Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomiar rezystancji świec żarowych

Featured Replies

Napisano

Z nudów zrobiłem dziś pomiar rezystancji świec żarowych. Pomiar wykonałem multimetrem: plusowy przewód podłączając do czubka świecy, a minus do minusa akumulatora. Pomiar zacząłem od prawej strony i po przejechaniu ok 5 km (jeśli ma to jakieś znaczenie).

Świeca 1 (skrajna prawa) 1,6 Ohma

Świeca 2 1,2 Ohma

Świeca 3 1,5 Ohma

Świeca 4 (skrajna lewa) i tu zdziwienia 9,5 Ohma

Żadnych błędów nie wywala czy ta 4 świeca nie grzeje? Czeka mnie wymiana? Proszę o interpretacje wyników.

Napisano

O ile dobrze pamiętam to dobra ścieca powinna mieć 0,5-1 Ohm i jeżeli wynik mieści się poniżej 5 Ohm to nie maco nimi zawracać sobie głowy

ale to by ktoś musiał potwierdzić

Napisano

Pomiar omomierzem jest mało dokładny.

Odłączałeś świece od instalacji przy pomiarze?

Napisano
  • Autor

no ok ale 9,5 się nie mieści czy to oznacza że świeca do wymiany ?

Napisano
  • Autor

Tak odłączyłem gdyż u mnie są te fajki i inaczej chyba ciężko by było zmierzyć grinser006.gif

Napisano

> no ok ale 9,5 się nie mieści czy to oznacza że świeca do wymiany ?

do wymiany pewnie nie ale swoje już przeszła

można sprawdzić ją w ten sposób, że odpinasz od niej zasilanie

robisz prosty przyrząd z dwóch kabli i żaróweczki samochodowej w ten sposób, że lutujesz do żarówki te dwa kable do jej wyjść + i -

nastepnie jeden kabel do miejsca gdzie przyłozone jest zasilanie swiecy i drugi koniec do plusa aku

jak zarówka zaswieci to znaczy swieca nie jest spalona

EDIT:

takie coś jeszcze znalazłem klik

Napisano

Trzeba by było podłączyć każdą przez żarówkę - jak mówi przemty - zmierzyć prąd i porównać. Miernik za mało obciąża obwód.

Napisano
  • Autor

> Trzeba by było podłączyć każdą przez żarówkę - jak mówi przemty - zmierzyć prąd i porównać. Miernik

> za mało obciąża obwód.

Hmm mam miernik do 10A czy to nie będzie za mało ?

Napisano

> Trzeba by było podłączyć każdą przez żarówkę - jak mówi przemty - zmierzyć prąd i porównać. Miernik

> za mało obciąża obwód.

co prawda mi chodziło o coś innego z tą żarówką, ale pomiar przez żarówkę jest ok.gif

każdy dołoży swoją cegiełkę i w ten sposób powstaje dobra porada wink.gif

Napisano

Jeśli użyjesz żarówki (H7/H1 będzie ok) to starczy.

Pamiętaj, że prąd spada podczas rozgrzewania się świecy, więc będziesz musiał potrzymać włączony obwód kilka sekund. A na mierniku masz pewnie napisane max 10s pomiaru i 15 minut przerwy.

przemty, Twój sposób też jest ok, jeśli nie ma miernika pod ręką ok.gif.

Napisano
  • Autor

Mimo wszystko wydaje mi się, że jak jest 9 razy większy opór niż powinien to nawet jeśli grzeje, to może grzać niedostatecznie. Oczywiście sprawdzę metodą z żarówką, ale wydaje mi się, że 9 ohm nie spowoduje by się nie zapaliła. 9 Ohm może tak znacząco ograniczać prąd, że komora spalania 1 cylindra może być niedogrzana przy zimnym silniku. Dodam, że przy zimnym silniku przy przyspieszaniu czuć lekkie falowanie. Trwa to z 2-3 min co mogło by potwierdzać uszkodzenie świecy hmm.gif

Dobrze kombinuje ?

Napisano

Ale ty masz silnik GM a nie isuzu i jak się nie mylę świece nie grzeją u ciebie gdy silnik pracuje, inaczej nie masz dogrzewania.

Ponadto w eFce kiedyś odłączyłem dogrzewanie silnika świecami i wcale to nie wpłynęło na płynność pracy silnika a jedynie silnik gdy był zimny był głośniejszy.

