Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renault Scenic 1,9 dti 98km

Featured Replies

Napisano

Witam

Przymierzam się do kupna autka Renault Scenic, obejrzałem juz kilka modeli, wszytskie to benzyniaki, ale ostatnio trafiłem na diesla 1,9 dti. autko godne uwagi ze względu na stan , ale mam obawy co do silnika. jechałem juz w zyciu kilkoma dieslami ale tutaj sytuacja wyglada następująca: na początku autko jest mułowate, ale przywiekszej predkosci dostaje kopa i ciągnie. Nie wiem czy te silniki tak mają czy cos jest nie tak ?

Proszę o opinie na temat tych siników.

dzieki i pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Przymierzam się do kupna autka Renault Scenic, obejrzałem juz kilka modeli, wszytskie to

> benzyniaki, ale ostatnio trafiłem na diesla 1,9 dti. autko godne uwagi ze względu na stan ,

> ale mam obawy co do silnika. jechałem juz w zyciu kilkoma dieslami ale tutaj sytuacja wyglada

> następująca: na początku autko jest mułowate, ale przywiekszej predkosci dostaje kopa i

> ciągnie. Nie wiem czy te silniki tak mają czy cos jest nie tak ?

> Proszę o opinie na temat tych siników.

> dzieki i pozdrawiam

Mam lagune z tym silnikiem. Szalu moca nie robi, zachowuje sie tak jak piszesz. Bardzo oszczedny. Bardzo. Trwalosc turbiny raczej slaba. Zimny nieprzyjemnie klekocze choc nie az tak jak tdi od vaga.

Napisano
  • Autor

> Mam lagune z tym silnikiem. Szalu moca nie robi, zachowuje sie tak jak piszesz. Bardzo oszczedny.

> Bardzo. Trwalosc turbiny raczej slaba. Zimny nieprzyjemnie klekocze choc nie az tak jak tdi od

> vaga.

Autko bardzo zadbane i to mnie bardzo przyciąga, ale skoro uwazasz ze one tak mają smile.gif ...

Napisano

> Autko bardzo zadbane i to mnie bardzo przyciąga, ale skoro uwazasz ze one tak mają ...

To sie turbodziura nazywa idzie odkad zalaczy sie turbo

Napisano

> To sie turbodziura nazywa idzie odkad zalaczy sie turbo

Dołóżmy do tego brak zmiennej geometrii tej turbiny i efekt jest jak powyżej. Dodatkowo te silniki mają pewne opóźnienie w reakcji na wciśnięcie pedału gazu np. przy wyprzedzaniu i nic z tym nie zrobisz. Urok diesla.

Napisano
  • Autor

A czy głośna praca tej jednostki to norma ?

I dosyć mocno trzęsie lewarkiem zmiany biegów na wolnych obrotach - tak w dieslach jest ?

Pzodrawiam

Napisano

> A czy głośna praca tej jednostki to norma ?

> I dosyć mocno trzęsie lewarkiem zmiany biegów na wolnych obrotach - tak w dieslach jest ?

> Pzodrawiam

Podobno w dieslach tak jest. Niektóre to nawet zimą po rozruchu same się ze śniegu otrzepują. 893goodvibes.gif

Napisano

> To sie turbodziura nazywa idzie odkad zalaczy sie turbo

czyli jest taki stan, że silnik pracuje, a turbo nie pracuje? facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Witam

> Przymierzam się do kupna autka Renault Scenic, obejrzałem juz kilka modeli, wszytskie to

> benzyniaki, ale ostatnio trafiłem na diesla 1,9 dti.

z takim silnikiem to SCI PhI lub SCI PhII.

rozumiem, że wybierasz to drugie rozwiązanie smile.gif

Napisano

> Dołóżmy do tego brak zmiennej geometrii tej turbiny i efekt jest > jak powyżej.

też stawiam na brak zmiennej geometrii turbosprężarki

Napisano

VTG jest w dCi

Napisano

w dCi montowanych w SCII, przy czym też nie wszystkich

Napisano
  • Autor

podjąłem decyzję, skoro mam kupować autko rzekomo sprawne i za chwilę go naprawiać to mija się to z celem smile.gif

Napisano

uuu ciekawe podejście grinser006.gif

1) dlaczego masz go zaraz naprawiać?

2) jak kupisz inną markę, to nie będziesz musiał zaraz naprawiać?

Napisano

> podjąłem decyzję, skoro mam kupować autko rzekomo sprawne i za chwilę go naprawiać to mija się to z

> celem

Aha, znaczy igłę szukasz?

To powodzenia zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> uuu ciekawe podejście

> 1) dlaczego masz go zaraz naprawiać?

> 2) jak kupisz inną markę, to nie będziesz musiał zaraz naprawiać?

nie mówie, że inne marki się nie psują, nie ma niepsujących się aut, ale wydać kupe kasy i jeszcze dawać do mechanika chociaz sprzedajacy upiera sie ze wszystko ok mija się z celem smile.gif

Napisano

> nie mówie, że inne marki się nie psują, nie ma niepsujących się aut, ale wydać kupe kasy i jeszcze

> dawać do mechanika chociaz sprzedajacy upiera sie ze wszystko ok mija się z celem

Po czym wnosisz że ten egzemplarz jest zepsuty?

Napisano
  • Autor

> Po czym wnosisz że ten egzemplarz jest zepsuty?

tak jak pisałem wyżej, moim zdaniem ten silnik jest zbyt mułowaty jak na diesla no i tak nie miłosiernie latająca gałka biegów - albo dwumas albo poduszki skrzni do wymiany

Napisano

> tak jak pisałem wyżej, moim zdaniem ten silnik jest zbyt mułowaty jak na diesla no i tak nie

> miłosiernie latająca gałka biegów - albo dwumas albo poduszki skrzni do wymiany

albo kiepska kultura pracy silnika, taki urok