Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spadek wydajności klimatyzacji wraz z czasem jej pracy

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich, mam następujący problem z klimatyzacją w moim samochodzie:

Po włączeniu w ciepły dzień klima przez około 10min (czasami mniej) działa poprawnie, tj chłodzi. Po tym czasie klima zaczyna buczeć i wyraźnie spada siła chłodzenia. Buczenie nie jest bardzo głośne ale wyraźnie słyszalne, jego siła wzrasta wraz z obrotami silnika.

W zeszłym roku robiony był przegląd klimy wraz z uzupełnieniem czynnika. Jego poziom był i jest prawidłowy, buczenie występowało już przed w/w przeglądem.

Pacjent to Golf V z klimatronikiem, silnik 1.4 TSI 122KM.

Jeśli macie jakieś pomysły, proszę o podzielenie się nimi.

Z góry dziękuję za pomoc i sugestie smile.gif

Napisano

Nie znam się na klimatyzacji ale mam pomysł.

Sprężarka albo jakieś sprzęgło przenoszące napęd z paska jeśli coś takiego tam jest.

Napisano

A to buczenie to skąd pochodzi? Nie jest to czasami praca wentylatora/wentylatorów przy skraplaczu (chłodnicy) klimy wink.gif

Napisano
  • Autor

> A to buczenie to skąd pochodzi? Nie jest to czasami praca wentylatora/wentylatorów przy skraplaczu

> (chłodnicy) klimy

Nie, to na 100% nie wentylatory. Buczenie pochodzi z okolic sprężarki klimy.

Napisano

Szklanej kuli nie mam, więc pytanie podstawowe, jakie ciśnienie LP i HP czynnika ?

Napisano

> A to buczenie to skąd pochodzi? Nie jest to czasami praca wentylatora/wentylatorów przy skraplaczu

> (chłodnicy) klimy

albo brak pracy tych wentylatorow i sprezarka buczy bo wzrasta za bardzo cisnienie w układzie i wydajnosc spada

Napisano

> Witam wszystkich, mam następujący problem z klimatyzacją w moim samochodzie:

> Po włączeniu w ciepły dzień klima przez około 10min (czasami mniej) działa poprawnie, tj chłodzi.

> Po tym czasie klima zaczyna buczeć i wyraźnie spada siła chłodzenia. Buczenie nie jest bardzo

> głośne ale wyraźnie słyszalne, jego siła wzrasta wraz z obrotami silnika.

> W zeszłym roku robiony był przegląd klimy wraz z uzupełnieniem czynnika. Jego poziom był i jest

> prawidłowy, buczenie występowało już przed w/w przeglądem.

> Pacjent to Golf V z klimatronikiem, silnik 1.4 TSI 122KM.

> Jeśli macie jakieś pomysły, proszę o podzielenie się nimi.

> Z góry dziękuję za pomoc i sugestie

Sprężarka w tym aucie nie ma klasycznego sprzęgiełka i pracuje cały czas wink.gif

przyczyn może byc kilka i bez podlączenia kompa i parametrów to można by wrózyć zlosnik.gif pada w nich połączenie koła pasowego z wałkiem sprężarki ale nie sądze by to akurat buczało bo w tedy klima przestaje działać i już . Więc jeśli buczenie dochodzi z okolic sprężarki to rownie dobrze może to byc tez przepełniony układ wink.gif choc same sprężarki bym nie wykluczał bo padnięta sprężarka w VAGu to norma zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Szklanej kuli nie mam, więc pytanie podstawowe, jakie ciśnienie LP i HP czynnika ?

Dobre pytanie zlosnik.gif U diagnosty jeszcze nie byłem. Tzn byłem rok temu- wymieniono jakieś łożysko, miało być OK ale jak widać nie było. Wtedy była juz jesień więc nie można było sprawdzić rezultatu naprawy bo klima była włączana rzadko i działała pod małym obciążeniem.

Co do przepełnienia układu- to raczej nie to, klima zaczęła buczeć jeszcze zanim ktokolwiek sie do niej dotknął. Pracowała bezawaryjnie przez niemal 4 lata. Poziom czynnika w normie- to sprawdzono podczas pierwszej "naprawy".

Napisano
  • Autor

> albo brak pracy tych wentylatorow i sprezarka buczy bo wzrasta za bardzo cisnienie w układzie i

> wydajnosc spada

Ooo, to jest jakiś trop. Muszę to sprawdzić.

Napisano

> Dobre pytanie U diagnosty jeszcze nie byłem. Tzn byłem rok temu- wymieniono jakieś łożysko, miało

> być OK ale jak widać nie było. Wtedy była juz jesień więc nie można było sprawdzić rezultatu

> naprawy bo klima była włączana rzadko i działała pod małym obciążeniem.

> Co do przepełnienia układu- to raczej nie to, klima zaczęła buczeć jeszcze zanim ktokolwiek sie do

> niej dotknął. Pracowała bezawaryjnie przez niemal 4 lata. Poziom czynnika w normie- to

> sprawdzono podczas pierwszej "naprawy".

Pierwszej naprawy ? czyli rok ? to kupe czasu i nie gwarantuje że czynnika ciągle jest tam tyle ile powinno być zlosnik.gif

jeśli dobrze pamiętam w V brak pracy wentylatorów skutkowało by wywaleniem błędu na desce wink.gif