Twoje świece służą tylko do rozruchu.

Napisano
  • Autor

> Ale ty masz silnik GM a nie isuzu i jak się nie mylę świece nie grzeją u ciebie gdy silnik pracuje, inaczej nie masz dogrzewania.

Hmmm hmm.gif, ktoś jeszcze mógł by to potwierdzić?

Nie wiem czy moje obliczenia prawidłowe są ale jeśli rezystancja jest 9,5 ohm to:

I=U/R

I=12/1=12A czyli przykładowo tyle świeca dobra pobiera prądu

P=U*I=12V*12A=144W - moc dobrej świecy

I=U/R=12/9.5=1,26A

P=1.26*12V=15,12 W - moc świecy z rezystancją 9,5 Ohma spada prawie 10-krotnie.

Napięcie wyższe jest, ale chodzi tylko o przedstawienie jak rezystancja wpływa na moc o ile moje obliczenia są słuszne.

Napisano

> Hmmm , ktoś jeszcze mógł by to potwierdzić?

Sam możesz sprawdzić. Już pisaliśmy na tym forum koledze co ma silnik isuzu jak sprawdzić czy dogrzewanie działa. U niego było podejrzenie że działa zbyt długo. Zastosuj to u siebie tylko pomiarów dokonaj na zimnym silniku. Ale z tego co mi jest wiadomo takowe podgrzewanie jest tylko w silnikach konstrukcji isuzu i pochodnych tego silnika. Oczywiście piszemy o GM. System dogrzewania ma wiele marek między innymi takie rozwiązanie stosuje Renault.

Napisano

> Hmmm , ktoś jeszcze mógł by to potwierdzić?

raczej nie masz dogrzewania, w oplowskim dieslu świece załączają się dopiero jak temp. otoczenia spada poniżej 5 stopni.

W ASO były chyba wymieniane softy aby grzały w wyższych temperaturach bo przy temp. jak teraz mamy to niektórzy mieli kłopoty z odpaleniem

ale dogrzewania to też nie wprowadziło

Napisano

^^^

Dokładnie, a ty kolego Mortin nie szukaj problemów na stan faktyczny twojego silnika tam gdzie ich nie ma. Świece masz faktycznie wysłużone więc nic nie zaszkodzi wymienić, majątek to nie jest, ale pływanie obrotów podczas przyspieszania na zimnym silniku doszukiwałbym się w stanie faktycznym samego silnika. Jak zmierzysz ciśnienie na cylindrach będziesz miał odpowiedź.

Napisano
  • Autor

Mylicie się panowie

Temp. Otoczenia powyżej 5 stopni, świece nie były grzane przed rozruchem odpalam auto i mierze pobór prądu na walniętej świecy wynik mniej niż 0,5 A mierze na dobrej świecy = ponad 12 A. Oznacza to, że silnik jest dogrzewany i że świeca z 9,5 Ohm jest do wymiany.

Pomiar wykonany dzisiaj o 10:00 w temp ok 10 stopni.

Napisano

Aż z ciekawości sprawdzę to jutro u szwagra, ma ten sam silnik.

Napisano

> Mylicie się panowie

> Temp. Otoczenia powyżej 5 stopni, świece nie były grzane przed rozruchem odpalam auto i mierze

> pobór prądu na walniętej świecy wynik mniej niż 0,5 A mierze na dobrej świecy = ponad 12 A.

> Oznacza to, że silnik jest dogrzewany i że świeca z 9,5 Ohm jest do wymiany.

> Pomiar wykonany dzisiaj o 10:00 w temp ok 10 stopni.

to niech silnik popracuje 5 min i wtedy wykonaj pomiar

jeżeli jest podgrzewanie to pomiar wówczas powinien to pokazać

Napisano
  • Autor

> Niech się wypowie fachowiec.

Zgadza się, jednakże skoro świeca pobiera prąd to chyba nie by świecić smile.gif Dla jasności: Pomiar wykonałem w następujący sposób. Podłączyłem miernik szeregowo tzn. czerwony przewód do fajki, a czarny do czubka świecy.

Napisano
  • Autor

> to niech silnik popracuje 5 min i wtedy wykonaj pomiar

> jeżeli jest podgrzewanie to pomiar wówczas powinien to pokazać

Rozumiem, że powinien pokazać 0 A?

