Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak znaleźć kabel?

Featured Replies

Napisano

Jest pod podłogą. Zalany w wylewce. Mniej więcej z dokładnością do 10 cm wiem gdzie leży. Ale w tym miejscu musze nawiercić kilka otworów.

Jesli trafię go, to mam poważny problem. Kabel jest pod napięciem i zasila połowę mieszkania.

Mam czujnik z Lidla. O ile daje on radę z 6-7 cm reagować na przewód z napięciem nieosłonięty niczym poza własną izolacją, to już na zaklepany w wylewce i pokryty parkietem lub gresem - nawet nie "drgnie".

Muszę nawiercić. Więc jak go znaleźć? może są jakieś superczułe urządzenia do wyszukiwania? Próbowałem obciązyć kabel zwiekszając max pobór prądu w nim i kicha, zadnej poprawy.

Doradźcie.

Napisano

> Jest pod podłogą. Zalany w wylewce. Mniej więcej z dokładnością do 10 cm wiem gdzie leży. Ale w tym

> miejscu musze nawiercić kilka otworów.

> Jesli trafię go, to mam poważny problem. Kabel jest pod napięciem i zasila połowę mieszkania.

> Mam czujnik z Lidla. O ile daje on radę z 6-7 cm reagować na przewód z napięciem nieosłonięty

> niczym poza własną izolacją, to już na zaklepany w wylewce i pokryty parkietem lub gresem -

> nawet nie "drgnie".

> Muszę nawiercić. Więc jak go znaleźć? może są jakieś superczułe urządzenia do wyszukiwania?

> Próbowałem obciązyć kabel zwiekszając max pobór prądu w nim i kicha, zadnej poprawy.

> Doradźci

dobry szukacz, tez mam tego z lidla i pod cienkim tynku cos tam lape ale zawsze mam dylemat czy cos trafie.

dobre szukacze maja ekipy telekomunikacyjne taki szukacz trafia kabel opto na glebokosci 80-90 cm, a wlasciwie. cienka tasme metalowa wtopiona w tasme ochronna.

z partyzanckich metod zabacz czy kompas reaguje jak przesuwasz go nad ta linia pod napieciem.

Napisano

> z partyzanckich metod zabacz czy kompas reaguje jak przesuwasz go nad ta linia pod napieciem.

a jakby opilki sypnał na ziemie ? ( tylko na papier zeby latwiej bylo sie slizgac) hmm.gif

Napisano

> a jakby opilki sypnał na ziemie ? ( tylko na papier zeby latwiej bylo sie slizgac)

tylko kompas

opiłi to za słabe są - chyba, że to kabel z elektrowni jest hehe.gif

Napisano

> dobry szukacz, tez mam tego z lidla i pod cienkim tynku cos tam lape ale zawsze mam dylemat czy

> cos trafie.

> dobre szukacze maja ekipy telekomunikacyjne taki szukacz trafia kabel opto na glebokosci 80-90 cm,

> a wlasciwie. cienka tasme metalowa wtopiona w tasme ochronna.

> z partyzanckich metod zabacz czy kompas reaguje jak przesuwasz go nad ta linia pod napieciem.

tylko niech wtedy obciąży np fazę a zero innym przewodem pusci - bo tak pola się znoszą....

pozdr

Napisano
  • Autor

> tylko kompas

> opiłi to za słabe są - chyba, że to kabel z elektrowni jest

Kabel "aluminium" - budynek z lat '70 - zadziała kompas?.

Słyszałem że są specjalne generatory częstotliwości które podłącza się do kabla i wtedy czujnikiem już bezproblemowo?

Napisano

> Kabel "aluminium" - budynek z lat '70 - zadziała kompas?.

> Słyszałem że są specjalne generatory częstotliwości które podłącza się do kabla i wtedy czujnikiem

> już bezproblemowo?

kompas zadziała na pole w kablu a nie na amelinium czy miedź cfaniaczek.gif

Napisano

> Kabel "aluminium" - budynek z lat '70 - zadziała kompas?.

> Słyszałem że są specjalne generatory częstotliwości które podłącza się do kabla i wtedy czujnikiem

> już bezproblemowo?

Lokalizatory z generatorem są dobre, ale troszkę drogie KLIK >>

Jeśli kabelek jest pod napięciem, to generatorem jest elektrownia wink.gif Zawsze to taniej.

Napisano

> Jest pod podłogą. Zalany w wylewce. Mniej więcej z dokładnością do 10 cm wiem gdzie leży. Ale w tym

> miejscu musze nawiercić kilka otworów.

> Jesli trafię go, to mam poważny problem. Kabel jest pod napięciem i zasila połowę mieszkania.

> Mam czujnik z Lidla. O ile daje on radę z 6-7 cm reagować na przewód z napięciem nieosłonięty

> niczym poza własną izolacją, to już na zaklepany w wylewce i pokryty parkietem lub gresem -

> nawet nie "drgnie".

> Muszę nawiercić. Więc jak go znaleźć? może są jakieś superczułe urządzenia do wyszukiwania?

> Próbowałem obciązyć kabel zwiekszając max pobór prądu w nim i kicha, zadnej poprawy.

> Doradźcie.

fazer 777

Napisano

Ja mam taki wielofunkcyjny wykrywacz Black & Decker.

Mozna powiedziec ze po promocji byl jako gratis 10 lat temu do wkretarki aku tej samej marki. Nieraz mnie zadziwil co potrafi i jak jest dokladny !!!

Po doswiadczeniu sprzed 15 lat jak wjechalem wiertarka w kabel sily juz zawsze sprawdzam czy cos nie idzie w miejscu gdzie bede wiercil.

Napisano

Ja mam coś takiego i powiem że bardzo dobrze zobie radzi z wykrywaniem metali i przewodów w ścianach i nawet ma podziałkę sygnalizującą jak mniej głęboko znajduje się dany przedmiot pod tynkiem. Rozpoznaje elementy pod napięciem jak i bez napięcia co sygnalizuje na wyświetlaczu

>> KLIK <<