Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test: ikona motoryzacji, pasek w tedeiku

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Ale one tam lądują głównie ze względu na DSG. to raczej interesu byś nie ubił

Wiesz, zepsute DSG w Australii może oznaczać nówkę sztukę w PL. Coś jak bite i wyeksploatowane niemieckie złomy po taksówkach są w Polsce zadbanymi, bezwypadkowymi igiełkami od Niemieckich emerytów.

rotfl.gifhahaha.gifwink.gif

Napisano

> Wiesz, zepsute DSG w Australii może oznaczać nówkę sztukę w PL. Coś jak bite i wyeksploatowane

> niemieckie złomy po taksówkach są w Polsce zadbanymi, bezwypadkowymi igiełkami od Niemieckich

> emerytów.

ale to wina Vag czy ludzi którzy szukają łatwej kasy??

Napisano

> Miałem okazję pojeździć ikoną, symbolem polskiej motoryzacji, obiektem westchnień każdego zmotoryzowanego Polaka: passatem w tedeiku.

Swoim przejechałem już 32tys.km (w czasie 10 miesięcy) więc się ustosunkuję do Twoich słów grinser006.gif

> O ile wcześniej jeździłem modelami B5

Wcześniej 4,5 roku użytkowałem B5 FL 131KM 6M, Trendline z dodatkami.

> Auto to B6 2.0TDI 140KM wersja highline, kombi. No i co my tu mamy.

2010 170KM 6M Highline + parę dodatków

> Nadwozie:

> Jak wygląda Passat każdy wie (w końcu śni o nim po nocach). IMO auto jest całkiem zgrabne, trochę drażni mnie ten chromowany grill i brak symetrii tylnych świateł. Poza tym bez zarzutu.

> Wewnątrz ładnie, ergonomicznie i wygodnie. Chociaż auto nie rozpieszcza ilością miejsca. Kubełkowe fotele są dość wygodne ale ja jestem pzyzwyczajony do wielkich kanap Epiki i trochę mi było ciasnawo. Nie wiem jak w długiej trasie, ale wydaje się że będzie mimo wszystko ok.

Jest ok. W B5 plecy czasami bolały. W B6 nigdy. Zdarzało mi się przejechać 600-800km bez wysiadania z auta. Zawsze było wygodnie i bez bólu.

> Podoba mi się kierownica, nie podoba mi się obsługa radia przy jej pomocy. Brakuje dedykowanych guziczków do zmiany stacji, trzeba przełączać komputer w tryb radia żeby zmienić stację.

Mi sterowanie pasuje. Ja mam nowszą wersję kierownicy (12 przycisków).

> Podłokietnik sprawia wrażenie twardego i tandetnego.

Czy tandetny to nie wiem, ale twardy jest. Goły łokieć opiera się mało komfortowo. W B5 był lepszy, ale mniej pojemny.

> Całkiem fajne zegary, ten niebieski

Białe są IMHO o wiele lepsze i dużo ładniejsze.

> drażni za to paląca się ciągle kontrolka przy włączonym tempomacie.

Mi nie przeszkadza. Jednak to pierwsze auto z tempomatem, które posiadam, Nie wiem jak jest w innych samochodach. Tempomat to bardzo przydatna rzecz.

> Upierdliwe uchwyty na kubki.

Nie używam. Często korzystam natomiast z kieszeni w drzwiach, mieszczącej 1,5l PET. Muszę jednak dodać, że nieco utrudnione jest wyjmowanie butelki podczas jazdy.

> wspólne dla wszystkich VAGów włączanie świateł przeciwmgłowych.

Fakt, to jest nieco dziwne rozwiązanie.

> Jazda:

> Zacznijmy od silnika. 2.0TDI CR pracuje nienajgorzej. Mruczy dość głośno ale dźwięk nie jest nieprzyjemny.

Po przesiadce z 1.9TDI-PD stwierdzam, że CR jest praktycznie niesłyszalny. Silnik jest cichszy a nadwozie lepiej wygłuszone. Do 150km/h jest naprawdę ok, można spokojnie rozmawiać bez podnoszenia głosu.

> Rozwijanie mocy nie zachwyca. Na jedynce nie ciągnie tak jak bym się spodziewał, dalej jest lepiej ale wrażenie laga jest aż do 2000-2200rpm.

