Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co robić gdy zagotuje się płyn chłodniczy?

Featured Replies

Napisano

Pacjent to Kawasaki Tengai 650. Pierwszy raz zdarzyło mi się, że na kontrolce wskazówka doszła do H i po chwili zaczęło bulgotać. Sytuacja miała miejsce, gdy z pasażerem wjechałem na piaskową drogę i pyrgałem powolutku na jedynce około kilometra.

Wentylator chodził, ale temperatura nie spadała. Co wtedy lepiej zrobić zatrzymać się i na włączonym silniku czekać aż temp. się obniży, czy zgasić silnik i poczekać kilka minut.

Gdy dojechałem w końcu do asfaltu wszystko wróciło do normy, czyli strzałka temp. w pionie. Płyn sprawdziłem i jest OK.

Napisano

> Pacjent to Kawasaki Tengai 650. Pierwszy raz zdarzyło mi się, że na kontrolce wskazówka doszła do H

> i po chwili zaczęło bulgotać. Sytuacja miała miejsce, gdy z pasażerem wjechałem na piaskową

> drogę i pyrgałem powolutku na jedynce około kilometra.

> Wentylator chodził, ale temperatura nie spadała. Co wtedy lepiej zrobić zatrzymać się i na

> włączonym silniku czekać aż temp. się obniży, czy zgasić silnik i poczekać kilka minut.

> Gdy dojechałem w końcu do asfaltu wszystko wróciło do normy, czyli strzałka temp. w pionie. Płyn

> sprawdziłem i jest OK.

W samochodzie to włączyć ogrzewanie zlosnik.gif ale tutaj na pewno nie gasił bym silnika. Na biegu jałowym przytrzymałbym obroty lekko powyżej wolnych, by pompa wydajniej pchała ciech. No i szukaj przyczyny - zapchana chłodnica, pompa może zakamieniona...

Napisano

Jeśli wyłączenie silnika nie powoduje wyłączenia wentylatora, to wyłączyć silnik i pozwolić aby wentylator chłodził.

Wg mnie albo płyn stary/kiepski albo korek ciśnieniowy ciśnienia nie trzyma.

Napisano

> Jeśli wyłączenie silnika nie powoduje wyłączenia wentylatora, to wyłączyć silnik i pozwolić aby

> wentylator chłodził.

> Wg mnie albo płyn stary/kiepski albo korek ciśnieniowy ciśnienia nie trzyma.

ale co daje wentylator skoro pompa nie cyrkuluje?

Napisano

> ale co daje wentylator skoro pompa nie cyrkuluje?

ciecz się chłodzi, a cyrkuluje grawitacyjnie - chłodniejsza ciecz opada. Powoli, bo powoli, ale pozostawienie pracującego silnika szczególnie motocyklowego zagrzeje go jeszcze bardziej.

Ewentualnie jak jesteśmy pewni, że nic nie dolega w układzie chłodzenia, to rozpędzić moto ponad 80km/h żeby chłodnica zaczęła dobrze chłodzić

Napisano

> ciecz się chłodzi, a cyrkuluje grawitacyjnie - chłodniejsza ciecz opada. Powoli, bo powoli, ale

> pozostawienie pracującego silnika szczególnie motocyklowego zagrzeje go jeszcze bardziej.

> Ewentualnie jak jesteśmy pewni, że nic nie dolega w układzie chłodzenia, to rozpędzić moto ponad

> 80km/h żeby chłodnica zaczęła dobrze chłodzić

to juz wolałbym jechać z górki na zgaszonym silniku zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

A kiedy sprawdzales / wymieniales termostat ?

Moze juz pora na niego ? ... moze zaczyna sie przycinac ?

Napisano
  • Autor

> A kiedy sprawdzales / wymieniales termostat ?

> Moze juz pora na niego ? ... moze zaczyna sie przycinac ?

Dzięki za sugestie. W wakacje planuję wymianę pierścieni , mam nadzieję, że obejdzie się bez wymiany tłoka i wtedy przejrzę cały układ chłodniczy.

Napisano

> Dzięki za sugestie. W wakacje planuję wymianę pierścieni , mam nadzieję, że obejdzie się bez

> wymiany tłoka i wtedy przejrzę cały układ chłodniczy.

Do tego czasu unikaj podobnej jazdy. Przegrzanie silnika najczęsciej = wymiana tłoka i cylindra. Lepiej wyjąć termostat i sprawdzić jego działanie oraz wymienić płyn chłodzący.

Napisano

> Dzięki za sugestie. W wakacje planuję wymianę pierścieni , mam nadzieję, że obejdzie się bez

> wymiany tłoka i wtedy przejrzę cały układ chłodniczy.

Stary ... przeciez to robota na kilkadziesiat minut.

wyjmij stary termostat i kup nowy ... przeciez koszt termostatu to kilkadziesiat zlotych ... baaa moze masz nawet zamienniki z termostatow samochodowych ?

(Do transalpa 600 pasowal termostat od Tico za 20PLN).

A jak juz chcesz jezdzic .. i nie masz nowego termostatu ... to go po prostu wywal i jezdzij bez .. bedziesz mial niedogrzany silnik i wieksze spalanie .. ale przynajmniej nie przegrzejesz uszczelki czy innych elementów.

Termostat jest najczestsza przycyzna problemow z chlodzeniem. To element ktory sie zuzywa jak kazdy inny.

BTW.

Tez musze u siebie wymienic termostat.

Napisano
  • Autor

> moze masz nawet zamienniki z termostatow samochodowych ?

> (Do transalpa 600 pasowal termostat od Tico za 20PLN).

Gdzieś na jakimś forum znalazłem, że do KLR-ów też od TICO pasuje. Tylko czy otwiera się przy takiej samej temperaturze hmm.gif

Napisano

> Gdzieś na jakimś forum znalazłem, że do KLR-ów też od TICO pasuje. Tylko czy otwiera się przy

> takiej samej temperaturze

dla mnie slowo pasuja oznacza spasowanie wymiarów + parametrów otwarcia (w przypadku TICO i Transalpa - pasuje idealnie).

Tak wiec przynajmniej mozesz wyjac wogole termostat i sprawdzic czy problemy nadal beda sie pojawialy.

Choć znacznie lepszym testem jest garnek + woda + termostat + termometr oraz galki oczne w cely sprawdzenia przy jakiej temperaturze otworzy sie termostat.