Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

uszczelka pod głowicą z14xep - koszt?

Featured Replies

Napisano

Witam,

czeka mnie jak w temacie - wymiana uszczelki pod głowicą... slinka.gif Zżera płyn chłodniczy - wycieków brak.

Jaka jest uczciwa cena za taką operację w silniku z14xep? (chce mieć jakiś pogląd rozmawiając z mechanikami).

Autko z 2010r, 100kkm, 1.4 + LPG... jestem niemiło zaskoczony taką niespodzianką w jakby nie patrzeć dość młodym autku. W moich poprzednich autach, też z lpg, przy przebiegach grubo ponad 200kkm nigdy nie bylo takiego problemu ehhh

Napisano

Radził bym najpierw pojechać na warsztat i sprawdzić zbiorniczek wyrównawczy na obecność spalin. Koszt ok. 20 zł a może uchronić Cie przed niepotrzebnymi kosztami. Chyba, że jesteś w 100% przekonany.

Napisano

> Witam,

> czeka mnie jak w temacie - wymiana uszczelki pod głowicą... Zżera płyn chłodniczy - wycieków brak.

jeżeli jesteś na 100% pewny, że wycieków nie ma to jeżeli to UPG to albo idzie w cylinder --> dymi mocno na biało z wydechu

albo idzie w olej --> majonez zamiast oleju

możesz tak jak kolega Mortin radzi sprawdzić sondą CO2 czy spaliny nie idą w układ chłodzenia

A koszt wymiany UPG - w zależności co przy okazji będzie jeszcze robione pewnie od 700 zł wzwyż

Napisano

Kolego na koszt naprawy składają się następująco

- planowanie głowicy 40 - 80 zł

- uszczelka pod głowicą - 50 - 150

- pozostałe uszczelki - 50 - 200

- płyn chłodniczy - 50

ew nowe śruby głowicy - 20 pln za szt ale nie sądzę że to ktokolwiek sam z siebie Ci wymieni chyba że poprosisz (zazwyczaj wracają stare)

Pozostałe to koszta robocizny i sądzę że minimalna stawka to ok 200 zl bez narzutu cześci

Napisano
  • Autor

> jeżeli jesteś na 100% pewny, że wycieków nie ma to jeżeli to UPG to albo idzie w cylinder --albo

> idzie w olej --

> możesz tak jak kolega Mortin radzi sprawdzić sondą CO2 czy spaliny nie idą w układ chłodzenia

> A koszt wymiany UPG - w zależności co przy okazji będzie jeszcze robione pewnie od 700 zł wzwyż

Na biało nie kopci, ale pod korkiem wlewu oleju jest pełno "majonezu". Auto robi dystanse codziennie minimum 2x30-35km, więc niedogrzanie nie wchodzi w grę.

A gdyby spaliny dostawały się do płynu chłodzącego to świadczyłoby o?

PS: może ktoś zna w okolicach Częstochowy (do 100km) sprawdzony zakład, który ogarnie opelka bez naciągania?

Napisano

> A gdyby spaliny dostawały się do płynu chłodzącego to świadczyłoby o?

o konieczności wymiany UPG

Napisano
  • Autor

> o konieczności wymiany UPG

A czy takie badanie daje 100% pewność? czy istnieje szansa że CO2 nie zostanie wykryty a i tak UPG będzie padnięta?

Napisano

> A czy takie badanie daje 100% pewność? czy istnieje szansa że CO2 nie zostanie wykryty a i tak UPG

> będzie padnięta?

Małe ale są np w przypdku gdy UPG padnie w miejscy niepowodującym przedostawania się spalin do płynu np w okolicach kanałów olejowych - wtedy spaliny dostają się do miski i dlaej tak jak olej, Przepalenie pomiedzy 2 cylindrami- objawia się nierównomierną pracą silnika, spadkiem cisnienia sprężania. Zazwyczaj test daje pewność gdyż powyzsze przypadki zazwyczaj - o ile nie odrazu - łączą się z przedmuchami do kanałów wodnych

Napisano
  • Autor

Ok dzięki za odpowiedź.

