Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do oglądaczy zdjęciowych - zafira

Featured Replies

Napisano

W tym komisie z kolega ogladalismy alfe 147, na fotkach super, po przyjechaniu na miejsce, rzeczywistosc okazala troche inna, pelno korozji bylo, ktorej na fotach nie bylo widac.

Napisano
  • Autor

> W tym komisie z kolega ogladalismy alfe 147, na fotkach super, po przyjechaniu na miejsce,

> rzeczywistosc okazala troche inna, pelno korozji bylo, ktorej na fotach nie bylo widac.

no tak, tu też fotka robiona w deszczu. Nie wiem co myśleć

Napisano

Słyszałem wiele złych opinii o tym komisie wink.gif .....

Ale.... w każdym komisie są auta lepsze i gorsze...

Z ojcem szukaliśmy pół roku Zafiry B , budżet nie grał roli ... na kilkanaście modeli 90% to były ulepy ze spawanymi słupkami lub progami ...... A jak była niebita to pojawiała się rdza na tylnej klapie pod chromowaną listwą.... Odpuściliśmy

Napisano

Bieda wersja. Poza tym wez VIN, zadzwon do tych serwisow gdzie byly przeglady i bedziesz wiedziec co sie dzialo.

Napisano
  • Autor

> Bieda wersja. Poza tym wez VIN, zadzwon do tych serwisow gdzie byly przeglady i bedziesz wiedziec

> co sie dzialo.

auto sprawdzone, regularnie serwisowane cały czas bo sie leasing skonczył w lutym

Napisano

> auto sprawdzone, regularnie serwisowane cały czas bo sie leasing skonczył w lutym

to jesli odpowiada ci klima manual, plastik na kierownicy (czy moze tam jest juz a'la skora?) i korbki z tylu to bierz. Auto ogolnie do jazdy spokojnie za 40% nowego....

Napisano
  • Autor

> to jesli odpowiada ci klima manual, plastik na kierownicy (czy moze tam jest juz a'la skora?) i

> korbki z tylu to bierz. Auto ogolnie do jazdy spokojnie za 40% nowego....

To dla kolegi 40lat +. Ma być bez wodotrysków, panzerwagen

Napisano

> To dla kolegi 40lat +. Ma być bez wodotrysków, panzerwagen

Nie ma juz panzerwagenow.

To jest wersja zwykla bez wodotryskow. Pewnie pojezdzi jeszcze kolejne kilkadziesiat tys km zanim conieco trzeba bedzie powymieniac.

jesli koledze nie zalezy na wygodzie - brak, climatronika, przyciskow w kierownicy, korbki w drzwiach, podlokietnika brak, itd (choc dziwne wybierajac VAN-a) to niech bierze.

Napisano

Poszedł SMS w sprawie zafirki. Do oblookania w RST na "zawołanie"

Wystawiałem kiedyś tutaj link do fotek.

Napisano

> Kolega chce jechac w środę.

> Pozatym że bieda wersja widzicie coś?

> Przebieg autentyczny, chyba że cofali przed każdym przeglądem.

> http://otomoto.pl/opel-zafira-1-9-cdti-gwarancja-i-wlascicie-C31945665.html

Jak nie macie bardzo daleko to jechać i obejrzeć. Przebieg znasz, w bagażniku i na klapie od środka pewnie znajdziesz odrobinę rudej, ale to powierzchowna i dotyczy każdej zafiry, chyba że doczyścili.

Napisano
  • Autor

> Jak nie macie bardzo daleko to jechać i obejrzeć. Przebieg znasz, w bagażniku i na klapie od środka

> pewnie znajdziesz odrobinę rudej, ale to powierzchowna i dotyczy każdej zafiry, chyba że

> doczyścili.

