Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A2 - poszanowanie tradycji

Featured Replies

Napisano

Tekst felietonu mojego autorstwa - tematyka - Auostrady...

Kilka dni temu usłyszałem wypowiedź premiera Marcinkiewicza, iż autostrada A-2 na odcinku Konin-Stryków zostanie oddana do użytku pod koniec tego roku. Przypomniała mi ona wypowiedź premiera Belki, który rok wcześniej zapewniał nas o zakończeniu tej budowy. Choć mieszkam daleko od budowanej drogi, cały czas obserwuję tę budowę. Oglądam zdjęcia w Internecie przedstawiające stan jej zaawansowania. Problem w tym, iż droga jest już właściwie skończona. Oczywiście według przedstawicieli rządu, spółki budującej tą drogę, jest wiele jeszcze do zrobienia, np. trzeba wymalować białe pasy...

Polska polityka dotycząca budowania autostrad była zawsze zagmatwana. Zawsze przedstawiano wielkie plany, wspaniałe prezentacje przyszłych dróg. Wszystko niestety kończyło się na papierze lub w polu, taki los spotkał również autostradę Olimpijkę. Kilka zarośniętych mostów i wiaduktów na środku pola pełnego znudzonych krów. Ten pięknych obrazek można jeszcze podziwiać, choć od lat siedemdziesiątych powinniśmy w tym miejscu podróżować z Warszawy do Berlina wygodną kilkupasmową drogą. Cały kraj się śmieje z braku autostrady do stolicy kraju. Od czasów Gierka zbudowano znaczną część A-4, rozpoczęto budowę A-1. Tymczasem pod Warszawą auta stoją w długich i kolorowych kolejkach donikąd. Winni nie są urzędnicy, tylko polskie prawo wymyślone przez upitego do granic przytomności polityka, który po nocnej partyjnej imprezie przyszedł do pracy. Była to znana i poważana osoba, wiec nikt się nie odważył zmienić wspaniałych zapisów.

W zeszłym roku podróżowałem po Chorwacji. Kraj, który do końca lat dziewięćdziesiątych spowijała mgła wojny domowej. Kilka lat później, politycznie niestabilna Chorwacja dobija się do drzwi UE. Prawo chorwacki jest w jeszcze gorszym stanie niż u nas, ale ten wyniszczony kraj po długiej wojnie, wybudował kilkaset kilometrów autostrad i wyremontował drugie tyle.

Wracając do Polski zanurzam się w naszej dzikiej rzeczywistości.

Minęło kilkanaście lat i znów pojawiły się plany wybudowania autostrady A-2 w miejscu Olimpijki. Są coraz bardziej realne, gdyż kończy się budowa odcinka łódzkiego. Niestety, ten kto liczył na szybkie skończenie tej inwestycji, kto wierzył zapewnieniom ministrów, znów musi obejść się smakiem.

Wspaniała autostrada jest gotowa. Sam ją widziałem na wielu zdjęciach. Właściwie można już nią jeździć, gdyż zamontowano nawet tablice informacyjne i znaki drogowe, posiano trawę, co skwapliwie wykorzystują przez zimę gołębie rozradowane z nieoczekiwanego dokarmienia w okresie zimy. Dla ptaków nowa autostrada jest rajem. A co z nami? Kolejny raz okazało się, że względy ekologiczne są ważniejsze. My poczekamy jeszcze rok, płacąc krocie i patrząc w PRL-owskiej zadumie na zorganizowaną i przemyślaną inwestycję.

Napisano

Możesz gdzieś znaleźć tę wypowiedż Marcinkiewicza? Zajmuję się autostradami poniekąd zawodowo i wg. moich informacji całość zostanie oddana w lipcu. Odcinek Konin - Kolo być może już w maju ale nie ma pewnosci czy będą chcieli oddawać najpierw tylko ten krótki odcinek.

MAsz rację 70 % autostrady jest już gotowa - problemy są na bagnistych terenach doliny Neru.

Sprawdze zreszta dziś u źródła czy rzeczywiscie maja jakąś obsuwę. Oby nie.

Napisano

> Możesz gdzieś znaleźć tę wypowiedż Marcinkiewicza?

Nie wiem czy to ta wypowiedz, ale jakas z wizyty w styczniu jest i inne info znajdziesz tutaj w dziale aktualnosci.

Napisano

Z niecierpliwoscia czekam na info.

Bardzo mnie interesuje ten wlasnie odcinek, bo skrocilby mi znacznie dojazd w rodzinne strony. Dlatego sledze tez dokladnie jego rozwoj. Pierwsze zapowiedzi byly, ze odcinek Konin-Strykow zostanie oddany w listopadzie 2005. Ze wzgledu na ochrone jakis zagroznonych gatunkow i problemy z bagnami przesunieto termin na marzec 2006. Teraz slysze o maju badz lipcu i jednoczesnie zapowiedz wprowadzenia oplat, ktorych wczesniej mialo nie byc. Coraz bardziej mnie to angryfire.gif

Napisano

Jestem właśnie po rozmowie telefonicznej z vicedyrektorem GDDKiA w Poznaniu-ktory odpowiada z budowę wielkopolskiej częsci A2 i mówił ze nic się nie zmieniło. 31 lipca to nieprzekraczalny termin dla całosci Konin-Stryków, być może 31 maja otworzą Konin-Koło by rozładować korki na dojeździe z A2 do Konina.

Przez mrozy wiele się na budowie nie dzieje głównie wykończeniówka ale terminy nie są zagrozone.

Już wcześniej jak z nim wielokrotnie rozmawiałem to podkreślał ze termin grudniowy był od początku nierealny (mieliby tylko rok na całą budowę) tylko rzad SLD przed wyborami nie chciał tego przyznać dopiero po wyborach GDDKiA oznajmiła wszem i wobec to co planowano od dawna czyli przesunięcie oddania autostrady na połowę tego roku.

A Marcinkiewicz z tego co przeglądałem mówił że "jeszcze w tym roku" a nie "pod koniec roku". Czyli wszystko ok. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.