Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Instalacja 1- / 3- fazowa w bloku (zwiększenie mocy)

Featured Replies

Napisano

Jak już kiedyś pisałem - mam w mieszkaniu (blok wielka płyta z lat 80) instalację jednofazową.

W umowie z dostawca prądu (RWE) mam określoną moc dostarczaną: 5KW.

Postanowiłem zainstalować płytę indukcyjną o mocy 7,4 KW - Electrolux EHL7640FOK. I obawiam się o niedobór mocy elektrycznej.

Wystąpiłem więc do RWE o zwiększenie mocy do 10KW. To powinno wystarczyć na płytę i resztę mieszkania. Zgodę dostałem - ale wymaga to zmiany instalacji i licznika na 3-fazowy.

I w związku z tym mam pytania:

1. Jaka jest maksymalna moc do uzyskania w instalacji 1-fazowej ? (wolałbym nie przerabiać instalacji)

2. Gdyby jednak było to konieczne - ile może kosztować taka modernizacja instalacji (od zacisków do licznika - wraz z samym licznikiem). Instalację w mieszkaniu mam OK - co prawda tylko 1-fazową, ale płytę podłączyłbym po prostu na osobnej fazie. Lub (jeśli jest taka możliwość) do 2 różnych faz.

3. Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę ?

Napisano

Płyta potrafi działac na 3 fazach czy maksymalnie na 2?

Jaki jest faktycznie maksymalny pobór mocy (a nie sumaryczna moc wszystkich pól indukcyjnych) i wymagane zabezpieczenie?

Jakie będziesz miał zabezpieczenie przy tych 10kW 3x16A? Jakie masz teraz (25A?)

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Płyta potrafi działac na 3 fazach czy maksymalnie na 2?

Nie mam pojęcia - w instrukcji nic nie ma na ten temat.

Jak kupie to sprawdzę w praktyce.

> Jaki jest faktycznie maksymalny pobór mocy (a nie sumaryczna moc wszystkich pól indukcyjnych) i

> wymagane zabezpieczenie?

No właśnie te 7400W. Sumaryczna moc jest większa (4 x 3200)

> Jakie będziesz miał zabezpieczenie przy tych 10kW 3x16A?

Wg projekty z RWE - 20A. Domyślam się, że jest to 3 x 20A (na każdą fazę)

> Jakie masz teraz (25A?)

Nie wiem - nie mam dostępu do bezpieczników przed licznikiem. Ale zgaduję że właśnie 25A.

Napisano

> Płyta potrafi działac na 3 fazach czy maksymalnie na 2?

> Jaki jest faktycznie maksymalny pobór mocy (a nie sumaryczna moc wszystkich pól indukcyjnych) i

> wymagane zabezpieczenie?

> Jakie będziesz miał zabezpieczenie przy tych 10kW 3x16A? Jakie masz teraz (25A?)

> Krawiec

Ta płyta jest 1 fazowa. Tak wyczytałem ze specyfikacji bo zasilanie to 220-240V ok.gif

Napisano

> Ta płyta jest 1 fazowa. Tak wyczytałem ze specyfikacji bo zasilanie to 220-240V

To akurat o niczym nie świadczy. Moja też jest na 230 V, a działa na dwóch fazach, tylko po prostu na napięciu fazowym, a nie międzyfazowym.

Napisano

> To akurat o niczym nie świadczy. Moja też jest na 230 V, a działa na dwóch fazach, tylko po prostu

> na napięciu fazowym, a nie międzyfazowym.

A czy jakaś płyta "działa na napięciu międzyfazowym"? zlosnik.gif

Napisano

> To akurat o niczym nie świadczy. Moja też jest na 230 V, a działa na dwóch fazach, tylko po prostu

> na napięciu fazowym, a nie międzyfazowym.

Myślę że wtedy było by napisane 2x220-240V ale tu mogę się mylić niewiem.gif

Napisano

> Nie mam pojęcia - w instrukcji nic nie ma na ten temat.

Faktycznie ani słowa o tym jak ją można podłączyć, ani też jakie zabezpieczenie jest wymagane.

> Wg projekty z RWE - 20A. Domyślam się, że jest to 3 x 20A (na każdą fazę)

To problemu nie będzie o ile płyte można podpiąć do dwóch faz..

Krawiec

Napisano

> Faktycznie ani słowa o tym jak ją można podłączyć, ani też jakie zabezpieczenie jest wymagane.

> To problemu nie będzie o ile płyte można podpiąć do dwóch faz..

Mam mniejszy gabarytowo "odpowiednik" tej płyty Electroluxa, również o mocy 7,4kW ale bez funkcji łączenia pól. Płyta jest dwufazowa, ale oczywiście można ją podpiąć pod jedną fazę.

W opisach ma również podane 230-240V i to się przecież zgadza, bo na takim napięciu pracuje.

Na podłączenie elektryczne jest załączona osobna instrukcja (kartka).