Nawet 170KM jeździ żwawo dopiero powyżej 2000obr.min. B5 zbierał się o wiele lepiej z niskich obrotów. Np.gdy na na autostradzie trzeba zwolnić do 90-100km/h (np.z powodu wyprzedzających się TIRów) najlepiej zredukować do V żeby szybko powrócić do prędkości +150km/h. B5 zbierała się o wiele lepiej. Starsze auto miało Vmax ok.195km/h, B6 ma - o ile dobrze pamiętam - Vmax ponad 220km/h, więc może to kwestia innego zestopniowania skrzyni, a może kwestia softu (np.w celu przedłużenia żywotności koła dwumasowego). To tylko moje przypuszczenia...

> Dalej zawieszenie. W miarę ciche, w miarę komfortowe ale w porównaniu z moją kanapą jest głośniej i trzęsie.

W porównaniu do B5 jest o niebo lepiej. Może to kwestia mniejszego o ok.150tys.km przebiegu.

> Spalanie:

> Na trasie którą znam i jeżdżę też moim autem, przy zachowaniu takiego samego stylu jazdy pali jakieś 0,5l/100km mniej od Epiki. Dementuję zatem jakoby tedeiki paliły 3l/100km

Potwierdzam zlosnik.gif 2.0TSI pali więcej niż 3, więcej niż 4. Powiem więcej pali ponad 5l/100km!!! grinser006.gif

5,9l/100km - to średnia z 32 tys.km. Przy szybkiej jeździe bez problemu pokonuje granicę 7l/100km, przy bardzo szybkiej połyka ponad 8-9.

Przy ślimaczej jeździe jest ok.5l/100km.

1.9 TDI spalał więcej - średnio ok.6,3 (średnia z ok.120tys.km).

Na letnich oponach 235/45R17 spalanie jest większe, niż na zimówkach 205/55R16. W B5 miałem odpowiednio 205/55R16 i 195/65R15.

Dodam także, że auto bardzo rzadko uczestniczy w ruchu typowo miejskim (B5 także), stąd spalanie nie do końca jest miarodajne.

> Na autostradzie zapewne będzie lepiej bo moje auto ma tylko 5 biegów a Passat 6.

Przykładowo: trasa ok.850km, średnia 120km/h wg MFA, spalanie nieco ponad 6l/100km.

> Co mi się najbardziej podobało:

> Bardzo dobre (wręcz świetne) doświetlanie zakrętów.

Faktycznie rewelacja. Zarówno skrętne biksenony (bardzo fajnie jedzie się nocą po krętych górskich drogach) jak i doświetlanie zakrętów przy niskich prędkościach (H7 umieszczone w reflektorze) sprawują się świetnie. Super sprawa!

> Co mi się nie podobało:

> Silny zapach dieslowskich spalin na zewnątrz.

U mnie nie ma takiego problemu.

Ogólnie mogę stwierdzić, że w porównaniu do B5 FL (który w momencie sprzedaży miał prawie 230tys.km) jest:

- więcej miejsca w środku

- większy bagażnik

- o niebo lepsze światła (biksenon vs H7)

- dużo ciszej

- bardziej komfortowo

- spalanie jest mniejsze

- praktyczniejsze wnętrze (m.in. większe kieszenie w drzwiach przednich, kieszenie w drzwiach tylnych, pojemniejszy podłokietnik, zamykany schowek po lewej stronie kierownicy, wygodniejsze sterowanie MFA i radiem - przyciskami w kierownicy, itp.)

Nad lusterkiem jest schowek na okulary (jednak nie udało mi się tam schować żadnych okularów, ponieważ schowek jest za mały, jest więc bezużyteczny).

Napisano

> Zazdroszczę tych spojrzeń i westchnień jak stałeś na światłach.

Śmiesznie jest dopiero wtedy, gdy staną obok siebie dwie B6 zlosnik.gif

Zerkanie ukradkiem kto ma "większy wypas" jest naprawdę zabawne grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> A Ty po czym poznajesz ktora z miliona odmian tego samego silnika pod maską siedzi?

