Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klimatyzacja XP nie działa sprężarka

Featured Replies

Napisano

Witam, problem tak jak w temacie.. Lato 2013 wszystko działało, w zimę do niedawna też.. teraz jak załączę AC to uruchamia się tylko sprężarka. Pytanie- czy przez brak- niskie ciśnienie czynnika mogą być takie objawy? Czy szukać dalej gdzieś w elektryce.. Nikt nic nie grzebał przy aucie, na elementach klimatyzacji brak jakichkolwiek śladów nieszczelności. Bezpieczniki sprawdzone. frown.gif Ktoś ma pomysł zanim podjadę do klimiarza? A jeszcze jedno- czujnik ciśnienia klimatyzacji ma 4 piny- ktoś zna logikę działania- co ma być zwarte a co rozwarte przy prawidłowych parametrach?

Napisano

> Witam, problem tak jak w temacie.. Lato 2013 wszystko działało, w zimę do niedawna też.. teraz jak

> załączę AC to uruchamia się tylko sprężarka. Pytanie- czy przez brak- niskie ciśnienie

> czynnika mogą być takie objawy? Czy szukać dalej gdzieś w elektryce.. Nikt nic nie grzebał

> przy aucie, na elementach klimatyzacji brak jakichkolwiek śladów nieszczelności. Bezpieczniki

> sprawdzone. Ktoś ma pomysł zanim podjadę do klimiarza? A jeszcze jedno- czujnik ciśnienia

> klimatyzacji ma 4 piny- ktoś zna logikę działania- co ma być zwarte a co rozwarte przy

> prawidłowych parametrach?

Primo: jak się uruchamia sprężarka to klima rusza i raczej nie ma wtedy na co narzekać. Może chodziło Ci, że włącza się tylko lampka?

Secundo: nawet jakby była nieszczelność to nie ma po tym śladów. To nie jak przy oleju wyciekającym z silnika, gdzie od razu widać skąd i ile.

Napisano
  • Autor

Co ja gadam!! Załącza mi się tylko wentylator na chłodnicy! W momencie załączenia wentylatora słychać jak silnik sobie najpierw delikatnie obroty podniesie..czyli tak jakby wszystko chciało działać.

Poprawiam: załącza sie tylko wentylator na chłodnicy a sprzęgło sprężarki nie załączone. Dziś próbowałem wyczaić skąd dokąd ten przewód do sprężarki idzie, chciałem zobaczyć czy jest na nim napięcie ale zaczęło się ściemniać, a że dostęp w xp jest tam ...ujowy to odpuściłem sobie na dziś.

Odnośnie wycieków- w drugim aucie jak miałem wyciek czynnika to chyba z częścią oleju poleciał a poza tym był zabarwiony na jaskrawo zielono..nie wiem czy wszędzie tak jest.

Napisano

> Co ja gadam!! Załącza mi się tylko wentylator na chłodnicy! W momencie załączenia wentylatora

> słychać jak silnik sobie najpierw delikatnie obroty podniesie..czyli tak jakby wszystko

> chciało działać.

> Poprawiam: załącza sie tylko wentylator na chłodnicy a sprzęgło sprężarki nie załączone. Dziś

> próbowałem wyczaić skąd dokąd ten przewód do sprężarki idzie, chciałem zobaczyć czy jest na

> nim napięcie ale zaczęło się ściemniać, a że dostęp w xp jest tam ...ujowy to odpuściłem

> sobie na dziś.

> Odnośnie wycieków- w drugim aucie jak miałem wyciek czynnika to chyba z częścią oleju poleciał a

> poza tym był zabarwiony na jaskrawo zielono..nie wiem czy wszędzie tak jest.

Sprawdź czy załącza się sprzęgło elektromagnetyczne i rusza tłoczenie. Potem czy po załączeniu działa to jakiś czas czy co chwilę się wyłącza. Generalnie zdecydowana większość przypadków to ubytek czynnika i od tego bym zaczął poszukiwania, rzadko kiedy warto zaczynać od szukania usterek elektryki.