Auto miało lakierowany przód i bok, dziękuje, odpadamy. Dobrze mieć kogoś w aso, zadzwonili i się wsio dowiedzieli

Napisano

> Auto miało lakierowany przód i bok, dziękuje, odpadamy. Dobrze mieć kogoś w aso, zadzwonili i się

> wsio dowiedzieli

Ale czy to coś oznacza? niewiem.gif Tylko lakierowany czy naprawiany blacharsko?Kolega ma pół zafiry pomalowanej, bo jak robili pewien most, to źle zabezpieczyli i przy piaskowaniu leciały okruchy na samochody, było to z jakąś substancją na rudą, bo powierzchnia szyb i lakieru zrobiła się chropowata, a w lakier zrobiły się wżery, polakierowano pół samochodu z oc wykonawcy mostu, drugi kumpel za to samo dostał 8 tys odszkodowania i zeszło mu po polerce za 300zł, jak odszkodowań zaczęło przybywać to wykonawca już nie chciał dawać polisy tylko z własnej kasy proponował polerkę (co nie działało, bo wżerało się to coś w lakier.

Czy kupujący potem powinien takie auto odrzucać?Imho nie, bo lakierowanie nie świadczy o niczym, fordy mkIII bardzo często schodziły z taśmy z 2 lakierem, miałem takiego co z fabryki wyjechał na 230 wszędzie...

Napisano

> Ale czy to coś oznacza? Tylko lakierowany czy naprawiany blacharsko?

Auta moze nie nalezy calkowicie skreslac ale tak mlody samochod z drugim lakierem zawsze jest duzo tanszy. Co fabryka to fabryka. Problemy z blachą, lakierem zaczna sie o wiele wczesniej niz na fabrycznej powloce. Do tego kwestia estetyki bo malo ktory lakiernik potrafi zblizyc sie wykonaniem do fabryki, nawet w profesjonalnej kabinie.

Napisano
  • Autor

> Ale czy to coś oznacza?

za 18 000 to nie była polerka

Napisano

> za 18 000 to nie była polerka

A mówiłem , że nie ma dobrych opinii grinser006.gif więc kolejna opinia do kolekcji negatywnych ;p

Napisano
  • Autor

Kuzyn go oglądał i mówi że aso wyszło tak sobie

Napisano
  • Autor

axit widze stare ogłoszenie, oddzwoń do mnie

Napisano

> Tak, że sprzedający ściemnia.

> Quote:

> bezwypadkowy

A co ma lakierowanie do bezwypadkowości?Czy jak ktoś zadrapie Ci drzwi wózkiem pod marketem i polakierujesz to oznacza że samochód wypadkowy bo ma drzwi polakierowane?Czy samochody co z fabryki wychodzą z drugim lakierem bo jakaś skaza była oznacza że są wypadkowe?Jedno z drugim w parze nie idzie.

Napisano

> Kuzyn go oglądał i mówi że aso wyszło tak sobie

Rzadko kiedy ASO ma swoje lakiernie w większości przypadków podzlecają naprawy blacharsko-lakiernicze warsztatom na mieście.

Napisano

> A co ma lakierowanie do bezwypadkowości?

swiete slowa - szkoda ze nie powiedzieli w aso czy tam z aso co bylo zrobione za te 18 kzl

sam mialem samochod caly lakierowany a nie byl nawet po najmniejszym uszkodzeniu blacharskim - jakis wesolek mi w 2004 roku oblal czyms samochod tak ze lakier miejscami zaczal zlazic a miejscami zmatowil sie, do tego jeszcze ponadzeralo plastikowe elementy - calosc naprawy byla wtedy na poziomie chyba 11 tyz zl

Napisano

> Wesołek z Ciebie.

To raczej z Ciebie...Nie odpowiedziałeś na moje pytania, czy samochód z 2 lakierem z fabryki, bądź z polakierowanymi drzwiami po wózku marketowym/gwoździu uważasz za wypadkowe?

Samochód po dzwonie, który będzie miał naciągnięte podłużnice, ale zmieniony zderzak, oba błotniki, maskę i kpl drzwi na takie w fabrycznym kolorze wg Twojej teorii będzie bezwypadkowy.