Na słupku drzwi po stronie kierowcy jest naklejka z VIN. Jest tam także umieszczony symbol silnika. Łatwo można sprawdzić, bez otwierania maski.

Napisano
  • Autor

> Na słupku drzwi po stronie kierowcy jest naklejka z VIN. Jest tam także umieszczony symbol silnika.

> Łatwo można sprawdzić, bez otwierania maski.

No, ale do tego trzeba:

- znać się na VAGach

- znać się na Passatach

- znać się na ich silnikach

Mi te kody i tak nic nie powiedzą. wink.gif

Napisano

> No, ale do tego trzeba:

> - znać się na VAGach

> - znać się na Passatach

> - znać się na ich silnikach

> Mi te kody i tak nic nie powiedzą.

Kod nic Ci nie powie, ale będziesz wiedział, co jest pod maską. Gdy ktoś zapyta, będziesz w stanie odpowiedzieć, a znawcy to zinterpretują grinser006.gif

ps.

Dodam, że Passat nie jest moim hobby grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> (...)

> Jest ok. W B5 plecy czasami bolały. W B6 nigdy. Zdarzało mi się przejechać 600-800km bez wysiadania

> z auta. Zawsze było wygodnie i bez bólu.

Wierzę na słowo. ok.gif

> Mi sterowanie pasuje. Ja mam nowszą wersję kierownicy (12 przycisków).

IMO ta nowa kierownica to jest niemal mistrzostwo świata. Zupełnie nieporównywalna ze starą.

893goodvibes.gif

> Czy tandetny to nie wiem, ale twardy jest. Goły łokieć opiera się mało komfortowo. W B5 był lepszy,

> ale mniej pojemny.

Jechałem B5 i tam był mięciutki welur. Tu mi się nie podobało.

> Białe są IMHO o wiele lepsze i dużo ładniejsze.

Zgadzam się. Ale te niebieskie też jakoś dają radę, choć myślałem że będą wkurzać. Ciekawe jak na długiej trasie nocą.

hmm.gif

> Mi nie przeszkadza. Jednak to pierwsze auto z tempomatem, które posiadam, Nie wiem jak jest w

> innych samochodach. Tempomat to bardzo przydatna rzecz.

Bardzo. U mnie jest tak, że kontrolka pali się tylko gdy tempomat jest aktywny. Po naciśnięciu "cancel" gaśnie. Zapala sie znów po ustawieniu prędkości lub naciśnięciu "resume". IMO tak jest lepiej, bo wiadomo w jakim trybie jedzie auto. Tutaj trzeba tego szukać na wyświetlaczu bo lampka pali się cały czas.

> Nie używam. Często korzystam natomiast z kieszeni w drzwiach, mieszczącej 1,5l PET. Muszę jednak

> dodać, że nieco utrudnione jest wyjmowanie butelki podczas jazdy.

To jest dobre, u mnie się w kieszeniach w drzwiach mało mieści.

> Fakt, to jest nieco dziwne rozwiązanie.

> Po przesiadce z 1.9TDI-PD stwierdzam, że CR jest praktycznie niesłyszalny. Silnik jest cichszy a

> nadwozie lepiej wygłuszone. Do 150km/h jest naprawdę ok, można spokojnie rozmawiać bez

> podnoszenia głosu.

Już mnie tu naprostowali że jeździłem 2.0 PD. ok.gif

> Nawet 170KM jeździ żwawo dopiero powyżej 2000obr.min. B5 zbierał się o wiele lepiej z niskich

> obrotów. Np.gdy na na autostradzie trzeba zwolnić do 90-100km/h (np.z powodu wyprzedzających

> się TIRów) najlepiej zredukować do V żeby szybko powrócić do prędkości +150km/h. B5 zbierała

> się o wiele lepiej. Starsze auto miało Vmax ok.195km/h, B6 ma - o ile dobrze pamiętam - Vmax

> ponad 220km/h, więc może to kwestia innego zestopniowania skrzyni, a może kwestia softu (np.w

> celu przedłużenia żywotności koła dwumasowego). To tylko moje przypuszczenia...

Jeździłem tym 170KM w Superbie z DSG. Fantastyczne połączenie.

ok.gifok.gifok.gif

> W porównaniu do B5 jest o niebo lepiej. Może to kwestia mniejszego o ok.150tys.km przebiegu.

