Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Styk tarasu z budynkiem

Featured Replies

Napisano

Musze w końcu wziąć się za zrobienie tarasu ( facepalm%5B1%5D.gifgrinser006.gif) i nie wiem, jak powinno wyglądać połączenie tarasu z budynkiem? Niestety, nie pomyśleliśmy o tym wcześniej i dom jest ocieplony i otynkowany. blush.gif

Taras będzie prawdopodobnie z kostki brukowej, alternatywnie z desek, ale z murkiem oporowym dokoła.

Jak dojadę murkiem i kostką do ocieplenia, to pewnie po jakimś czasie struktura w miejscu styku się zniszczy - taras nie będący monolitem z budynkiem może "zapracować". niewiem.gif

Powinno się dać pomiędzy jakiś element elastyczny? Jeżeli tak, to co?

Ma ktoś doświadczenia w tym temacie? hmm.gif

Napisano

Jeśli ocieplenie już jest i nie chcesz go ruszać to pozostaje zrobić cienką dylatację z nienasiąkliwej pianki i od góry i po bokach uszczelnić szczeliwem butylenowym itp.

Napisano

> Musze w końcu wziąć się za zrobienie tarasu ( ) i nie wiem, jak powinno wyglądać połączenie tarasu

> z budynkiem? Niestety, nie pomyśleliśmy o tym wcześniej i dom jest ocieplony i otynkowany.

> Taras będzie prawdopodobnie z kostki brukowej, alternatywnie z desek, ale z murkiem oporowym

> dokoła.

> Jak dojadę murkiem i kostką do ocieplenia, to pewnie po jakimś czasie struktura w miejscu styku

> się zniszczy - taras nie będący monolitem z budynkiem może "zapracować".

> Powinno się dać pomiędzy jakiś element elastyczny? Jeżeli tak, to co?

> Ma ktoś doświadczenia w tym temacie?

Primo, nie podjeżdżasz pod ocieplenie z kostką (chyba że będzie możliwość zostawienia luzu), secundo, jeśli kładziesz kostkę zostaw 1-2cm luzu między ociepleniem a kostką, zasyp piaskiem i po zawodach.

Napisano

> Musze w końcu wziąć się za zrobienie tarasu ( ) i nie wiem, jak powinno wyglądać połączenie tarasu

> z budynkiem? Niestety, nie pomyśleliśmy o tym wcześniej i dom jest ocieplony i otynkowany.

> Taras będzie prawdopodobnie z kostki brukowej, alternatywnie z desek, ale z murkiem oporowym

> dokoła.

> Jak dojadę murkiem i kostką do ocieplenia, to pewnie po jakimś czasie struktura w miejscu styku

Nie łączyć. Dojechać tarasem do cokołu budynku (lepiej żeby taras nie był wyższy niż cokół) i zostawić szczelinę. Ocieplenie jest szersze niż cokół więc bedziesz miał nawis nad powierzchnią tarasu. I gotowe. Tanio, prosto i wygodnie.

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie łączyć. Dojechać tarasem do cokołu budynku

Nie da rady - taras jest wyżej. blush.gif

> (lepiej żeby taras nie był wyższy niż cokół) i

> zostawić szczelinę. Ocieplenie jest szersze niż cokół więc bedziesz miał nawis nad

> powierzchnią tarasu. I gotowe. Tanio, prosto i wygodnie.

J.w. - nie da rady. buu.gif

Napisano

> dokoła.

Doswiadczen praktycznych jeszcze nie mam, ale imho troche sie spozniles - bylo dac w tym miejscu XPS i zabezpieczyc przeciwwilgociowo (np. hydroizolacja dwuskladnikowa, jak na balkony). Poczawszy od poziomu 0 tarasu bylo dac pokrycie zabezpieczajace przed odpryskami wody (marmolit, plytki, imitacja kamienia, klinkier) na co najmniej 30cm i dopiero powyzej normalna strukture.

