Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

warto zaplacic za akrylowa blache?

Featured Replies

Napisano

pytam bo mam zamiar kupic blaszak i nie jestem pewnien czy warto doplacic te pare stowek do akrylowj blachy w stosunku do cynkowanej.

Garaz bedzie stal na placu ok 5 lat zanim sie wybuduje a potem moze za kolejne 2 lata go ocieple niewiem.gifhmm.gif

Napisano

IMVHO nie, lepiej dopłacić do porządnego ocynku I.gat.

5lat wytrzyma blaszak z marnym ocynkiem bez większych problemów. Z dobrym ocynkiem wytrzyma 10-15lat, ważne żeby profile konstrukcji były porządnie pomalowane, albo pomalować jest samemu.

Napisano

> pytam bo mam zamiar kupic blaszak i nie jestem pewnien czy warto doplacic te pare stowek do

> akrylowj blachy w stosunku do cynkowanej.

> Garaz bedzie stal na placu ok 5 lat zanim sie wybuduje a potem moze za kolejne 2 lata go ocieple

Nie warto dopłacać.

Mam blaszaka już ponad 3 lata. Blach w II gat. nic nie rusza. Za to kątowniki, z których zbudowana jest konstrukcja rdza chrupie aż miło zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie warto dopłacać.

> Mam blaszaka już ponad 3 lata. Blach w II gat. nic nie rusza. Za to kątowniki, z których zbudowana

> jest konstrukcja rdza chrupie aż miło

dlatego tez sadze ze zamiast doplacac za blache 650 zl (6x4m, dwuspad) to chyba doplace 500zl zeby zrobili z profilu zamknietego konstrukcje ok.gif

Napisano

> dlatego tez sadze ze zamiast doplacac za blache 650 zl (6x4m, dwuspad) to chyba doplace 500zl zeby

> zrobili z profilu zamknietego konstrukcje

Jak ten blaszak ma być tymczasowo, to IMO tez nie warto.

Mój za ~1250zł z dostawą i montażem trzyma się dzielnie i pewnie jeszcze ładnych parę lat wytrzyma.

Pamiętaj, że taki blaszak nie jest żadnym zabezpieczeniem. Łatwo do niego się włamać.

Napisano
  • Autor

> Pamiętaj, że taki blaszak nie jest żadnym zabezpieczeniem. Łatwo do niego się włamać.

Jasna sprawa, ale poki co to tylko bede tam trzymal pociete drewno ktorego nie mam jak szybko zabrac z dzialki. Scialem 30m brzoze i nie mniejsze 3 lipy + jesion i szkoda zeby to moklo.

BTW,

Sprzedam prosty pien brzozy w srednicy ok 50cm dlugi na 5-6m grinser006.gif:D

Napisano

> dlatego tez sadze ze zamiast doplacac za blache 650 zl (6x4m, dwuspad) to chyba doplace 500zl zeby

> zrobili z profilu zamknietego konstrukcje

ani niech Cię nie korci do zamkniętych profili. Nie widać co się w środku dzieje, ani niczym tego od środka nie poprawisz.

Mam blaszaka z II. gat. od 15lat, profile rude, ale trzymają się dzielnie. Blacha na dachu malowana, teraz ją czeka powtórka, ale generalnie konstrukcja jest OK.

Mam porównanie do I.gat w sąsiednich garażach i tam nie ma ani kropki rdzy.

Napisano
  • Autor

> ani niech Cię nie korci do zamkniętych profili. Nie widać co się w środku dzieje, ani niczym tego

> od środka nie poprawisz.

w dolnych profilach i tak bede wiertal zeby kotwic wiec wcisne "bitgume do profili zamknietych" tak jak do progow autka, co do innych miejsc to moze tez nawiertam co 1m zeby wezyk wszedl i zrobie to samo

Napisano

> w dolnych profilach i tak bede wiertal zeby kotwic wiec wcisne "bitgume do profili zamknietych" tak

> jak do progow autka, co do innych miejsc to moze tez nawiertam co 1m zeby wezyk wszedl i

> zrobie to samo

no ale za własną kasę roboty sobie dokładać... po co?

Napisano
  • Autor

> no ale za własną kasę roboty sobie dokładać... po co?

hmm, na chwile mam tylko jedna odpowiedz ale moze ktos mi cos podsunie jeszcze frown.gif

po co? dla stabilnosci i wytrzymalosci konstrukcji

Napisano

> hmm, na chwile mam tylko jedna odpowiedz ale moze ktos mi cos podsunie jeszcze

> po co? dla stabilnosci i wytrzymalosci konstrukcji

po 14.latach z garażem na profilach otwartych stwierdzam, że zamknięte wielkiej różnicy nie zrobią.

Jeżeli już to warto dopłacić za dodatkowe poprzeczki dachu na jakimś Ceowniku, albo za zamianę klasycznych kątowników na Ceowniki.