Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

drgania kierownicy przy delikatnym hamowaniu z duż. prędk.

Featured Replies

Napisano

Zauważyłem taki problem- kiedy hamuje z większych prędkości ale delikatnie (powyżej 90km/h) to drży mi kierownica. Opony nowe, klocki były wymieniane, tarcze te same od nowości , mają 95 000km.

Co może być winne? Tarcze? Problem pojawił się nie dawno,bo po założeniu nowych opon, przez dłuższy czas hamowanie z 200km/h nie powodowało nic niepokojącego.

Jeśli zamiast delikatnie hamować, nacisnę mocniej na hamulec to drgania się minimalizują... confused.gif

Napisano

objawy mozliwe>

opony zle wywazone, lub wadliwe frown.gif na wywazarce ci sprawdza

felgi krzywe lewa lub prawa

tarcze krzywe> najprosciej je sprawdzisz> podniesc auto kolo w gorze , na luzie sprawdz jak sie obraca czy swobodnie sa wyczuwalne otarcia krecac> jezeli tak tarcze K.O.

mialem podobne> hamowanie z dosc duzej predksoci wpadlem w kaluze i tarcze szlak trafil bo sie odksztalcila < MIKODA GT SERIES nie polecam

Napisano

> Zauważyłem taki problem- kiedy hamuje z większych prędkości ale delikatnie (powyżej 90km/h) to drży

> mi kierownica. Opony nowe, klocki były wymieniane, tarcze te same od nowości , mają 95 000km.

> Co może być winne? Tarcze? Problem pojawił się nie dawno,bo po założeniu nowych opon, przez

> dłuższy czas hamowanie z 200km/h nie powodowało nic niepokojącego.

> Jeśli zamiast delikatnie hamować, nacisnę mocniej na hamulec to drgania się minimalizują...

To jest spora szansa że tarcze się skrzywiły /wyeksploatowały jeśli się to dzieje jedynie przy hamowaniu. Niestety

ALE jak kolega napisał - można koła na wyważarkę z testem drogowym. Zapytaj jaka jest siła bicia.

to ta "3" w prawy dolny róg - przy 10KG lub wiecej może się tak dziać

1581f4be57f309c8gen.jpg

trzeba zerknąć

-czy koło jest okrągłe (a nie jajowate) - tj guma - a niestety tak bywa nawet z nowymi oponami marek premium (continental - niestety mialem 2 takie przypadki)

-felga prosta

-cisnienie w oponie

Napisano

95tyś mają tarcze i się zastanawiasz co jest nie tak ? 270751858-jezyk.gif retoryczne pytanie zadałeś grinser006.gif

Napisano

To jeszcze sobie sprawdź czy nie masz wyrąbanej końcówki drążka.

Miałem takie objawy oraz stukanie z okolic jednego koła przy delikatnym hamowaniu z większych prędkości. Przy mocniejszym depnięciu przestawało się tłuc.

Ale przy przebiegu 95 tyś IMHO w tym modelu tarcze lecą do wymiany.

Kiedyś gdzieś czytałem, że [tu mogę się mylić] nowe maja grubość coś 22,0 mm a granica zużycia to 20,2 mm

Tył nowe to chyba 9 mm za granica zużycia to 8,5 mm.

Tak coś mi świta...

Napisano

> 95tyś mają tarcze i się zastanawiasz co jest nie tak ? retoryczne pytanie zadałeś

To dużo? Ja widziałem tarcze po 250 kkm i nie wyglądały najgorzej i co najważniejsze nie biły smile.gif Teraz już takich nie robią frown.gif

Napisano
  • Autor

> 95tyś mają tarcze i się zastanawiasz co jest nie tak ? retoryczne pytanie zadałeś

W stilo wymienilem przod przy 205 000 km... (tarcze)

I nie,ze musialem,ale ot tak...

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

winne okazały się za słabo dokręcone koła oink.gif

to by tłumaczyło nagłe pojawienie się objawów i dodatkowe typu stuki przy hamowaniu i ruszaniu zlosnik.gif