Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

blaszak na dzialce

Featured Replies

Napisano

naszly mnie pytanka...

1/ jakies papierzyska sa wymagane zeby sobie taki typowy kiosk 3x5 postawic u siebie na włosciach ?

2/ jak to zakotwiczyc do ziemi ?

3/ jak bardzo musze inwestowac w podloge ? To ma sluzyc jako schowek na rozne graty niemieszczace sie gdzie indziej. ( nie bedzie to garaz w pelnym slowa tego znaczenia wiec nic ciezszego niz te powiedzmy 100kg nie przewiduje).

Napisano

Bez papierologii, zakotwiczyć można dowolnie - w zależności, czy "chwilę" ma postac, czy tylko tymczasowo. Weź pod uwagę jedną rzecz - nie daje praktycznie zadnego zabezpieczenia przed kradzieżą.

Napisano

> naszly mnie pytanka...

> 1/ jakies papierzyska sa wymagane zeby sobie taki typowy kiosk 3x5 postawic u siebie na włosciach ?

> 2/ jak to zakotwiczyc do ziemi ?

> 3/ jak bardzo musze inwestowac w podloge ? To ma sluzyc jako schowek na rozne graty niemieszczace

> sie gdzie indziej. ( nie bedzie to garaz w pelnym slowa tego znaczenia wiec nic ciezszego niz

> te powiedzmy 100kg nie przewiduje).

Ja mam blaszak postawiony na bloczkach betonowych.

Aby nie odfrunął, wbiłem kilka prętów z drutu zbrojeniowego i przespawałem do nich ramę blaszaka.

Wewnątrz mam ułożoną kostkę. Bez tego gryzonie podkopują się i robią rewolucję - a i tak muszę ciągle trutkę wykładać, by nie załączały alarmu.

No i podstawa, to alarm, bo bez tego taki blaszak łatwo padnie łupem złodziejaszków.

Napisano

> Bez papierologii, zakotwiczyć można dowolnie - w zależności, czy "chwilę" ma postac, czy tylko

> tymczasowo. Weź pod uwagę jedną rzecz - nie daje praktycznie zadnego zabezpieczenia przed

> kradzieżą.

Ani przed kradzieżą, ani przed wilgocią. Solidny wiatr też mu zagraża zlosnik.gif - jak ramę zakotwiłem prętami do gleby, to w trakcie wichury blacha z dachu szykowała się do odlotu, bo nity puściły. Dobrze, że kontrolnie podjechałem na budowę i zastosowałem 2 bloczki betonowe jako docisk. W drugim blaszaku trzymam moją kawasukę - po zimie masakra - wilgoć jak cholera i do tego skrapla się na dachu i kapie mi na moto. Całe szczęście, że już niedługo pozbędę się obu blaszaków oslabiony.gif

Lepszym rozwiązaniem jest domek gospodarczy z gotowych przęseł betonowych

KLIK

Można to okleic styropianem, zaciągnąć strukturę i nie dość, że ładnej wygląda, to praktyczniejsze. Może wyrobię się w tym roku, by coś takiego postawić u siebie.

Napisano

U mojej mamy stoi blaszak, fakt że działka wyłożona kostką brukową, ale żadnej wilgoci tam nie ma, trzymamy tam drewno, blaszak już stoi parę lat i nie zaobserwowałem skraplającej się wody, również wichury znosi bardzo dzielnie ok.gif A to niedaleko Ciechanowa w sumie wink.gif

Napisano

> Lepszym rozwiązaniem jest domek gospodarczy z gotowych przęseł betonowych

> KLIK

> Można to okleic styropianem, zaciągnąć strukturę i nie dość, że ładnej wygląda, to praktyczniejsze.

> Może wyrobię się w tym roku, by coś takiego postawić u siebie.

To fajne - pasowałby do mojego betonowego ogrodzenia ok.gif

Napisano
  • Autor

nie musze isc do ruska sasiada o jakies zapytanie ? zeby mi potem buc z ucha nie strzelal albo co... ? grinser006.gif

Napisano

> czy bloczki w rogach plus jakies prety to nadal "nie zwiazany z gruntem" ?

tak bo możesz go przenieść i nie zostaje ślad, poza ''odciskami'' na ziemi.

Napisano
  • Autor

> tak bo możesz go przenieść i nie zostaje ślad, poza ''odciskami'' na ziemi.

no.. hmm.. masz na to jakis paragraf ? smile.gif na logike wyglada okej.. ale jakos podswiadomie nadal sie drapie w glowe hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Somek ... dwa warunki do spełnienia.

