przy obrotach 1300-1700 mniej więcej. Po wymianie tej cewki spokój święty.

Spalanie nie zmalało, odpalanie sie nie polepszyło, miesiąc jazdy na noPB nie uwidaczniał jakichkolwiek problemów.. Problem się pojawił w jakiś tydzień po zamontowaniu instalacji LPG.

Napisano

> Taki test to niewiele powie, bo silnik będzie pracował na 3 cylindry. I nie zgaśnie.

> Tak jak pisałem wcześniej, ja miałem jedną cewkę SAGEM, reszta była wymieniona na BERU.

> Auto szarpało przy zmianie z 1 na 2 i przy obrotach 1300-1700 mniej więcej. Po wymianie tej cewki

> spokój święty.

> Spalanie nie zmalało, odpalanie sie nie polepszyło, miesiąc jazdy na noPB nie uwidaczniał

> jakichkolwiek problemów.. Problem się pojawił w jakiś tydzień po zamontowaniu instalacji LPG.

mi gazownik powiedział, ze jak są słabe cewki to padna 2-3 miesiące po zamontowaniu gazu. Potem jak sie wymieni an BERU to bedzie już dobrze

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Almerka Tak, idzie w odstawkę, okazała się za mała dla 4-osobowej rodziny

> Jak będzie trzeba to u mechanika podepnę pod kompa i odczyta co trzeba.

> Gość mówi, że tak ma od dwóch lat.

> Nie sprawdziłem, faktycznie mogłem. Ale szarpanie jest bardziej od sprzęgła i skrzyni niż

> zasilania. Bo to jest w momencie kiedy ściągasz nogę ze sprzęgła. Ale prędkość ściągnięcia nie

> ma znaczenia, szarpie zawsze.

Czasami wyrabia sie tuleja prawej półosi i zaczynają się szarpania. W moim przypadku bylo to tak ze np wrzucałem wsteczny, auto ruszało, za chwile szarpło i później już jechało normalnie. Podobnie miałem hamując silnikiem - było wyczuwalne w pewnym momencie szarpnięcie.