Nie pozostaje mi w takim razie nic innego jak znaleźć jakiegoś polecanego mechanika, który zrobi te wszystkie testy przed zrzuceniem głowicy... tylko gdzie takiego znaleźć ehhhh wink.gif

Napisano

jakieś inne objawy poza ubywającym płynem ? Majonez nie zawsze świadczy o UPG. Czasami bardzo trudno zlokalizować wyciek. Głównie chodzi o problemy z rozruchem, utrata mocy, szarpanie, pogorszone ogrzewanie, wyrzucanie płynu ze zbiorniczka wyrównawczego, twarde węże ? Sprawdź czy zwiększył Ci się poziom oleju. Jeśli nie to bardzo prawdopodobne, że majonez nie wziął się z oleju. Sprawdź też czy masz w zbiorniczku wyrównawczym ślady oleju.

Napisano

> Kolego na koszt naprawy składają się następująco

> - planowanie głowicy 40 - 80 zł

> - uszczelka pod głowicą - 50 - 150

> - pozostałe uszczelki - 50 - 200

> - płyn chłodniczy - 50

> ew nowe śruby głowicy - 20 pln za szt ale nie sądzę że to ktokolwiek sam z siebie Ci wymieni chyba

> że poprosisz (zazwyczaj wracają stare)

> Pozostałe to koszta robocizny i sądzę że minimalna stawka to ok 200 zl bez narzutu cześci

Widziałbym to trochę inaczej:

części:

- uszczelka głowicy -100-160zł

- uszczelki pod kolektory - 100zł (dwie sztuki)

- śruby głowicy - 70-120zł (zestaw)

- płyn chłodniczy - 40-60zł

- planowanie, sprawdzenie szczelności głowicy 80-150zł.

Czyli ceny części od 390zł do 590zł.

Robocizna to myślę że za 200zł mało kto będzie chciał to robić, więc obstawiam że 300zł to za pracę na pewno mechanik policzy.

Czyli całość bym wycenił na 700zł do 1000zł.

Warto zerknąć też na rozrząd w tym przypadku.

Napisano

No tak, majonez nie zawsze świadczy o przepalonej uszczelce pod głowicą, bo może to być konsekwencja jazdy na krótkich odcinkach, gdzie silnik nie zdąży się dobrze rozgrzać, w efekcie skrapla się pewna ilość wody i powstaje majonez.

A wyciek płynu raczej łatwo zlokalizować, jest to ciecz na tyle rzadka, że widać choćby na chodniku mokre plamy.

Napisano

> No tak, majonez nie zawsze świadczy o przepalonej uszczelce pod głowicą, bo może to być

> konsekwencja jazdy na krótkich odcinkach, gdzie silnik nie zdąży się dobrze rozgrzać, w

> efekcie skrapla się pewna ilość wody i powstaje majonez.

ale autor tematu napisał

Quote:

Auto robi dystanse codziennie minimum 2x30-35km

więc... wink.gif

Napisano

> Bo tutaj uszczelka jest do wymiany,

ej zepsułes zabawe wink.gif

zdanie miał dokończyć Mortin- jakby sam do tego doszedł to by zostało w głowie grinser006.gif

Napisano

> Bo tutaj uszczelka jest do wymiany, stąd majonez Mortinowi napisałem genezę majonezu

Widocznie chodziło mu o taki majonez

Napisano

> Mortin- jakby sam do tego doszedł to by zostało w głowie

wierzysz w cuda? bo ja nie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jakieś inne objawy poza ubywającym płynem ? Majonez nie zawsze świadczy o UPG. Czasami bardzo

> trudno zlokalizować wyciek. Głównie chodzi o problemy z rozruchem, utrata mocy, szarpanie,

> pogorszone ogrzewanie, wyrzucanie płynu ze zbiorniczka wyrównawczego, twarde węże ? Sprawdź

> czy zwiększył Ci się poziom oleju. Jeśli nie to bardzo prawdopodobne, że majonez nie wziął się

> z oleju. Sprawdź też czy masz w zbiorniczku wyrównawczym ślady oleju.

Szczerze mówiąc to wszystko działa jak należy. Moc, odpalanie itp. Węże są miękkie. Oleju tylko ubywa grinser006.gif - ale w ilościach normalnych tj ok 0,5-1 litra na 15kkm (pomiędzy wymianami raz dolewam).

