Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ocieplenie domy dwuwarstwowe?

Featured Replies

Napisano

Mam ocieplenie domu 6 cm steropianu na to tynk. Tynk w dobrym stanie - nie znajduję miejsca w którym by coś się z nim dzialo...

Ale 6 cm to jakby troche mało....jak na dzisiejsze czasy.

czy robi się/bedzie sie trzymalo? dołozenie powiedzmy 10 cm styropianu na wierzch? czy to głupi pomysl i teraz muszę się męczyc z tym co mam?

ps. jalby to nie był ten kacik - bo w końcu sam tego nie będę robił proszę modów o przeniesienie na własciwszy - choćby na turystyczny... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

standard od kilku lat czyli "dopieplanie docieplenia", kolkowanie oczywiscie lacznikami z trzepieniem metalowym

Napisano

> Mam ocieplenie domu 6 cm steropianu na to tynk. Tynk w dobrym stanie - nie znajduję miejsca w

> którym by coś się z nim dzialo...

> Ale 6 cm to jakby troche mało....jak na dzisiejsze czasy.

> czy robi się/bedzie sie trzymalo? dołozenie powiedzmy 10 cm styropianu na wierzch? czy to głupi

> pomysl i teraz muszę się męczyc z tym co mam?

Jak masz 6, to dałbym jeszcze 8.

12-15 cm to zdaje się obecnie zalecane minimum.

Tylko niech majstrzy dobrze to przymocują odpowiednimi kołkami.

Napisano
  • Autor

> Jak masz 6, to dałbym jeszcze 8.

> 12-15 cm to zdaje się obecnie zalecane minimum.

> Tylko niech majstrzy dobrze to przymocują odpowiednimi kołkami.

Czyli jestem spokojniejszy, bo jednak widzę ze powinienem docieplic...

Dzieki.

Napisano

> standard od kilku lat czyli "dopieplanie docieplenia", kolkowanie oczywiscie lacznikami z

> trzepieniem metalowym

Dlaczego metalowym? Przecież to będą mostki cieplne w izolacji.

Napisano
  • Autor

> W najnowszych projektach jest 12-15 cm styropianu na elewacji

CZyli skoro mam 6 to jak dołoze 8 będzie 14 cm... faktycznie chyba tyle wystarczy...

Napisano
  • Autor

> IMO w zupełności.

> Więcej ciepła będą okna oddawać

Hm okna mam 3 szybowe o współczynniku 0,5... czegośtam W/K*m2?

Napisano

> Mam ocieplenie domu 6 cm steropianu na to tynk. Tynk w dobrym stanie - nie znajduję miejsca w

> którym by coś się z nim dzialo...

> Ale 6 cm to jakby troche mało....jak na dzisiejsze czasy.

> czy robi się/bedzie sie trzymalo? dołozenie powiedzmy 10 cm styropianu na wierzch? czy to głupi

> pomysl i teraz muszę się męczyc z tym co mam?

> ps. jalby to nie był ten kacik - bo w końcu sam tego nie będę robił proszę modów o przeniesienie na

> własciwszy - choćby na turystyczny...

Wiesz ociepla sie nei dlatego ze jest sie lub nie jest na czasie, tylko zeby to mialo sens.

Znajdz kogos, kto zrobi Ci operat/audyt OZC lub ewetulanie sam zrob, bedziesz wiedzial czy warto i ile warto. Jezeli dom ma kiepskie okna, slabo docieplony dach i brak ocieplenia fundamentow a do tego zrodla ciepla to wegiel to i 6cm starczy. W OZC m.in. mozesz sobie wyliczyc spadek ilosci kwh/rok w zwiazku z planowanym dociepleniem co mozna przeliczyc na koszty i czas zwrotu inwestycji, pozwala to zoptymalizowac dobor grubosci (pomijam inne ograniczenia).

Kleic do docieplenia oczywiscie mozna, trzeba pomyslec tylko nad chemia i kolkami/dyblami.

Napisano

> Wiesz ociepla sie nei dlatego ze jest sie lub nie jest na czasie, tylko zeby to mialo sens.

> Znajdz kogos, kto zrobi Ci operat/audyt OZC lub ewetulanie sam zrob,

O wlasnie - udalo Ci sie znalezc kogos rozsadnego, kto do tego wyliczylby moce obwodow CO? Ja do tej pory mam do czynienia tylko z samymi frajerami no.gif

Napisano
  • Autor

> Wiesz ociepla sie nei dlatego ze jest sie lub nie jest na czasie, tylko zeby to mialo sens.

Ale przyznasz że jeżeliby koszty ogrzewania były np 3x nizsze sensu by nie było?

> Znajdz kogos, kto zrobi Ci operat/audyt OZC lub ewetulanie sam zrob, bedziesz wiedzial czy warto i

> ile warto.