Teraz mozesz zrobic taras drewniany i zrobic odstep nieduzy do sciany, a murek tylko po zewnetrznym obrysie.

Napisano
  • Autor

> Primo, nie podjeżdżasz pod ocieplenie z kostką (chyba że będzie możliwość zostawienia luzu),

Jest możliwość - jeszcze nic nie było robione. grinser006.gif

> secundo, jeśli kładziesz kostkę zostaw 1-2cm luzu między ociepleniem a kostką, zasyp piaskiem

> i po zawodach.

A murki po bokach? Jakoś trzeba "uszczelnić", bo mi ten 2cenymetrowy piasek wyleci bokami. wink.gif

Napisano

> Jest możliwość - jeszcze nic nie było robione.

No to nie ma problemu.

> A murki po bokach? Jakoś trzeba "uszczelnić", bo mi ten 2cenymetrowy piasek wyleci bokami.

Przy murkach też nie dojeżdżasz do samej ściany, wsadzasz między murek i ścianę elastyczną uszczelkę i tyle.

Napisano

> Jest możliwość - jeszcze nic nie było robione.

> A murki po bokach? Jakoś trzeba "uszczelnić", bo mi ten 2cenymetrowy piasek wyleci bokami.

Ja mam taras wcięty pod ocieplenie.

Na to położony gres.

Styk uzupełniony tynkiem elewacyjnym.

Ale chyba najlepiej byłoby coś elastycznego położyć.

Napisano

> Nie da rady - taras jest wyżej.

> J.w. - nie da rady.

No to zbliż się do ocieplenia ale zostaw szczelinę. Nie musisz jej nawet zasypywać, tylko zamaskuj cokolikiem na budynku - możesz np. przykleić kamień elewacyjny korespondujący z powierzchnią tarasu. Nie mocujesz go jednak w żaden sposób do tarasu, chodzi o to żeby mieć znów nawis nad szczeliną, który ją zamaskuje. Z boku też możesz tak zrobić ale tu już wszystko zalezy od konkretnego przypadku żeby było estetycznie.

Napisano
  • Autor

> No to zbliż się do ocieplenia ale zostaw szczelinę. Nie musisz jej nawet zasypywać, tylko zamaskuj

> cokolikiem na budynku - możesz np. przykleić kamień elewacyjny korespondujący z powierzchnią

> tarasu. Nie mocujesz go jednak w żaden sposób do tarasu, chodzi o to żeby mieć znów nawis nad

> szczeliną, który ją zamaskuje. Z boku też możesz tak zrobić ale tu już wszystko zalezy od

> konkretnego przypadku żeby było estetycznie.

OK, tylko co ze szczeliną? icon_rolleyes.gif

Taras będzie kilkadziesiąt cm nad poziomem gruntu, pod kostkę daje się piasek - jak zostawię szczeline, to siądzie po jakimś czasie (deszcz wypłucze piasek).

Napisano

> OK, tylko co ze szczeliną?

> Taras będzie kilkadziesiąt cm nad poziomem gruntu, pod kostkę daje się piasek - jak zostawię

> szczeline, to siądzie po jakimś czasie (deszcz wypłucze piasek).

Robiłem opaskę u siebie.

Tam gdzie dałem sam piasek pomiędzy kostkę a elewację, to wypłukuje się.

Tak gdzie poszła mieszanka piasku z cementem - nie ma problemu ok.gif

Napisano

> OK, tylko co ze szczeliną?

> Taras będzie kilkadziesiąt cm nad poziomem gruntu, pod kostkę daje się piasek - jak zostawię

> szczeline, to siądzie po jakimś czasie (deszcz wypłucze piasek).

Możesz pomieszać z cementem jak pisze rwIcIk. Daj tylko coś na elewację, żeby z nią nie związało (wystarczy np. papier), bo dom i taras będą inaczej pracować i może pęknąć przy samej elewacji. A tak nie będziesz miał brzydkiego pęknięcia.