Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szybkie pytanie o olej silnikowy

Featured Replies

Napisano

Czy olej Selenia 5W30 SAE 5W-40, ACEA C2, FIAT 9.55535-S1 mogę zastosować do dolewki w silniku benzynowym Suzuki Swifta '98 1.0 52KM (w tej chwili jest zalane 5W30 innej firmy)?

Napisano

> Czy olej Selenia 5W30 SAE 5W-40, ACEA C2, FIAT 9.55535-S1 mogę zastosować do dolewki w silniku

> benzynowym Suzuki Swifta '98 1.0 52KM (w tej chwili jest zalane 5W30 innej firmy)?

zdecyduj najpierw jaki olej zlosnik.gif

generalnie w tej samej klasie, oleje są mieszalne ALE stosowałbym to tylko w wyjątkowych sytuacjach.

Napisano

> Czy olej Selenia 5W30 SAE 5W-40, ACEA C2, FIAT 9.55535-S1 mogę zastosować do dolewki w silniku

> benzynowym Suzuki Swifta '98 1.0 52KM (w tej chwili jest zalane 5W30 innej firmy)?

Jeśli oleje w Suzuki ma aprobaty ACEA C2 lub C3 to możesz dolać bez problemu, jeśli ma tylko aprobaty ACEA A i B to nie powinno się mieszać takich olejów.

Napisano
  • Autor

> Jeśli oleje w Suzuki ma aprobaty ACEA C2 lub C3 to możesz dolać bez problemu, jeśli ma tylko

> aprobaty ACEA A i B to nie powinno się mieszać takich olejów.

Kumpel mówił, że ma wlane 5W30 ACEA C3. Dzięki za odpowiedź ok.gif

Napisano

> Producent musiałby sie najpierw zdecydować....

> Spróbuje się dowiedzieć, co tam było wczesniej

ale to olej do Diesla, a ty chcesz to wlać do benzyny?

FIAT 9.55535-S1 Klasyfikacja olejów do silników typu diesel z systemem recyrkulacji gazów spalinowych, z formułą fuel economy oraz wydłużonym okresem wymiany oleju

Napisano

> Producent musiałby sie najpierw zdecydować....

> Spróbuje się dowiedzieć, co tam było wczesniej

producent to dobrze wie, to jest błąd sklepu. Zerknij na flpoland.pl

Napisano
  • Autor

> producent to dobrze wie, to jest błąd sklepu. Zerknij na flpoland.pl

no ok. Więc chodzi o 5W30.

Napisano
  • Autor

> ale to olej do Diesla, a ty chcesz to wlać do benzyny?

tak

> FIAT 9.55535-S1 Klasyfikacja olejów do silników typu diesel z systemem recyrkulacji gazów

> spalinowych, z formułą fuel economy oraz wydłużonym okresem wymiany oleju

tak, wiem do czego to jest, bo jest olej z mojego auta 270751858-jezyk.gif Z tym, że podobne oleje nadają się także do benzyn (np. taki olej) - stąd moje pytanie, bo Selenia tego nie napisała. W ogóle mało napisała w porównaniu do innych producentów 270751858-jezyk.gif

Napisano

> tak

> tak, wiem do czego to jest, bo jest olej z mojego auta Z tym, że podobne oleje nadają się także do

> benzyn (np. taki olej) - stąd moje pytanie, bo Selenia tego nie napisała. W ogóle mało

> napisała w porównaniu do innych producentów

selenia jest generalnie bardzo specyficznym producentem, opisy są dostosowywane do potrzeb fiata.

Teraz pod rządami petronas'a może wyjdą szerzej na rynek, ale tylko może wink.gif

Napisano

> ale to olej do Diesla, a ty chcesz to wlać do benzyny?

> FIAT 9.55535-S1 Klasyfikacja olejów do silników typu diesel z systemem recyrkulacji gazów

> spalinowych, z formułą fuel economy oraz wydłużonym okresem wymiany oleju

W drugą stronę był by teoretyczny problem z dyspersją sadzy, w tym przypadku można dolać i nic złego się nie stanie.