Wg mojej kalkulacji warto

Napisano
  • Autor

> To tym bardziej trzeba ściany docieplić

Zwłaszcza że w szeregowcu mam do docieplenia tylko 80m2

Zreszta moze i bym nie docieplał ale ogrzewanie mam z sieci ciepłowniczej i własnie przed 3 dniami dostawca wypowiedział mi (oraz sąsiadom) umowę stawiając bardzo kosztowne i trudne do spełnienia warunki nowej dostawy...

bo żąda rozdzielenia instalacji na poszczególne segmenty z osobnym doprowadzeniem ciepła do kazdego od węzła + elektroniczne liczniki z bezprzewodowym odczytem na koszt odbiorcy.(do tej pory rozliczaliśmy się wspólnie a między soba poprzez podzielniki - mamy wspólne piony)

Wg wstępnych kalkulacji koszty przeróbek przekraczają 12 tys zł na segment

Do tego jesienia ub roku skończyłem wreszcie kapitalny remont wnętrza - i jakoś nie mam ochoty burzyć tego za co własnie zapłaciłem i jeszcze spłacam kredyt zlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gif

A skoro płacę relatywnie mało za ogrzewanie - za ostatnia zimę 1740 zł za poprzednią 2300 zł. przyszło mi do glowy docieplenie domu i ogrzewanie kominkiem oraz w razie potrzeby dogrzewanie elektryczne.

edit: Własnie uswiadomiłem sobie że za ciepło płacę jeszcze mnie - w w kwotach podanych powyżej zawiera się 246 zł opłaty dla firmy zawiadującej podzielnikami

Sądzę że po dociepleniu ilość potrzebnego ciepła spadnie znacząco. Poza ścianami docieplę tez strop - ale to niemal bezkosztowo bo ułożenie wełny mineralnej na nieużytkowym poddaszu raczej mnie poza kosztem zakupu jakoś nie szarpnie finansowo.

Napisano

> Zwłaszcza że w szeregowcu mam do docieplenia tylko 80m2

Obawiam się, że to to ocieplenie będzie w takim razie nieodczuwalne i nieuzasadnione ekonomicznie.

Coś tam da ale ucieczka ciepła przez ściany zewnętrzne to jedynie ułamek całych strat a u Ciebie tych ścian jest niewiele. To już ułamek ułamka...

Licząc po łebkach po dociepleniu 6cm. będziesz miał zmniejszenie strat energii przez ściany o kilkaset W. To będzie w zależności od materiału ściany nośnej od 20 do 50% poprawy.

Natomiast na wymianie powietrza jeśli nie masz rekuperacji tracisz kilka kW.

Jeśli ściany są np. z Ytong-a to efekt docieplenie będzie jeszcze słabszy.

Powinien policzyć to specjalista od audytu energetycznego i będzie wiadomo czy w ogóle warto.

Napisano

> O wlasnie - udalo Ci sie znalezc kogos rozsadnego, kto do tego wyliczylby moce obwodow CO? Ja do

> tej pory mam do czynienia tylko z samymi frajerami

Nie .. nie szukalem, zrobilem sobie kilka szkolen online z audytora, troche poczytalem i sam zrobilem audyt wink.gif, najpierw otrzymalem wynik zgodny z projektem, pozniej zmodyfikowalem tak, zeby to mialo racjonalny sens.

Poszukaj na forum muratora jest kilku userow co robia takie rzeczy. Jak nie bedzie mogl znalezc to moge poszukac.

Co ciekawe napisalem do kulku audytorow co robia certyfikaty z allegro, (widzac, ze robia to na OZC), ze potrzebuje audyt ale z plikiem do OZC, czy moga zrobic ... zero odzewu, a niby odpowiadaja na kazdy mail tak stalo w aukcji grinser006.gif

Napisano

> Ale przyznasz że jeżeliby koszty ogrzewania były np 3x nizsze sensu by nie było?

po czym wnosisz ze bedzie roznica 3x ?

> Wg mojej kalkulacji warto

Pytanie co znaczy warto .. koszt pewnie spadna, ale liczyles po jakim okresie czasu zwroci sie inwestycja ?

Napisano
  • Autor

> po czym wnosisz ze bedzie roznica 3x ?

Nie wnoszę, pisze ze gdyby ceny mediów służących do ogrzewania były 3x niższe to ocieplenie byłoby bez sensu...

> Pytanie co znaczy warto .. koszt pewnie spadna, ale liczyles po jakim okresie czasu zwroci sie

> inwestycja ?

U mnie alternatywą jest wyłożenie przynajmniej 12 tys zł na nowe przyłącze do sieci miejskiej oraz rozbabranie dopiero co wykończonego domu... i opłaty po staremu...

To wolę zapłacić powiedzmy 8 tys zł za docieplenie...

grzać kominkiem i prądem i mieć w głębokim poważaniu miejskiego monopolistę...