Ta większa płyta na 100% też jest pod dwie fazy- przed zakupem rozkminiałem chyba wszystkie modele tej firmy i wszystkie miały takie samo podłączenie:

287698452-Schemat.jpg

Zabezpieczenia w mieszkaniu mam typowe, jakie dają w nowych blokach: osobny bezpiecznik na trójfazówkę 16A. Przydział mocy na mieszkanie to, o ile pamiętam 11kW.

post-76957-14352524064403_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Płyta jest dwufazowa, ale oczywiście można ją podpiąć pod jedną fazę.

Pytanie - czy warto inwestować w zmianę instalacji z 1-fazowej na 3-fazową tylko dla tej płyty ?

Napisano

> Pytanie - czy warto inwestować w zmianę instalacji z 1-fazowej na 3-fazową tylko dla tej płyty ?

Obawiam się, że to może być po prostu konieczne. Kup, zainstaluj, odpal na max wszystkie pola w płycie, włącz piekarnik, czajnik, pralkę, odkurzacz, suszarkę do włosów, czy co tam jeszcze masz i konieczność raczej wyjdzie sama.

Inna sprawa, to przekrój przewodów, pod które jednofazowo podepniesz płytę- pamiętaj, że urządzenia o takim maksymalnym poborze mocy w domu raczej nie miałeś.

Napisano
  • Autor

> Obawiam się, że to może być po prostu konieczne.

Też się tego obawiam...

> Inna sprawa, to przekrój przewodów, pod które jednofazowo podepniesz płytę- pamiętaj, że urządzenia

> o takim maksymalnym poborze mocy w domu raczej nie miałeś.

W ramach remontu mieszkania położyłem nową instalację w kuchni. Niestety - przewidziałem tylko jedną fazę dla płyty (ale mogę jeszcze dociągnąć drugą).

Napisano

To dociągnij. Jakie masz tam przewody?

Krawiec

Napisano

> Też się tego obawiam...

W sumie płyta rzadko działa na max, ale w takim przypadku nic innego nie włączysz, siedzisz przy świeczce i od czasu do czasu podnosisz eske zlosnik.gif

> W ramach remontu mieszkania położyłem nową instalację w kuchni. Niestety - przewidziałem tylko

> jedną fazę dla płyty (ale mogę jeszcze dociągnąć drugą).

Koniecznie.

M.

Napisano

> Też się tego obawiam...

> W ramach remontu mieszkania położyłem nową instalację w kuchni. Niestety - przewidziałem tylko

> jedną fazę dla płyty (ale mogę jeszcze dociągnąć drugą).

Wydaje mi się, że płyta podpięta pod jedną fazę będzie pobierała połowę mocy (7400/2) i nie pozwoli uruchomić więcej pól na pełnej mocy, np 2 na maxa zamiast 4 na maxa przy dwóch fazach. Rzadko się używa wszystkich pól na pełnej mocy. Ja na twoim miejscu sprawdziłbym w praktyce jak się zachowuje płyta na jednej fazie, czy ograniczone działanie Ci nie przeszkadza i wtedy zdecydował.

Napisano
  • Autor

> To dociągnij. Jakie masz tam przewody?

Przy jednej fazie z RWE nie miało sensu dociąganie drugiego obwodu.

Przekroju przewodu nie pamiętam - chyba 4mm (elektryk dobierał pod tę płytę - ale marudził, że to też trochę mało)

Napisano
  • Autor

> Ja na twoim miejscu sprawdziłbym w praktyce jak się

> zachowuje płyta na jednej fazie, czy ograniczone działanie Ci nie przeszkadza i wtedy

> zdecydował.

I w tym kierunku chcę iść.

Tylko najpierw położę dodatkowy przewód od licznika do kuchni. Jeśli będą problemy z zasilaniem płyty, to zmienię zasilanie mieszkania na 3-fazowe i dalej już sobie odpowiednio podłączę obwody w mieszkaniu (mam zrobione 7 osobnych obwodów, w tym trzy na kuchnię).

Napisano

> Obawiam się, że to może być po prostu konieczne. Kup, zainstaluj, odpal na max wszystkie pola w

> płycie, włącz piekarnik, czajnik, pralkę, odkurzacz, suszarkę do włosów, czy co tam jeszcze

> masz i konieczność raczej wyjdzie sama.

nie byłbym taki pewny. Indukcja, poza pierwszym etapem, grzeje impulsowo i nie na pełnej mocy. Sytuacje w których wszystkie pola działają na 100% w skali roku można policzyć na palcach.

Bardziej wymagające są klasyczne kuchnie elektryczne, z oporowymi płytkami, a jednak doświadczenie pokazuje, że 4. płytkowa kuchnia spokojnie działa na 1. fazie z bojlerem, który sam sobą rządzi.

Napisano

> nie pozwoli

> uruchomić więcej pól na pełnej mocy, np 2 na maxa zamiast 4 na maxa przy dwóch fazach. Rzadko

> się używa wszystkich pól na pełnej mocy.

Z jakichś powodów kolega jest skłonny wybulić dodatkowe 400-500zł więcej na płytę z funkcją mostka, czyli łączenia pól grzejnych parami, ze wspólnym ich sterowaniem. Byłoby głupio, gdyby nie mógł tej płyty wykorzystać w 100% jej możliwości, nawet nie grzejąc z pełną mocą.