Napisano

> Sprawdź czy załącza się sprzęgło elektromagnetyczne i rusza tłoczenie. Potem czy po załączeniu

> działa to jakiś czas czy co chwilę się wyłącza. Generalnie zdecydowana większość przypadków to

> ubytek czynnika i od tego bym zaczął poszukiwania, rzadko kiedy warto zaczynać od szukania

> usterek elektryki.

Skoro wentylator pracuje na dwóch biegach a nie słychać charakterystycznego szczęknięcia od sprzęgła kompresora klimatyzacji obstawiam jak kolega ubytek czynnika. Niestety w XP się zdarza i miałem wymieniane jakieś rurki w instalacji ponieważ z nich był wyciek.

pozdr.

M.

Napisano

radze podjechać sprawdzić w jakimś serwisie, miałem podobnie i kosztowało mnie to wymianę chłodnicy klimatyzatora ( koszt około 350 zł )

Napisano
  • Autor

Dziś trochę oblukałem sprawę. Odłączyłem kostkę przy sprężarce klimy. Po uruchomieniu silnika w momencie gdy załączy się wentylator chłodnicy (na bieg od klimy) to pojawia się napięcie na kostce. Omomierz pokazuje brak przejścia przez uzwojenie sprzęgła sprężarki, podanie obcego napięcia +/-12v na sprzęgło nie powoduje żadnej reakcji. Czyli co.. uszkodzony elektromagnes sprzęgła... frown.gif Chyba bez rozszczelnienia układu i demontażu sprężarki się nie obejdzie.

Napisano

> sprzęgła... Chyba bez rozszczelnienia układu i demontażu sprężarki się nie obejdzie.

cewkę wymienisz bez demontażu kompresora ok.gif

Napisano
  • Autor

> cewkę wymienisz bez demontażu kompresora

Wow! dwóch lewych do takich robót nie mam ale będę wdzięczny za namiary na jakiś manual... Jakieś narzędzia specjalne potrzebne?

Napisano

> Wow! dwóch lewych do takich robót nie mam ale będę wdzięczny za namiary na jakiś manual... Jakieś

> narzędzia specjalne potrzebne?

Wymieniałem w zeszłym roku łożysko na kole sprężarki klimatyzacji. Da się zrobić wszystko na aucie. Z narzędzi niezbędnych będziesz potrzebował narzędzie (klucz) do blokady tarczy sprzęgła na wałku. Bez tego ciężko będzie odkręcić. Ja zrobiłem klucz z wygiętego kawałka drutu fi 5 w kształcie procy. Przyda się też spory ściągacz. Poza tym robota prosta. Manuale ze zdjęciami są też na AK - TUTAJ

Napisano

Proponuję najpierw przynajmniej sprawdzić obecność czynnika w klimatyzacji.

Ja miałem podobne objawy, wizyta w serwisie - pierwsza diagnoza: oringi na przewodach. Gdy to nie pomogło , w necie znalazłem, że w XP po czterech lata zaczyna uchodzić czynnik z chłodnicy w miejscu pod wentylatorem. Druga wizyta, demontaż wentylatora i bingo.

Napisano
  • Autor

> Wymieniałem w zeszłym roku łożysko na kole sprężarki klimatyzacji. Da się zrobić wszystko na aucie.

> Z narzędzi niezbędnych będziesz potrzebował narzędzie (klucz) do blokady tarczy sprzęgła na

> wałku. Bez tego ciężko będzie odkręcić. Ja zrobiłem klucz z wygiętego kawałka drutu fi 5 w

> kształcie procy. Przyda się też spory ściągacz. Poza tym robota prosta. Manuale ze zdjęciami

> są też na AK - TUTAJ

Dzięki, w najbliższym czasie się zabiorę za to!