Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne cwierkotanie??

Featured Replies

Napisano

Witam

Dziś po powrocie do domu, usłyszałem dziwne ćwierkotanie w okolicy prawego koła. Na odpalonym silniku słychać ten dźwięk, słychać go również na zgaszonym silniku co jest dość dziwne icon_eek.gif

Brak wycieków, poziomy płynów w normie, są przerwy w tym dźwięku a po jakimś czasie dźwięk zanika. Wydaję mi się, że dochodzi z okolicy półosi a drążka z tą gumą

Czy mogli byście posłuchać i postawić jakąś hipoteze?

Przepraszam za słabą jakość nagrania :/

Napisano

> Witam

> Dziś po powrocie do domu, usłyszałem dziwne ćwierkotanie w okolicy prawego koła. Na odpalonym

> silniku słychać ten dźwięk, słychać go również na zgaszonym silniku co jest dość dziwne

> Brak wycieków, poziomy płynów w normie, są przerwy w tym dźwięku a po jakimś czasie dźwięk zanika.

> Wydaję mi się, że dochodzi z okolicy półosi a drążka z tą gumą

> Czy mogli byście posłuchać i postawić jakąś hipoteze?

> Przepraszam za słabą jakość nagrania :/

yikes.gif

A może wentylator chlodnicy klimy się zatrzymuje? Bo silnik przecież po kilku sek. gaśnie i nic się nie kręcic nie ma prawa...

Napisano

odgłos jak dla mnie pochodzi z opcji nawiewu lub z wentylatora na chłodnicy. Przekręć kluczyk w stacyjce tak by uruchomić nawiew w samochodzie. Wpierw spróbuj bez załączonej klimy, a później z załączoną klimą i zobacz co się będzie działo

Napisano

wydaje mi sie tez ze moze to byc poluzowany wirnik pompy wody, ale to tylko przypuszczenia,

czy czasem nie masz problemow z temp? bo wychylenie wskazowki poza srodek moze sugerowac moje przypuszczenia. na zimny nie bedzie cwierkotac, tylko jak sie nagrzeje dosyc dobrze luz bedzie na wirniku...

Napisano

> wydaje mi sie tez ze moze to byc poluzowany wirnik pompy wody, ale to tylko przypuszczenia,

> czy czasem nie masz problemow z temp? bo wychylenie wskazowki poza srodek moze sugerowac moje

> przypuszczenia. na zimny nie bedzie cwierkotac, tylko jak sie nagrzeje dosyc dobrze luz bedzie

> na wirniku...

no ale pompa wody nie chodzi przy zgaszonym silniku, a pytający napisał:

Quote:

Na odpalonym silniku słychać ten dźwięk, słychać go również na zgaszonym silniku co jest dość dziwne

Napisano

nad prawym kolem masz baniak sprysku , baniak chlodnicy i skraplacz klimy . Obstawiam ten ostatni albo jakis luz na korku z baniaka chlodnicy i cisnienie "schodzi" boczkiem i przy okazji cwierka wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja mam podobnie nie tak głośno i tylko na zapalonym silniku. Jak trochę pochodzi to wszystko cichnie może jest to związane z tym że silnik się rozgrzewa i coś się rozszerza i uszczelnia. Na razie nie mam pomysłów

• 2 tygodnie później...
Napisano

Namierzyłeś może już tego świerszcza?

Napisano
  • Autor

> Namierzyłeś może już tego świerszcza?

Witam, powiem Wam szczerze, że nie mam pojęcia co mogło być tego przyczyną.

Na chwilę obecna nie ma tego dźwięku. Jest podobny ale o wiele słabszy podczas ruszania. Dźwięk dochodzi tak jakby w okolicy rozrządu/ alternatora lub (możliwe, że to złącze elastyczne?). Byłem na kanale, nic dziwnego nie zaobserwowałem, FES też nic nie pokazuje. Na-razie jeżdżę i obserwuję:)