Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Megane I -metaliczny dzwięk

Featured Replies

Napisano

Cześć. Od dłuższego czasu tak 2 lata,w korkach na postoju,mam taki metaliczny dzwięk .Auto jak jest zimne ,to jest cicho ,jak sie zagrzeje to właśnie pojawia sie takie wycie i cichnie i tak w kółko. Dodam że na jak wcisne sprzęgło do połowy ,lub całe to dzwięk znika . Skrzynia czy sprzegło? bawic sie w to?

Napisano

> łożysko oporowe- koszt ok. 50 złotych

ale robocizna >200 PLN :/

Napisano
  • Autor

Jeszcze jak dodam troche gazu to cichnie.... oporowe jest razem ze sprzęgłem i dociskiem ?Aha nie raz jak ruszam i puszczam sprzegło pojawia sie zgrzyt..

Napisano

> Jeszcze jak dodam troche gazu to cichnie.... oporowe jest razem ze sprzęgłem i dociskiem ?Aha nie

> raz jak ruszam i puszczam sprzegło pojawia sie zgrzyt..

a ile ma sprzęgło przejechane?

Napisano

> Jeszcze jak dodam troche gazu to cichnie.... oporowe jest razem ze sprzęgłem i dociskiem ?Aha nie

> raz jak ruszam i puszczam sprzegło pojawia sie zgrzyt..

oporowe jest na wałku skrzyni.

Podejrzewam, że jak skrzynię zwalisz to będziesz widział w jakim stanie masz docisk i samą tarczę.

Napisano
  • Autor

> a ile ma sprzęgło przejechane?

Auto ma na liczniku 143tys km ,Jeżdze 6 rok.

Napisano

> Auto ma na liczniku 143tys km ,Jeżdze 6 rok.

Jeśli dźwięk słychać jak wciskasz/wyciskasz sprzęgło, to łożysko. Przy rozbieraniu wymień od razu cały komplet, wyjdzie trochę drożej, ale robota drogawa więc warto te 200-250zł dołożyć i założyć nowy kpl, tym bardziej, że jakieś zgrzyty czasami są.

Napisano

> Auto ma na liczniku 143tys km ,Jeżdze 6 rok.

no to chyba czeka cie wymiana całego sprzęgła, bo pewnie po zdjęciu skrzyni okaże się, że nie ma czego z powrotem składać

Napisano
  • Autor

> no to chyba czeka cie wymiana całego sprzęgła, bo pewnie po zdjęciu skrzyni okaże się, że nie ma

> czego z powrotem składać

Ogólnie nie mam problemów ze sprzęgłem ale cos sie dzieje.Jezeli to sprzegło to napewno bedzie kompletne z dociskiem . Moze sie okazać ,że to któreś łożysko w skrzyni ..

Napisano

A nie jakieś łożysko w skrzyni? Przy puszczonym sprzęgle łożysko oporowe nie przenosi obciążenia, to czemu miałby hałasować? hmm.gif

Napisano

> A nie jakieś łożysko w skrzyni? Przy puszczonym sprzęgle łożysko oporowe nie przenosi obciążenia,

> to czemu miałby hałasować?

imo jakieś łożysko w skrzyni cały czas powinno hałasować. W lanosie łożysko oporowe tak się posypało, że niezależnie czy pedał wciskany czy nie tak hałasowało jakby miało zaraz się rozsypać po całym dzwonie sick.gif Bez zdjęcia skrzyni i tak się nie obejdzie.