Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Range Rover 4,6 V8 HSE ~2000 r.

Featured Replies

Napisano

Teoretycznie, ukierunkowałem się już na zakup Kia Sorento 3.5 z rocznika ~2005, ale... zlosnik.gif przeglądając ogłoszenia trafiłem na nastoletnie Range Rovery jakiś tam poglądowo.

Kia Sorento wydaje się być rozsądnym połączeniem wszystkiego czego oczekują od następnego samochodu. Duży, względnie bezawaryjny, z zapleczem części, ucywilizowanym wnętrzem i przystępną ceną.

Pytanie kontrolne: ilu z tych założeń Range nie spełni i jak głupim pomysłem jest pakowanie się w zakup takiej skarbonki? zlosnik.gif

Napisano

ich niskie ceny wiele mówią grinser006.gif

sam brałem poważnie pod uwagę ale mnie wyleczono. Prawdopodobieństwo wpadki - ogromne. Koszty - jeszcze większe.

Odpuściłem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> pewnie rodzynek

Cena ok, ale nie chce diesela grinser006.gif Poza tym to Range Rover Sport a nie Range Rover. spy.gif

Napisano
  • Autor

> Odpuściłem

Ok, im więcej się zastanawiam, tym bliżej jestem zakupu, albo przynajmniej wycieczki w celu obejrzenia.

Sprawdziłem ceny podstawowych materiałów eksploatacyjnych (amortyzatory, filtry, świece, opony) - nie ma tragedii.

Wyleczcie mnie proszę zlosnik.gif bo mam wolną sobotę i niedaleko do Warszawy.

Albo powiedzcie na co zwracać uwagę przy oględzinach i o co pytać przez telefon zlosnik.gif

Napisano

> Ok, im więcej się zastanawiam, tym bliżej jestem zakupu, albo przynajmniej wycieczki w celu

> obejrzenia.

> Sprawdziłem ceny podstawowych materiałów eksploatacyjnych (amortyzatory, filtry, świece, opony) -

> nie ma tragedii.

> Wyleczcie mnie proszę bo mam wolną sobotę i niedaleko do Warszawy.

> Albo powiedzcie na co zwracać uwagę przy oględzinach i o co pytać przez telefon

zerknij do kącika słoików ze stolicy.

jeden z Kolegow oferuje pomoc w swoim warsztacie.

sprawdz to

Napisano

Doktorku - zmieniłeś wyciągarkę? devil.gif

Napisano

> tak. doczepiony był do niej krótki y60

A co z długim?

Pokazuj foty krótkiego.

Napisano

> zerknij do kącika słoików ze stolicy.

> jeden z Kolegow oferuje pomoc w swoim warsztacie.

> sprawdz to

Możesz śmiało podjechać do Adama Walendy.

Zawsze ktoś zerknie na trzeźwo na samochód fachowym okiem.

Ja częściowo dzięki temu nie kupiłem miny A4 z quattro. Ostudzili mój entuzjazm.

Napisano
  • Autor

> Ostudzili mój entuzjazm.

Poczytałem wczoraj trochę wątków dotyczących P38 i historie o biodegradowalnej elektronice wywarły podobny skutek zlosnik.gif O ile mechanika, spalanie czy eksploatacja ogólnie są do przeskoczenia, o tyle realne zagrożenie nie-odpalenia samochodu z bliżej nieokreślonych przyczyn skutecznie mnie zniechęcają.

Napisano

> Pytanie kontrolne: ilu z tych założeń Range nie spełni i jak głupim pomysłem jest pakowanie się w

> zakup takiej skarbonki?

Coś słyszałem o pneumatyce, ale da się to zastąpić sprężynami. Zresztą miechy już majątku nie kosztują. W RR czy LR o elektryce nie słyszałem jakichś specjalnie złych rzeczy, poza tymi, którzy kupili przerobionego angola... Ten sam silnik był montowany w DII w hamerykańskiej odmianie, na Europę był 4.4 V8, podobno (ale to też gdzieś coś słyszałem) te 4.6 potrafiły się przegrzewać i bloki (chyba?) padały - ale w jakich warunkach tego nie wiem, trzeba by poczytać. Wiadomo, że nie wszystkie i że nie jest to jakaś powtarzalność, bo by raczej głośno było.

Obejrzyj sobie kilka egzemplarzy, ale podejdź do auta bez emocji, bo możesz minę wyhaczyć. Popatrz na serwisy od LRa/RRa, często mają komisy przy warsztatach, powinien być pewniejszy niż pierwszy lepszy z alle...

A co do części, kiedyś jeszcze w angolewie coś tam kupowałem, teraz się już nie opłaca, jak dodatkowo ma się znajomych w sklepach handlujących częściami to i rabaty są dobre smile.gif