> Potwierdzam 2.0TSI pali więcej niż 3, więcej niż 4. Powiem więcej pali ponad 5l/100km!!!

> 5,9l/100km - to średnia z 32 tys.km. Przy szybkiej jeździe bez problemu pokonuje granicę 7l/100km,

> przy bardzo szybkiej połyka ponad 8-9.

> Przy ślimaczej jeździe jest ok.5l/100km.

> 1.9 TDI spalał więcej - średnio ok.6,3 (średnia z ok.120tys.km).

> Na letnich oponach 235/45R17 spalanie jest większe, niż na zimówkach 205/55R16. W B5 miałem

> odpowiednio 205/55R16 i 195/65R15.

> Dodam także, że auto bardzo rzadko uczestniczy w ruchu typowo miejskim (B5 także), stąd spalanie

> nie do końca jest miarodajne.

> Przykładowo: trasa ok.850km, średnia 120km/h wg MFA, spalanie nieco ponad 6l/100km.

Mój spali w takich warunkach co najmniej 1,5l więcej. Ale ja nie mam szóstego biegu.

frown.gif

> Faktycznie rewelacja. Zarówno skrętne biksenony (bardzo fajnie jedzie się nocą po krętych górskich

> drogach) jak i doświetlanie zakrętów przy niskich prędkościach (H7 umieszczone w reflektorze)

> sprawują się świetnie. Super sprawa!

Skrętnymi ksenonami już jeździłem, jeździłem też autami z doświetlaniem w przeciwmgłowych. Ale to doświetlanie dodatkowymi żarówkami w reflektorze jest naprawdę świetne.

ok.gif

> U mnie nie ma takiego problemu.

Pewnie masz DPF.

> Ogólnie mogę stwierdzić, że w porównaniu do B5 FL (który w momencie sprzedaży miał prawie

> 230tys.km) jest:

> - więcej miejsca w środku

> - większy bagażnik

> - o niebo lepsze światła (biksenon vs H7)

> - dużo ciszej

> - bardziej komfortowo

> - spalanie jest mniejsze

> - praktyczniejsze wnętrze (m.in. większe kieszenie w drzwiach przednich, kieszenie w drzwiach

> tylnych, pojemniejszy podłokietnik, zamykany schowek po lewej stronie kierownicy, wygodniejsze

> sterowanie MFA i radiem - przyciskami w kierownicy, itp.)

IMO auto jest dużo lepsze od B5. B5 mi za bardzo przypomina Golfa czwórkę, którego nie udało mi się polubić.

> Nad lusterkiem jest schowek na okulary (jednak nie udało mi się tam schować żadnych okularów,

> ponieważ schowek jest za mały, jest więc bezużyteczny).

Tandetne schowki na okulary to temat-rzeka. Zdarza się wielu producentom.

Napisano

to zamiast tworzyc watek mini test bylo napisac przejechalem sie passatem z dieslem.

jak sie robi test to warto wiedziec chociaz co sie testuje...

Napisano

> Tandetne schowki na okulary to temat-rzeka. Zdarza się wielu producentom.

Te schowki służą chyba tylko okularom typu "Aviator". W Golfie też mam to samo - sportowych okularów p.słonecznych nie upchniesz.

mar00ha

Napisano

> Bardzo. U mnie jest tak, że kontrolka pali się tylko gdy tempomat jest aktywny. Po naciśnięciu "cancel" gaśnie. Zapala sie znów po ustawieniu prędkości lub naciśnięciu "resume". IMO tak jest lepiej, bo wiadomo w jakim trybie jedzie auto. Tutaj trzeba tego szukać na wyświetlaczu bo lampka pali się cały czas.

To sprawdzę. Często z tempomatu korzystam, ale ciężko mi powiedzieć, kiedy dokładnie świeci się kontrolka blush.gif

> Jeździłem tym 170KM w Superbie z DSG. Fantastyczne połączenie.

Chciałem 170KM+DSG ale zabrakło mi cierpliwości w poszukiwaniu takiego egzemplarza. Dlatego mam 6M.

> Pewnie masz DPF.

Tak, mam.