Napisano

> Zgadza się, jednakże skoro świeca pobiera prąd to chyba nie by świecić Dla jasności: Pomiar

> wykonałem w następujący sposób. Podłączyłem miernik szeregowo tzn. czerwony przewód do fajki,

> a czarny do czubka świecy.

poszukaj na forum VKP odnośnie grzania świec w 2,0 DTI - silnik był montowany w Vectrach i naprawdę jest tam skarbnica wiedzy na jego temat

na zachętę jeden temat klik

Napisano

^^^

Kolego Mortin, jakiej mocy masz alternator?

Czy ty już nie miałeś problemów z alternatorem i akumulatorem? Teraz wychodzi, że jest podejrzanie dogrzewanie świecami gdzie nie powinno tego być. Może po prostu świece grzeją a nie powinny?

Tak to bywa w samochodach typu igła, ktoś miał problemy z odpalaniem więc świece dał na sztywno albo wymyślił jeszcze jakiś inny wynalazek który się teraz mści.

Napisano
  • Autor

Panowie

Już lecę do auta i sprawdzę, czy nagrzaniu silnika świece dalej są nagrzewane.

Napisano

>w oplowskim dieslu świece załączają się dopiero jak temp. otoczenia

> spada poniżej 5 stopni.

> W ASO były chyba wymieniane softy aby grzały w wyższych temperaturach bo przy temp. jak teraz mamy

> to niektórzy mieli kłopoty z odpaleniem

Zgadza się.

Napisano
  • Autor

Panowie chyba jednak się mylicie.

Odpaliłem silnik świece pobierały prąd. po jakimś czasie sprawdziłem znowu i nie pobierały nic. Sprawdzałem wielokrotnie na rożnych świecach. Czyli wynika na to, że mam dogrzewanie.

Napisano

> Panowie chyba jednak się mylicie.

> Odpaliłem silnik świece pobierały prąd. po jakimś czasie sprawdziłem znowu i nie pobierały nic.

> Sprawdzałem wielokrotnie na rożnych świecach. Czyli wynika na to, że mam dogrzewanie.

jakim cudem masz dogrzewanie jak sam wyraźnie napisałeś

Quote:

Odpaliłem silnik świece pobierały prąd. po jakimś czasie sprawdziłem znowu i nie pobierały nic

przecież silnik tak szybko nie zdążył się nagrzać aby wyłączyć dogrzewanie.

swiece pewnie grzeja jakąś chwilkę po uruchomieniu silnika ale nadal nie jest to dogrzewanie takie jak w ISUZU, które działa do momentu osiągniecia przez silnik 60 stopni

Napisano
  • Autor

po jakimś czasie czyli jak czułem że węże są ciepłe dla jasności

nie mogłem mierzyć ciągle ponieważ miernik może max 10 amperów mierzyć a i tak ponad 10 mierzyłem.

Napisano

> po jakimś czasie czyli jak czułem że węże są ciepłe dla jasności

poczytaj o tym twoim "dogrzewaniu" na VKP i wtedy pogadamy

Napisano
  • Autor

Poczytam, ale mimo wszystko odbiegliśmy trochę od tematu. Prąd na uszkodzonej świecy był mały - 0,5A co i tak oznaczy wymianę prawda?

Napisano

> Panowie chyba jednak się mylicie.

Nie pisałem o dogrzewaniu, tylko o włączaniu świec przy uruchamianiu, powyżej 4, czy 5 stopni w tych silnikach świece się nie włączają.

Napisano

Przy dzisiejszej temp. silnik diesla na postoju aby osiągnąć 60 stopni musiałby pracować jakieś 10 minut. Ciepłe przewody nie oznaczają wysokiej temp. silnika. Ciepłe przewody mamy już przy 30 stopniach.

Jaki czas miałeś pobór prądu?

Napisano
  • Autor

Robi1968 słusznie piszesz ale nie włączają się po przekręceniu kluczyka czyli przed uruchomieniem. U mnie przed odpalaniem pomiar prądu wynosił 0A. Dopiero po uruchomieniu silnika pojawił się prąd.

Napisano
  • Autor

> No to jest źle

Dlaczego ? skoro temp powyżej 5 stopni nie powinny się włączyć przed rozruchem silnika. Wiec nie widzę problemu.

