Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do czego taki silnik?

Featured Replies

Napisano

Mam takie dwa i nie wiem co z nimi zrobić:

20140315_131136_zps0ae57815.jpg

20140315_115219_zpse28ad415.jpg

Napisano

> Mam takie dwa i nie wiem co z nimi zrobić:

Ładnie ustawić na regale. grinser006.gif

Napisano

Toto z jakąś przekładnią jest, ile za taki motorek byś chciał bo chętnie przygarnę grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Właśnie nie ma przekładni, to jest taki niewymiarowy trzpień, mocno by wibrowało przy uruchomieniu. Chyba wystawię na alledrogo na próbę. Nie mam pojęcia co to warte, przywiezione z rajchu.

Napisano

> Właśnie nie ma przekładni, to jest taki niewymiarowy trzpień, mocno by wibrowało przy uruchomieniu.

> Chyba wystawię na alledrogo na próbę. Nie mam pojęcia co to warte, przywiezione z rajchu.

Jesli celowo jest "nie wywazony", moze byc elememtem zageszczarki na linii do wyrobu kostki brukowej

Napisano

> Jesli celowo jest "nie wywazony", moze byc elememtem zageszczarki na linii do wyrobu kostki

> brukowej

Za niskie obroty i za małe niewyważenie na wibrator.

Poza tym to wygląda na mimośród, pracowało podobnie jak wałek rozrządu.

Napisano

Nie możesz zdjąć tego niewyważonego wałka i mieć "normalny" silnik trójfazowy?

dranio

Napisano
  • Autor

Podskoczę jutro do garażu i spróbuje zdemontować ten trzpień.

Napisano

Przy tak niskich obrotach znajdą się chętni. Po przezwojeniu, bardzo dobry (prawdopodobnie, duża ilość żłobków w stojanie) na generator dla MEW (mała elektrownia wiatrowa)

Napisano

> Przy tak niskich obrotach znajdą się chętni. Po przezwojeniu, bardzo dobry (prawdopodobnie, duża

> ilość żłobków w stojanie) na generator dla MEW (mała elektrownia wiatrowa)

Z silnika klatkowego prądnicy nie zrobisz.

Napisano

> Z silnika klatkowego prądnicy nie zrobisz.

Niektórzy pozbywają się klatki i kleją magnesy trwałe, ale czy faktycznie stojan silnika asynchronicznego będzie współpracował dobrze z wirnikiem wielobiegunowym to nie wiem wink.gif

Napisano

nowy na gwarancji bez rabatow: chinol - 150zl netto, polski - 230zl netto.

stawiam, ze po 50zl na allegro, jesli sa sprawne.

Napisano

> Niektórzy pozbywają się klatki i kleją magnesy trwałe, ale czy faktycznie stojan silnika

> asynchronicznego będzie współpracował dobrze z wirnikiem wielobiegunowym to nie wiem

Jakoś tego nie widzę.

Napisano

mam taki przy betoniarce

Napisano

> Niektórzy pozbywają się klatki i kleją magnesy trwałe, .....

Konieczna przeróbka.

Napisano

Nic konkretnego nie napiszę, ponieważ temat przerabiałem tylko teoretycznie. Należy stoczyć wirnik, aby nakleić magnesy, ale zachować jak najmniejszą szczelinę. Po przeróbce problemem mogą być zaskoki czyli skokowo narastający opór przy obrocie wału tak wykonanego generatora. Pomaga klejenie magnesów pod niewielkim kątem do osi wirnika. Ilość biegunów magnetycznych zależy od ilości żłobków stojana oraz ilości faz generatora. W sieci można znaleźć opis generatora zbudowanego z silnika pralki polar w której chyba nawet nie trzeba było przezwajać stojana. Jeżeli dobrze pamiętam to przy trzystu obrotach można z niego uzyskać 60W. Temat szeroko omawiany na elektrodzie (dość dawno). Temat dla pasjonatów i zapaleńców, bo energia pozyskiwana z wiatru jest mocno kapryśna, a postawienie wysokich masztów kłopotliwe.

Napisano

Przeróbka raczej dla fanatyków eko czy pozornych oszczędności. grinser006.gif

Napisano

> stawiam, ze po 50zl na allegro, jesli sa sprawne.

Miedz z tego silnika jest wiecej warta

Napisano

> Miedz z tego silnika jest wiecej warta

Ile będziesz miał tej miedzi? 0,5kg, z silnika 4kw wydłubałem ok 3,5kg miedzi, ogólnie przyjmuje się że 10% wagi silnika to miedź

Napisano

> A dlaczego nie?

Bo się nie opłaca? Ile osiągniesz mocy z silnika 0,25 kW z cos fi 0,67 który ma już spore straty? niewiem.gif

Napisano

> Przeróbka raczej dla fanatyków eko czy pozornych oszczędności.

Albo wyjście awaryjne w przypadku działki na odludziu.

Napisano

> Albo wyjście awaryjne w przypadku działki na odludziu.

Pod warunkiem że wiatr jest dostępny o danej prze dnia, albo w ogóle dostępny. No i poza oświetleniem nic więcej.

Napisano

> Bo się nie opłaca? Ile osiągniesz mocy z silnika 0,25 kW z cos fi 0,67 który ma już spore straty?

Nie analizowałem tego - ale jakby posłać uzyskane napięcie na prostownik - to dalej będzie słabo?

Problem z wzbudzeniem załatwi oczywiście bateria kondensatorów...

Napisano

> Pod warunkiem że wiatr jest dostępny o danej prze dnia, albo w ogóle dostępny.

Do tego potrzeba kompanii wojska po grochówie... grinser006.gifhehe.gifbiglaugh.gifhahaha.gif

Napisano

> Do tego potrzeba kompanii wojska po grochówie...

Jest też problem z drugiej strony - co jak wieje zbyt mocno, albo prąd akurat nie jest potrzebny...

Napisano

> Jest też problem z drugiej strony - co jak wieje zbyt mocno,

Musi być jakikolwiek "bufor"/regulator napięcia... niewiem.gif bateria akumulatorów biglaugh.gif

> albo prąd akurat nie jest potrzebny...

"Kij w szprychy" czyli robimy przerwę w obwodzie i gotowe grinser006.gif

Napisano

> Pod warunkiem że wiatr jest dostępny o danej prze dnia, albo w ogóle dostępny. No i poza

> oświetleniem nic więcej.

Bez bufora w postaci baterii akumulatorów nie ma to sensu. I to są dodatkowe koszty i utrudnienia. Bo należy zastosować dodatkowy sterownik aby nie przeładować akumulatorów i nie rozładować ich zbyt głęboko. Do oświetlenia i ogrzewania bezproblemowe, mamy namiastkę ciepła i światła gdy wieje. W przypadku bardziej wymagających odbiorników tylko przetwornica, z pożądanym sinusem na wyjściu.

Napisano

> ......

> "Kij w szprychy" czyli robimy przerwę w obwodzie i gotowe

Pięknie. I generator bez obciążenia kręci się ile go wiatr rozbuja. W skrajnym przypadku siła odśrodkowa wyrywa łopaty, które lądują na terenie sąsiada. I szczęśliwie lądują w truskawkach, a nie wpadają oknem do sypialni. Niestety temat jest skomplikowany, bo trzeba ogarnąć trzy dziedziny: sprawność elektryczną, wytrzymałość mechaniczną oraz aerodynamikę łopat.