Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

z czym do ludzi?! no ale...

Featured Replies

Napisano

Przyznam ze w Polsce to jakies przewrazliwienie z tym 4x4, tzn jak auto ma znaczek "4x4" to od razu dookola zbiera sie gromada fachowcow i komentuje do czego sie auto nie nadaje. Tym bardziej ze w Polsce jest zakaz jazdy po lesie wiec technicznie jazdy w teren jest jak na lekarstwo (teren prywatny kolo chalupy pomijam) wiec kazde auto, niezaleznie od znaczka bedzie przeznaczone raczej do normalnej jazdy niz jakiejkolwiek terenowej. Wiec jego mozliwosci terenowe sa raczej zawsze bardzo drugorzedne.

W USA codziennie widywalem dziesiatki najnowszych Grand Cherokee, LR4, G500, 4Runnerow, Land Cruiserow i Lexusow Prado z ktorych ani jeden NIGDY nie zjechal ani nie zjedzie z asfaltu, i nikt tam na ulicy nigdy nie oczekuje ze zobaczy takie auto poza asfaltem, (a jakby sie pojawilo poza asfaltem to by pewnie by bylo duzo zaskoczonych gapiow i ktos zadzwonilby po policje ze szaleniec niszczy drogie auto pewnie kradzione)- i jakos nigdy nie slyszalem zeby ktos komentowal cokolwiek. Kazdy kupuje dla siebie fajne i wygodne auto do codziennej jazdy po miescie (a kazdy ma swoja definicje fajnosci i wygodnosci, wysokosci fotela w stosunku do asfaltu, tolerancji nierownosci na drogach plus pojemnosci kabiny/bagaznika). Oczekiwanie ze zwykle drogim lub bardzo drogim autem terenowym/ pseudoterenowym jezdzi sie w teren jest tak samo niedorzeczne jak oczekiwanie ze bardzo drogim autem sportowym/wyscigowym ktos bedzie uprawial sport lub wyscigi. Jakbys jeden z drugim popracowal 10-20 lat na takie Ferrari lub Porsche to szybko odechcialoby ci sie sportu i wyscigow. A autko warto miec bo fajne.. Po to sie zyje zeby miec fajne rzeczy jak ktos je lubi.

Napisano

Piszesz jak ktoś kto nigdy z asfaltu nie zjedzie, ja raczej myślę innymi kategoriami zlosnik.gif

Napisano

> Piszesz jak ktoś kto nigdy z asfaltu nie zjedzie, ja raczej myślę innymi kategoriami

No mysle, ze jest tutaj przynajmniej kilka takich osob grinser006.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Weźcie fachowcy zejdźcie z chłopaka, kupił sobie to co kupił, jak widać pierwsze 4x4. Pojeździ,

> popatrzy i zdecyduje czy wystarczy mu, czy chce iść dalej. Dyskusji o tym który ATek się

> bardziej nadaje do upalania nawet nie chcę komentować

ok.gif DOkładnie ok.gif

Ja też lubię napęd 4x4 i lekko wyższe zawieszenie. Ot tyle żeby wygodnie jeździć po twardym, a jednocześnie nie zapierniczać z grilem pod pachą od asfaltu do miejsca pikniku.

Ktoś inny odpoczywa jak utopi brykę po klamki w błocku i pół niedzieli ja wyciąga. palacz.gif Każdemu według woli.

PS

Mieliśmy taką Sportage w pracy służbową przez wiele lat. Lekko w energetyce nie miała, a nie stwierdzałem jakichś poważnych kłopotów. Poszła na przetarg z jakimś kosmicznym przebiegiem.

Napisano
  • Autor

> PS

> Mieliśmy taką Sportage w pracy służbową przez wiele lat. Lekko w energetyce nie miała, a nie

> stwierdzałem jakichś poważnych kłopotów. Poszła na przetarg z jakimś kosmicznym przebiegiem.

podobno największym problemem tych KIA jest rdza... hmm.gif

Napisano

> podobno największym problemem tych KIA jest rdza...

Ja jeździłem tym okazjonalnie ale dramatu nie stwierdzałem. Dodam, że nikt się z nim nie pieścił, wosku nie widziało całe życie, po prostu szlauchem spłukane po robocie i pod chmurę. Może to być kwestia, jaki się trafi egzemplarz. hmm.gif

Napisano

> ale fiat ni ma 4x4 Ma Sedici.... ale to nie jest w sumie Fiat tylko Suzuki ze znaczkiem fiata

No ale ze znaczkiem FIAT i w salonie tegoż kupiony. I się nie psuje. A powinien, bo jak czytam na AK, to sam znaczek powoduje ponadprzeciętną awaryjność. rotfl.gif A najwięcej o niej wiedza ludzie, którzy nigdy Fiata nie mieli. Tylko niech ktoś mi wytłumaczy, jakim cudem na placach u mechaników zalegają nie Fiaty a cała gama "kultowych" marek (celowo nie piszę jakich biglaugh.gif bo wszyscy wiedzą)? rotfl.gif

Napisano

ja mam fiata, ideał nie jest, ale śmiga w miarę przyjemnie i za tą kasę jest ok

Napisano
  • Autor

> No ale ze znaczkiem FIAT i w salonie tegoż kupiony. I się nie psuje. A powinien, bo jak czytam na

> AK, to sam znaczek powoduje ponadprzeciętną awaryjność. A najwięcej o niej wiedza ludzie,

> którzy nigdy Fiata nie mieli.

tak samo jak słyszlem nie raz chwalenie OPLA... często... 1.9CDTI... jaki to wspaniały!

a przecież najważniejsze ma z Fiata biglaugh.gif

> Tylko niech ktoś mi wytłumaczy, jakim cudem na placach u

> mechaników zalegają nie Fiaty a cała gama "kultowych" marek (celowo nie piszę jakich bo

> wszyscy wiedzą)?

no własnie... ciężko o Fiata... icon_rolleyes.gif

fiaty nie są złe ok.gif tylko upierdliwe biglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

> tak samo jak słyszlem nie raz chwalenie OPLA... często... 1.9CDTI... jaki to wspaniały!

> a przecież najważniejsze ma z Fiata

> fiaty nie są złe tylko upierdliwe

.. np przez skrzynie Opla grinser006.gif

Napisano

> ale ta 6b to fiata podobno

u mnie siedzi Opla .. i posypaly sie lozyska tuz po gwrancji sick.gif zrobione w ASO i teraz powinny przejezdzic cale auto grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie siedzi Opla .. i posypaly sie lozyska tuz po gwrancji zrobione w ASO

łuu.. niemożliwe... sprawdź czy na pewno opla grinser006.gif

>i teraz powinny

> przejezdzic cale auto

tja... POWINNY... rotfl.gif

Napisano

> łuu.. niemożliwe... sprawdź czy na pewno opla

znana usterka, ASO robi po kosztach, skrzynia oplowska na 200% grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> a do/na Kuklówkę jedzie ?

ale o co chodzi? hmm.gif

> auto ok.

> całkiem fajne

taki tam... staroć do poprawek grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> znana usterka, ASO robi po kosztach, skrzynia oplowska na 200%

ajaajj... a mówiooo, że niemieckie to takie cuda techniki grinser006.gif

Napisano

> u mnie siedzi Opla .. i posypaly sie lozyska tuz po gwrancji zrobione w ASO i teraz powinny

> przejezdzic cale auto

W poprzedniej robocie mieliśmy kilka Fiatów Stilo, z silnikami Fiata i Opla, ZTCP to sypały się łożyska tych z silnikami oplowskimi (skrzynia chyba też Opla była). Zresztą, nie tylko łożyska smile.gif