Napisano

> swiete slowa - szkoda ze nie powiedzieli w aso czy tam z aso co bylo zrobione za te 18 kzl

> sam mialem samochod caly lakierowany a nie byl nawet po najmniejszym uszkodzeniu blacharskim -

> jakis wesolek mi w 2004 roku oblal czyms samochod tak ze lakier miejscami zaczal zlazic a

> miejscami zmatowil sie, do tego jeszcze ponadzeralo plastikowe elementy - calosc naprawy byla

> wtedy na poziomie chyba 11 tyz zl

Napisałem powyżej akcję z remontem mostu, znam ok 10 ludzi co na samochodzie znaleźli to guano, podostawali odszkodowania, porobili z polisy w ASO itd, a ilu ludzi pojechało dalej i pewnie zdziwienie za jakiś czas jak przyjrzą się lakierowi...

Napisano

> maskę i kpl drzwi na takie w fabrycznym kolorze wg Twojej teorii będzie bezwypadkowy.

Daj spokój. On widocznie należy do tych, którzy jak widzą wartość powyżej 150 um na mierniku to odchodzą na pięcie.

Napisano

> To raczej z Ciebie...Nie odpowiedziałeś na moje pytania, czy samochód z 2 lakierem z fabryki, bądź

> z polakierowanymi drzwiami po wózku marketowym/gwoździu uważasz za wypadkowe?

Nie, nie uważam. Tyle, że takie wypadki stanowią mikry % wszystkich napraw blacharsko/lakierniczych.

> Samochód po dzwonie, który będzie miał naciągnięte podłużnice, ale zmieniony zderzak, oba błotniki,

> maskę i kpl drzwi na takie w fabrycznym kolorze wg Twojej teorii będzie bezwypadkowy.

Dlaczego wg mojej teorii? blush.gif

Gdzie to wyczytałeś w moich postach? blush.gif

Napisano

> Nie, nie uważam. Tyle, że takie wypadki stanowią mikry % wszystkich napraw

> blacharsko/lakierniczych.

Stanowią większy niż Ci się wydaje, szczególnie wśród samochodów flotowych/wynajmów długoterminowych/korporacyjnych itd samochody 3-5 letnie często mają po kilka elementów malowanych, a faktycznie są bezwypadkowe, malowane są bo sporo jeżdżą średnio po 40 tyś rocznie, więc mają więcej wgniotek/zasysowań/ocierek niż przeciętny 10 latek od użytkownika prywatnego. Zazwyczaj byle rysa w takich autach czy obcierka parkingowa jest od razu robiona, bo człowiek dostaje na parę dni auto zastępcze, a samochód "musi wyglądać" bo po części samochód reprezentuje również firmę w jakiej jeździ, poza tym mają pełne pakiety ubezpieczeniowe i nie interesują się, że zniżki polecą...

> Dlaczego wg mojej teorii?

> Gdzie to wyczytałeś w moich postach?

Skoro piszesz, że to co napisałem że jedno z drugim nie idzie w parze jest śmieszne i opowiadam wesołe treści rodem z kosmosu, to znaczy że masz zdanie przeciwne. Tak samo jak napisałeś, że sprzedający "ściemnia" bo zaznaczył bezwypadkowy, nie wiedząc nawet co było robione. To wyczytałem i na tej podstawie stwierdziłem że to Twoja teoria.

Napisano

> Daj spokój. On widocznie należy do tych, którzy jak widzą wartość powyżej 150 um na mierniku to

> odchodzą na pięcie.

Tzw "rycerze miernika"? grinser006.gif Dużo wody upłynie zanim niektórzy chwycą że wynik na mierniku to nie wyrok tylko pomoc w ustaleniu co było robione.

Napisano

> Tzw "rycerze miernika"? Dużo wody upłynie zanim niektórzy chwycą że wynik na mierniku to nie wyrok

> tylko pomoc w ustaleniu co było robione.

Dużo wody też upłynie zanim handlarze będą traktowani jako uczciwi ludzie i nie będzie powodu żeby przejmować się wskazaniami miernika.

Napisano

> Dużo wody też upłynie zanim handlarze będą traktowani jako uczciwi ludzie i nie będzie powodu żeby

> przejmować się wskazaniami miernika.