Napisano

Zastanów się. Skoro świece nie ułatwiają rozruchu to po co mają później wspomagać silnik?

Napisano
  • Autor

Może by dogrzewać komorę spalania dopóki silnik nie osiągnie właściwej temperatury.

Napisano

Nigdy tego nie robię, ale przestudiowałem masę lektury i nigdzie nie ma mowy że X20DTL mamy grzanie wtórne przez świece. Jeżeli coś takiego masz, to możliwe że został zastosowany inny sterownik który coś takiego robi. Można kupić do tego silnika świece przystosowane do grzania wtórnego. Podkreślam można kupić, ale to nie znaczy, że one są tam fabrycznie.

Nie ma tutaj dyskusji o tym, że jedna masz uszkodzoną, ale dyskusja się toczy czy jest grzanie wtórne czy go nie ma.

Napisano
  • Autor

Wracając do świecy czeka mnie wymiana prawda?

Napisano

Tak, najlepiej wymienić wszystkie. Wymiana jednej nie ma sensu bo szybciej padnie.

Napisano
  • Autor

> Tak, najlepiej wymienić wszystkie. Wymiana jednej nie ma sensu bo szybciej padnie.

Hmmm tego chciałem uniknąć ze względu na duże ryzyko ukręcenia którejś ze świec. Byłbym wdzięczny gdybyś wytłumaczył mi dlaczego nowa świeca pada szybciej, gdy nie wymieni się wszystkich. Dobrze by było nauczyć się czegoś nowego smile.gif

Napisano

Wracając do tego grzania wtórnego okazuje się, że sterownik pasujący do Z17DTL pasuje tez do X20DTL. Źródło DIXI-CAR. Albo to błąd albo prawda i faktycznie Mortinowi działa grzanie wtórne.

Napisano
  • Autor

> Wracając do tego grzania wtórnego okazuje się, że sterownik pasujący do Z17DTL pasuje tez do

> X20DTL. Źródło DIXI-CAR. Albo to błąd albo prawda i faktycznie Mortinowi działa grzanie

> wtórne.

Czyli być może mam sterownik od Z17DTL?

Napisano

Dlatego, że w fazie grzania wstępnego świeca może pracować z maksymalną mocą jakiś bezpieczny czas. Stare świece powodują że ten czas się wydłuża co wpływa na żywotność tej nowej. Grzanie wtórne jest prowadzone przy niższym napięciu i świeca nigdy nie pracuje na 100% swojej możliwości. 100% daje z siebie podczas grzania wstępnego, przed rozruchem.

Napisano
  • Autor

I teraz widzę sens wymiany wszystkich świec ok.gif

Napisano

> Może by dogrzewać komorę spalania dopóki silnik nie osiągnie właściwej temperatury.

Jest jak mówisz.

Silnik ma dogrzewanie komory spalania, ale nie tak oczywiste jak w Isuzu.

To, czy włączyć grzanie zależy od temp. silnika, powietrza zasysanego, ciśnienia, obciążenia silnika itp.

Przy nagrzewaniu załącza świece na przemian parami 1-2 i 3-4, ale tylko przy obrotach jałowych i małych obciążeniach i nie za długo - coś koło 3 minut maks.

Dogrzewa też podczas normalnej pracy, np: przy cut offie.

Napisano
  • Autor

> Jest jak mówisz.

> Silnik ma dogrzewanie komory spalania, ale nie tak oczywiste jak w Isuzu.

No i teraz jasne. Dziękuje Ci Orochimaru za rozwianie wątpliwości. Każdy ma prawo się pomylić. Dziękuje też jacknn za zainteresowanie i przemty za cenne porady 20.GIF

P.S. zapomniałem dodać, że na zimnym silniku rezystancje świec były niższe. Np na tej co było 9,5 było 8 Ohm.

Napisano

Ja jak miałem 2.0 DTI, wydaje mi się, że grzanie wtórne było hmm.gif

Napisano
  • Autor

Wykręciłem świeczkę po 3 dniowym pryskaniu WD-40. Przed okręceniem odpaliłem samochód na ok 5 min. Świeca wyszła jak masełko. Podłączyłem ją do zasilacza impulsowego i i mierzyłem pobór prądu. Prąd z początku 0,7A później zmalał do 0,5 A. Po 5 min świeca nie zrobiła się nawet lekko czerwona. Jej grzanie było raczej fatalne.