Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Niebieski dym przy starcie [2.0 M-Jet]

Featured Replies

Napisano

Cześć,

mam mały problem z moim NB. Odkąd go mam (rok) przy starcie na zimnym silniku z wydechu leci mały obłok niebieskiego dymu. Do tej pory silnik cały czas na seleni, wczoraj zalałem Motula 5W40 i wydaje mi się, że dymu jest trochę więcej (ale mogę się mylić). Bravo z 2008, na liczniku 147kkm, EGR out, DPF out, wszystko sprawne, podczas jazdy żadnego dymu.

Jakie mogą być powody tego dymu? Uszczelniacze zaworów? Jakaś nieszczelność w turbinie?

Napisano

> Jakie mogą być powody tego dymu?

ja bym powiedział, że to : DPF out

Napisano
  • Autor

> ja bym powiedział, że to : DPF out

Aha, nie doszczegółowiem - DPF jest out od 2 miesięcy, dym przy starcie od początku

Napisano

> Aha, nie doszczegółowiem - DPF jest out od 2 miesięcy, dym przy starcie od początku

uszczelniacze zaworow

Napisano

> Cześć,

> mam mały problem z moim NB. Odkąd go mam (rok) przy starcie na zimnym silniku z wydechu leci mały

> obłok niebieskiego dymu. Do tej pory silnik cały czas na seleni, wczoraj zalałem Motula 5W40 i

> wydaje mi się, że dymu jest trochę więcej (ale mogę się mylić). Bravo z 2008, na liczniku

> 147kkm, EGR out, DPF out, wszystko sprawne, podczas jazdy żadnego dymu.

> Jakie mogą być powody tego dymu? Uszczelniacze zaworów? Jakaś nieszczelność w turbinie?

Jeśli to tylko delikatny bączek przy odpalaniu, to zostaw to w spokoju, takie zjawisko występuje w niektórych 1.9 i 2.0 16V i nikt nie znalazł rozwiązania problemu. Ludzie wymieniali w zasadzie cały osprzęt, wtryskiwacze, kolektory i problem pozostawał. Jeździć i obserwować, martwić się w przypadku nasilenia objawów.

Napisano

Ubywa oleju w silniku??

Niebieski dym przy odpalaniu moze byc z powodu uszczelniaczy zaworowych lub lejacych wtryskow.

Pierwszego nie sprawdzisz bez zrzucenia glowicy, drugie tak, chciazby podlaczajac pod kompa.

Napisano
  • Autor

> Ubywa oleju w silniku??

> Niebieski dym przy odpalaniu moze byc z powodu uszczelniaczy zaworowych lub lejacych wtryskow.

> Pierwszego nie sprawdzisz bez zrzucenia glowicy, drugie tak, chciazby podlaczajac pod kompa.

Nie ubywa, przez cały okres pomiędzy ostatnimi wymianami nie musiałem dolewać ani grama.

Wtryski są w bardzo dobrym stanie - ostatnio sprawdzał to Cinek przy usuwaniu DPFa.

Wszystko wskazuje na uszczelniacze - czy do wymiany konieczne jest ściągnięcie głowicy?

Napisano

> Nie ubywa, przez cały okres pomiędzy ostatnimi wymianami nie musiałem dolewać ani grama.

> Wtryski są w bardzo dobrym stanie - ostatnio sprawdzał to Cinek przy usuwaniu DPFa.

No to dobrze, bo z tego co mi mowil jakis czas temu, to niestety wtryski w 2.0 juz nie tak wytrzymale jak w 1.9 i szybciej padaja.

> Wszystko wskazuje na uszczelniacze - czy do wymiany konieczne jest ściągnięcie głowicy?

Wg mnie trzeba zdjac glowice, zeby przy okazji zobaczyc stan cylindrow, gniazd zaworowych i ewentulanie dotrzec zawory po zmianie uszczelniaczy.

Napisano

W cromie 1.9 16v mialem to samo, i nie rozwiazalem tego problemu, oleju nie ubywalo, a bak mimo wszystko byl.

Napisano
  • Autor

Dzięki za pomoc. Chyba to na razie oleję i nie będę patrzył w lusterko przy odpalaniu wink.gif

Napisano

gdzieś na alfaholikach przeczytałem że to może być winny zasyfiały kolektor z klapkami

Napisano

> gdzieś na alfaholikach przeczytałem że to może być winny zasyfiały kolektor z klapkami

I kluczowe jest tu słowo "może", znam co najmniej dwa przypadki wymiany lub czyszczenia kolektora i wywalenia klap, po których problem pozostał. Moim zdaniem może to być problem konkretnej wersji softu w konkretnym silniku, jednak nadal tylko "może".

Napisano

> gdzieś na alfaholikach przeczytałem że to może być winny zasyfiały kolektor z klapkami

Nie mam klap , i sadzil baki po wywaleniu ... potem wyskoczyl mi check i przestal kopcic , check zgasl , jezdzi i nie kopci ...