Jest to niemożliwe, jak w każdej branży, głównie w handlu zawsze znajdą się nieuczciwi co puszczą podróbkę w obieg za 60% wartości i tłum napaleńców się na to rzuci, więc potem podróbka zjeżdża kontenerami. PL mają zakorzenione OKAZJE, IGŁY itd chcą namiastkę luksusu płacąc za to niewiele, stąd skarpetki i dżinsy podrabiane ze stadionu (kiedyś) teraz na allegro pełno podrabianego towaru łącznie z częściami samochodowymi jak np Chińskie zestawy sprzęgieł Sachs-prawie to samo...różnica tylko cenie i jakości. Tak samo z samochodami. Dopóki nie dotrze że nie da się dobrze i tanio proceder będzie trwał, co raz tylko kwiatki w postaci że US zapukał o vat należny, że wyrejestrowują samochody bo kupione były ze złomu niemieckiego i cofają decyzje, że wspawane numery itd itd, najmniejsze zło w tym wszystkim to cofka, która nie ma wpływu bezpośrednio na bezpieczeństwo tylko na trwałość podzespołów.

Małe zmiany w ostatnich 5 latach są zauważalne, ale chyba jeszcze parę pokoleń trzeba i zmiany prawa zaostrzającego wałki.

Inna sprawa, że ludzie powinni zacząć kupować samochody z kimś kto się zna a nie ze śwagrem. Z kimś kto wie, że malowane, nie równa się wypadkowe, a orginalne blachy nie gwarantują bezwypadkowości, z resztą klepanie odchodzi co raz bardziej w niepamięć, Ci "sprytniejsi" robią wałki gospodarcze unikając, a właściwie cedując go na właściciela czy legalizując coś co nie powinno być zalegalizowane.

Napisano

> To wyczytałem i na tej podstawie stwierdziłem że to Twoja teoria.

To źle stwierdziłeś. grinser006.gif

Dopatrujesz się w moich odpowiedziach treści, których w nich nie ma. wink.gif

Owszem, zdarzają się lakierowane auta bez wypadkowej przeszłości, ale - jak pisałem - jest to margines. Znakomitą większość stanowią klepane/"szczepione" powypadki - i jeżeli zajmujesz się weryfikacją aut przed zakupem, to doskonale o tym wiesz. ok.gif

Napisano

> Daj spokój. On widocznie należy do tych, którzy jak widzą wartość powyżej 150 um na mierniku to

> odchodzą na pięcie.

On należy do tych, którzy kupują auta z pewnego źródła - nawet, jeżeli były lakierowane. Z tą małą różnicą, że ja o tym wiem przed zakupem. ok.gif

Napisano

> To źle stwierdziłeś.

Być może, niestety wszytko na to wskazywało.

> Owszem, zdarzają się lakierowane auta bez wypadkowej przeszłości, ale - jak pisałem - jest to

> margines. Znakomitą większość stanowią klepane/"szczepione" powypadki - i jeżeli zajmujesz się

> weryfikacją aut przed zakupem, to doskonale o tym wiesz.

I tak i nie. 80% zależy od ceny w danym roczniku. W najniższych cenowo egzemplarzach ilość szpachli i spawów jest odwrotnie proporcjonalna do ceny. W droższych (z moich obserwacji od ok 50% stawki cenowej w górę) jest zauważalnie lepiej. Natomiast to co pokutuje najbardziej to zła jakość napraw, robione typowo "na handel" bo czasami samochód nie musi być zmasakrowany, np z Francji, ale będzie miał sporo zagniotek, ocierek, rys i wystarczy go do połowy dookoła polakierować, a ubytki uzupełnić szpachlą, ale mirki kupują inne drzwi, żeby klient nie gadał że cały walony, zakładają na wkręty inny zderzak itd, co powoduje, że efekt końcowy jest opłakany. Ale tną w ten sposób (idiotycznie) koszty, bo lakierowanie dobre drzwi to 300-500, po co jak na szrocie za 200 kupią w kolorze, x2szt i już jest do przodu i z innymi komponentami podobnie, po co zmieniać zbiorniczek spryskiwaczy, nawet na używany, jak można skleić (tak że pęknie na pierwszych mrozkach) albo wlewać tylko płyn do połowy itd itd, po kilku takich naprawach powstaje samochód zoombie.