Napisano
  • Autor

> to zamiast tworzyc watek mini test bylo napisac przejechalem sie passatem z dieslem.

Mini test oznacza właśnie: przejechałem się autem takim a takim. Poczytaj inne mini testy. Ja nie jestem Auto Motor & Sport żeby przed każdą przejażdżką jakimś dupowozem studiować dane, wyposażenie i bóg wie czego tam jeszcze sobie zażyczą.

> jak sie robi test to warto wiedziec chociaz co sie testuje...

Przecież napisałem: paska w tedeiku. 033102bebe_1_prv.gifhehe.gif

Napisano

> Mini test oznacza właśnie: przejechałem się autem takim a takim. Poczytaj inne mini testy. Ja nie

> jestem Auto Motor & Sport żeby przed każdą przejażdżką jakimś dupowozem studiować dane,

> wyposażenie i bóg wie czego tam jeszcze sobie zażyczą.

> Przecież napisałem: paska w tedeiku.

jaki silnik ?

Napisano
  • Autor

> jaki silnik ?

TeDeI.

A który z setki odmian to już niech sobie ustalą fani marki. Dla mnie TDI to TDI, dzielą się na: słabe i mocne oraz nowe i stare.

Ten akurat był średnio mocny i średnio stary.

Napisano

> TeDeI.

> A który z setki odmian to już niech sobie ustalą fani marki. Dla mnie TDI to TDI, dzielą się na:

> słabe i mocne oraz nowe i stare.

> Ten akurat był średnio mocny i średnio stary.

Trochę śmieszny już jesteś no.gif w epice jest może jeden silnik, ale hdi, tdci, jtd, cdti są też w przeróżnych wariantach, mocach itd albo nawet tdci = hdi i rózne inne mixy

astra ctdi ma od 75 do 165km 3 rózne pojemności, silniki różnych producentów tutaj to się dopiero trzeba orientować, a Ty się uparłeś że tylko TDI są różne.

Napisano
  • Autor

> Trochę śmieszny już jesteś w epice jest może jeden silnik, ale hdi, tdci, jtd, cdti są też w

> przeróżnych wariantach, mocach itd albo nawet tdci = hdi i rózne inne mixy

> astra ctdi ma od 75 do 165km 3 rózne pojemności, silniki różnych producentów tutaj to się dopiero

> trzeba orientować, a Ty się uparłeś że tylko TDI są różne.

Śmieszne jest wymaganie od kogoś kto się autem wokół komina przejechał żeby studiował katalogi, dane i numery oznaczeń oraz je rozkodowywał żeby rozkminić co tam producent akurat miał ochotę pod maską umieścić.

Ile razy mam napisać, że średnio mnie interesują silniki VW, Opla czy innej Toyoty? Gdybym jeździł Mondeo to też bym wiedział tyle że to TDCi (bo tak ma z tyłu napisane) i jaką ma moc ewentualnie. I tyle wiem też tutaj. W większości wypadków to wystarczy, a czy tam siedzi silnik X o tej samej mocy, pojemności i oznaczeniu czy identycznej mocy, pojemności i oznaczenia Y, a różni się VINem i nalepką gdzieśtam to naprawdę nie mój problem.

Ja rozumiem że VW w tedeiku jest w Polsce obiektem kultu i fanboje obudzeni w środku nocy są w stanie jednym tchem wyrecytować wszystkie odmiany wszystkich silników ale ja do do nich nie należę. Pomyłka już dawno została wyjaśniona więc nie rozumiem o co jeszcze można się tu czepiać.

Napisano

> U mnie jest tak, że kontrolka pali się tylko gdy tempomat jest aktywny. Po naciśnięciu "cancel" gaśnie. Zapala sie znów po ustawieniu prędkości lub naciśnięciu "resume".

Sprawdziłem jak jest u mnie: kontrolka na tarczy prędkościomierza świeci się jedynie wówczas, gdy tempomat jest aktywny.

Napisano
  • Autor

> Sprawdziłem jak jest u mnie: kontrolka na tarczy prędkościomierza świeci się jedynie wówczas, gdy

> tempomat jest aktywny.

Czyli zmienili to w wersji z nowymi zegarami.

ok.gif