> 4 metry od granicy, obiekt < 25m2 ... i nikogo o nic nie musisz pytać

no doczytalem.. ale musze zglosic "do miasta".

czyli moge sobie nawrzucac bezkarnie puszek na plac byle by te 2x25m na kazde 500m2 bylo jo ? i maja sie nie stykac bo nie beda wolnostojace ? grinser006.gif

Napisano

> no.. hmm.. masz na to jakis paragraf ? na logike wyglada okej.. ale jakos podswiadomie nadal sie

> drapie w glowe

proszem, co prawda z pkt widzenia podatków, ale definicja budynku jest ta sama

Quote:

Art. 2 ust. 1 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych mówi, że opodatkowaniu podatkiem od nieruchomości podlegają następujące nieruchomości lub obiekty budowlane:

grunty;

budynki lub ich części;

budowle lub ich części związane z prowadzeniem działalności gospodarczej.

Definicja budynku znalazła się natomiast w art. 1a ust. 1 pkt 1 tejże ustawy, zgodnie z którym jest to obiekt budowlany w rozumieniu przepisów prawa budowlanego, który jest trwale związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych oraz posiada fundamenty i dach. Identyczna definicja budynku znajduje się w ustawie z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (art. 3 pkt 2).

Napisano

> no doczytalem.. ale musze zglosic "do miasta".

> czyli moge sobie nawrzucac bezkarnie puszek na plac byle by te 2x25m na kazde 500m2 bylo jo ? i maja sie nie stykac bo nie beda wolnostojace ?

Przerabiałem jak miałem potrzebę postawić sobie szopę ... sakramentalne 25 i 4 od granicy i mogą Ci skoczyć ok.gif ... ja się nie mieściłem w 4 m od granicy, nie chcesz wiedzieć jaką gehennę przechodziłem, qźwa musiałem bez mała przejść cały proces budowlany jak bym bez mała willę Janukowycza stawiał pad.gif

Napisano

> Somek ... dwa warunki do spełnienia.

> 4 metry od granicy, obiekt < 25m2 ... i nikogo o nic nie musisz pytać

Pytać nie. Zgłosić trzeba. Prawo budowlane:

Art. 29.

1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

[...]

2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

[...]

12) tymczasowych obiektów budowlanych, niepołączonych trwale z gruntem i przewidzianych do rozbiórki lub przeniesienia w inne miejsce w terminie określonym w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 30 ust. 1, ale nie później niż przed upływem 120 dni od dnia rozpoczęcia budowy określonego w zgłoszeniu;

[...]

Art. 30.

1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3:

1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1-3, pkt 5-19 i pkt 21;

[...]

2. W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2, oraz, w zależności od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami. W razie konieczności uzupełnienia zgłoszenia właściwy organ nakłada, w drodze postanowienia, na zgłaszającego obowiązek uzupełnienia, w określonym terminie, brakujących dokumentów, a w przypadku ich nieuzupełnienia - wnosi sprzeciw, w drodze decyzji.

[...]

5. Zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, należy dokonać przed terminem zamierzonego rozpoczęcia robót budowlanych. Do wykonywania robót budowlanych można przystąpić, jeżeli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia właściwy organ nie wniesie, w drodze decyzji, sprzeciwu i nie później niż po upływie 2 lat od określonego w zgłoszeniu terminu ich rozpoczęcia.

5a. (uchylony).

6. Właściwy organ wnosi sprzeciw, jeżeli:

1) zgłoszenie dotyczy budowy lub wykonywania robót budowlanych objętych obowiązkiem uzyskania pozwolenia na budowę;

2) budowa lub wykonywanie robót budowlanych objętych zgłoszeniem narusza ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub inne przepisy;

3) zgłoszenie dotyczy budowy tymczasowego obiektu budowlanego, o którym mowa w art. 29 ust. 1 pkt 12, w miejscu, w którym taki obiekt istnieje.

7. Właściwy organ może nałożyć, w drodze decyzji, o której mowa w ust. 5, obowiązek uzyskania pozwolenia na wykonanie określonego obiektu lub robót budowlanych objętych obowiązkiem zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli ich realizacja może naruszać ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub (...)

Jak ktoś chce podciągnąć blaszak pod tymczasowy obiekt budowlany (może się udać) to co 120 dni będzie musiał przestawiać a i tak wymaga to zgłoszenia.