Napisano

> Co ciekawe napisalem do kulku audytorow co robia certyfikaty z allegro, (widzac, ze robia to na

> OZC), ze potrzebuje audyt ale z plikiem do OZC, czy moga zrobic ... zero odzewu, a niby

> odpowiadaja na kazdy mail tak stalo w aukcji

Ci z muratorow i innych for nawet nie maja czasu albo checi albo jaj na maila odpisać. Albo ciągle mówią 'bedzie gotowe za tydzień. Ot, profesjonaliści...

Napisano

> Nie wnoszę, pisze ze gdyby ceny mediów służących do ogrzewania były 3x niższe to ocieplenie byłoby

> bez sensu...

tak, ale dlaczego akurat 3x wink.gif ?

> U mnie alternatywą jest wyłożenie przynajmniej 12 tys zł na nowe przyłącze do sieci miejskiej oraz

> rozbabranie dopiero co wykończonego domu... i opłaty po staremu...

> To wolę zapłacić powiedzmy 8 tys zł za docieplenie...

> grzać kominkiem i prądem i mieć w głębokim poważaniu miejskiego monopolistę...

ale sam widzisz, ze nie wiesz tak na prawde na ile da Ci dolozenie styro i ile tego styro ? Tj pisalem w skrajnych przypadkach moze nie dac zauwazalnej roznicy. Dlatego lepiej odzalowac te kilka stowek i wiedziec co i jak zrobic z domem, bo takie strzelanie 5, 10 czy 20cm styro bez wiedzy o domu i grzewaniu nie wiele wnosi.

Napisano

> Ci z muratorow i innych for nawet nie maja czasu albo checi albo jaj na maila odpisać. Albo ciągle

> mówią 'bedzie gotowe za tydzień. Ot, profesjonaliści...

IMHO to nie profesjonalisci, tylko sami sie nauczyli ... wiem ze kilka osob chwalilo ich za zrobienie modelu ozc i doradzenie, niestety nie pamietam z glowy, trzeba by poszukac na FM.

Napisano

> IMO wystarczą standardowe kołki.

Przy założeniu, że nowy styropian będzie klejony do starej ściany.

Napisano
  • Autor

> tak, ale dlaczego akurat 3x ?

A jakbym napisał 2x albo 4 x tez bys pisał dlaczego? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

> ale sam widzisz, ze nie wiesz tak na prawde na ile da Ci dolozenie styro i ile tego styro ?

mioze i będę musiał zrobic audyt - ten watek tak naprawdę miał dac mi odpowiedź czy technicznie jest to wykonalne

> kilka stowek i wiedziec co i jak zrobic z domem, bo takie strzelanie 5, 10 czy 20cm styro bez

> wiedzy o domu i grzewaniu nie wiele wnosi.

Wiesz róznica w kosztach styropianu pomiędzy np 5 cm a 10 cm przy ocieplaniu 80m2 jest dla mnie zaniedbywalna...to raptem 4 m3 w materiale...

A biorąc pod uwage otwory to pewnie jeszcze mniejsza...

Napisano
  • Autor

> Przy założeniu, że nowy styropian będzie klejony do starej ściany.

Czyli sugerujesz żeby zerwać stare ocieplenie? no tego nie zrobię...

Napisano
  • Autor

> Kołki muszą sięgnąć litej ściany.

Hm dla mnie to oczywiste... ale masz rację jestem sobie w stanie wyobrazic "fachofcuf" to kołkowaliby nowy styropian do starego...

Napisano

> A jakbym napisał 2x albo 4 x tez bys pisał dlaczego?

Tak, bo to są koszty które ponosisz

> mioze i będę musiał zrobic audyt - ten watek tak naprawdę miał dac mi odpowiedź czy technicznie

> jest to wykonalne

jest

> Wiesz róznica w kosztach styropianu pomiędzy np 5 cm a 10 cm przy ocieplaniu 80m2 jest dla mnie

> zaniedbywalna...to raptem 4 m3 w materiale...

podobnie jak 10 a 15 czy 15 a 20 ..

własnie jestem na etapie wyboru firmy i systemu od elewacji w moim domu i styro (20cm) w moim przypadku to (jedynie) 30% kosztów całości

> A biorąc pod uwage otwory to pewnie jeszcze mniejsza...

Napisano
  • Autor

> Tak, bo to są koszty które ponosisz

Nie - pisze o hipotetyczne cenie mediów grzewczych - jesliby węgiel/gaz/olej opalowy/ prad był kilka razy tańszy to nikt nie ocieplałby domów...

Podobnie jak w Kuwejcie nikt nie zastanawia się ile litrów paliwa spala samochód..

Napisano

> Kołki muszą sięgnąć litej ściany.

Są i takie 20 cm, więc to nie problem.

Napisano

> Czyli sugerujesz żeby zerwać stare ocieplenie? no tego nie zrobię...

Wcale nie sugeruję rwania starego. Natomiast sugeruję naklejenie nowego na to poszycie, które masz na starym, a dodatkowo montaż plastikowymi kołkami przechpdzącymi przez nową i starą warstwę styropianu aż do właściwej ściany. Zakładam, że mówimy o domu jednorodzinnym, a nie wieżowcu.