Chociaż od pewnego czasu, podczas chęci utrzymania idealnie równych obrotów/prędkości podczas jazy, czuć lekkie poszarpywanie, tak jakby coś przerywało... obstawiałem kończącą się cewkę, ale może tutaj jest też jakaś przyczyna... Dodam tylko że czasami taka przypadłość jest, a czasami brak.

Dzisiaj dokładnie obejrzałem jeszcze wszystkie połączenia i wycieku brak, ale... na górze zbiorniczka tam gdzie przy korku jest otwór chyba do odprowadzenia nadmiaru płynu? zobaczyłem że stamtąd sączy się płyn i spływa na tył zbiorniczka... ilości minimalne, ale zawsze.

Po odkręceniu zbiorniczka widać było że było w nim jakieś zwiększone ciśnienie - "sykło przy odkręcaniu".

Oleju w zbiorniczku nie widzę, ale... na ściankach osadził się jakiś czarny pył, tak jakby czarne ziarenka piasku...

Jak myślicie? co jeszcze sprawdzić?

Może jakiś nowy pomysł.

Napisano

Poczekamy co szanowny 51cent ma ciekawego do powiedzenia, może czegoś nowego się dowiem, może teraz wklei link z majonezem z Lidla? Na pewno to pomoże. Ja mam wątpliwości czy to UPG. Ile ubywa Ci płynu chłodniczego bo to zasadnicza kwestia, której nie podałeś.

Napisano
  • Autor

> Poczekamy co szanowny 51cent ma ciekawego do powiedzenia, może czegoś nowego się dowiem, może

> teraz wklei link z majonezem z Lidla? Na pewno to pomoże. Ja mam wątpliwości czy to UPG. Ile

> ubywa Ci płynu chłodniczego bo to zasadnicza kwestia, której nie podałeś.

około 0,5litra/1000km

Ogólnie na początku go szybko ubywa, a jak jest na minimum to praktycznie w ogóle nie widać ubytków... ale nie chce jeździć z poziomem min wink.gif

Napisano

> około 0,5litra/1000km

powiem ci tyle, słuchaj dalej inż Mortina zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

może chłopak się zna na majonezie z lidla czy kieleckim, ale na pewno nie zna się na samochodach.

Napisano

Syk przy odkręcaniu korka jest zjawiskiem normalnym.

Dużo tego płynu ubywa?

Napisano

> około 0,5litra/1000km

> Ogólnie na początku go szybko ubywa, a jak jest na minimum to praktycznie w ogóle nie widać

> ubytków... ale nie chce jeździć z poziomem min

ja walczyłem w Corsie z silnikiem Z12XEP z ubywającym płynem.

po nagrzaniu uciekał przez przelew w zbiorniku, podejrzenie padło na uszczelkę. Wymieniony został korek i termostat i jak na razie nie ubywa płynu. W weekend w trasie 300km przegoniłem dosyć mocno i stan płynu =constans i mam nadzieję,że tak zostanie

Napisano
  • Autor

> ja walczyłem w Corsie z silnikiem Z12XEP z ubywającym płynem.

> po nagrzaniu uciekał przez przelew w zbiorniku, podejrzenie padło na uszczelkę. Wymieniony został

> korek i termostat i jak na razie nie ubywa płynu. W weekend w trasie 300km przegoniłem dosyć

> mocno i stan płynu =constans i mam nadzieję,że tak zostanie

No właśnie dzisiaj zauważyłem, że przez ten otwór przelewowy się sączy płyn... może rzeczywiście na początek wymienię sam korek smile.gif Termostat się u mnie otwiera, silnik nabiera odpowiedniej temperatury więc tutaj problemu chyba nie ma... ale dzięki za wskazówki.

Napisano

> ja walczyłem w Corsie z silnikiem Z12XEP z ubywającym płynem.

> po nagrzaniu uciekał przez przelew w zbiorniku, podejrzenie padło na uszczelkę. Wymieniony został

> korek i termostat i jak na razie nie ubywa płynu. W weekend w trasie 300km przegoniłem dosyć

> mocno i stan płynu =constans i mam nadzieję,że tak zostanie

ja też walczyłem zarówno z ubytkami których nie widac jak i z brakiem ogrzewania - diagnoza nieszczelność chłodnicy teraz i grzeje i płynu nie gubi